Danıştay 12. Daire 2021/5370 Esas 2021/4317 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 12. Daire
Esas No: 2021/5370
Karar No: 2021/4317
Karar Tarihi: 28.06.2021




T.C.
D A N I Ş T A Y
ON İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/5370
Karar No : 2021/4317

YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI
… vekili Av. … tarafından, … Genel Müdürlüğü'ne karşı açılan davada; Ankara ... İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile Mersin ... İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı üzerine çıkan yetki uyuşmazlığına ilişkin dosya, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 43/1-b maddesi uyarınca incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 33. maddesinin üçüncü fıkrasında; kamu görevlilerinin görevle ilişkisinin kesilmesi sonucunu doğurmayan disiplin cezaları ile ilerleme, yükselme, sicil, intibak ve diğer özlük ve parasal hakları ve mahalli idarelerin organları ile bu organların üyelerinin geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarıyla ilgili davalarda yetkili mahkeme ilgilinin görevli bulunduğu yer idare mahkemesi olduğu hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; davacı tarafından, … Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünde misafir sözleşmeli solist sanatçı olarak görev yapmakta iken, 1309 sayılı Kanunun 8/2. maddesi kapsamında idari sözleşmeli solist sanatçı olarak atamasının yapılması talebiyle yapmış olduğu başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali ile parasal haklarının idareye başvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi istemiyle açılan davada, Ankara ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile davanın reddine karar verildiği; bu karara karşı davacı tarafından istinaf yoluna başvurulması neticesinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla istinaf başvurusunun kabulüne, dava konusu işlemin iptaline, davacının parasal haklarının yasal faizi ile birlikte ödenmesi talebi yönünden ise karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi üzerine atamasının yapıldığı; adı geçenin, bu nedenle kamu görevinden ayrı kaldığı döneme yönelik parasal haklarının yasal faiziyle birlikte tazminine hükmedilmesi istemiyle bakılan davayı açtığı anlaşılmıştır.
Bu durumda; davacının 02/11/2020 tarihinde sözleşme imzalayarak Mersin Opera ve Balesi Müdürlüğünde göreve başladığı ve dava tarihi itibarıyla da kamu görevlisi olduğu, davanın davacının özlük ve parasal haklarıyla ilgili olduğu anlaşıldığından, davada yetkili mahkemenin, 2577 sayılı Kanun'un 33. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, davacının görev yaptığı yer idare mahkemesi olan Mersin İdare Mahkemesi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; davanın görüm ve çözümünde Mersin 2. İdare Mahkemesinin yetkili olduğuna, dava dosyasının Mersin 2. İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın Ankara 6. İdare Mahkemesine ve taraflara bildirilmesine, 28/06/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY:
Dosyanın incelenmesinden; davacının, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünde misafir sözleşmeli solist sanatçı olarak görev yapmakta iken 1309 sayılı Kanunun 8/2. maddesi kapsamında idari sözleşmeli solist sanatçı olarak atamasının yapılması talebiyle yapmış olduğu başvurusunun reddine ilişkin işleme karşı açmış olduğu davada; Ankara...İdare Mahkemesi'nin ... günlü, E:..., K:... sayılı kararıyla davanın reddine hükmedilmiş ise de; bu karara yönelik istinaf başvurusu üzerine, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesinin 18/06/2020 tarih ve E:2019/4110, K:2020/1642 sayılı kararıyla istinaf başvurusunun kabulüne, dava konusu işlemin iptaline, davacının parasal haklarının yasal faizi ile birlikte ödenmesi talebi yönünden ise karar verilmesine yer olmadığına karar verildiği anlaşılmış olup, anılan iptal kararına dayalı olarak açıldığı ve iptal edilen işlemden kaynaklandığı sonucuna varılan işbu tam yargı davasına ilişkin uyuşmazlığın görüm ve çözümünde yetkili mahkemenin; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 36. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde belirtildiği üzere, zararı doğuran uyuşmazlığı çözmeye yetkili idare mahkemesi olan Ankara İdare Mahkemesi olduğu görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyorum.