Danıştay 10. Daire 2019/5484 Esas 2022/5307 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 10. Daire
Esas No: 2019/5484
Karar No: 2022/5307
Karar Tarihi: 22.11.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/5484
Karar No : 2022/5307
TEMYİZ EDEN (DAVACILAR) : Kendi adlarına asaleten …'e velayeten …ve …
VEKİLİ : Av. …1

KARŞI TARAF (DAVALI) : …Üniversitesi Rektörlüğü
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının davacılar tarafından temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
DAVANIN_KONUSU : Davacılar tarafından, ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) hastalığı bulunan …'in …Üniversitesi Hastanesinde kök hücre nakli tedavisi gördüğü dönemde meydana gelen enfeksiyonlar sonucu el ve ayaklarının kesilmesinde davalı idarenin hizmet kusurunun bulunduğu iddiasıyla …için 300.000,00 TL maddi, 350.000,00 TL manevi; baba …için 350.000,00 TL manevi ve anne …için de 350.000,00 TL manevi tazminatın dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararıyla davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: …Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu …İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu gerekçesiyle davacıların istinaf başvurularının reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacıların tarafından, hükme esas alınan bilirkişi raporunun eksik ve hatalı olduğu, bilirkişi heyetinde konu ile ilgili uzmanların yer almadığı, olay kapsamında aydınlatılmış onamın alınmadığı olayda idarenin hizmet kusurunun bulunduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, davacıların temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca davacıların duruşma istemi yerinde görülmeyerek işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bakılan davada, …, Bölge İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenmesi aşamasında 01/01/2020 tarihinde vefat etmiş ise de, davanın ilk olarak müteveffa …'e velayeten anne ve babası tarafından açıldığı, …'in vefatı nedeniyle davayı takip hakkı kendisine geçen mirasçıların da işbu davada davacı olarak yer aldığı görülmüş olup, usul ekonomisi gereği ve yargılama süresinin uzatılmaması için 2577 sayılı Kanun'un 26. maddesinin birinci fıkrası hükmünün uygulanmasına gerek görülmemiştir.
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacıların temyiz istemlerinin REDDİNE,
2. Davanın reddine ilişkin … İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak davacılar tarafından yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu …Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen AÇIKLAMA İLE ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin iadesine,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın …İdare Mahkemesine gönderilmesine, 22/11/2022 tarihinde kesin olarak oy birliğiyle karar verildi.