Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 13, 14, 20) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 5, 12)
Karar Tarihi: 22.05.2012
Karar No: 2012/DK-07/218
Gündem Konusu: Kiralık Devrelerde İki Kat Hız Kampanyası.
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom) tarafından 04.05.2012 tarih ve 984 sayılı yazı ile Kurumumuz onayına sunulan TDM şebekesi üzerinden kiralık devre hizmeti alan müşterilerin devre hızlarının ek ücret ödemeksizin 2 (iki) katına çıkarılmasını öngören kampanya teklifine ilişkin olarak;
• İşletmecilerin ve son kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanması,
• Tüketici menfaatlerinin gözetilmesi,
• Hizmetin kullanımının teşvik edilmesi yönüyle elektronik haberleşme hizmetleri arzı ve yeni yatırımların özendirilmesi,
• Kampanyanın hem perakende hem de toptan seviyede sunulması, hususları göz önünde bulundurularak, kampanya teklifi kapsamında yer alan perakende uygulama, Tarife Yönetmeliği’nin 8’inci maddesi kapsamında değerlendirilmek üzere, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 13, 14 ve 20’nci maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5 ve 12’nci maddeleri ve ilgili diğer mevzuat kapsamında;
•Ek’te yer alan kampanya uygulama esaslarının onaylanması,
• Onaylanan kampanyanın 3 (üç) iş günü içinde Türk Telekom’un internet sayfasında yayımlanması
hususlarına karar verilmiştir. (¤¤)
Türk Telekom Kiralık Devrelerde İki Kat Hız Kampanyası
Kiralık Devrelerde İki Kat Hız Kampanyası; TDM şebekesi üzerinden kiralık devre hizmeti almakta olan mevcut müşterilerin devre hızlarının 18 ay süresince ek ücret ödenmeksizin 2 katına çıkarılmasına yönelik bir kampanyadır.
• Kampanya 31.12.2012 tarihine kadar uygulanacaktır.
• Kampanyadan TDM şebekesi üzerinden perakende ve toptan düzeyde kiralık devre hizmeti almakta olan tüm müşteriler yararlanabilecektir.
• Kampanya başvuru süresi içerisinde başvuran müşterilerin başvurdukları tarihten itibaren TDM şebekesi üzerinden almakta oldukları 64 Kbit/sn, 128 Kbit/sn, 256 Kbit/sn, 512 Kbit/sn, 1 Mbit/sn ve 2 Mbit/sn hızları 18 ay süreyle ek ücret talep edilmeksizin 2 katına çıkarılacaktır.
• Müşteriler hız artırımı kampanyasından faydalanabilmek için diğer yararlanılan kampanyalardan bağımsız olarak 18 ay süreli taahhüt vermeleri gerekmektedir.
• Müşteriler hız artırımından doğacak teçhizat ihtiyaçlarını Türk Telekom’dan karşılamak isterlerse ek olarak 6 ay daha (toplamda 24 ay) taahhüt vermeleri gerekmektedir.
• Müşterinin Kiralık Devrelerde İki Kat Hız Kampanyası’ndan yararlandırılan devresi için kampanya dahilindeki hızlardan birine tekrar hız artırımı istemesi durumunda, taahhüt bitiş tarihinde değişiklik olmaksızın hız artırımı talebi karşılanacak ve yeni talep ettiği hızın bir kademe altındaki hıza ait tutarı ödemesi söz konusu olacaktır.
• Kampanya kapsamında hız artırımı gerçekleştirilen devrenin müşteri talebi üzerine, hız artırımı yapılmadan önceki hızına düşürülmesi durumunda, müşteri isterse, taahhüt altında kalmaya devam edebilecektir. Bu durumda hız artırımının gerçekleştiği tarihle devrenin önceki hızına düşürüldüğü tarih arasında alınmayan ücretler müşteriden tahsil edilmeyecektir.
• Müşterinin, kampanya kapsamında hız artırımı gerçekleştirilen devresinin hızını hız artırımı yapılmadan önceki hızından daha aşağı bir hıza düşürmek istediği ya da hattın iptal olduğu durumlarda taahhüt bozulmuş sayılacaktır. Müşteri taahhüdü bozduğu tarihe kadar kampanya kapsamında faydalandığı süre için kullanılan devre hızının güncel tarifelerdeki tutarı ile bir kademe altındaki hızın güncel tarifelerdeki tutan arasındaki farkı ödemekle yükümlü olacaktır. Kampanya kapsamında devre hızının 2 Mbit/sn’den 4 Mbit/sn’ye çıkarılmış olması ve devrenin taahhüt süresi dolmadan herhangi bir nedenle taahhüdün bozulması durumunda, hız artırımının gerçekleştirildiği tarih ile taahhüdün bozulduğu tarih arasındaki süre zarfında alınmayan ücretler, 2 Mbit/sn’nin ilgili dönemdeki tarifesinin iki katı ile 2 Mbit/sn tarifesi arasındaki farkın hesaplanması suretiyle tahsil edilecektir.
• Taahhüt süresinden önce hız artırımı nedeniyle teçhizat sağlanan müşterilerin herhangi bir nedenle taahhütlerinin bozulması durumunda aylık ücretler arasında oluşacak farka ek olarak teçhizat kullanım bedeli de müşteriden alınacak ve müşteri cihazı sağlam olarak Türk Telekom’a iade edecektir.
• Kampanya kapsamında Türk Telekom’dan teçhizat da alan müşterinin taahhüt süresi dolduktan sonra aboneliğinin herhangi bir nedenle iptal edilmesi durumunda müşteri teçhizatı sağlam olarak Türk Telekom’a iade edecektir.
• Kampanya kapsamında, yüksek hızlar için devre hızlarının iki katına çıkarılması (Örneğin, devre hızının 1 Mbit/sn’den 2 Mbit/sn’ye veya 2 Mbit/sn’den 4 Mbit/sn’ye çıkarılması) devreye ait bakır lokal erişimin kalitesine, mesafeye vb. teknik kısıtlara bağlı olarak gerçekleştirilebilecektir. Bu nedenle, kampanya teknik imkanlar elverdiği sürece uygulanacaktır.
• Bu kampanyadan faydalanan müşteriler talep etmeleri durumunda devrelerini 07.03.2012 tarih ve 2012/DK-07/102 sayılı Kurul Kararı ile onaylanan “TTVPN + Kiralık Devre Kampanyası”na cezai ücret ödemeksizin geçebileceklerdir. Ancak bu geçişle birlikte 24 aylık taahhüt süresi geçiş tarihinden itibaren başlayacaktır. 

Full & Egal Universal Law Academy