Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 6, 7, 13, 14)

 

Karar Tarihi: 09.02.2021  

Karar No: 2021/DK-ETD/38

 

Gündem Konusu: Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmetinde İndirim Kampanyası

 

KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.

 

Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom)’nin 14.01.2021 tarihli ve 6859 sayılı yazısıyla;

 

18.02.2020 tarihli ve 2020/DK-ETD/044 nolu Kurul Kararı ile onaylanan "Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmetinde İndirim Kampanyası"nın uygulama süresinin uzatılmasına ilişkin teklif Kurumumuz onayına sunulmuş olup, söz konusu teklifin;

 

• İşletmecilerin ve son kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacak olması,

 

• Toptan genişbant erişim hizmetlerinin kullanımının teşvik edilmesi yönüyle elektronik haberleşme hizmetleri arzı ve yeni yatırımların özendirilmesi,

 

• İşletmeciler açısından hizmet seçeneklerinin artması ve tüketici menfaatinin gözetilmesi

bakımından olumlu etki ve sonuçları göz önünde bulundurularak;

 

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6, 7, 13 ve 14’üncü maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5’inci maddesi ve ilgili diğer mevzuat kapsamında;

 

1. Ek’te yer alan "Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmetinde İndirim Kampanyası" uygulama esaslarının; 01.01.2021 - 01.01.2022 tarihleri arasında geçerli olacak şekilde onaylanması,

 

2. Onaylanan kampanyalara yönelik uygulama esaslarının; işbu Kurul Kararı’nın tebliğ tarihinden itibaren 3 (üç) iş günü içerisinde Türk Telekom’un internet sayfasında yayımlanması

 

hususlarına karar verilmiştir.

 

EK

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:

 

SABİT GENİŞBANT İNTERNET SONLANDIRMA HİZMETİNDE İNDİRİM KAMPANYASI UYGULAMA ESASLARI

 

Taahhüde Esas Toplam Kapasite: Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmetinde İndirim Kampanyası kapsamında taahhüde baz kabul edilecek olan, İşletmecinin seçmiş olduğu internete çıkış TTN’lerindeki/lokasyonlarındaki internet devrelerinin toplam kapasitesi.

 

1. Kampanya 01 Ocak 2021 - 01 Ocak 2022 tarihleri arasında yürürlükte kalacaktır.

 

2. Kampanyadan, Türk Telekom’dan toptan seviyede Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmeti alan bütün işletmeciler yararlanabilecektir.

 

3. Kampanya kapsamında 24 ay taahhüt veren işletmecilere, Taahhüde Esas Toplam Kapasite dikkate alınarak, ödeyecekleri aylık tutar üzerinden %20 indirim uygulanacaktır.

 

4. İşletmeciler, kampanya kapsamında Taahhüde Esas Toplam Kapasiteyi oluşturan devreler için taahhüt süresi boyunca hız artırımı yapılabilirler. Kalan taahhüt süresi boyunca, son gelinen toplam kapasite değeri üzerinden indirim uygulanacaktır.

 

5. Taahhüde Esas Toplam Kapasiteyi oluşturan devreler için, hız düşümü ya da 10. Madde’ye uygun olarak yapılacak devre iptal işlemleri sonucunda taahhüt bitiş tarihine kadar Taahhüde Esas Toplam Kapasitenin altına düşülmemesi gerekmektedir. Taahhüde Esas Toplam Kapasitenin altına düşülmesi ve/veya İşletmecinin taahhüdünü sonlandırmak istemesi durumunda, taahhüt sözleşmesi feshedilecek ve kampanyadan cayma bedelli çıkış gerçekleştirilecektir. İşletmecinin kampanyadan çıkarıldığı/çıktığı tarih itibariyle kalan taahhüt süresi göz önünde bulundurulduğunda, kalan taahhüt süresi açısından kampanya kapsamında taahhüt verdiği toplam kapasitenin tahakkuk etmemiş aylık (indirimli) ücretlerinin toplamının ("Kalan Aylar Faydası"), işletmecinin kampanya kapsamından çıktığı/çıkarıldığı tarihe kadar yararlandığı indirim tutarlarının toplamından ("Sağlanan Fayda") daha düşük olması durumunda, İşletmeci, Kalan Aylar Faydası’nı Türk Telekom’a tek seferde ödemekle yükümlü olacaktır. Aksi takdirde İşletmeci Sağlanan Fayda’yı Türk Telekom’a tek seferde ödemekle yükümlü olacaktır.

 

6. Kampanyadan yararlanacak işletmeciler için Taahhüde Esas Toplam Kapasite başvuru tarihi itibariyle tespit edilecek ve tespit edildiği tarihten başlamak üzere kampanya indirimi uygulanacaktır.

 

7. Taahhüde Esas Toplam Kapasiteyi oluşturan bütün devreler için taahhüt başlangıç tarihi aynı olacaktır. İşletmecinin taahhüt başladıktan sonra internete çıkış TTN’si/lokasyonu ilavesi yaparak toplam kapasiteyi artırmak istemesi durumunda, ilave devreler için taahhüt bitiş tarihi Taahhüde Esas Toplam Kapasiteyi oluşturan devrelere ait taahhüt bitiş tarihiyle aynı olacaktır.

 

8. İnternete çıkış TTN’si/lokasyonu ilavesi veya mevcut internete çıkış TTN’si/lokasyonundaki devrelerde kapasite artırımı yapılması durumunda, Taahhüde Esas Toplam Kapasite taahhüt kapsamındaki internete çıkış TTN’si/lokasyonundaki devrelerin güncel kapasiteleri toplamı üzerinden hesaplanacaktır. Taahhüde Esas Toplam Kapasite en fazla 1 Tbps değerine ulaşabilecek olup toplam kapasitenin 1 Tbps üzerine çıkması durumunda Taahhüde Esas Toplam Kapasite değeri 1 Tbps olarak uygulanacaktır. Bu durum 3. Madde’de ifade edilen indirim hesaplamasını değiştirmeyecek olup kampanya kapsamında uygulanacak %20 indirim, 1 Tbps değeri üzerinden değil, İşletmecinin ulaştığı güncel toplam kapasite değeri üzerinden hesaplanacaktır.

 

9. 18.02.2020 - 31.12.2020 tarihleri arasında yürürlükte bulunan Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmetinde İndirim Kampanyasından faydalanan İşletmeciler, mevcut taahhütlerinin bitimine kadar 8. Madde’de ifade edilen değişiklikten yararlanabilecektir.

 

10. İşletmeciler, sabit genişbant trafiklerinin teslimi için seçtikleri 4 TTN’yi taahhüt başlangıç tarihinden itibaren 12 ay boyunca değiştiremeyeceklerdir. Bu süre içerisinde değişim yapılmak istenmesi durumunda 5. Madde’deki cayma bedeli koşulları geçerli olacaktır. Bu süre sonunda, internete çıkış için 4 TTN’de hizmet alan İşletmeciler, 5. Madde kapsamında belirtilen kapasite şartını sağlamak koşuluyla 4’den daha az sayıda TTN’den veya İSS POP noktasından hizmet almak üzere internet çıkış noktası iptali yapabilirler. Bu durumda işletmeciler Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmeti Uygulama Esasları’nda belirtilen ilgili ücretlendirme katsayıları dikkate alınarak hesaplanacak tutar üzerinden bu kampanya kapsamında indirim almaya devam edebilecektir.

 

11. İşletmecinin sadece yazılı başvurusuna istinaden taahhütname kapsamında devre ekleme/iptal talepleri alınacaktır.

 

12. Yürürlükte bulunan SSG İnternet Uygulamasından ve SSG Fırsat Uygulamasından yararlanan ve taahhüdü halen devam eden işletmeciler, talep etmeleri ve Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmetine geçme koşullarını sağlamaları halinde Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmetinde İndirim Kampanyasına cayma bedeli olmaksızın geçiş yapabilecektir. Bu durumdaki işletmeciler; Sabit Genişbant İnternet Sonlandırma Hizmetinde İndirim Kampanyası uygulama esasları kapsamında yeniden 24 ay taahhüt vermiş olacaklardır. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy