Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 4, 6, 19) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 11)
Karar Tarihi: 24.04.2013
Karar No: 2013/DK-ETD/222
Gündem Konusu: Referans Tekliflere Köprü Statüsü Sürecinin Eklenmesi.
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom) tarafından 10/12/2012 tarihli ve 2734 sayılı yazı ile Kurumumuz onayına sunulan “PSTN’i iptal/fesih olmuş abonelerin Toptan Hat Kiralama (THK) veya Yalın DSL’e dönüşümünde Köprü Statüsü sürecinin tanımlanması” teklifine ilişkin olarak;
■ İşletmecilerin ve son kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanması,
■ Tüketici menfaatlerinin gözetilmesi,
■ Yeni teknolojilerin makul fiyatlarla kullanılmasına olanak veren yatırımların teşvik edilmesi,
■ Elektronik haberleşme hizmetleri arzı ve yeni yatırımların özendirilmesi
hususları göz önünde bulundurularak, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 4, 6 ve 19’uncu maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 11’inci maddesi ve ilgili diğer mevzuat kapsamında;
■ Türk Telekom Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi Teklifi ve Referans Arabağlantı Teklifi’nde yapılan Ek’teki değişikliklerin 11.05.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere onaylanması,
■ Türk Telekom tarafından, söz konusu teklif kapsamında önerilen “Köprü Statüsü”ne ilişkin tüm sistemsel hazırlıkların 11.05.2013 tarihine kadar tamamlanması ve talep eden İnternet Servis Sağlayıcılarla (İSS) 20.05.2013 tarihine kadar gerekli testler tamamlanarak ilgili sistemsel entegrasyonun sağlanması,
■ Köprü Statüsünün DSL internet abonesinin Yalın DSL veya THK’ya geçişi ile sonuçlanmaması durumunda Köprü Statüsünde geçen zaman dilimi için İSS’ler tarafından DSL internet abonelerine aylık kullanım ücretinin faturalandırılmaması,
■ İSS’lerin köprü statüsündeki abonelerin xDSL aboneliklerini sonlandırma yönündeki açık ve net beyanları doğrultusunda abonelik iptal işlemini gerçekleştirmekle yükümlü olduğu,
■ Onaylanan değişiklikleri içeren referans tekliflerin 7 (yedi) gün içerisinde Türk Telekom’un internet sayfasında yayımlanması
hususlarına karar verilmiştir.
TÜRK TELEKOMÜNİKASYON AŞ REFERANS ERİŞİM TEKLİFLERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Türk Telekomünikasyon AŞ Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi Teklifi kapsamında;
> Ek-1 TANIMLAR VE KISALTMALAR bölümüne aşağıda yer alan terimler eklenmiştir.
Köprü Statüsü             PSTN aboneliğinin, abonelikten vazgeçilerek veya borç nedeniyle iptal/fesih olması halinde xDSL abonelerinin Yalın DSL veya Toptan Hat Kiralama hizmetini alabilmesine imkan tanıyan geçiş süreci
Çevrimiçi Portal          İşletmecinin Toptan Hat Kiralama kapsamında hizmet alan müşterilerine ilişkin başvuru, iptal, numara değişikliği, nakil gibi taleplerini yaptığı Türk Telekom tarafından sağlanan çevrimiçi portal
THK                           Toptan Hat Kiralama
> Ek-3 1.2.2.1. maddesi “Abonenin PSTN Aboneliği üzerinde -Köprü Statüsü hariç olmak üzere- kapanmamış bir iş emri (Devir, Nakil, Abonelik İptali) bulunması durumunda, aynı devre üzerinde Yalın DSL tesisi söz konusu iş emirleri tamamlandıktan sonra talep edilebilecektir.” şeklinde değiştirilmiştir.
> Ek-4 4.10. maddesi “Geçiş talebinde bulunan Abonenin Hizmet Numarasına ait halihazırda hizmet almakta olduğu modele ait kapanmamış bir İş Emri (Devir, Nakil, Abonelik İptali, Köprü Statüsü) varsa, Abonenin geçiş talebi karşılanmayacaktır.” şeklinde değiştirilmiştir.
> Ek-5 3.1.12 maddesi “Türk Telekom, abonelikten vazgeçilerek veya borç nedeniyle PSTN Aboneliği feshedilmiş olan xDSL Abonesinin, Yalın DSL veya THK Aboneliğini tercih etmesi ihtimaline karşı ve xDSL Hizmetinde herhangi bir kesinti yaşanmamasını teminen, xDSL Aboneliğini PSTN iptal tarihi itibariyle Köprü Statüsüne geçirecektir.
Türk Telekom Köprü Statüsüne geçirilen xDSL Abonelerine ilişkin bilginin İşletmeci tarafından xDSL Otomasyon Sistemi üzerinde anlık olarak abone bazlı sorgulanmasına ve Köprü Statüsünde bulunan abone listesine ulaşılabilmesine olanak verecek altyapıyı sağlayacaktır. Türk Telekom ayrıca Köprü Statüsüne geçirilen xDSL Abonelerinin listesini ve -Yalın DSL’e ve THK’ya geçişler hariç olmak üzere- sabit telefon aboneliği iptal/fesih olan xDSL Abonelerinin listesini ilgili işlem tarihi bilgisini de içerecek şekilde günlük olarak işletmecilere bildirecektir. ” şeklinde değiştirilmiştir.
> Ek-5 3.1.12 maddesinin altına aşağıdaki hükümler eklenmiştir:
“3.1.12.1. Köprü Statüsüne geçirilen xDSL Abonesinin xDSL erişimine ilişkin erişim ve dolayısı ile xDSL Hizmeti kullanımları devam edecektir.
3.1.12.2. Köprü Statüsü en fazla 60 (altmış) gün sürdürülebilecektir.
3.1.12.3. İşletmeci, bu 60 (altmış) günlük süre içerisinde, Abonesine ulaşabilecek ve Yalın DSL veya THK tekliflerini sunabilecektir.
3.1.12.4. İşletmeci Abonesinin, bu 60 (altmış) günlük süre içerisinde, Yalın DSL veya THK teklifini kabul etmesi durumunda, İşletmeci, xDSL Sistemi veya Çevrimiçi Portal üzerinden, tercih edilen aboneliğe ilişkin başvuruyu girecektir. İşletmeciye, Abonesinin tercih ettiği aboneliğe ilişkin başvuruyu girdiği ana kadar Yalın DSL Erişim Ücreti faturalandırılmayacak, ancak ilgili xDSL Aboneliğine ilişkin Aylık Kullanım Ücreti devam ettirilecektir.
3.1.12.5. İşletmeci, bu 60 (altmış) günlük süre içerisinde herhangi bir anda, xDSL Sistemi üzerinden, Abonesine ait xDSL Hizmetinin sonlandırılması talebini girebilecek ve bu durumda, xDSL hizmeti sonlandırılacaktır. Bu andan itibaren xDSL Aboneliğine ilişkin Aylık Kullanım Ücreti durdurulacak ve o ana kadar xDSL Aboneliğine ilişkin faturalandırılan Aylık Kullanım Ücreti, takip eden aya ait faturada ayrı bir kalemde gösterilmek suretiyle mahsuplaşılacaktır.
3.1.12.6. İşletmeci, bu 60 (altmış) günlük süre içerisinde, xDSL Sistemi üzerinden veya Çevrimiçi Portal üzerinden, olumlu veya olumsuz bir başvuruda bulunmazsa, xDSL hizmeti sonlandırılacak, xDSL Aboneliğine ilişkin Aylık Kullanım Ücreti, takip eden aya ait faturada ayrı bir kalemde gösterilmek suretiyle mahsuplaşılacaktır.
3.1.12.7. İşletmeci, Abonesinin Yalın DSL aboneliğine ilişkin başvuruyu girmesi öncesinde, çağrı merkezi veya müşteri hizmetleri vasıtasıyla Aboneyi arayacak, Abonenin irade beyanını alacak, bu aramayı kayıt altına alacak ve abonenin olumlu beyanını içeren çağrı kayıtlarını en az 1 yıl süreyle muhafaza edecektir.
3.1.12.8. İşletmeci, Abonesinin Yalın DSL aboneliğine ilişkin başvuruyu girmesi sonrasında, Türk Telekom Yalın DSL Aboneliği için iş bu teklifin ilgili hükümlerine göre geçerli bir teknik red gerekçesi bulunmuyorsa ilgili tesis işlemlerini tamamlayacaktır.
3.1.12.9. Yalın DSL tesisinin yapılması ve İşletmeciye bildirimini müteakip, Yalın DSL erişim ücreti İşletmeciye faturalandırılmaya başlanılacaktır.
3.1.12.10. xDSL Aboneliğinin üzerinden çalıştığı sabit telefon numarasının taşınması nedeniyle sabit telefon aboneliğinin iptal/fesih olması durumunda Türk Telekom tarafından söz konusu sabit telefon numarasıyla ilişkili işbu referans teklif kapsamında sunulan toptan genişbant erişim hizmetinin, Yalın DSL’e geçişler hariç, numara taşınma işleminin gerçekleştiği andan itibaren kesileceği, kesinti zamanı bilgisiyle birlikte, numara taşıma onayı verilmesini müteakip İşletmeciye bildirilecektir.
3.1.12.11. İlgili toptan genişbant erişim hizmetinin kesilmesi anına kadar Tarafların anılan hizmete ilişkin hak ve yükümlülükleri devam edecektir.”
Türk Telekomünikasyon AŞ Referans Arabağlantı Teklifi kapsamında;
> Ek-1 7.2.1.8. maddesi olarak “PSTN hizmeti ile birlikte aynı hat üzerinden xDSL hizmeti alan abonelerin, PSTN hizmetini iptal ettirip, iptal tarihinden itibaren 2 aylık süre içerisinde THK hizmeti almak istemeleri durumunda başvuru, tahsis ve tesis süreci 7.2.1 maddesi kapsamında değerlendirilecek olup başvurular, işbu referans teklifin ekinde yer alan formlar doldurulmadan Türk Telekom tarafından sağlanan çevrimiçi portal üzerinden yapılacaktır.” hükmü eklenmiştir.
> Ek-1 7.2.1.9. maddesi olarak “İşletmeci, Abonesinin THK aboneliğine ilişkin başvuruyu girmesi öncesinde, çağrı merkezi veya müşteri hizmetleri vasıtasıyla Aboneyi arayacak, Abonenin irade beyanını alacak, bu aramayı kayıt altına alacak ve abonenin olumlu beyanını içeren çağrı kayıtlarını en az 1 yıl süreyle muhafaza edecektir. hükmü eklenmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy