Danıştay 10. Daire 2019/5503 Esas 2022/5265 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 10. Daire
Esas No: 2019/5503
Karar No: 2022/5265
Karar Tarihi: 16.11.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/5503
Karar No : 2022/5265
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Üniversitesi Rektörlüğü
VEKİLİ : Av. …
İSTEMLERİN_KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının aleyhlerine olan kısımlarının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
DAVANIN_KONUSU : Davacı tarafından, kendisine yapılacak olan ameliyatın idarenin kusuru sebebiyle gecikmesi neticesinde uğranıldığı ileri sürülen 200.000,00 TL manevi zararın dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte tazminine karar verilmesi istenilmiştir.
YARGILAMA SÜRECİ :
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine, 30.000,00 TL manevi tazminatın dava tarihi olan 10/09/2014 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu gerekçesiyle davacının ve davalı idarenin istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENLERİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, evrakın geç gönderilmesi sebebiyle ameliyatının yapılması için 1,5 yıl kadar beklediği ve bu nedenle kalıcı engel halinin oluştuğu, halen desteksiz yürüyemediği ve koltuk değneği kullandığı, sabit olan bacak kısalığının hayatında yaşatacağı konfor eksikliğine ilişkin rapor alınarak karar verilmesi gerektiği, takdir olunan manevi tazminat miktarının çok düşük kaldığı, maddi tazminat talebi hakkında karar verilmediği, bacağındaki arazın had safhaya ulaştığı 25/01/2013 ila 25/04/2015 tarihleri arasında 28.000,00 TL bakıcı ücreti ödediği iddialarıyla; davalı idare tarafından ise, hastanın tedavisinde kullanılacak malzemenin gecikmesinde SGK mevzuatında yaşanan değişiklik ve bundan kaynaklanan prosedürlerin yerine getirilmesinin rol oynadığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bünyesinde oluşturulan Ortopedi Bilimsel Danışma Komisyonunun başvuruları onaylamasının prosedürlerin tamamlanmasına bağlı olduğu, prosedürlerin tamamlanmasının zaman aldığı, protez gelir gelmez davacının ameliyata alındığı ve ameliyatın başarılı geçtiği, kusurlarının bulunmadığı, hükmedilen manevi tazminat miktarının fahiş olduğu, faize hükmedilmesinin de hukuka aykırı olduğu, idarelerinin harçtan muaf olduğu bu nedenle harca hükmedilemeyeceği iddialarıyla temyize konu kararın aleyhlerine olan kısımlarının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
TARAFLARIN_SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının belirtilen açıklama ile onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
Öte yandan, davacı tarafından, ilk derece mahkemesi ve bölge idare mahkemesince maddi tazminat istemi hakkında karar verilmediği iddia edilmekte ise de, dosyanın incelenmesinden; dava dilekçesinde maddi tazminat isteminde bulunulmadığı, 01/06/2015 tarihinde kayıtlara giren dilekçe ile maddi tazminat talep edildiği görülmekte olup, bu durum iddia ve savunmayı genişletme yasağı kapsamında kabul edildiğinden, bu istem hakkında hüküm kurulmamış olmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Tarafların temyiz istemlerinin REDDİNE,
2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen açıklama ile ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunanlar üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin iadesine,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 16/11/2022 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.