Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2813 S. K. m. 5)

 

Karar Tarihi: 03.01.2019

Karar No: 2019/DK-ETD/005

 

Gündem Konusu: SSG İnternet Ücretsiz Kapasite Kampanyası

 

KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.

 

Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom) tarafından 07.12.2018 tarihli ve 179478 sayılı yazı ile Kurumumuz onayına sunulan, Şirketlerinden toptan seviyede erişim hizmeti almak suretiyle son kullanıcılara internet hizmeti sunan İnternet Servis Sağlayıcılara, belirtilen koşulları sağlamaları halinde Trafik Teslim Noktasında/internet çıkışı yapılacak lokasyonda seçeceği 1 (bir), 2 (iki) veya 3 (üç) SSG İnternet devre kapasitesinin ücretsiz olarak verilmesine yönelik "SSG İnternet Ücretsiz Kapasite Kampanyası" teklifine ilişkin olarak;

 

1. Ek’te yer alan "SSG İnternet Ücretsiz Kapasite Kampanyası" uygulama esaslarının onaylanması,

 

2. Onaylanan kampanyanın 3 (üç) iş günü içinde Türk Telekom’un internet sayfasında yayımlanması,

 

3. "SSG İnternet Ücretsiz Kapasite Kampanyası" na benzer bir kampanyanın "SSG Fırsat Uygulaması" na yönelik de oluşturulmasını teminen Türk Telekom tarafından bu kapsamdaki teklifin 3 (üç) ay içerisinde Kurumumuza sunulması

 

hususlarına karar verilmiştir.

 

EK

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:

 

SSG İNTERNET ÜCRETSİZ KAPASİTE KAMPANYASI UYGULAMA ESASLARI

 

Kampanyanın kapsamına ilişkin açıklamalar aşağıda sunulmaktadır:

 

Toplam Kapasite: İşletmeci’ye ait SSG İnternet devrelerinin (SSG Fırsat Uygulaması kapsamında alınan SSG İnternet devreleri hariç tutulacaktır.) ve SSG Fırsat Uygulaması Kapsamında aldıkları Noktadan Noktaya Metro Ethernet/TTUNEL devrelerinin ülke genelindeki toplam kapasitesi.

 

Toplam Abone Sayısı: Başvuru tarihi itibariyle İşletmecinin Türk Telekom altyapısı üzerinden ülke genelinde hizmet verdiği VAE (ADSL, VDSL ve FTTX), YAPA toplam abone sayısı veya BTK Pazar Verilerine göre raporlanan işletmeci genişbant abone sayısı.

 

Abone Başına Kapasite: İşletmecinin Toplam Kapasitesinin Toplam Abone Sayısı’na oranı (Toplam Kapasite / Toplam Abone Sayısı).

 

1. Kampanyanın 01.01.2019 - 30.06.2019 tarihleri arasında yürürlükte kalması planlanmaktadır.

 

2. Kampanya kapsamında başvuruda bulunan İşletmecinin Abone Başına Kapasite olarak 250 Kbps’yi taahhüt etmesi durumunda İşletmeci kendisinin belirleyeceği 1 (bir) adet Trafik Teslim Noktası (“TTN”)/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki, 386 Kbps’yi taahhüt etmesi durumunda yine kendisinin belirleyeceği 2 (iki) adet TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki, 455 Kbps’yi taahhüt etmesi durumunda ise yine kendisinin belirleyeceği 3 (üç) adet TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki seçeceği SSG İnternet devrelerinin toplam kapasitesini 2 (iki) yıl boyunca ücretsiz olarak kullanabilecektir. Bu oranlar kampanyanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 13. ay içerisinde %15 oranında artırılabilecektir. Örneğin; 01.01.2019 tarihinde kampanyanın yürürlüğe girmesi durumunda, 01.01.2020 tarihinden itibaren bir ay içerisinde söz konusu oranlar sırasıyla 287 Kbps, 443 Kbps ve 523 Kbps olarak revize edilebilecektir. Bu değişiklik sırasında yeni sınırın altına kalan işletmecilere kampanyadan cezasız çıkış hakkı tanınır.

