Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 6) (406 S. K. Ek m. 37)

 

Karar Tarihi: 27.09.2018

Karar No: 2018/DK-YED/285

 

Gündem Konusu: 406 Sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun Ek 37’nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar

 

KARAR: Yetkilendirme Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.

 

05.11.2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (g), (l) ve (s) bentleri, 406 sayılı Kanun’un ek 37’nci maddesi ve ilgili diğer mevzuata istinaden;

 

1. Ek’te yer alan "406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu’nun Ek 37’nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar"ın onaylanması hususuna karar verilmiştir.

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:

 

406 SAYILI TELGRAF VE TELEFON KANUNUNUN EK 37’NCİ MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

 

Amaç ve kapsam

 

MADDE 1 - (1) Bu Usul ve Esasların amacı, 04.02.1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun ek 37’nci maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

 

Dayanak

 

MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, 406 sayılı Kanunun ek 37 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar ve kısaltmalar

 

MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen kavramlar için ilgili mevzuatta yer alan tanımlar ve kısaltmalar geçerlidir.

 

Hazine payı ödeme yükümlülüğü

 

MADDE 4 - (1) 406 sayılı Kanunun ek 37 nci maddesi kapsamında Hazine payı ödemekle yükümlü işletmeciler, söz konusu madde çerçevesinde aylık brüt satışlarının yüzde on beş (%15)’ini Hazine payı olarak öderler.

 

(2) Hazine payının hesabında, süresinde ödenmeyen bedeller için abonelere tahakkuk ettirilen gecikme faizi, vasıtalı vergiler, harç ve resim gibi mali yükümlülükler, işletmecinin mobil baz istasyonunun bulunduğu tesisin kurulum ve işletilmesine ilişkin diğer mobil işletmecilerden elde ettiği bedeller ve faturanın şeklinde veya içeriğinde (müşteri bilgileri, işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı gibi) veya hizmetin ilişkin olduğu dönemin belirlenmesinde yapılan hatalar ya da mükerrer düzenlenen faturalar nedeniyle aynı yıl içinde düzeltmeye konu edilen kayıtlarda yer alan bedeller ile raporlama amacıyla muhasebeleştirilen tahakkuk tutarları dikkate alınmaz.

 

(3) Kurum ile imtiyaz sözleşmesi veya sayısı sınırlandırılmış kullanım hakkı yetkilendirme belgesi kapsamında yetkilendirilen işletmeciler bakımından, 406 sayılı Kanunun geçici 13 üncü maddesi kapsamına giren alacakların, söz konusu maddede belirlenen süre ve şekilde ödenmemesi halinde, 7061 sayılı Kanun kapsamında yapılan tadil öncesi imtiyaz sözleşmesi veya yetki belgelerinde yer alan hükümler uygulanır.

 

Sayısı sınırlandırılarak ulusal çapta, kamuya açık mobil elektronik haberleşme hizmeti sunmak üzere yetkilendirilen işletmeciler tarafından Hazine payının süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi

 

MADDE 5 - (1) Kurum tarafından sayısı sınırlandırılarak ulusal çapta, kamuya açık mobil elektronik haberleşme hizmeti sunmak üzere yetkilendirilen işletmeciler tarafından, Hazine payının süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, Kurumca, eksik ödenen veya süresinde ödenmeyen Hazine payının bir katı tutarında cezai şart uygulanır.

 

(2) Ödenmesi gereken Hazine payı ve cezai şart tutarlarının belirlenmesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Kuruma gönderilen denetim raporu ve varsa uzlaşma tutanakları esas alınır.

 

(3) Uzlaşma talep edilmeyen veya sağlanamayan durumlarda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından işletmecilerin her bir yetkilendirmesi (GSM imtiyaz sözleşmeleri, IMT-2000/UMTS imtiyaz sözleşmeleri ve IMT Yetki belgeleri) itibarıyla değerlendirilen denetim raporlarının Kuruma gönderilmesini müteakip Kurum tarafından, işletmeciye ödemesi gereken Hazine payı ve cezai şart tutarları tebliğ edilir.

 

(4) İşletmeci tarafından 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu Kapsamında Ödenmesi Gereken Hazine Payına İlişkin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılması, Denetim ve Uzlaşma Yönetmeliği uyarınca bildirim öncesi uzlaşma başvurusunda bulunulması ve uzlaşma sağlanması halinde, üzerinde uzlaşılan tutarlar uzlaşma tutanağının Hazine ve Maliye Bakanlığınca işletmeciye tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde işbu Usul ve Esasların 7’nci maddesinde belirtilen Kurum hesabına ödenir ve bu tutarların ödenmesi için Kurum tarafından işletmeciye ayrıca bir tebligat yapılmaz.

 

(5) İşletmeci tarafından 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu Kapsamında Ödenmesi Gereken Hazine Payına İlişkin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılması, Denetim ve Uzlaşma Yönetmeliği uyarınca bildirim öncesi uzlaşma başvurusunda bulunulmaması veya uzlaşma sağlanamaması halinde Kurum tarafından işletmeciye bildirilen Hazine payı ile cezai şart tutarı, işletmeciye tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde işbu Usul ve Esasların 7’nci maddesinde belirtilen Kurum hesabına ödenir.

 

(6) Hazine ve Maliye Bakanlığı denetim raporunun Kurum tarafından işletmeciye tebliğinden itibaren bir ay içinde 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu Kapsamında Ödenmesi Gereken Hazine Payına İlişkin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılması, Denetim ve Uzlaşma Yönetmeliği uyarınca bildirim sonrası uzlaşma başvurusunda bulunulması ve uzlaşma sağlanması halinde uzlaşılan Hazine payı ve cezai şart tutarları, uzlaşma tutanağının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından işletmeciye tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde işbu Usul ve Esasların 7’nci maddesinde belirtilen Kurum hesabına ödenir ve bu tutarların ödenmesi için Kurum tarafından işletmeciye ayrıca bir tebligat yapılmaz.

 

(7) Hazine payı, cezai şart ve fer’ilerinin belirlenen süreler içinde ödenmemesi halinde, ilgili imtiyaz sözleşmesi veya yetki belgesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılır ve ödemelerin yapılması için 90 günden az olmamak üzere süre verilir.

 

(8) Verilen süre içerisinde de işletmeci tarafından Hazine payı, cezai şart ve bunların fer’ilerinin ödenmemesi halinde imtiyaz sözleşmeleri ve/veya yetkilendirme belgeleri hükümleri çerçevesinde işletmecinin yetkilendirmesinin fesih/iptal süreci başlatılır.

 

(9) İşletmeciler tarafından Hazine payının ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, Hazine payı ve cezai şart tutarlarına ödeme yapılması gereken tarihten ödeme tarihine kadar hesaplanacak gecikme zammı uygulanarak ödeme yapılır.

 

(10) İmtiyaz sözleşmeleri ve/veya yetkilendirme belgelerinde süresinde ödenmeyen ve 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre vergi dairelerince takibi düzenlenmiş olan alacakların Kurum tarafından türlerine, dönemlerine, vadelerine ve tutarlarına ayrı ayrı yer verilerek ilgili vergi dairesine bildirilmesi üzerine bu tutarlar 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre vergi dairelerince takip ve tahsil edilerek işbu Usul ve Esasların 7’nci maddesinde belirtilen Kurum hesabına aktarılır. GSM imtiyaz sözleşmesi kapsamındaki alacaklar ise Kurum tarafından genel hükümlere göre takip ve tahsil edilir.

 

(11) İşletmecilerin, ilgili döneme ilişkin denetime başlanmadan önce ve haklarında herhangi bir resmî makama ihbarda bulunulmamış olması kaydıyla süresinde ödemedikleri ya da eksik ödedikleri Hazine payını ve evrensel hizmet katkı payını, ödenmesi gereken tarihten itibaren hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte ödemeleri halinde cezai şart uygulanmaz.

 

Sayısı sınırlandırılarak ulusal çapta, kamuya açık mobil elektronik haberleşme hizmeti sunmak üzere yetkilendirilen işletmeciler dışındaki işletmeciler tarafından Hazine payının süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi

 

MADDE 6 - (1) İşletmeci tarafından 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu Kapsamında Ödenmesi Gereken Hazine Payına İlişkin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılması, Denetim ve Uzlaşma Yönetmeliği uyarınca bildirim öncesi uzlaşma başvurusunda bulunulması ve uzlaşma sağlanması halinde, üzerinde uzlaşılan tutarlar uzlaşma tutanağının Hazine ve Maliye Bakanlığınca işletmeciye tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde işbu Usul ve Esasların 7’nci maddesinde belirtilen Kurum hesabına ödenir ve bu tutarların ödenmesi için Kurum tarafından işletmeciye ayrıca bir tebligat yapılmaz.

 

(2) Hazine ve Maliye Bakanlığına 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu Kapsamında Ödenmesi Gereken Hazine Payına İlişkin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılması, Denetim ve Uzlaşma Yönetmeliği uyarınca bildirim öncesi uzlaşma başvurusunda bulunulmamış veya uzlaşma sağlanamamış olması halinde işletmecinin Hazine payını eksik ödediği veya hiç ödemediğine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan denetim raporu Kurum tarafından işletmeciye tebliğ edilir. Denetim raporunun Kurum tarafından işletmeciye tebliğini müteakip, Hazine payının ödenmemiş kısmı ile birlikte, bu tutara eksik ödeme tarihinden itibaren 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödeneceği tarihe kadar tahakkuk ettirilecek gecikme zammı oranı kadar faiz, işletmeci tarafından iki ay içinde işbu Usul ve Esasların 7’nci maddesinde belirtilen Kurum hesabına ödenir.

 

(3) Denetim raporunun Kurum tarafından işletmeciye tebliğinden sonra 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu Kapsamında Ödenmesi Gereken Hazine Payına İlişkin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılması, Denetim ve Uzlaşma Yönetmeliği uyarınca bildirim sonrası uzlaşma başvurusunda bulunulması halinde uzlaşma hükümleri uygulanır. Uzlaşma tutanağının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından işletmeciye tebliğinden itibaren üzerinde uzlaşılan Hazine payı tutarı fer’ileri ile birlikte 15 gün içerisinde işbu Usul ve Esasların 7’nci maddesinde belirtilen Kurum hesabına ödenir.

 

(4) Ödemenin süresinde yapılmaması halinde, söz konusu işletmecilerin yetkilendirmesi bir ay içinde Kurum tarafından iptal edilir ve 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre vergi dairelerince takibi düzenlenmiş olan alacaklar Kurum tarafından türlerine, dönemlerine, vadelerine ve tutarlarına ayrı ayrı yer verilerek ilgili vergi dairesine bildirilir. Bu bildirim üzerine vergi dairelerince bahse konu alacaklar 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilerek işbu Usul ve Esasların 7’nci maddesinde belirtilen Kurum hesabına aktarılır.

 

Kurum tahsilatına ilişkin süreçler

 

MADDE 7 - (1) Hazine payı ve Hazine payının süresinde ödenmemesinden kaynaklanan gecikme zammı, evrensel hizmet katkı payı tutarı ayrıca belirtilerek Kurumun Merkez Bankası nezdindeki hesabına ödenir.

 

(2) Cezai şart ve fer’ileri Kurum tarafından bildirilecek hesaba ödenir.

 

Evrensel hizmet katkı payı ile idari ücret ve/veya kurum masraflarına katkı payına ilişkin

hususlar

 

MADDE 8 - (1) Evrensel hizmet katkı payı ile idari ücret ve/veya kurum masraflarına katkı payına ilişkin iş ve işlemler ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülür.

 

Yürürlük

 

MADDE 9 - Bu Usul ve Esaslar 01.01.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 10 - Bu Usul ve Esasların hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy