Danıştay 12. Daire 2021/3394 Esas 2021/1804 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 12. Daire
Esas No: 2021/3394
Karar No: 2021/1804
Karar Tarihi: 31.03.2021





T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/3394
Karar No : 2021/1804
YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI
Davacı ... vekili Av. ... tarafından, Sağlık Bakanlığına karşı açılan davada; Şanlıurfa ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararı ile Ankara ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararı üzerine çıkan yetki uyuşmazlığına ilişkin dosya, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 43/1-(b) maddesi uyarınca incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 36. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, idari sözleşmelerden doğanlar dışında kalan tam yargı davalarında yetkili mahkemenin, zararı doğuran uyuşmazlığı çözümlemeye yetkili yer idare mahkemesi olduğu kuralına yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; davacının, KPSS-2017/5 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Sonuçlarına göre Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğüne 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli sağlık teknikeri olarak yerleştirildiği, arşiv araştırmasının ve güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğundan bahisle atamasının yapılmaması üzerine, söz konusu işleme karşı açılan dava neticesinde Ankara ... İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen karara karşı yapılan istinaf başvurusu üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... günlü E:..., K:... sayılı kararı ile istemin kabulüne ve işlemin iptaline karar verildiği, bu karar üzerine, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne sözleşmeli sağlık teknikeri olarak atandığı, bilahare, mahrum kaldığı parasal haklarının ödenmesi ve özlük haklarının iadesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali ile yoksun kalınan özlük haklarının iadesi ile parasal haklarının kesinti tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca iptal ve tam yargı davalarının birlikte veya iptal davası sonuçlandıktan sonra tam yargı davası açılması mümkün olduğundan, söz konusu iptal kararı üzerine ve iptal edilen işlemden kaynaklanan iş bu tam yargı davasına ilişkin uyuşmazlığın görüm ve çözümünde, aynı Kanun'un 36. maddesinin, birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, Ankara İdare Mahkemesinin yetkili olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın görüm ve çözümünde Ankara İdare Mahkemesinin yetkili olduğuna; dava dosyasının Ankara ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın Şanlıurfa ... idare Mahkemesine ve taraflara bildirilmesine, 31/03/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.