Danıştay 10. Daire 2019/5660 Esas 2022/5515 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 10. Daire
Esas No: 2019/5660
Karar No: 2022/5515
Karar Tarihi: 28.11.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/5660
Karar No : 2022/5515
TEMYİZ EDEN (DAVACILAR) : 1- …
2- …
3- …
4- …
5- …
6- …
7- …
VEKİLLERİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : …Bakanlığı / ANKARA
VEKİLİ : Av. …
MÜDAHİL (DAVALI YANINDA) : …Sigorta Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
DAVANIN_KONUSU : Davacılar tarafından, yakınları …'in, göğüste sıkışma şikayetiyle başvurduğu Etimesgut Devlet Hastanesinde EKG çekilmek suretiyle zamanında tanı konularak müdahale edilmediğinden vefat ettiği ileri sürülerek toplam 1.000,00 TL maddi, 150.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
YARGILAMA SÜRECİ :
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:…sayılı kararıyla, davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince, davacıların istinaf başvurularının reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacılar tarafından, Mahkeme kararında yer alan "hatalı tıbbi müdahale neticesinde vefat etmesi nedeniyle davalı idarenin sorumlu tutulamayacağı" ibaresinin çelişki oluşturduğu, kadın hastalıkları ve doğum uzmanınca hizmet verilmesinin başlı başına ağır hizmet kusuru olduğu, bu kapsamda Adli Tıp Kurumu raporunda EKG çekilmemesinin eksiklik olduğunun tespit edildiği, göğüs ağrısı şikayeti nedeniyle kalp krizine ilişkin herhangi bir tedavi uygulanmamasının hatalı olduğu, acil serviste bekleme süresinin uzun olduğu, yakınlarının başka bir hastaneye sevk edilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyiz istemlerinin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Hükme esas alınan Adli Tıp Kurumu raporundaki, tanı aşamasında çok kısa bir süre içerisinde ölüm meydana geldiğinden ilgili hekime kusur atfedilemeyeceğine yönelik değerlendirme karşısında maddi tazminata hükmedilmesi için gereken koşullar oluşmamakla birlikte, söz konusu raporda "göğüste sıkışma şikayetiyle getirilen kişide EKG çekilmemesinin bir eksiklik olduğu" yönünde görüş bildirildiğinden, davacıların uğradığı manevi zararın, makul bir tutarın ödenmesine karar verilmek suretiyle giderilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmış olup temyiz istemlerinin kısmen kabulü, kısmen reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
İdare Mahkemesi kararının gerekçesinde, "…'in Etimesgut Devlet Hastanesinde yapılan hatalı tıbbi müdahale neticesinde vefat etmesi nedeniyle davalı idarenin sorumlu tutulamayacağı" ifadesine yer verilmiş ise de, hükme esas alınan Adli Tıp Kurumu raporunda yer alan, "göğüste sıkışma şikayetiyle getirilen kişide EKG çekilmemesinin bir eksiklik olduğu, ancak tanı aşamasında çok kısa bir süre içerisinde ölüm geliştiğinden EKG çekilmemiş olmasından dolayı Dr. H. H.'ye kusur atfedilemeyeceği" yönündeki değerlendirme karşısında yapılan müdahalelerin tıbben uygun olduğu, olayda davalı idarenin hizmet kusuru bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacıların temyiz istemlerinin REDDİNE,
2. Davanın reddine ilişkin …İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak davacılar tarafından yapılan istinaf başvurularının reddi yolundaki temyize konu …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen açıklama ile ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunanlar üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin istemleri halinde iadesine,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın …İdare Mahkemesine gönderilmesine, 28/11/2022 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.