Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 4, 6, 19) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 5, 10, 11)
Karar Tarihi: 07.07.2011
Karar No: 2011/DK-07/351
Gündem Konusu: Türk Telekom Referans Erişim Tekliflerinde Revizyonlar.
KARAR: 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 4, 6 ve 19’uncu maddeleri ile Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5, 10 ve 11’inci maddeleri başta olmak üzere ilgili mevzuat çerçevesinde;
• Türk Telekom Referans Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim Teklifi kapsamında EK 1’de yer alan değişikliklerin onaylanması,
• Türk Telekom Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi kapsamında EK 2’de yer alan değişikliklerin onaylanması,
• Türk Telekom Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi Erişim Teklifi kapsamında EK 3’te yer alan değişikliklerin onaylanması,
• xDSL Al-Sat, IP/ATM Seviyesinde Veri Akış Erişimi (VAE) ve Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (YAPA) modelleri arasında teminat mektubu uygulamalarında yeknesaklığın sağlanmasını teminen bir işletmecinin faydalanmakta olduğu mezkûr erişim modellerinin aynı kapsamda değerlendirilmesi ve söz konusu erişim hizmetlerine ilişkin 1 (bir) aylık toplam fatura tutarı (riski) kadar teminat mektubunun Türk Telekom’da bulunması ve söz konusu toplam fatura tutarının artması durumunda Türk Telekom’a ilave teminat mektubu verilmesine yönelik olarak halihazırda yürürlükte olan Referans Tekliflerdeki ilgili maddelerin değiştirilerek 1 ay içinde Kurumumuza sunulması hususunun Türk Telekom’a tebliğ edilmesi,
• YAPA kapsamında mevcut bloklarında hizmet sundukları abonelerini toplu olarak Karma Bloklara aktarmak isteyen işletmecilerin taleplerinin Türk Telekom tarafından, blok tesis ücretinin yanı sıra, her bir yerel ağa paylaşımlı erişim abonesi için 1,95 TL; her bir yerel ağa tam erişim abonesi için 3,9 TL ücret karşılığında, azami 2 saat hizmet kesintisiyle karşılanması hususunun Türk Telekom’a tebliğ edilmesi,
• İşbu Kurul Kararı çerçevesinde;
o YAPA’da Karma Blok yapısına geçilmesi hususuna ilişkin olarak işbu Kurul Kararı’nın Türk Telekom’a tebliğini müteakip 8 hafta içinde Türk Telekom tarafından gerekli hazırlık ve çalışmaların tamamlanması, müteakip 3 haftalık süreçte işletmecilerle birlikte testlerin gerçekleştirilmesi ve aynı süre içerisinde test sonuçlarının Kurumumuza sunulmasının ardından uygulamanın hayata geçirilmesi,
o Yalın DSL formlarının elektronik ortamda Türk Telekom’a iletilmesi hususuna ilişkin olarak işbu Kurul Kararı’nın Türk Telekom’a tebliğini müteakip 4 hafta içinde Türk Telekom tarafından gerekli hazırlık ve çalışmaların tamamlanması, müteakip 1 haftalık süreçte işletmecilerle birlikte testlerin gerçekleştirilmesi ve aynı süre içerisinde test sonuçlarının Kurumumuza sunulmasının ardından uygulamanın hayata geçirilmesi,
o İSS değişikliği kapsamında diğer modellerden Yalın DSL ve YAPA Tam erişim modellerine geçişte formların elektronik olarak gönderimi hususuna ilişkin olarak işbu Kurul Kararı’nın Türk Telekom’a tebliğini müteakip 4 hafta içinde Türk Telekom tarafından gerekli hazırlık ve çalışmaların tamamlanması, müteakip 1 haftalık süreçte işletmecilerle birlikte testlerin gerçekleştirilmesi ve aynı süre içerisinde test sonuçlarının Kurumumuza sunulmasının ardından uygulamanın hayata geçirilmesi hususlarının
Türk Telekom’a tebliğ edilmesi
hususuna karar verilmiştir. (¤¤)
TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. REFERANS YEREL AĞA AYRIŞTIRILMIŞ ERİŞİM TEKLİFİ’NDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
• Referans Teklifin “Tanımlar ve Kısaltmalar” başlıklı 1 no’lu ekine aşağıda yer alan tanım eklenmiştir:
Karma Blok: ADÇ ve TÇ’de bulunan 96’lık, 64’lük ve 48’lik hem Yerel Ağa Ayrıştırılmış Paylaşımlı Erişim hem de Yerel Ağa Ayrıştırılmış Tam Erişim hizmeti için kullanılabilecek bağlantı modülü.
• Referans Teklifin “Topoloji ve Şebeke Yönetimi” başlıklı 2 no’lu ekine 5.1.2.4 maddesi olarak aşağıdaki madde eklenmiştir:
5.1.2.4 İşletmeci ya da ilgili üretici firma, halihazırda Türk Telekom tarafından test edilmemiş sistem/cihaz/kartlar için “Uyumluluk Test”i başvurusunu Türk Telekom Genel Müdürlük Erişim Direktörlüğüne yazılı olarak yapacak ve Türk Telekom söz konusu testi gerçekleştirerek test sonuçlarını 10 iş günü içerisinde işletmeci ya da ilgili üretici firmaya gönderecektir. Test sonuçlarının olumsuz olması durumunda geri bildirimde detaylı gerekçeler sunulacak, sonuçların olumlu olması halinde söz konusu sistem/cihaz/kart tüm Türk Telekom santrallerinde tüm işletmeciler tarafından kullanılabilecektir. Söz konusu testlere ilişkin tüm sonuçlar www.yapa.turktelekom.com.tr adresinde yayımlanacaktır.
• Referans Teklif’in “İşletmeci Hareketleri” başlıklı 3 no’lu ekinin 2.1 maddesi aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir:
2.1. BLOK TESİS VE TAHSİSİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR
2.1.1. İşletmeci, Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim Sözleşmesini imzaladıktan sonra ve ilk Blok talebini yapmadan önce Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim Sözleşmesinde detayları yer alan teminat mektubunu Türk Telekom’a teslim edecektir. İşletmeci taleplerini Ek-6’da yer alan “Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim için Paylaşıma Açılacak Santral Listesi” kapsamında ve kendisine verilecek yetkiler çerçevesinde e-YAPA Otomasyon Programı üzerinden yapacaktır.
2.1.2. İşletmeci miktarı ve şartları İşletmecinin TÇ’de 1000 devreye denk gelen Blok talebinde bulunacağı öngörülerek ve Türk Telekom tarafından üstlenilecek risk göz önünde bulundurulmak suretiyle tespit edilen ve miktarı EK-7’de yer alan teminat mektubunu ilk Karma Blok talebinden önce Türk Telekom’a teslim edecektir. TÇ’de talep edilen Karma Blokların toplam devre kapasitelerinin 1000’i aşması durumunda Türk Telekom her bir dilim için EK-7’de yer alan teminat mektubu tutarı kadar ilave teminat mektubu istemesi durumunda İşletmeci Türk Telekom’un istediği teminat mektubunu vermek zorundadır. Ancak, İşletmeci hizmetinin hızlı yaygınlaşacağını düşünmesi ve sürekli teminat mektubu arttırma işlemiyle iş gücü kaybını yaşamak istememesi durumunda Karma Blokların toplam devre kapasiteleri 1000’in katlarına uygun olarak daha fazla teminat mektubu verebilir.
2.1.3. Türk Telekom ‘Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim için Paylaşıma Açılacak Santral Listesi’ kapsamında İşletmecilerce talepte bulunulan Santral Sahası için, ilk aşamada Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim amaçlı TÇ kapasitesinin 1/4’ü oranında 96’lık Karma Blok’u söz konusu Santral Sahasını besleyen ADÇ’ler üzerinde hazırda bulunduracaktır. TÇ’deki mevcut 96’lık Karma Blokların %80’inin tahsis edilmesi durumunda, Türk Telekom tarafından 10 (on) Gün içerisinde TÇ kapasitesinin müteakip 1/4’lük dilimi kullanıma hazır hale getirilecektir. İşletmeciler tarafından 48’lik ya da 64’lük Karma Blok talep edilmesi durumunda, talep edilen miktarda Karma Blok 45 (kırkbeş) gün içerisinde kullanıma hazır hale getirilerek işletmeciye tahsis edilecektir.
2.1.4. İşletmeci, hem Yerel Ağa Ayrıştırılmış Paylaşımlı Erişim hizmeti hem de Yerel Ağa Ayrıştırılmış Tam Erişim hizmetinde kullanılmak üzere tek bir Karma Blok talebinde bulunabilecektir. İşletmeci, Paylaşıma Açılmış bir Santral Sahasında ilk müracaatta en fazla TÇ’deki kurulu Karma Blok devre kapasitesinin 1/3’üne denk gelen Karma Blok miktarı kadar başvuruda bulunabilir. Ancak, Veri Akış Erişimi’nden YAPA’ya toplu geçiş talebinde bulunan işletmeciler için söz konusu 1/3 kuralı uygulanmaz. .
2.1.5. Karşılanamayan müracaatlar sıraya alınacak ve İşletmecinin talep etmesi durumunda sıradan çıkarılacaktır.
2.1.6. Başvuru, tahsis ve tesis aşamalarında, anlaşmazlık çıkması halinde, Türk Telekom kayıtları ile birlikte İşletmeci kayıtları da dikkate alınarak değerlendirme yapılacaktır.
2.1.7. Yerel Ağa Ayrıştırılmış Tam ve Paylaşımlı Erişim için ADÇ’deki bir adet Blok için TÇ’de bir adet Blok tesis edilecektir.
2.1.8. Yerel Ağa Ayrıştırılmış Paylaşımlı Erişimde, ADÇ’de İşletmeciye tahsisi yapılmış Karma Bloklar üzerinde, Ayrıştırıcının data kanalları, Aktarma Kabloları ile TÇ’ye irtibatlandırılacaktır. Yerel Ağa Ayrıştırılmış Tam Erişimde paylaşıma açılacak bakır çift, İşletmeciye tahsis edilmiş ADÇ üzerindeki Karma Bloklardan Aktarma Kabloları ile TÇ’ye irtibatlandırılacaktır.
2.1.9. TÇ’nin kurulumu, Karma Bloklar üzerinde Yerel Ağa Ayrıştırılmış Paylaşımlı Erişim abone devreleri için Ayrıştırıcı takılması, TÇ ile ADÇ arasındaki Aktarma Kablolarının çekilmesi, dizilerin montajı ve bakımı ücreti karşılığı Türk Telekom tarafından yapılacaktır.
2.1.10. İşletmecinin Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim için Karma Blok tahsis talepleri Türk Telekom tarafından değerlendirmeye alınacak ve talep değerlendirme sonuçları 3 (üç) Gün içerisinde İşletmeciye bildirilecektir. Talebin karşılanamaması halinde, gerekçesi aynı süre içerisinde İşletmeciye bildirilecektir.
2.1.11. İşletmeci, Bloklara ilişkin talep değerlendirme sonuçlarının Türk Telekom tarafından bildirildiği tarihten itibaren 5 (beş) Gün içinde, talep değerlendirme sonuçlarını kabul ettiğini Türk Telekom’a bildirecektir.
2.1.12. Türk Telekom, İşletmecinin müracaatını müteakip 3 (üç) Gün içinde Karma Blokları hazır hale getirecek ve İşletmeciye tahsis edildiğini bildirecektir.
2.1.13. İşletmeci, Karma Blok tahsisi yapıldıktan sonra Türk Telekom’a Ek 5’te yer alan usul ve esaslar çerçevesinde belirli bir Karma Blok üzerinde belirli bir devre için Abone bağlama talebinde bulunabilecektir.
2.1.14. İşletmecinin Yerel Ağa Ayrıştırılmış Erişim için Blok iptal talepleri 10 (on) Gün içinde sonuçlandırılacaktır.
2.1.15. Her bir süreç, ilgili yazışmanın Taraflara tebliğ tarihinden itibaren başlayacaktır. İşletmecinin talebi geri çekmesi veya süreçlere uymaması durumunda, ilgili talep iptal edilecek ve alınan ücretler iade edilmeyecektir.
2.1.16. Paylaşıma açılmış bulunan bir Santral Sahası için hazırlanan TÇ, enerji vb. imkânların tükenmesi durumunda, yapılacak taleplere ilişkin çalışmaların tamamlanması için Türk Telekom’a 30 (otuz) Günlük ek bir süre verilecektir. İlave Ortak Yerleşim Alanı hazırlanması durumunda ise, fiziki ortamın hazırlanması, tadilat vb. çalışmaların tamamlanması için Türk Telekom’a 45 (kırk beş) Günlük ek bir süre verilecektir.
2.1.17. İşletmeci, TÇ’de teslim aldığı bakır çift için ilgili Blokta irtibatlandırmayı kendisi yapacaktır.
• Referans Teklif’in “Abone Hareketleri” başlıklı 4 no’lu ekinin 4’üncü maddesi aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir:
4. ABONENİN MEVCUT TOPTAN ERİŞİM YÖNTEMLERİNDEN (AL-SAT, VERİ AKIŞ ERİŞİMİ, YEREL AĞA AYRIŞTIRILMIŞ ERİŞİM) BİRİYLE HİZMET VEREN BAŞKA BİR İŞLETMECİDEN HİZMET ALMAK İSTEMESİ DURUMUNDA UYGULANACAK USUL VE ESASLAR.
4.1. Abone, Madde 8, 9, 10 ya da 11’de yer alan Talep Formunu doldurmak suretiyle, geçmek istediği Alıcı İşletmeciye başvuruda bulunacaktır.
4.2. Alıcı İşletmeci, Aboneden alacağı Abonenin geçiş yapmak istediğine ilişkin hür iradesini bildiren ve Madde 8, 9, 10 ya da 11’de yer alan asgari 2 (iki) adet ıslak imzalı talep formundan birini saklayacaktır.
4.3. Alıcı İşletmeci, erişim modeline göre Abonenin talep formunu Türk Telekom nezdinde oluşturulan platform üzerinden elektronik olarak Verici İşletmeciye iletir ve erişim modeline göre ilgili otomasyon sisteminde (xDSL, e-YAPA) pasif abonelik girişi yapılır. Alıcı İşletmeci, elektronik olarak ilettiği talep formunun ıslak imzalı nüshasını da 1 ay içerisinde Verici İşletmeciye iletecektir.
YAPA Tam Erişim veya Yalın DSL’ye geçişlerde, Alıcı İşletmeci, Madde 10 veya 11’de yer alan talep formunun yanı sıra abonenin kimlik fotokopisini de Türk Telekom nezdinde oluşturulan platform üzerinden elektronik olarak Türk Telekom’a iletecektir. Türk Telekom, YAPA Tam Erişim veya Yalın DSL talebine ilişkin pasif abonelik girişi yapıldıktan sonra 2 gün içerisinde, YAPA Tam Erişim veya Yalın DSL talebine onay verecek ve Madde 4.5 kapsamında geçiş işlemlerini yürütecek ve tamamlayacaktır. T.C. Kimlik numarasının veya ilgili kimlik bilgilerinin (Adı, Soyadı, Baba adı, Anne Adı, Doğum tarihi) eşleşmemesi durumunda Türk Telekom tarafından söz konusu 2 günlük süre içerisinde gerekçesi bildirilerek YAPA Tam Erişim veya Yalın DSL talebi reddedilir ve Türk Telekom tarafından pasif abonelik iptal edilir.
4.4. Abonenin işletmeci değişikliği sırasında erişim modelinin de değişmesi durumunda farklı erişim modellerine ilişkin otomasyon sistemleri eşgüdümlü çalışacaktır.
4.5. Verici İşletmeci, geçiş talebine ilişkin pasif abonelik girişi yapıldıktan sonra 2 gün içerisinde, Abonenin aboneliğinin iptali talebini girerek Alıcı İşletmeciye geçmesine onay verecektir. Aboneliğin başka bir İşletmeciye ait olması, T.C. Kimlik numarasının veya ilgili kimlik bilgilerinin (Adı, Soyadı, Baba adı, Anne Adı, Doğum tarihi) eşleşmemesi ya da Abonenin devam eden bir geçiş işleminin bulunması durumlarında, Verici İşletmeci tarafından söz konusu 2 günlük süre içerisinde gerekçeleri bildirilerek geçiş talebi reddedilir ve Türk Telekom tarafından pasif Abonelik iptal edilir.
YAPA Tam Erişim ve Yalın DSL’ye geçişlerde, Verici İşletmecinin 2 günlük süresi, Türk Telekom’un YAPA Tam Erişim veya Yalın DSL talebine onay vermesinin ardından başlayacaktır.
Verici İşletmeci tarafından geçiş talebine onay verilmesini müteakiben, Alıcı İşletmecinin açmış olduğu pasif Abonelik isteği aktif hale getirilecektir. Türk Telekom, pasif Aboneliğin aktif hale getirilmesini müteakiben, 5.3 maddesinde yer alan Tablo 1, 2 ve 3’teki süre ve ücretler dahilinde geçiş işlemlerini yürütecek ve tamamlayacaktır.
4.6. Alıcı işletmeci Verici İşletmeci tarafından geçişe onay verilinceye kadar pasif abonelik talebini iptal edebilir.
4.7. Abonenin halihazırda Yalın DSL veya YAPA Tam erişim almakta olduğu işletmeciden başka bir işletmeciye geçişine ilişkin süreçler (Yalın DSL veya YAPA Tam erişim yöntemlerine geçiş hariç) işbu ek kapsamında düzenlenmemektedir.
4.8. Alıcı İşletmeci veya Verici İşletmeci ile Abone arasındaki ticari ve hukuki ilişkiden kaynaklanan hak, yükümlülük ve borçlardan dolayı Türk Telekom’a herhangi bir sorumluluk yüklenmeyecektir.
4.9. Türk Telekom, Abonenin yararlandığı servise ilişkin faturayı, geçiş işleminin fiilen gerçekleştiği ana kadar Verici İşletmeciye, daha sonrasında ise Alıcı İşletmeciye keser.
4.10.Geçiş talebinde bulunan Abonenin Hizmet Numarasına ait halihazırda hizmet almakta olduğu modele ait kapanmamış bir İş Emri (Devir, Nakil, Abonelik İptali) varsa, Abonenin geçiş talebi karşılanmayacaktır.
4.11. Abone, hizmet almakta olduğu İşletmeciyi değiştirdikten ve bu yeni Aboneliği aktif hale getirildikten sonra 90 (doksan) Gün boyunca başka bir geçiş talebinde bulunamayacaktır. Abone 1 (bir) yıl içerisinde en fazla 4 (dört) kez geçiş talebinde bulunabilecektir.
4.12. Abonenin geçiş talebinin tamamlanması için modem ayarları Alıcı İşletmeci sorumluluğunda olacaktır. 

Full & Egal Universal Law Academy