Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 4, 6, 19) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 5, 11, 12)
Karar Tarihi: 20.03.2013
Karar No: 2013/DK-ETD/155
Gündem Konusu: Türk Telekom Referans Erişim Tekliflerinde Revizyon- Nakil Süreçleri, Ortak Yerleşim Alanlarına Uzaktan Erişim, Devre/Port İptalinde Ücretlendirme.
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir. 
Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom) tarafından işletmecilere sunulmakta olan xDSL Al-Sat, IP seviyesinde VAE, yerel ağa ayrıştırılmış erişim ve ortak yerleşim hizmetleriyle ilişkili olarak Kurumumuzca yapılan inceleme ve çalışmalar neticesinde;
■ Adres değişikliği sebebiyle devre naklinde hizmetin sunulmadığı süreçte ve iptal başvurularında iptal işleminin tamamlanamadığı süreçte toptan aylık kullanım ve Yalın DSL erişim ücretlerinin alınmaması,
■ Türk Telekom tesislerindeki sistem ve cihaz arızalarının uzaktan kontrolü ve yönetimi amacıyla söz konusu sistem ve cihazlara alternatif işletmeciler tarafından uzaktan erişim imkanının sağlanması,
hususlarına ilişkin Referans Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim Teklifi, Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi Teklifi, Referans Al-Sat Yöntemiyle xDSL Toptan Satış Teklifi ve Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifinde değişiklik yapılması gerektiği değerlendirilmiştir. Söz konusu değerlendirme dikkate alınmak suretiyle Türk Telekom’dan belirtilen hususlara ilişkin ilgili referans teklif değişikliği teklifini Kurumumuza sunması talep edilmiştir. Bunun üzerine Türk Telekom söz konusu teklifini Kurumumuza sunmuştur. Türk Telekom’un teklifine ilişkin alınan işletmeci görüşleri ve Kurumumuzun ilgili mevzuat çerçevesinde yaptığı değerlendirmelerin ardından Kurumumuzun revize talepleri Türk Telekom’a iletilmiştir. Kurumumuz düzeltme talepleri sonrasında Türk Telekom 28.01.2013 tarihli ve 236 sayılı yazısı ile Referans Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim Teklifi, Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi Teklifi, Referans Al-Sat Yöntemiyle xDSL Toptan Satış Teklifi ve Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi’ne yönelik değişiklik teklifini revize ederek Kurumumuza sunmuştur. Türk Telekom’un söz konusu teklifine ilişkin olarak;
■ İşletmecilerin ve son kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanması,
■ Tüketici menfaatlerinin gözetilmesi,
■ Yeni teknolojilerin makul fiyatlarla kullanılmasına olanak veren yatırımların teşvik edilmesi,
■ Elektronik haberleşme hizmetleri arzı ve yeni yatırımların özendirilmesi
hususları göz önünde bulundurularak, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 4, 6, 19’uncu maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5, 11 ve 12’nci maddeleri ve ilgili diğer mevzuat kapsamında;
■ Türk Telekom Referans Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim Teklifi, Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi Teklifi, Referans Al-Sat Yöntemiyle xDSL Toptan Satış Teklifi ve Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi’nde yapılan Ek’teki değişikliklerin onaylanması,
■ Onaylanan değişiklikleri içeren referans tekliflerin 7 (yedi) gün içerisinde Türk Telekom’un internet sayfasında yayımlanması
hususlarına karar verilmiştir.
TÜRK TELEKOMÜNİKASYON AŞ REFERANS ERİŞİM TEKLİFLERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Türk Telekomünikasyon AŞ Referans Al-Sat Yöntemiyle xDSL Toptan Satış Teklifi kapsamında;
> 2.15 maddesi olarak “Türk Telekom nakil kapsamında eski portun irtibatının kesildiği tarih bilgisini, kesilme anı itibariyle ilgili Servis Sağlayıcıya bildirir.” hükmü eklenmiştir.
> 2.16 maddesi olarak “Nakil kapsamında nakil talebinin Türk Telekom’a iletilmesini takip eden 24 (yirmi dört) saat sonrasından yeni Port hizmete verilinceye kadarki süreç için Aylık Ücret alınmaz. ” hükmü eklenmiştir.
> “xDSL hizmeti Başvuru, Tahsis ve Tesis Süreci” başlıklı IV.1 başlığının altına 6’ncı madde olarak “Türk Telekom, İşletmecinin xDSL Sistemi arayüzü aracılığıyla hizmetin iptalini bildirdiği tarihten itibaren en geç 5 (beş) Gün içerisinde iptal işlemini yerine getirir. ” hükmü eklenmiştir.
> Aynı başlığın altına 7’nci madde olarak “Türk Telekom hizmetin iptalinin kendisine bildirildiği andan itibaren 24 (yirmi dört) saat içinde hizmeti durdurur. Ücretlendirme hizmetin durdurulduğu anda sona erer.” hükmü eklenmiştir.
Türk Telekomünikasyon AŞ Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi Teklifi kapsamında;
> Ek-3 1.1.8 maddesi olarak “Türk Telekom nakil kapsamında eski portun irtibatının kesildiği tarih bilgisini, kesilme anı itibariyle ilgili İşletmeciye bildirir.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-3 1.1.9 maddesi olarak “Nakil kapsamında nakil talebinin Türk Telekom’a iletilmesini takip eden 24 (yirmi dört) saat sonrasından yeni Port hizmete verilinceye kadarki süreç için Yalın DSL Erişim Ücreti ve Aylık Ücret alınmaz.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-5 3.1.10 maddesi olarak “Türk Telekom hizmetin iptalinin kendisine bildirildiği andan itibaren 24 (yirmi dört) saat içinde hizmeti durdurur. Ücretlendirme hizmetin durdurulduğu anda sona erer. ” hükmü eklenmiştir.
> Ek-5 3.1.10, 3.1.11, 3.1.12 maddelerinin madde numaraları 3.1.11, 3.1.12, 3.1.13 olarak değiştirilmiştir.
Türk Telekomünikasyon AŞ Referans Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim Teklifi kapsamında;
> Ek-3 3.1.6 maddesi olarak “Türk Telekom nakil kapsamında eski devrenin irtibatının kesildiği tarih bilgisini, kesilme anı itibariyle ilgili İşletmeciye bildirir.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-3 3.1.7 maddesi olarak “Nakil kapsamında nakil talebinin Türk Telekom’a iletilmesini takip eden 24 (yirmi dört) saat sonrasından yeni Devre hizmete verilinceye kadarki süreç için Abone Devresi Kullanım Ücreti alınmaz.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-3 3.1.3. maddesinden “Türk Telekom, İşletmecinin iptal talebini ise başvuru tarihinden itibaren dört (4) iş günü içerisinde sonuçlandıracaktır.” hükmü çıkarılmış ve Ek-5 3.6 maddesi olarak “Türk Telekom, İşletmecinin e-YAPA Otomasyon Programı üzerinden devrenin iptalini bildirdiği tarihten itibaren en geç 4 (dört) iş günü içerisinde devre iptal işlemini yerine getirir” hükmü eklenmiştir.
> Ek-5 3.7 maddesi olarak “Devre iptal talebinin bildirildiği andan itibaren 24 (yirmi dört) saat içinde o devrenin Abone Devresi Kullanım Ücretlendirmesi sona erer.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-3’te yer alan “Standart Ortak Yerleşim Alanı” başlıklı 4.1.3 maddesi Referans Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim Teklifi’nden çıkarılmış ve ilgisi nedeniyle Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi’ne Ek-2 3.2.9 maddesi olarak eklenmiştir.
Türk Telekomünikasyon AŞ Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi kapsamında;
> Ek-1 “Tanımlar ve Kısaltmalar” başlığının altındaki tanımlara “Yalın ADSL: Erişim Şebekesi üzerinden, ilgili hat için PSTN sabit telefon aboneliği şartı aranmadan hizmet alımına imkan tanıyan erişim modeli” tanımı eklenmiştir.
> Ek-2 3.2.9 maddesi olarak “İşletmeci, Türk Telekom tesislerinde Arabağlantı veya Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim veya Veri Akış Erişimi Hizmetleri kapsamında kurulmuş bulunan kendi sistem/cihazlarına aşağıda yer verilen şartlarla uzaktan erişebilecektir.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-2 3.2.9.1 maddesi olarak “İşletmeci, sistem ve cihaz arızalarının uzaktan kontrolü ve yönetimi amacıyla, Ortak Yerleşim Alanına kurulmuş olan her bir rack/kabinet için, ucuna Dial-up Modem kurmak suretiyle bir adet PSTN veya Yalın ADSL hattı talebinde bulunabilecektir.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-2 3.2.9.2 maddesi olarak “Türk Telekom, İşletmecinin sistem ve cihazlarına uzaktan erişim için talep ettiği Yalın ADSL devresini yürürlükteki usul, esas ve ücretler üzerinden ayrım gözetmeksizin sağlayacaktır.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-2 3.2.9.3 maddesi olarak “İşletmeci, söz konusu Yalın ADSL devresini başka bir İşletmeci üzerinden de alabilecektir.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-2 3.2.9.4 maddesi olarak “Türk Telekom, İşletmecinin sistem ve cihazlarına uzaktan erişimi için talep ettiği PSTN devresini yürürlükteki tarifelerden biri ile ve Türk Telekom’un kendi Abonelerine uyguladığı usul, esas ve ücretler üzerinden ayrım gözetmeksizin sağlayacaktır.” hükmü eklenmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy