Danıştay 12. Daire 2021/5371 Esas 2021/4360 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 12. Daire
Esas No: 2021/5371
Karar No: 2021/4360
Karar Tarihi: 30.06.2021




T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/5371
Karar No : 2021/4360

YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI
… vekili Av. … tarafından, … Genel Müdürlüğüne karşı açılan davada; İstanbul ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile Ankara ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı üzerine çıkan yetki uyuşmazlığına ilişkin dosya, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 43. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 36. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde idari sözleşmelerden doğanlar dışında kalan tam yargı davalarında yetkili mahkemenin, zararı doğuran uyuşmazlığı çözümlemeye yetkili yer idare mahkemesi olduğu kuralına yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, … Polis Meslek Yüksekokulunda öğrenci olmak için girdiği yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan ancak güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandığı için adaylık işlemleri sonlandırılarak okulla ilişiği kesilen davacı tarafından, bu işleme karşı açtığı davada dava konusu işlemin iptali yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı karar akabinde eğitimini tamamlayarak polis memurluğu görevine 12 ay gecikmeli olarak atanması sebebiyle uğradığı zararların tarafına ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ile parasal ve özlük haklarının yasal faizi ile birlikte tazminine karar verilmesi istemiyle görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca iptal ve tam yargı davalarının birlikte veya iptal davası sonuçlandıktan sonra tam yargı davası açılması mümkün olduğundan, söz konusu iptal kararı üzerine ve iptal edilen işlemden kaynaklanan iş bu tam yargı davasına ilişkin uyuşmazlığın görüm ve çözümünde, aynı Kanun'un 36. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, Ankara İdare Mahkemesinin yetkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; davanın görüm ve çözümünde Ankara İdare Mahkemesinin yetkili olduğuna, dava dosyasının Ankara 6. İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın İstanbul 10. İdare Mahkemesine ve taraflara bildirilmesine, 30/06/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.