Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 4, 6, 13, 14, 20) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 5, 12) 
Karar Tarihi: 31.03.2010
Karar No: 2010/DK-07/190
Gündem Konusu: Data Devrelerinde Hacim Bazlı İndirim Uygulama Esasları Revizyonu
KARAR:
Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından 12.03.2010 tarih ve 276 sayılı yazı ile; 10.02.2010 tarih ve 2010/DK-07/86 sayılı Kurul Kararı ile onaylanan Hacim Bazlı İndirim tarifelerinin uygulama esaslarında değişiklik öngören teklifi ve anılan Kurul Kararı kapsamında düşük kullanıma sahip kullanıcılara yönelik hazırlanacak teklif hususunda ilave süre talebine ilişkin olarak;
■ İşletmecilerin ve son kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacak olması,
■ Tüketici menfaatlerinin gözetilmesi,
■ Yeni teknolojilerin makul fiyatlarla kullanılmasına olanak veren yatırımları teşvik edecek nitelikte olması,
■ Elektronik haberleşme hizmetleri arzı ve yeni yatırımların özendirilmesi hususları göz önünde bulundurularak,
1. 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 4, 6, 13, 14 ve 20 nci maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5 ve 12 nci maddeleri ve ilgili diğer mevzuat kapsamında
• Data Devrelerinde Hacim Bazlı İndirim Tablosunun Uygulama Esaslarının 2 nci ve 4 üncü maddelerinin Ek’te yer aldığı şekilde onaylanması,
• Düşük kullanıma sahip kullanıcıları da kapsayan bir indirim teklifinin Türk Telekom A.Ş. tarafından Kurumumuza sunulması hususunda 10.02.2010 tarih ve 2010/DK-07/86 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen süreye ilaveten 2 (iki) ay daha süre verilmesi,
2. İşbu Kurul Kararı’nın tebliğinden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde Türk Telekom A.Ş.’nin internet sayfasında yayımlanması,
3. İşbu Kurul Kararı’nın Kurumumuzun internet sayfasında yayımlanması, hususlarına karar verilmiştir.
EK
2 numaralı madde aşağıda belirtildiği şekilde uygulanacaktır:
Sözleşme imzalayan İşletmeci, sözleşmede taahhüt ettiği süreye Hacim Bazlı İndirim Tablosunda tekabül eden en düşük İndirime Esas Aylık Ödeme Tutarını “Aylık Asgari Ödeme Tutarı” olarak kabul edecektir.
İşletmecinin, “İndirime Esas Aylık Ödeme Tutarı”nın, herhangi bir ay içerisinde “Hacim Bazlı İndirim Tablosu”ndaki en düşük “Aylık Asgari Ödeme Tutarı’nın” altına düşmesi durumunda yapılacak uygulama:
İşletmecinin herhangi bir ay içerisinde, “İndirime Esas Aylık Ödeme Tutarı”nın, “İndirimli Aylık Asgari Tutar”dan fazla ve fakat “Aylık Asgari Ödeme Tutarı”ndan daha az olması durumunda İşletmecinin söz konusu ay için ödeyeceği ücret, aşağıda yer alan hükümler uyarınca hesaplanacaktır.
“Aylık Asgari Ödeme Tutarı”ndan, “İndirime Esas Aylık Ödeme Tutarı”nın çıkarılarak bulunan tutar “İndirimli Aylık Asgari Tutar”a ilave edilecektir. Aşağıdaki şekilde formüle edilecek olursa;
İndirimli Aylık Asgari Tutar < İndirime Esas Aylık Ödeme Tutarı < Aylık Asgari Ödeme Tutarı
Ödenecek tutar = (Aylık Asgari Ödeme Tutarı – İndirime Esas Aylık Ödeme Tutarı ) +
İndirimli Aylık Asgari Tutar
İşletmecinin herhangi bir ay içerisinde “İndirime Esas Aylık Ödeme Tutarı”nın “İndirimli Aylık Asgari Tutar”a eşit veya bu tutardan az olması durumunda İşletmeci, Türk Telekom’a “Aylık Asgari Ödeme Tutarı”nı ödeyecektir.
4 numaralı madde aşağıda belirtildiği şekilde uygulanacaktır:
Sözleşmenin İşletmeci tarafından feshedilmesi hâlinde, Türk Telekom’un hak kazanacağı cezai şart miktarı aşağıdaki esaslar uyarınca hesaplanarak İşletmeci tarafından Türk Telekom’a ödenecektir.
A. İşletmecinin üç (3) yıllık taahhüt süresini seçmesi durumunda; işletmecinin sözleşmeyi, sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk üç (3) yıl içinde feshetmesi durumunda Türk Telekom, yürürlük tarihinden Türk Telekom’un Hacim Bazlı İndirimleri aylık ücretlere uygulamayı durdurduğu tarihe kadar olan dönem boyunca İşletmecinin yararlandığı Hacim Bazlı İndirimlerin toplamı ve bu toplam meblağa faiz uygulanması suretiyle bulunacak tutarda cezai şarta hak kazanacaktır. Faiz, “Merkez Bankası borç verme faiz oranı + %2” oranında uygulanacaktır.
B. İşletmecinin beş (5) yıllık taahhüt süresini seçmesi durumunda; sözleşmenin ilk üç yıl içinde veya üç yıldan sonra fakat beş yılın tamamlanmasından önce sona erdirmesi durumlarında uygulama aşağıdaki şekillerde olacaktır.
(i) İşletmecinin sözleşmeyi, sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk üç (3) yıl içinde feshetmesi durumunda Türk Telekom, yürürlük tarihinden Türk Telekom’un Hacim Bazlı İndirimleri aylık ücretlere uygulamayı durdurduğu tarihe kadar olan dönem boyunca İşletmecinin yararlandığı Hacim Bazlı İndirimlerin toplamı ve bu toplam meblağa faiz uygulanması suretiyle bulunacak tutarda cezai şarta hak kazanacaktır. Faiz, “Merkez Bankası borç verme faiz oranı + %2” oranında uygulanacaktır. (ii) İşletmecinin sözleşmeyi, sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk üç yıllık sürenin sonu ile beş yıllık sürenin sonu arasındaki dönemde feshetmesi durumunda Türk Telekom’un hak kazanacağı cezai şart şu şekilde hesaplanacaktır: Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türk Telekom’un Hacim Bazlı İndirimleri aylık ücretlere uygulamayı durdurduğu tarihe kadar olan dönem (“İndirim Dönemi”) boyunca İşletmecinin her bir ay yararlandığı Hacim Bazlı İndirimlerin toplamı (“Toplam İndirim Miktarı”) ve İşletmeci üç (3) yıllık taahhüt süresini tercih etmiş olsaydı yararlanacağı indirim oranları üzerinden İndirim Dönemi boyunca her bir ay hak kazanacağı Hacim Bazlı İndirimler (“Üç Yıla Göre Hesaplanan İndirimler”) hesaplanacaktır; daha sonra “Toplam İndirim Miktarı” ve “Üç Yıla Göre Hesaplanan İndirimler” arasındaki fark hesaplanacaktır. Türk Telekom, bu şekilde hesaplanacak meblağa yıllık faiz uygulanması suretiyle bulunacak tutarda cezai şarta hak  kazanacaktır. Faiz, “Merkez Bankası borç verme faiz oranı + %2” oranında uygulanacaktır.
