Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 4, 6, 13, 14, 19, 20) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 5, 11, 12) 
Karar Tarihi: 12.03.2015
Karar No: 2015/DK-ETD/129
Gündem Konusu: Veri Akış Erişimi L2TP Yedekleme Hizmeti Tarifesi
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
Veri Akış Erişimini İçeren Toptan Genişbant Erişim Pazarında etkin piyasa gücüne sahip olan ve ilgili pazar analizleri neticesinde erişim sağlama yükümlülüğüne tabi olan Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom), Kurum tarafından ilgili referans teklif kapsamında onaylanan usul, esas ve ücretler ile İnternet Servis Sağlayıcılara (İSS) toptan seviyede IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi (IP VAE) hizmeti sunmaktadır. IP VAE hizmetinde İSS’ler asgari 28 il ve 33 farklı noktadan abone trafiğini teslim almak suretiyle tüm Türkiye genelinde hizmet sunabilmektedir. Trafik, İSS’ye ait portun bağlı olduğu Trafik Teslim Noktasına kadar Türk Telekom tarafından taşınmakta ve İSS’ye bu noktalarda teslim edilmektedir. İSS’ler söz konusu trafik teslim noktalarında veya kendi varlık noktalarında kendilerine ait bir aktif cihaz (SSG-Service Selection Gateway) kurarken, Türk Telekom işletmecilere tahsisli olan devreler üzerinden kendi cihazı ile işletmeci cihazı arasında L2TP tüneller ile mezkûr trafiği taşımaktadır.
İSS’lerin bu noktalardaki veya devrelerdeki herhangi bir arızadan etkilenmemesi için Türk Telekom’un bu noktalar arası için yedek devreler tesis etmesi ve herhangi bir arızanın oluştuğu durumda trafiğin otomatik olarak bu yedek devreler üzerinden taşınması hususunda İSS’ler tarafından Kurumumuza iletilen talepler değerlendirilmiş ve Türk Telekom’dan bahse konu hizmete ilişkin usul, esas ve ücret teklifini Kurumumuza iletmesi talep edilmiştir.
Türk Telekom tarafından sunulan ve söz konusu hizmete ilişkin taslak usul, esas ve ücretleri içeren teklif, ilgili mevzuat kapsamında incelenmiş ve İSS’lerin görüşleri de dikkate alınarak yapılan değerlendirmelerin neticesinde “L2TP Yedekleme” ürününe ilişkin hizmet sunum koşulları ve ücretleri nihai hale getirilmiştir. Bu kapsamda;
• Hizmetin, son kullanıcıların en az kesintiyle hizmet almalarına imkân vermesi boyutuyla hizmet kalitesi ve tüketici memnuniyetini artırıcı ve elektronik haberleşme hizmetleri arzını özendirici etkisinin olması,
• Ücretlerin, maliyetleri yansıtacak şekilde belirlenmesi
amaçları gözetilerek, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 4, 6, 13, 14, 19 ve 20’nci maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5, 11 ve 12’nci maddeleri ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uyarınca L2TP Yedekleme hizmetine ilişkin Ek’teki ücret ve uygulama esaslarının onaylanması hususuna karar verilmiştir.
EK
L2TP YEDEKLEME HİZMETİ ÜCRET VE UYGULAMA ESASLARI
1. L2TP Yedekleme Hizmeti ile, Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom) tarafından IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi hizmeti kapsamında Türk Telekom SSG’leri (TT SSG LAC) ile İnternet Servis Sağlayıcılara (İSS) ait SSG’ler (LNS SSG) arasındaki kurulu L2TP tünelleri için yedek devre tesis edilecektir.
2. L2TP Yedekleme Hizmeti, Port ve Transmisyon bazlı ücretlendirme modeli kapsamında tesis edilecek ücretli transmisyon devrelerine (ana devre) bağlı olarak sunulacaktır.
3. L2TP Yedekleme Hizmeti kapsamında TT SSG LAC üzerinden yeni bir VLAN tanımlanacaktır. Bu VLAN, ana devre ile aynı yolu izleyen omurga üzerinden İSS ile arabağlantı yapılan noktada bulunan IP/MPLS sistemi üzerindeki aynı porta kadar taşınacaktır. İSS burada aldığı yedek VLAN devresini kendi içinde istediği LNS SSG’de sonlandırabilecektir.
4. L2TP Yedekleme Hizmetinde Ana devre ve yedek devre aktif/aktif çalışacaktır. Yedek L2TP devresi ikinci VLAN üzerinden kurulacak ve ilk tünel ile aynı kapasiteyi paylaşacaktır.
5. Hizmete ait ücretler ana devre faturasıyla birlikte tahsil edilecek olup, ana devrenin tahakkuk kurallarına tabi olacaktır.
6. Ana devre’nin herhangi bir nedenle iptal olması durumunda yedek devre iptal olacaktır.
7. Yedek devre, ana devreyle aynı kapasiteyi kullanacağı için aktif/aktif çalışan her iki devrenin ücreti, Port ve Transmisyon bazlı ücretlendirme modeli kapsamında 5’er dakikalık aralıklarla ölçümlenen trafik değerlerinin toplamı üzerinden hesaplanacak ve yalnızca ana devreye ücret çıkarılacaktır.
8. L2TP Yedekleme hizmeti ana devreye çıkarılacak ücretin %1’i olarak ücretlendirilecektir.
9. İSS’nin yedek devreyi başka bir lokasyonda bulunan LNS SSG’sinde sonlandırmak istemesi durumunda ise, bunu Türk Telekom’dan ücreti karşılığında alacağı Noktadan Noktaya devrelerle gerçekleştirecektir. Bu bağlantılar için tek uç Noktadan Noktaya Metro Ethernet ücreti alınacaktır. Tesis edilecek bağlantılar için bağlantı ücreti oluşması durumunda yürürlükteki bağlantı ücretleri geçerli olacaktır. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy