Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ m. 9)
Karar Tarihi: 12.04.2013
Karar No: 2013/DK-ETD/187
Gündem Konusu: Tesis Paylaşımı Yükümlülüğü ve Uygulaması. 
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir. 
Elektronik haberleşme sektöründe etkin ve sürdürülebilir rekabet ortamının tesisi ve kaliteli hizmetlerin uygun fiyatlarla son kullanıcılara sunulması önemli bir hedef olup, işletmecilerin kendi altyapıları üzerinden hizmet sunmalarını temin etme sürecinde tesis paylaşımı uygulamalarının yaygınlaşması da önemli bir araç niteliğindedir. Ayrıca, işletmecilerin kendi yeni nesil şebekelerini inşasında kendi fiber optik kablo kurulumlarını asgari kaynak gereksinimi ile gerçekleştirmelerine imkan sağlayan uygulamaların artırılması, söz konusu altyapıların kurulum hızını artıracak ve ülkemizde yüksek hızlı genişbant altyapısı yayılımına önemli katkılar sunacaktır. Ayrıca, özellikle AB düzenlemeleri kapsamında birçok ülkede yeni nesil şebeke yatırımlarının hızlıca yapılması ve elektronik haberleşme altyapısının daha rekabetçi bir yapıya kavuşması için boru, kanal, göz, vb. mevcut altyapı tesislerinin tesis paylaşımı düzenlemeleri kapsamında diğer işletmecilerin kullanımına açıldığı görülmektedir. Bu kapsamda; sıralanan bu faydaların yanı sıra, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ilkesini de destekleyen tesis paylaşımı hizmetinin uygulama alanının artırılmasına yönelik bazı düzenlemelerin yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.
Bunun yanı sıra, bilindiği üzere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (Bakanlık) tarafından hazırlanan “Sabit ve Mobil Haberleşme Altyapısı veya Şebekelerinde Kullanılan Her Türlü Kablo ve Benzeri Gerecin Taşınmazlardan Geçirilmesine İlişkin Yönetmelik” 27/12/2012 tarihli ve 28510 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin ‘Başvuru ve değerlendirme’ başlıklı 6’ncı maddesinde geçiş hakkı talep edilen güzergah üzerinde tesis paylaşımı yükümlülüğüne karar verilmiş bir elektronik haberleşme şebekesi ve/veya altyapısı bulunması halinde, tesis paylaşımına ilişkin mevzuat hükümlerinin uygulanacağı ve tesis paylaşımının mümkün olmadığının işletmeci tarafından belgelenmesi durumunda işletmecinin geçiş hakkının kullanımının onayı için Bakanlığa başvuruda bulunacağı belirtilmektedir. Aynı Yönetmeliğin ‘Kapasite planlaması’ başlıklı 7’nci maddesinde ise işletmecinin, geçiş hakkı talep edilen güzergah üzerinde altyapı tesisinde Bakanlık tarafından aksi belirtilmediği sürece en az kendi ihtiyacını karşılayan altyapı kadar bir altyapıyı diğer işletmeciler için de kurmak zorunda olduğu vurgulanmaktadır.
Diğer taraftan, 02/12/2010 tarihli ve 27773 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’in ‘Tesis paylaşımı yükümlülüğü’ başlıklı 9’uncu maddesinde tesislerini kamuya veya üçüncü şahıslara ait bir arazinin üzerine veya altına yerleştirebilen veya bu tür arazileri kullanabilen veya kamulaştırma müessesesinden yararlanabilen işletmecilerin tesis paylaşımı yükümlüsü olduğu; ancak teknik imkansızlığın mevcut olduğu ya da kapasite yetersizliğinin bulunduğu ve kapasite artırım imkanının olmadığı durumlarda söz konusu talebe özgü olmak kaydıyla tesis paylaşımı yükümlülüğünün kısmen veya tamamen kaldırılabileceği vurgulanmaktadır.
Bu çerçevede;
■ Mezkur Yönetmelik ile tanımlanan geçiş hakkı talebinde bulunulmadan önce tesis paylaşımı uygulamasına öncelik verilmesi,
■ Geçiş hakkı talep edilen güzergah üzerinde altyapı tesisinde ilave kurulan kapasitenin diğer işletmeciler tarafından kullanılabilmesi,
■ Tesis paylaşımı düzenlemesinin mevcut kapsamı,
■ Etkin ve sürdürülebilir rekabet ortamının sağlanması ve korunması,
■ Kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması,
■ Kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanmasının sağlanması,
■ Elektronik haberleşme hizmetleri arzı ile yeni yatırımların özendirilmesi
hususları göz önünde bulundurularak tesis paylaşımı düzenlemesinin gözden geçirilmesi ve uygulamada belirliliğin sağlanmasını teminen, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 4, 6, 16 ve 17’nci maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5 ve 15’inci maddeleri, Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğin 2, 5, 9, 10 ve 12’nci maddeleri ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde, “Toptan Fiziksel Şebeke Altyapısına Erişim Pazarı” kapsamında getirilen yükümlülükler ve Kurumumuzun düzenleme hakkı saklı kalmak kaydıyla;
> Sabit elektronik haberleşme altyapısı kurmaya ve işletmeye yetkili işletmecilerin, 01/09/2013 tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere ilgili haberleşme altyapı ve şebekesinde tesis paylaşımı (boru, kanal, göz, vb.) yükümlülüğüne tabi kılınması,
> Tesis paylaşımı yükümlülüğüne tabi kılınan işletmecilerin hangi illerde altyapılarının bulunduğu bilgisi Kurumumuzun internet sayfasında yayımlanacak olup, tesis paylaşımı talebinde bulunacak işletmecilerin, söz konusu bilgiler doğrultusunda talebe konu il/illerde altyapısı bulunan işletmecilere tesis paylaşımı başvurusu yapması gerektiği,
> Tesis paylaşımı yükümlülüğüne tabi kılınan işletmecilerin kendilerine iletilen tesis paylaşımı taleplerini Ek’te yer alan usul ve esaslar kapsamında değerlendirerek sonuçlandırması gerektiği,
> Yeni bir ilde altyapı tesis eden işletmecinin güncel altyapı bilgisini yeni altyapının kullanılabilir hale geldiği ayın sonu itibarıyla Kurumumuza sunması gerektiği,
> Tesis paylaşımı yükümlülüğüne tabi kılınan işletmecilerin tesis paylaşımı ücretlerini 01/07/2013 tarihine kadar Kurumumuza sunması ve bahse konu ücretlerde yapacağı değişiklikleri yürürlüğe girmesinden en az 1 (bir) ay önce Kurumumuza iletmesi,
hususlarına karar verilmiştir.
TESİS PAYLAŞIMI HİZMETİNİN SUNUMUNA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
GENEL İLKELER
• Altyapı sahibi işletmeci, kendisine iletilen tesis paylaşımı taleplerini inceleyerek ilgili mevzuat çerçevesinde karşılanabilir olması durumunda, talebe konu altyapıyı talep eden işletmeci ile paylaşacaktır.
• Altyapı sahibi İşletmeci kendisine iletilen talepleri müracaat sırasına göre değerlendirir. Milli güvenlik ile kamu düzeni gereklerine ve acil durum ihtiyaçlarına öncelik verilmesi esastır.
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmeci, altyapı sahibi İşletmeci’ye ait olup kendisine tahsis edilmiş olan tesisleri üçüncü şahıs/kuruluşlara kısmen veya tamamen kullandıramaz, kiralayamayaz ve devredemez.
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmecinin bu usul ve esaslarda tanımlanan süreçlere uymaması durumunda talepleri geçersiz sayılır ve iptal edilir. Bu durumda altyapı sahibi İşletmeci tarafından peşin alınan ücretler iade edilmeyebilir.
• Altyapı sahibi İşletmeci tarafından objektif kriterlere dayanan gerekçelerle, tesis paylaşımı talepleri karşılanamaz ise, yer etüt ücreti haricinde alınan diğer ücretler tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmeciye iade edilir.
• Talebe yönelik bütün süreçler, Kurumca aksi yönde bir düzenleme yapılmadığı takdirde, ilgili yazışmanın taraflara tebliğ tarihinden itibaren başlar.
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmecinin talep ettiği güzergahın tesise hazır hale getirilmesi amacıyla ruhsat, özel izin ve üçüncü şahısların özel mülklerine giriş gerektiren durumlarda ilgili süreçler durdurulur, süreler ruhsat ya da izinlerin alınmasını müteakip kaldığı yerden devam eder.
TALEPLERİN İLETİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN SÜREÇ
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmeci, Ek-1’de yer alan başvuru formu çerçevesinde talebin tesis edileceği uç noktalarının adı ve adresi veya koordinat bilgisini, talebin ne amaçla yapıldığı bilgisini (aboneye erişim, transmisyon vb.), şebeke yönetimi ve güvenliği açısından hizmeti ne şekilde ve ne tür sistem/cihaz/kablolarla vereceğine dair bilgileri, altyapı sahibi İşletmeci’ye gönderir.
• Altyapı sahibi İşletmeci başvuru tarihinden itibaren azami 15 (on beş) gün içerisinde tesis paylaşımı talebini değerlendirir ve söz konusu süre içerisinde yer etüt ücretini ve ücretin yatırılacağı banka hesap bilgilerini talepte bulunan İşletmeciye bildirir.
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmecinin yer etüt ücretini ödemesini müteakip azami otuz (30) gün içerisinde, talebe konu tesise ilişkin yer etüdü gerçekleştirilir ve sonucu işletmeciye bildirilir. Talebin karşılanabilecek olması durumunda uygulanacak ücretler de yer etüdü sonuçları ile birlikte işletmeciye bildirilir.
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmecinin başvurusu, objektif olarak kanıtlanabilir teknik imkansızlık ve/veya kapasite yetersizliği bulunduğu ve kapasite artırım imkanının olmadığı gerekçesiyle karşılanamaz ise bu durum, kanıtlayıcı belgeler sunulmak suretiyle altyapı sahibi İşletmeci tarafından talepte bulunan İşletmeciye bildirilir. Altyapı sahibi İşletmeci, bu bildirimde asgari olarak talebin karşılanamadığı kısımların işaretlendiği talebe konu güzergah krokisini, bu kısımlarda talebin neden karşılanamadığına ilişkin açıklamaları ve ispatlayıcı belgeleri (fotoğraf, video vb.) Ek-2’de yer alan talep değerlendirme formu ile birlikte tesis paylaşımı talebinde bulunan işletmeciye iletir.
• Altyapı sahibi İşletmeci, yer etüdü sonuçlarına göre ilave çalışma yapılması gereken durumlarda azami 60 (altmış) gün içinde, ilave çalışmalara ihtiyaç duyulmayan hallerde azami 15 (on beş) gün içerisinde tesisleri hazır hale getirir.
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmeci, tesisin paylaşıma hazır hale getirilmesini müteakip azami 60 (altmış) gün içerisinde tesis paylaşımına konu kablo/cihazların kurulumunu tamamlayarak kullanıma geçer.
TARAFLARIN SORUMLULUKLARI
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmeci tarafından altyapı sahibi İşletmeci’ye gönderilen bilgilerin hatalı ya da eksik olmasından dolayı hizmette oluşabilecek bir kesinti ya da şebekede meydana gelebilecek bir hasardan talep sahibi İşletmeci sorumludur.
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmeci, her ne maksatla olursa olsun altyapı sahibi İşletmeci’nin bilgisi ve/veya gözetimi haricinde altyapı sahibi İşletmeci’nin tesislerinde kurulum çalışması yapamaz.
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmeci ya da bu İşletmeciyi temsil eden personel tarafından, altyapı sahibi İşletmeci’nin bilgisi olmaksızın kablo tesisi yapıldığının veya altyapı sahibi işletmecinin kablolarının izinsiz kullanıldığının tespit edilmesi halinde, doğacak her türlü zarar altyapı sahibi İşletmeci tarafından tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmeciden tahsil edilir. Altyapı sahibi işletmeci tarafından, izinsiz kablo tesisi yapan/yaptıran işletmecilere izinsiz tesis edildiği belirlenen kablolara ilişkin olarak cezai ücret yansıtabilir.
• Paylaşıma konu altyapıda, talepte bulunan İşletmeci veya bu İşletmeci adına herhangi bir hizmeti yürüten ve/veya bu hizmetin yürütülmesine katılan gerçek ve tüzel kişilerin kusuru sonucunda hasar meydana gelmesi durumunda, söz konusu işletmeci, altyapı sahibi işletmecinin hasarı giderme masraflarını karşılar.
• Tesis paylaşımı talebinde bulunan İşletmecinin şebekesinde altyapı sahibi İşletmecinin kusuru sonucunda hasar meydana gelmesi durumunda ise altyapı sahibi İşletmeci, talep sahibi işletmecinin hasarı giderme masraflarını karşılar.
ÜCRETLER
• Altyapı sahibi işletmeciler, kendilerine iletilen tesis paylaşımı taleplerini Elektronik Haberleşme Kanunu, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği, Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de yer usul, esas ve ilkelere uygun olarak belirleyecekleri ücretlerle karşılarlar. Altyapı sahibi işletmeciler, tesis paylaşımı hizmetinde uygulayacakları ücretleri internet sayfalarında kolay ulaşılabilir bir şekilde yayımlarlar.
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
• Bu Usul ve Esaslarda düzenlenmeyen hususlarda Elektronik Haberleşme Kanunu, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği ve Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hükümleri uygulanır. (¤¤)
EK-1: TALEP FORMU
Talep Sahibi İşletmeci: ...........................................................................................
Talebin Amacı :
Kablo tipi Bakır ( ) Fiber Optik ( )
Kablo çapı, ………….. Kablo ağırlığı …………..
Hizmetin Hangi Tür Sistem/Cihaz/Kablo İle Verileceği:…..……………………….……… …………………………………………………………………………………………………...
Talebe Konu :
Güzergah Bilgisi:….…..……………………………………………………………………..
Uç Adres Bilgisi veya Koordinatları: (A) Ucu: ………………… B) Ucu:……………………….
Tarih: .../.../20….
Talep Sahibi İşletmeci:
Unvan: .......................
İmza: ........................
EK-2: TALEP DEĞERLENDİRME FORMU
Talep Sahibi İşletmeci: ............................................................................................................
Kablo tipi : Bakır ( ) Fiber Optik ( )
Kablo çapı :…………..
Kablo ağırlığı :…………..
Hizmetin Hangi Tür Sistem/Cihaz/Kablo İle Verileceği:….………………………..………………….…
……………………..……………………………………………………………………………………
…….
Talebe Konu :
Güzergah Bilgisi:….…………….………………………………………………………………
Uç Adres Bilgisi veya Koordinatları: (A) Ucu: ………………… B) Ucu:……………………….
1- Tesis Paylaşımı talebine ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda ........... m yer etüdünün
……. günde yapılması: Uygundur ( ) Uygun Değildir ( )
Tarih: .../.../20..
Adı, Soyadı: ........................................
İmza: .....................
2- Yapılan değerlendirme/yer etüdü sonucunda;
Talep Karşılanabilir: ( )           Talep Karşılanamaz: ( )
Açıklamalar: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………
Tarih: .../.../20….
Altyapı Sahibi İşletmeci: ……………………………..
Unvan: .......................
İmza: .......................

Full & Egal Universal Law Academy