C. İşletmecinin yedi (7) yıllık taahhüt süresini seçmesi durumunda ise;
(i) İşletmecinin sözleşmeyi, sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk üç (3) yıl içinde feshetmesi durumunda Türk Telekom, yürürlük tarihinden Türk Telekom’un Hacim Bazlı İndirimler’i aylık ücretlere uygulamayı durdurduğu tarihe kadar olan dönem boyunca İşletmecinin yararlandığı Hacim Bazlı İndirimlerin toplamı ve bu toplam meblağa faiz uygulanması suretiyle bulunacak tutarda cezai şarta hak kazanacaktır. Faiz, “Merkez Bankası borç verme faiz oranı + %2” oranında uygulanacaktır.
(ii) İşletmecinin sözleşmeyi, sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk üç yıllık sürenin sonu ile beş yıllık sürenin sonu arasındaki dönemde feshetmesi durumunda Türk Telekom’un hak kazanacağı cezai şart şu şekilde hesaplanacaktır:
Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türk Telekom’un Hacim Bazlı İndirimleri aylık ücretlere uygulamayı durdurduğu tarihe kadar olan dönem (“İndirim Dönemi”) boyunca İşletmecinin her bir ay yararlandığı Hacim Bazlı İndirimlerin toplamı (“Toplam İndirim Miktarı”) ve İşletmeci üç (3) yıllık taahhüt süresini tercih etmiş olsaydı yararlanacağı indirim oranları üzerinden İndirim Dönemi boyunca her bir ay hak kazanacağı Hacim Bazlı İndirimler (“Üç Yıla Göre Hesaplanan İndirimler”) hesaplanacaktır; daha sonra “Toplam İndirim Miktarı” ve “Üç Yıla Göre Hesaplanan İndirimler” arasındaki fark hesaplanacaktır. Türk Telekom, bu şekilde hesaplanacak meblağa yıllık faiz uygulanması suretiyle bulunacak tutarda cezai şarta hak kazanacaktır. Faiz, “Merkez Bankası borç verme faiz oranı + %2” oranında uygulanacaktır.
(iii) İşletmecinin sözleşmeyi, sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk beş (5) yıllık sürenin sonu ile yedi (7) yıllık sürenin sonu arasındaki dönemde feshetmesi durumunda Türk Telekom’un hak kazanacağı cezai şart şu şekilde hesaplanacaktır: sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türk Telekom’un Hacim Bazlı İndirimleri Aylık Ücretler’e uygulamayı durdurduğu tarihe kadar olan dönem (“İndirim Dönemi”) boyunca İşletmecinin her bir ay yararlandığı Hacim Bazlı İndirim’lerin toplamı (“Toplam İndirim Miktarı”) ve İşletmecinin beş (5) yıllık taahhüt süresini tercih etmiş olsaydı yararlanacağı indirim oranları üzerinden İndirim Dönemi boyunca her bir ay hak kazanacağı Hacim Bazlı İndirimler (“Beş Yıla Göre Hesaplanan İndirimler”) hesaplanacaktır; daha sonra “Toplam İndirim Miktarı” ve
“Beş Yıla Göre Hesaplanan İndirimler” arasındaki fark hesaplanacaktır. Türk Telekom, bu şekilde hesaplanacak meblağa yıllık faiz uygulanması suretiyle bulunacak tutarda cezai şarta hak kazanır. Faiz, “Merkez Bankası borç verme faiz oranı + %2” oranında uygulanacaktır. (¤¤)
Yukarıda izah edilen yöntem aşağıda gösterildiği şekilde formüle edilebilecektir:
Ö= [(Yİ – Hİ) T1 + (Yİ – Hİ) T2+….+ (Yİ – Hİ) Tn)] + “Merkez Bankası
borç verme faiz oranı + %2” oranında faiz
Tn: Sözleşmenin Feshedildiği Ay
Yİ: Yapılan İndirim
Hİ: Hakedilen İndirim (T2> 36 => Tablodaki 3 yıllık İndirim Oranı, Tn>60 =>
Tablodaki 5 yıllık İndirim Oranı kullanılarak hesaplanır)
Ö: Geri Ödeme

Full & Egal Universal Law Academy