 

3. İşletmecinin tercih edeceği Abone Başına Kapasite taahhüdünün 250 Kbps olması durumunda İşletmecinin ücretsiz olarak kullanacağı 1 (bir) adet TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki, 386 Kbps olması durumunda ücretsiz olarak kullanacağı 2 (iki) adet TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki, 455 Kbps olması durumunda ise ücretsiz olarak kullanacağı 3 (üç) adet TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki seçeceği devrelerine ait toplam ücretsiz kapasite (Toplam Kapasite - Ücretsiz Verilen SSG İnternet devrelerinin Kapasitesi)’nin belli bir yüzdesini aşamayacaktır. İlgili tablo aşağıda gösterilmiştir.

 

Ücretsiz Verilen SSG İnternet Devrelerinin Kapasitesi / (Toplam Kapasite - Ücretsiz Verilen SSG İnternet Devrelerinin Kapasitesi) Oranı

 

Ücretsiz 1 Lokasyon için Ücretsiz 2 Lokasyon için Ücretsiz 3 Lokasyon için

Max Oran Max Oran Max Oran

 

%20 %40 %55

 

4. Kampanya kapsamında işletmeciye verilecek toplam ücretsiz kapasite, aşağıdaki şekilde hesaplanan kapasite değerini aşamayacaktır;

 

Ücretsiz kapasite üst limit = 40 (Gbps) + {Toplam Kapasite (Gbps)} x %4

 

5. Ücretsiz Kapasiteler sadece SSG İnternet devrelerinde verilecektir.

 

6. 15.12.2016 - 15.06.2017 tarihleri arasında yürürlükte olan SSG İnternet Ücretsiz Kapasite Kampanyasından yararlanan ve taahhüdü halen devam eden işletmeciler, talep etmeleri halinde yeni kampanyaya geçiş yapabilecektir. Bu durumda, güncel kampanya koşullarına göre belirlenecek sayıda TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki seçeceği SSG İnternet devre kapasitesi, geçiş talebi iletilen tarih itibariyle 24 ay boyunca ücretsiz olarak sağlanacaktır.

 

7. İşletmecinin kendisinin belirleyeceği 1 (bir) adet TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki SSG İnternet devrelerinin kapasitesinin tamamını iki yıl boyunca ücretsiz olarak kullanabilmesi için bu süre boyunca Abone başına en az 250 Kbps kapasiteyi, 2 (iki) adet TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki seçtiği SSG İnternet devre kapasitesinin tamamını ücretsiz olarak kullanabilmesi için bu süre boyunca Abone başına en az 386 Kbps kapasiteyi, 3 (üç) adet TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondaki seçtiği SSG İnternet devre kapasitesinin tamamını ücretsiz olarak kullanabilmesi için ise bu süre boyunca Abone başına en az 455 Kbps kapasiteyi koruması gerekmektedir. İşletmeci kampanya kapsamında ücretsiz aldığı TTN/internete çıkış alınan lokasyonunu taahhüt altında olduğu dönem içerisinde değiştirebilecektir.

 

8. Kampanyadan yararlanacak İşletmeciler için Toplam Kapasite ve Toplam Abone Sayısı başvuru tarihi itibariyle tespit edilecektir ve her ay sonu güncel Toplam Kapasite ve Toplam Abone Sayısı’na bakılarak Abone Başına Kapasite kontrol edilecektir. Taahhüt süresi boyunca işletmeci lehine doğacak değişiklikler işletmecilerin bildirimine istinaden yapılacaktır. İşletmeci lehine yapılacak bu değişikliklerde karşılıklı mutabakatın sağlanacağı tarih esas alınacaktır.

 

Kampanya kapsamında Abone Başına Kapasite olarak 250 Kbps’yi taahhüt eden bir İşletmecinin kampanyadan yararlanma dönemi içerisinde Abone Başına Kapasite’yi artırarak 386 Kbps’ın üstüne çıkması durumunda İşletmeci kalan süre boyunca 1 (bir) TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyon yerine 2 (iki) TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyonda, Abone Başına Kapasite’yi artırarak 455 Kbps’ın üstüne çıkması durumunda ise kalan süre boyunca 2 (iki) TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyon yerine 3 (üç) TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyonda seçeceği SSG İnternet devre kapasitesini ücretsiz alabilecektir.

 

9. Kampanya kapsamında Abone Başına Kapasite olarak 455 Kbps’yi taahhüt eden bir İşletmecinin kampanyadan yararlanma dönemi içerisinde Abone Başına Kapasite’yi 455 Kbps ile 386 Kbps arasında olacak şekilde düşürmesi durumunda, İşletmeci kalan süre boyunca 3 (üç) TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyon yerine 2 (iki) TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondan seçeceği SSG İnternet devre kapasitesini ücretsiz alabilecektir. Kampanya kapsamında Abone Başına Kapasite olarak 386 Kbps’yi taahhüt eden bir İşletmecinin kampanyadan yararlanma dönemi içerisinde Abone Başına Kapasite’yi 386 Kbps ile 250 Kbps arasında olacak şekilde düşürmesi durumunda ise İşletmeci kalan süre boyunca 2 (iki ) TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyon yerine 1 (bir) TTN/internet çıkışı yapılacak lokasyondan seçeceği SSG İnternet devre kapasitesini ücretsiz alabilecektir.

 

10. Kampanya kapsamında Abone Başına Kapasite olarak 455 Kbps’i ya da 386 Kbps’yi ya da 250 Kbps’i taahhüt eden bir İşletmecinin 2 yıllık Taahhüt Süresi içerisinde Abone Başına Kapasite’yi 250 Kbps’nin altına düşürmesi durumunda, İşletmeciye kampanyadan cezalı çıkış yaptırılacaktır. İşletmecinin kampanya’dan çıktığı/çıkarıldığı tarih itibariyle kalan Taahhüt Süresi göz önünde bulundurulduğunda, kalan Taahhüt Süresi açısından Kampanya kapsamında taahhüt verdiği en son Abone Başına Kapasite’nin (250/386/455 Kbps) sağlanabilmesi için gerekli olan Devrelere yönelik tahakkuk etmemiş aylık ücretlerinin toplamının (“Kalan Aylar Faydası”), Abone’nin Kampanya kapsamından çıktığı/çıkarıldığı tarihe kadar kendisinden TTN/İnternete çıkış yapılan lokasyonlardaki devre kapasiteleri için alınmayan ücretlerin toplamından (“Sağlanan Fayda”) daha düşük olması durumunda, İşletmeci, Kalan Aylar Faydası’nı; daha yüksek olması durumunda ise Sağlanan Fayda’yı Türk Telekom’a tek seferde ödemekle yükümlüdür.

 

11. İşletmecilerin ücretsiz devrelerinde, ücretsiz alınan dönem içerisinde hız artırımı yapmaları ve üst limiti aşmaları durumunda, ücretsiz olarak belirlenen hız ile güncellenen hız arasındaki fark İşletmeciye yansıtılacaktır.

 

12. SSG İnternet Uygulaması’ndan ve SSG Fırsat Uygulaması’ndan yararlanan İşletmeciler bu kampanyadan da yararlanabileceklerdir. Bu durumda, SSG İnternet Uygulaması kapsamındaki taahhüt süresi sıfırlanarak mevcut taahhüt süresi yeniden başlatılacaktır.

 

13. İşletmeciler, SSG İnternet Ücretsiz Kapasite Kampanyası ve SSG Fırsat Ücretsiz Kapasite kampanyalarının sadece birinden faydalanabilecektir (Bu kampanyadan faydalanan İşletmeciler aynı anda SSG Fırsat Ücretsiz Kapasite kampanyasından faydalanamayacaktır).

 

14. Türk Telekom, makroekonomik göstergelerde (Enflasyon, döviz kuru vb.) olağandışı sayılabilecek bir oranda değişiklik olması halinde, kampanya koşullarının kısmen ya da tamamen revize edilmesi için Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu’na başvuru yapma hakkını saklı tutar. Söz konusu talebin Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurulu tarafından onaylanması durumunda kampanyadan faydalanan İşletmecilerin kampanyadan cezasız çıkış hakkı tanınacaktır. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy