Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 18, 19) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 17, 18)
20.08.2009 tarih ve 2009/UK-07/427 sayılı Kurul Kararı
Çağrı sonlandırma ücretlerinin uygulanması ve sözleşme hükümlerinin Referans Arabağlantı Teklifi kapsamında tadili konusunda Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ile anlaşmazlığa düşen Sabit Telefon Hizmeti (STH) işletmecileri Eser Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., Millenicom Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş., Doruk İletişim ve Otomasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., Borusan Telekom ve İletişim Hizmetleri A.Ş., İşnet Elektronik Bilgi Üretim, Dağıtım Ticaret ve İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Doğan İletişim Elektronik Servis Hizmetleri ve Yayıncılık A.Ş.’nin talepleri değerlendirilerek söz konusu işletmeciler arasında uzlaştırma prosedürünün işletilmesine karar verilmiştir.
5809 sayılı Kanun’un “Kurumun görev ve yetkileri” başlıklı 6’ncı maddesi, “(1) Kurumun görev ve yetkileri şunlardır:

d) Bu Kanun çerçevesinde gerektiğinde işletmeciler arasında uzlaştırma prosedürünü işletmek, uzlaşma sağlanamadığı takdirde ilgili taraflar arasında aksi kararlaştırılıncaya kadar geçerli olmak üzere gerekli tedbirleri almak, ”
hükmünü içermektedir.
Mezkur Kanun hükmü ile aynı Kanunun “Erişim anlaşmaları ve uzlaşmazlıkların çözümü” başlıklı 18’inci maddesi, “(1) Erişim anlaşmaları taraflar arasında ilgili mevzuata ve Kurum düzenlemelerine aykırı olmamak kaydıyla serbestçe müzakere edilerek imzalanır. Taraflar arasında erişim talebinden itibaren azami iki ay içerisinde anlaşma tesis edilememesi veya mevcut erişim sözleşmesinde bu Kanun kapsamında herhangi bir anlaşmazlık vuku bulması halinde Kurum, taraflardan herhangi birinin başvurusu üzerine, belirleyeceği esaslar çerçevesinde taraflar arasında uzlaştırma prosedürü işletmeye ve/veya geçici ücretin belirlenmesi de dahil olmak üzere, kamu menfaati açısından gerekli gördüğü diğer tedbirleri almaya veya uzlaştırma talebini reddetmeye yetkilidir.
(2) Kurum, uzlaştırma sürecinde tarafların anlaşamaması halinde, erişim anlaşmasının anlaşmazlık konusu olan hüküm, koşul ve ücretlerini, belirlenen istisnai haller hariç olmak üzere iki ay içerisinde belirlemeye yetkilidir. Belirlenen hüküm, koşul ve ücretlerin işletmeciler tarafından, mevzuat ve Kurum düzenlemeleri çerçevesinde aksi kararlaştırılıncaya kadar uygulanmasına devam olunur... ” hükmü dikkate alındığında, işletmeciler arasında uzlaştırma prosedürünün işletilmesi ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınması hususunun Kurumun görev ve yetki alanında yer aldığı görülmektedir.
Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin “Sözleşme serbestisi” başlıklı 17’nci maddesi, işletmecilerin arabağlantı da dahil olmak üzere erişimin hüküm ve koşullarını ilgili mevzuata, görev ve imtiyaz sözleşmelerine, Kurum düzenlemelerine aykırı olmamak kaydıyla kendi aralarında müzakere ederek serbestçe belirleyeceklerini hüküm altına almıştır.
Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin “Uzlaşmazlıkların çözümü” başlıklı 18’inci maddesi ise “1) İlgili işletmecilerin, arabağlantı da dahil olmak üzere erişim talebinden itibaren azami üç ay içinde anlaşma sağlayamamaları halinde, taraflardan herhangi biri Kurumdan uzlaştırma prosedürünün işletilmesini talep edebilir.

(4) ... Kurum tarafından uzlaştırma prosedürünün başlatılmasından itibaren, tarafların aralarında anlaşmaya varmaları için altı hafta süreleri vardır. Kurum, gerekli gördüğü hallerde, bu süreyi dört hafta uzatabilir.
(5) Uzlaştırma prosedürünün başlatılmasını müteakip dördüncü fıkrada belirtilen süreler zarfında taraflar arasında anlaşma sağlanamaması halinde Kurum, anlaşma için uygun gördüğü ve işletmeciler için bağlayıcı olan hüküm, koşul ve ücretleri belirlemeye yetkilidir.
(6) Kurum, beşinci fıkra gereğince, taraflarca sunulan bilgi ve belgeleri 5 inci maddede belirtilen ilkeler doğrultusunda nitelik ve nicelik itibarıyla değerlendirerek iki ay içinde arabağlantı dahil erişim anlaşmaları için uygun gördüğü hüküm, koşul ve ücretleri belirler ve taraflara tebliğ eder. Kurum, bu süreyi gerekli gördüğü hallerde, bir ay uzatabilir.

(9) Kurum, uzlaştırma prosedürü işletirken, geçici ücretin belirlenmesi dahil, kamu yararının gerektirdiği her türlü tedbiri alır. İşletmeciler, geçici ücret dahil, Kurum tarafından alınacak tedbirlere uymakla yükümlüdür... İşletmeciler, Kurum tarafından nihai ücretin belirlenmesinden sonra, geriye dönük olarak bu ücret üzerinden mahsuplaşırlar. Kurumun belirlediği hüküm, koşul ve ücretler, tarafların aralarında bu Yönetmeliğe ve diğer ilgili mevzuata uygun olarak aksini kararlaştırmaları halinde yürürlükten kalkar. ” hükmünü içermektedir.
Söz konusu hükümler kapsamında, ilgili işletmeciler kendi aralarında azami iki ay içerisinde anlaşamamaları durumunda Kurumdan uzlaştırma prosedürü işletmesini talep edebilmektedirler. Kurum, taraflar arasında uzlaştırma prosedürünü başlatmasından sonra işletmecilerin kendi aralarında anlaşma sağlayamamaları halinde, anlaşma için uygun gördüğü ve işletmeciler için bağlayıcı olan hüküm, koşul ve ücretleri belirleme yetkisine sahip bulunmaktadır.
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 18’inci ve 19’uncu maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 17’nci ve 18’inci maddesi ve ilgili diğer mevzuat kapsamında arabağlantı hüküm, koşul ve ücretleri anlaşmazlığına ilişkin olarak işletilen uzlaştırma prosedürü çerçevesinde,
Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ile Eser Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., Millenicom Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş., Doruk İletişim ve Otomasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., Borusan Telekom ve İletişim Hizmetleri A.Ş., İşnet Elektronik Bilgi Üretim, Dağıtım Ticaret ve İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Doğan İletişim Elektronik Servis Hizmetleri ve Yayıncılık A.Ş. arasında 01.04.2008 tarihinden itibaren uygulanmakta olan 9,1 Kr/dk çağrı sonlandırma ücretinin, 25.03.2009 tarih ve 2009/DK-07/150 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen arabağlantı ücret tarifelerinin uygulanmasına kadarki süreçte, herhangi bir artış veya değişim ihtiva etmeksizin uygulanmasını amir mevzuat ve Turkcell Referans Teklifi hükümleri çerçevesinde, değişikliğe veya uyarlamaya tabi tutulmaksızın uygulanması,
hususuna karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy