Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 4, 6, 12, 14, 48, 49) (Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği m. 5) (Tarife Yönetmeliği m. 5)
Karar Tarihi: 29.02.2012
Karar No: 2012/DK-07/84
Gündem Konusu: İşletmecilere Tarife Karşılaştırma Yükümlülüğü Getirilmesi.
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı 27/02/2012 tarihli ve B.11.6.BTK.0.07.101.02.02/13749 sayılı takrir ve ekleri incelenmiştir.
Elektronik haberleşme sektöründe sunulan hizmetlerden yararlanan kullanıcıların sayısının nüfusun önemli bir oranına ulaşmış bulunması ve artan rekabetin getirdiği yenilikçi uygulamalarla birlikte, elektronik haberleşme hizmetlerinden faydalanan/faydalanacak tüketicilerin korunması ile hak ve menfaatlerinin gözetilmesi ihtiyacı daha da önem kazanmaktadır. Ülkemizde de elektronik haberleşme hizmetleri pazarında yaşanan rekabet ve teknolojik gelişmeler piyasada sunulan hizmetlerin sayısının ve özelliklerinin artmasına yol açmaktadır. Bu anlamda işletmeciler tarafından tüketicilere yönelik çok sayıda farklı tarife seçenekleri sunulmakla birlikte bu durum tüketiciler ve mevcut aboneler açısından benzer tarifeler arasında karşılaştırma ve seçim yapmayı da zorlaştırmaktadır. Bu çerçevede, tarife şeffaflığı kapsamında etkin bir şekilde tarife karşılaştırmasına imkan sağlanmasını teminen kendileri için uygun abonelik paketlerini seçmelerinde tüketicilere yardımcı olmak üzere fiyat karşılaştırması desteğini sağlayacak sistemlerin işletmecilerce kurulması ihtiyacı hasıl olmaktadır.
Bu kapsamda, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 4, 6, 12, 14, 48 ve 49’uncu maddeleri, Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 5’inci maddesi ile Tarife Yönetmeliği’nin 5’inci maddesi ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde;
• Yürürlüğe koymadan önce ilgili mevzuat uyarınca tarifelerini Kurumumuza bildirmekle yükümlü işletmecilerin (Avea İletişim Hizmetleri AŞ, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ, Türk Telekomünikasyon AŞ ve Vodafone Telekomünikasyon AŞ) tüketicilere yönelik olarak kendi İnternet siteleri üzerinden, kendilerine ait tarifelerin Kurum’un belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde karşılaştırılmasına imkan sağlayacak gerekli çalışmaları yapmak üzere yükümlü kılınmaları,
• Bu kapsamda gerekli çalışmaları yürütmek üzere icraya yetki verilmesi
hususlarına karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy