Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 32, 60) (Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği m. 20) (Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği m. 12) (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Denetim Çalışmalarına İlişkin Yönetmelik m. 10) (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği m. 7, 46)

 

Karar Tarihi: 05.05.2020  

Karar No: 2020/İK-YED/135

 

Gündem Konusu: İdari Yaptırım (Numara Taşınabilirliği İhlali (Cosmoscell))

 

KARAR: Yetkilendirme Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.

 

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 32’nci ve 60’ıncı maddeleri, Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 20’nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin 12’nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Denetim Çalışmalarına İlişkin Yönetmelik’in 10’uncu maddesinin ikinci fıkrası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği’nin 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin altıncı alt bendi ile 46’ncı maddesinin birinci fıkrası ve ilgili diğer mevzuata istinaden;

 

Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin “Taşıma süreci kapsamında uygulanacak süreler” başlıklı 12’nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan; “(1) İşletmeci numara taşınabilirliği kapsamında, işletmecilerin uymakla yükümlü olduğu süreler aşağıdaki şekildedir: ... c) Numara taşıma işleminin gerçekleşme tarihi, verici işletmecinin numaranın taşınması talebine ilişkin cevabını gönderdiği tarihten asgari bir, azami iki gün sonrasıdır. ” hükmüne aykırı olarak, 20191011091642NETGSM7290 numaralı taşıma talebinde taşıma işleminin gerçekleşme tarihini, numaranın taşınması talebine ilişkin cevabın gönderildiği tarihten 62 gün sonrası olarak belirleyen Cosmoscell Bilişim ve Telekomünikasyon Tic. Ltd. Şti. hakkında; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği’nin “Numara taşınabilirliğine ilişkin ihlaller” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan; “(1) Aşağıda belirtilen hallerde işletmecinin bir önceki takvim yılındaki net satışlarının aşağıda belirtilen oranına kadar idari para cezası uygulanır: ... b) İşletmecinin; ... 6) Taşıma sürecinde numara taşınabilirliğine ilişkin Kurum düzenlemelerinde belirtilen sürelere uymaması, ... halinde işletmecinin bir önceki takvim yılındaki net satışlarının binde beşine (%0,5) kadar idari para cezası uygulanır. ” hükmü ile aynı Yönetmeliğin “Yaptırım ölçütleri” başlıklı 44’üncü maddesinde yer alan ölçütler çerçevesinde; 2018 yılı net satış tutarı (162.289,40TL)’nın binde iki (%0,2)’si oranında idari para cezası uygulanması hususuna karar verilmiştir. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy