Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 32, 60) (Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği m. 20) (Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği m. 10)

 

Karar Tarihi: 10.11.2020  

Karar No: 2020/İK-YED/305

 

Gündem Konusu: İdari Yaptırım (Numara Taşınabilirliği İhlali (Türk Telekom))

 

KARAR: Yetkilendirme Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.

 

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 32’nci ve 60’ıncı maddelerine, Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 20’nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Denetim Çalışmalarına İlişkin Yönetmelik’in 10’uncu maddesinin ikinci fıkrasına, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci alt bendi, 44’üncü maddesinin birinci fıkrası ile 46’ncı maddesinin birinci fıkrasına ve ilgili diğer mevzuata istinaden;

 

Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin "Numara taşınması talebinin reddine ilişkin kriterler” başlıklı 10’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan; “(1) Verici işletmeci, aşağıda sayılan durumlarda, numaranın taşınmasına ilişkin talebi reddeder ve bu durumu gerekçeleri ile birlikte alıcı işletmeciye bildirir: a) Taşınması talep edilen numaranın başka bir aboneye ait olması, b) Numarasını taşımak isteyen abonenin, mevcut işletmecisinden numarasının değiştirilmesi talebinin bulunması, c) Numarasını taşımak isteyen abonenin kimlik bilgilerinin, kimlik bilgisini ispat edemeyecek derecede yanlış veya eksik olması, ç) Taşınması istenen numaraya ait daha önceden başlatılmış ve devam eden taşıma işleminin bulunması, d) Numarasını taşımak isteyen abonenin, mevcut işletmecisinde abonelik sözleşmesinin devrine veya iptaline ilişkin yazılı talebinin bulunması, e) (Değişik RG- 28/11/2015-29546) Mobil numara taşınabilirliğinde, devir yoluyla yapılan abonelikler hariç olmak üzere, taşınma talebinde bulunan abonenin numaranın tahsisli olduğu işletmeci ile ilk abonelik sözleşmesini imzaladığı tarihten itibaren üç ay geçmemiş olması." hükmüne aykırı olarak, Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından 20180907145141TELSAM6368 ve 20190207170626MADAL YON1071 numaralı taşıma taleplerinin reddedilmesi nedeni ile Türk Telekomünikasyon A.Ş. hakkında; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği’nin "Numara taşınabilirliğine ilişkin ihlaller” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan; “(1) Aşağıda belirtilen hallerde işletmecinin bir önceki takvim yılındaki net satışlarının aşağıda belirtilen oranına kadar idari para cezası uygulanır: a) İşletmecinin; 1) Verici konumda iken, numara taşınması konusunda alıcı işletmeciden gelen talebi yerine getirmemesi ve/veya Kurum düzenlemelerine aykırı bir şekilde reddetmesi, ... halinde işletmecinin bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde birine (%1) kadar idari para cezası uygulanır. ..." hükmü ve aynı Yönetmeliğin "Yaptırım ölçütleri” başlıklı 44’üncü maddesinde yer alan ölçütler çerçevesinde; 2018 yılı net satış tutarı (9.496.616.949,33 tl)’nın yüzbinde bir (%0,001)’i oranında idari para cezası uygulanması hususuna karar verilmiştir. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy