Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 13, 14, 20) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 5, 12) (Tarife Yönetmeliği m. 8)
Karar Tarihi: 01.10.2013
Karar No: 2013/DK-ETD/534
Gündem Konusu: Kiralık Devre Kampanyaları.
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom) tarafından 23/09/2013 tarihli ve 1838 sayılı yazı ile Kurumumuza sunulan, Yurtiçi Kiralık Devre hizmetinde 34 Mbit/sn ve üzeri hızlarda 18, 24 veya 36 ay abonelik taahhüdü karşılığında, belirli oranlarda indirim yapılmasına yönelik “Kiralık Devrelerde Taahhütlü Yüksek Hız Kampanyası” ve Türk Telekom tarafından 25/09/2013 tarihli ve 1874 sayılı yazı ile Kurumumuza sunulan ve son olarak 06/02/2013 tarihli ve 2013/DK-ETD/85 sayılı Kurul Kararı ile tekrar yürürlüğe giren ve uygulama süresi 07/06/2013 tarihinde sona eren “Noktadan Noktaya G.SHDSL Hizmetinde İki Kat Hız Kampanyası”nın yeniden yürürlüğe alınması tekliflerine ilişkin olarak;
• İşletmecilerin ve son kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacak olması,
• Tüketici menfaatlerinin gözetilmesi,
• Hizmetin kullanımının teşvik edilmesi yönüyle elektronik haberleşme hizmetleri arzı ve yeni yatırımların özendirilmesi,
• Kampanyaların hem perakende hem de toptan seviyede sunulması,
hususları göz önünde bulundurularak, kampanya teklifleri kapsamında yer alan perakende uygulamalar, Tarife Yönetmeliği’nin 8’inci maddesi kapsamında değerlendirilmek üzere, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 13, 14 ve 20’nci maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5 ve 12’nci maddeleri ve ilgili diğer mevzuat kapsamında;
• Ek-1’de yer alan Kiralık Devrelerde Taahhütlü Yüksek Hız Kampanyasının uygulama esaslarının onaylanması,
• Ek-2’de yer alan Noktadan Noktaya G.SHDSL Hizmetinde İki Kat Hız Kampanyasının uygulama esaslarının onaylanması,
• Onaylanan kampanyaların 3 (üç) iş günü içinde Türk Telekom’un internet sayfasında yayımlanması
hususlarına karar verilmiştir.
TÜRK TELEKOMÜNİKASYON AŞ KİRALIK DEVRELERDE TAAHHÜTLÜ YÜKSEK HIZ KAMPANYASI UYGULAMA ESASLARI
1. Kampanya 01/11/2013 tarihinde başlayacak ve 2 ay süreyle yürürlükte olacaktır.
2. Kampanyadan perakende ve toptan düzeyde hizmet alan bütün müşteriler yararlanabilecektir.
3. Perakende müşteriler için: 34 Mbit/sn, 155 Mbit/sn, 622 Mbit/sn, 2.4 Gbit/sn ve 10 Gbit/sns hızlarında, toptan müşteriler için 34 Mbit/sn, 155 Mbit/sn, 622 Mbit/sn, 2.4 Gbit/sn ve 10 Gbit/sn hızlarında ve illerarası kademelerde olmak üzere;
• Kampanya başlangıç tarihinden önce tesis edilmiş,
• Kampanya başlangıç tarihinden önce tesisine başlanmış ancak kampanya başlangıç tarihinde tesisi henüz tamamlanmamış,
• Kampanya başvuru dönemi içerisinde tesis talebinde bulunulmuş,
devreler için kampanya başvuru tarihleri arasında başvuruda bulunacak müşterilere taahhüt sürelerine bağlı olarak indirim verilecektir.
4. Kampanyadan başvuru süresi içerisinde tesis edilen devreler ve/veya kampanya başvuru süresi içerisinde tesis tamamlanamayan (tesis süreci devam eden) devreler de yararlanabilecektir. Taahhüt süresi tesis sürecinin tamamlanmasını müteakip başlayacaktır.
5. Kampanya kapsamında hız ve taahhüt süresine bağlı olarak verilecek indirim oranları aşağıdaki tablolarda yer almaktadır.
Perakende müşteriler için indirim tablosu
Hız Seviyesi    Yurtiçi Kiralık            Devre Perakende        İndirim Oranları
18 Ay                         24 Ay                          36+ Ay*
34 Mbit/sn      14%                             17%                             20%
155 Mbit/sn    16%                             19%                             21%
622 Mbit/sn    18%                             20%                             22%
2.4 Gbit/sn      21%                             26%                             30%
10 Gbit/sn       23%                             28%                             35%
(*) 36 aylık taahhüt süresinin üzerindeki taahhüt süreleri 36+(n*12) şeklinde hesaplanır. Burada n yıl olup, müşteriden 36+(n*12) şeklinde hesaplanan süre için tek bir taahhüt alınır.
Toptan müşteriler için indirim tablosu
34 Mbit/sn ve üstü hızlar        Yurtiçi Kiralık Devre Toptan İndirim Oranı
Taahhüt Süresi            İllerarası-1       İllerarası-2       İllerarası-3       İllerarası-4
18 Ay                          3,0%                3,5%                4,0%                5,0%
24 Ay                          4,0%                4,5%                5,0%                6,5%
36+Ay*                      5,0%                5,5%                6,0%                8,5%
(*) 36 aylık taahhüt süresinin üzerindeki taahhüt süreleri 36+(n*12) şeklinde hesaplanır. Burada n yıl olup, müşteriden 36+(n*12) şeklinde hesaplanan süre için tek bir taahhüt alınır.
6. Toptan ve perakende müşteriler için:
• Kampanya kapsamında taahhüt altına alınmış devreler için kampanya kapsamındaki hızlara hız artırımı yapılması durumunda indirim oranı yeni hıza ait oran ile güncellenecek ve kıst uygulanacaktır. (Örneğin; 18 aylık taahhüt altına alınmış 155 Mbps hızında bir devre için ayın 20’sinde 2.4 Gbps’ye hız artırımı talebinde bulunulması durumunda, ayın ilk 20 günü için aylık ücrete %16, son 10 gün için ise aylık ücrete %21 indirim uygulanacaktır.)
• Kampanya kapsamındaki devrelerde 34 Mbps’ye kadar hız düşümü yapılması durumunda taahhüt bozulmamış sayılacak ve indirim oranı yeni hıza ait oran ile güncellenecektir. Bu durumda kıst uygulanacaktır. (Örneğin; 24 aylık taahhüt altına alınmış 2.4 Gbps hızında bir devre için ayın 10’unda 155 Mbps’e hız düşümü talebinde bulunulması durumunda, ayın ilk 10 günü için aylık ücrete %26, son 20 gün için ise aylık ücrete %19 indirim uygulanacaktır.)
7. Kampanya kapsamında abonelik taahhüdü verilen devrenin iptal edilmesi durumunda, 34 Mbit/sn’den daha düşük hızlara hız düşümü yapılması durumunda, devir işleminin yapılması durumunda taahhüt bozulmuş olacaktır.
8. Kampanya kapsamındaki devreler nakil yapılabilecektir. Toptan müşteriler için nakil sonucunda devrenin kademesinin değişmesi durumunda:
• İllerarası kademeler arasında geçiş olması durumunda taahhüt bozulmamış sayılacak ve indirim oranı yeni kademeye ait oran ile güncellenecektir. Bu durumda kıst uygulanacaktır.
• İllerarası kademeler dışında bir kademeye geçmesi durumunda bu kademenin tarifesinden ücretlendirilmeye başlanacaktır. Yapılmış olan indirimlere ilişkin ceza hesaplaması yapılmayacaktır. Ancak müşterinin taahhütü devam edecek ve taahhüt süresi dolmadan hattını iptal ettirmesi veya 34 Mbps’nin altına hız düşümü yapması durumunda ceza uygulanacaktır.
9. Taahhüt süresi tamamlanmadan abonenin kampanya kapsamından çıkması/çıkarılması durumunda, kampanyadan çıktığı/çıkarıldığı tarih itibariyle kalan taahhüt süresi göz önünde bulundurulduğunda, kalan taahhüt süresi açısından kampanya kapsamında taahhüt verdiği indirimli tarife paketi’nin tahakkuk etmemiş aylık (indirimli) ücretlerinin toplamının (“Kalan Aylar Ödemesi”), Abone’nin Kampanya kapsamından çıktığı/çıkarıldığı tarihe kadar yararlandığı indirim tutarlarının toplamından (“Sağlanan Fayda”) daha düşük olması durumunda, abone, ihlal halinde ödenecek ücret olarak Sağlanan Fayda’yı değil, Kalan Aylar Ödemesini Türk Telekom’a tek seferde ödemekle yükümlüdür.
10. Bu kampanya diğer kampanyalar ve uygulamalar (perakende müşteriler için perakende indirim, bağlantı ücretlerinde bağlantı ve proje bazlı uygulamalar, vb.; toptan müşteriler için hacim bazlı indirim, vb.) ile birleştirilemeyecektir.
11. Kampanya kapsamında müşteriler tarafından kullanılacak devreler hizmete ait Hizmet Seviyesi Taahhüdü’ne tabi olacaktır.
TÜRK TELEKOMÜNİKASYON AŞ NOKTADAN NOKTAYA G.SHDSL İKİ KAT HIZ KAMPANYASI UYGULAMA ESASLARI
12. Kampanyanın hedef kitlesi; Noktadan Noktaya G.SHDSL hizmetini perakende ve toptan seviyede kullanan müşteriler olacaktır.
13. Kampanya, 01/11/2013 tarihinde başlayacak ve 3 ay yürürlükte kalacaktır.
14. Aboneler uygulama kapsamında 12 ay abonelik taahhüdü altında olacaklardır.
15. Kampanya başlangıç tarihinden itibaren geriye dönük olmak üzere son bir aylık dönem içerisinde ve kampanya başvuru dönemi içerisinde devre hızını düşürmüş olan müşteriler ile kampanya başvuru dönemi içerisinde talep edilen ve tesis edilen devreler kampanyadan faydalanamayacaktır.
16. Kampanya kapsamında başvuruda bulunan Müşteri’nin Noktadan Noktaya G.SHDSL devreleri için 12 ay abonelik taahhüdünde bulunması durumunda, devre hızı 2 katına çıkarılacak ve taahhüt süresi boyunca müşteriye hız artırımı yapılmadan önceki hıza ait aylık ücretler tahakkuk ettirilmeye devam edilecektir.
17. Müşterinin 12 ay abonelik taahhüdünde bulunmuş olması ve devrenin taahhüt süresi dolmadan herhangi bir nedenle iptal olması, hızın hız artırımı yapılmadan önceki hızın altında yer alan bir kademeye düşürülmesi ya da müşterinin kampanyadan çıkmak istemesi durumunda, müşteriden hız artırımının gerçekleştiği tarih ile taahhüdün iptal olduğu tarih arasındaki süre zarfında alınmayan ücretler (yapılan hız artırımı sonucunda ilgili dönem/dönemlere ait tarifede yeni hıza tekabül eden ücretle müşterinin ödemeye devam ettiği ücret arasındaki fark) tahsil edilecektir.
18. Kampanya kapsamında hız artırımı gerçekleştirilen devrenin müşteri talebi üzerine, hız artırımı yapılmadan önceki hızına düşürülmesi durumunda, müşteri isterse taahhüt altında kalmaya devam edebilecektir. Bu durumda, müşteriden hız artırımının gerçekleştiği tarih ile devre hızının hız artırımı yapılmadan önceki hızına düşürüldüğü tarih arasındaki süre zarfında alınmayan ücretler tahsil edilmeyecektir.
19. Müşteriye ait devre hızının 2 Mbit/sn’den 4 Mbit/sn’ye çıkarılmış olması ve taahhüdün herhangi bir nedenle iptal olması durumunda, hız artırımının gerçekleştirildiği tarih ile devrenin iptal olduğu/aboneliğin sona erdiği tarih arasındaki süre zarfında alınmayan ücretler, 2 Mbit/sn’nin ilgili dönemdeki tarifesinin iki katı ile 2 Mbit/sn tarifesi arasındaki farkın hesaplanması suretiyle tahsil edilecektir.
20. Taahhüt süresi dolduktan sonra müşteriye ait devre, taahhüt süresinin sona erdiği tarihteki hıza ait yürürlükteki tarife üzerinden ücretlendirilmeye başlayacaktır. (Kampanya kapsamında hızı 4 Mbit/sn’ye çıkarılan devrelerin hızı kampanya bitiş tarihi itibariyle 2 Mbit/sn’ye düşürülecektir.)
21. Müşteri, Türk Telekom’dan almakta olduğu Noktadan Noktaya G.SHDSL hizmetinin bir başka yere naklini talep edebilme hakkına sahiptir. Müşterinin, hız artırımının gerçekleştirilmesini müteakiben taahhüt süresi içerisinde nakil talebinde bulunması durumunda, söz konusu talep teknik imkânlar ölçüsünde karşılanacaktır. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy