Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 6, 7, 13, 14, 20) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 5, 12)
Karar Tarihi: 22.09.2010
Karar No: 2010/DK-07/545
Gündem Konusu: Metro Ethernet İnternet Veri Merkezi Kampanyası.
KARAR:
Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) tarafından 31.08.2010 tarih ve 840 sayılı yazı ile Kurumumuza iletilen veri merkezi işleten İnternet Servis Sağlayıcılara yönelik Metro Ethernet İnternet kampanya teklifi ve 03.09.2010 tarih ve 859 sayılı yazı ile Kurumumuza iletilen Türk Telekom Veri Merkezi Erişim hizmetine ilişkin kampanya teklifine ilişkin olarak;
• İşletmecilerin ve son kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacak olması,
• Tüketici menfaatlerinin gözetilmesi,
• Hizmetin kullanımının teşvik edilmesi yönüyle elektronik haberleşme hizmetleri arzı ve yeni yatırımların özendirilmesi,
• Serbest ve etkin rekabet ortamının sağlanması ve korunması
bakımından olumlu etki ve sonuçları göz önünde bulundurularak, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6, 7, 13, 14 ve 20’nci maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5 ve 12’nci maddeleri, Tarife Yönetmeliği’nin 15’nci maddesi, 08.06.2010 tarih ve 2010/DK-07/346 sayılı Kurul Kararı ve ilgili diğer mevzuat kapsamında, düzenleme haklarımız saklı kalmak kaydıyla;
1) Ek-1’de yer alan Metro Ethernet İnternet Veri Merkezi Kampanyası uygulama esaslarının onaylanması,
2) Ek-2’de yer alan Türk Telekom Veri Merkezi Erişim Kampanyası uygulama esaslarının onaylanması,
3) Türk Telekom Veri Merkezi Erişim hizmetine ilişkin yapılacak tarife değişikliği ve kampanyaların 08.06.2010 tarih ve 2010/DK-07/346 sayılı Kurul Kararı’na, ilgili mevzuata ve Kurum düzenlemelerine uygun olmak ve yürürlüğe girmesi öncesinde Kurumumuza sunulmak kaydıyla Türk Telekom tarafından belirlenebileceği,
4) Kampanyalardan faydalanan kullanıcı bilgilerinin (kullanıcı adı, ücretli kullanılan kapasite, ücretsiz kullanılan kapasite) aylık olarak Kurumumuza sunulması,
5) Söz konusu kampanyaların bu Kurul Kararı’nın tebliğinden itibaren 3 (üç) iş günü içerisinde Türk Telekom’un internet sayfasında yayımlanması,
6) İşbu Kurul Kararı’nın Kurumumuzun internet sayfasında yayımlanması,
hususlarına karar verilmiştir. (¤¤)
EK 1: Metro Ethernet İnternet Veri Merkezi Kampanyası Uygulama Esasları
• İnternet Servis Sağlayıcı (İSS) firmalarına sunulan internet erişim standart tarifeleri kullanılacaktır.
• 2 Gbps ve 5 Gbps bant genişliklerinde, kullanıcı yurtdışından getirdiği bant genişliği kadar ücretsiz bant genişliği hizmeti almaya hak kazanır. Ücretsiz olarak alınan bant genişliği kullanıcının Türk Telekom’dan satın aldığı bant genişliğinden fazla olamaz.
Örnek: Veri Merkezine erişim için 2 Gbps bant genişliği hizmeti alan İSS lisans sahibi X Telekom, yurt dışında bulunan ve içerik dağıtımı yapan bir müşteriyi kendi veri merkezine getirirse en fazla 2 Gbps bant genişliği olmak üzere ücretsiz bant genişliği hizmetini kullanma hakkına sahip olur. Getirilen içerik kapasitesi 2 Gbps altında ise, yine müşteri kabul edilerek, getirilen kapasite kadar ücretsiz kapasite alma hakkına sahip olacaktır. Dikkat edilmesi gereken husus, kullanıcının ücretsiz alabileceği maksimum bant genişliği kapasitesinin, standart tarife üzerinden almış olduğu bant genişliği kapasitesine eşit olmasıdır.
• Müşteri, yurt dışından yayın yaptığını ve bant genişliği kapasitesini ispatlayacak belgelerle başvurmalıdır. Belgelerle ispat edilmeyen kullanıcının talebi kabul edilmeyecektir. Bu kapsamda, Kurum onayı öncesindeki dönemlere ait belgelerin ibrazı kabul edilecektir. Kurum onayı tarihinden sonraki dönemlere ait belgeler kabul edilmeyecektir.
• 2 yıl süresince, Kullanıcı trafiğinin %10’u yurt dışından çekilmesi halinde müşteriye %10 indirim sunulacaktır. Kullanıcı trafiğinin yurt dışına gönderdiğini ve kapasiteyi aylık olarak ispat etmesi gerekmektedir.
• 2 yıl kullanma taahhüdü veren müşteriye %10 indirim verilecektir.
• 2 yıl kullanım taahhüdünün verilmesi halinde ücretsiz internet erişimi 2 yıl, aksi takdirde ücretsiz internet erişim hizmeti 1 yıl verilecektir.
• İndirim oranları toplanarak tarife üzerinden hesaplanacaktır.
• Lisans sahibi İSS’ler bu tarife modelini sadece Veri Merkezleri için kullandıkları internet hizmetlerinde değerlendirebileceklerdir. Veri Merkezi erişimi olmayan bant genişliklerinde geçerli olmayacaktır. Veri Merkezi erişimi için kullandıklarına belgelerle ispatı ve adrese dayalı kontrol gerçekleştirilecektir.
• 2 Gbps ve 5 Gbps bant genişlikleri kampanya kapsamındadır. Diğer hızlar kampanya kapsamında değildir.
(Türk Telekom, verilen bu hizmetin kapsam içinde kullanıldığı ve kötü niyetli kullanılmadığından emin olmak için teknik ve idari her türlü kontrolü yapabilecektir. Bu kapsamda hizmetin verildiği sunuculara uzaktan erişim, yerinde inceleme, switch/router kontrolü, IP erişimleri, İSS’nin kullanıcısına tahakkuk ettirdiği faturayı isteme gibi incelemeleri yapabilme hakkına sahip olabilecek, bu doğrultuda hazırlanacak sözleşmeyi imzalayan İSS’lere bu hizmet verilebilecektir.)
EK-2: Türk Telekom Veri Merkezi Erişimi Kampanyası Uygulama Esasları
• Ankara TTVM üzerinden sunulan standart bant genişliği tarifeleri kullanılacaktır.
• 2 Gbps ve 5 Gbps bant genişliklerinde, kullanıcı yurtdışından getirdiği bant genişliği kadar ücretsiz bant genişliği hizmeti almaya maksimum 2 yıl süresince hak kazanır. Ücretsiz olarak alınan bant genişliği müşterinin TTVM’den satın aldığı bant genişliğinden fazla olamaz.
Örnek: TTVM üzerinden 2 Gbps bant genişliği hizmeti alan/alacak A kullanıcısı, yurt dışında bulunan ve içerik dağıtımı yapan sunucusunu TTVM’ye getirirse en fazla 2 Gbps bant genişliği olmak üzere ücretsiz bant genişliği hizmetini kullanma hakkına sahip olur. Getirilen içerik kapasitesi 2 Gbps altında ise, yine kullanıcı kabul edilerek, getirilen kapasite kadar ücretsiz kapasite alma hakkına sahip olacaktır. Dikkat edilmesi gereken husus, müşterinin ücretsiz alabileceği maksimum bant genişliği kapasitesinin, standart tarife üzerinden almış olduğu bant genişliği kapasitesine eşit olmasıdır.
• Kullanıcı, yurt dışından yayın yaptığını ve bant genişliği kapasitesini ispatlayacak belgelerle başvurmalıdır. Belgelerle ispat edilmeyen kullanıcının talebi kabul edilmeyecektir. Bu kapsamda, Kurum onayı öncesindeki dönemlere ait belgelerin ibrazı kabul edilecektir. Kurum onayı tarihinden sonraki dönemlere ait belgeler kabul edilmeyecektir.
• Kullanıcının verdiği taahhüt kapsamında 2 yıl süresince, trafiğinin %10’u yurt dışından çekilmesi halinde müşteriye %10 indirim sunulacaktır. Kullanıcı trafiğinin yurt dışına gönderdiğini ve kapasiteyi aylık olarak ispat etmesi gerekmektedir.
• 2 yıl kullanma taahhüdü veren kullanıcıya %10 indirim verilecektir.
• İndirim oranları toplanarak tarife üzerinden hesaplanacaktır.
• Kullanıcıdan 2 yıllık kullanım taahhüdü istenecektir. Taahhüt vermek istemeyen kullanıcılara ücretsiz bant genişliği hizmeti 1 yıl boyunca verilecektir. 1 yılın sonunda kullanıcı almış olduğu ücretsiz bant genişliğini ya iptal edecek ya da standart tarife üzerinden ücretini ödeyecektir.
• 2 Gbps ve 5 Gbps bant genişlikleri kampanya kapsamındadır. Diğer hızlar kampanya kapsamında değildir.

Full & Egal Universal Law Academy