Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 6, 16) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 5, 10) 
Karar Tarihi: 12.02.2013
Karar No: 2013/DK-ETD/98
Gündem Konusu: THK Kapsamında Hat Dondurma ve İptal Edilen Hatlara İlişkin Numaraların Rezerve Edilmesi Hizmetleri.
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir. 
Toptan Hat Kiralama (THK) hizmeti sunmakta olan STH işletmecilerinin Türk Telekomünikasyon AŞ’nin (Türk Telekom) kendi abonelerine halihazırda sunmakta olduğu Türk Telekom abonesine ait hattın abonenin isteği üzerine belirli bir süre zarfında dondurulması ve abone tarafından iptal edilen hatların numarasının saklı tutularak 2 (ay) boyunca rezerve edilmesi hususlarına ilişkin talepleri Kurumumuza iletilmiş ve Kurumumuz tarafından olumlu karşılanan talep üzerine Türk Telekom’dan konuya ilişkin gerekli çalışmaların yapılması istenmiştir. Söz konusu teklif Kurumumuz tarafından incelenmiş ve kamuoyu görüşüne çıkılması ile birlikte işletmecilerden görüşleri alınmıştır. İşletmecilerden gelen görüşler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda düzeltme talepleri Türk Telekom’a iletilmiş ve anılan işletmecinin nihai teklifi 12/11/2012 tarihli ve 2548 sayılı yazı ile Kurumumuza sunulmuştur. Söz konusu teklife ilişkin;
• Eşit şartlardaki aboneler, kullanıcılar ve işletmeciler arasında ayrım gözetilmemesi,
• Hizmetlerin benzer konumdaki kişiler tarafından eşit şartlarla ulaşılabilir olması,
• Serbest ve etkin rekabet ortamının sağlanması ve korunması
hususları göz önünde bulundurularak, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6 ve 16’ncı maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5 ve 10’uncu maddeleri, 19/12/2012 tarihli ve 2012/DK-10/633 sayılı Kurul Kararı ve ilgili diğer mevzuat kapsamında,
1. Ek’te yer alan hizmete ilişkin usul ve esasların onaylanması,
2. Söz konusu hizmete ilişkin çalışmaların işbu Kurul Kararı’nın tebliğini müteakip 150 gün içinde tamamlaması,
3. Onaylanan teklifin işbu Kurul Kararı’nın tebliğinden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde Türk Telekom’un internet sayfasında yayımlanması
hususlarına karar verilmiştir.
Sabit Telefon Hizmeti (STH) İşletmecilerine Yönelik Toptan Hat Kiralama (THK) Kapsamında Hat Dondurma ve İptal Edilen Hatlara İlişkin Numaraların Rezerve Edilmesi Hizmetlerine İlişkin Usul ve Esaslar
1. Hat Dondurma Hizmeti
• Hat dondurma, sadece PSTN hizmet türü için geçerlidir.
• Hat dondurma, takvim yılından bağımsız olarak, 365 günde en az 1 (bir), en fazla 180 gün olacak şekilde gerçekleştirilebilecektir.
• Takvim yılından bağımsız olarak, hattın 365 günde 2 (iki) defa dondurulması mümkündür. Parçalı olarak hat dondurma gerçekleştirilebilecektir. Örneğin, abone 1 Haziran 2011’de hat dondurma başvurusu yapmış ve hat dondurma süresini toplam 2 (iki) defa hat dondurma işlemi gerçekleştirerek kullanmış ise, hattın dondurulduğu ilk tarih olan 1 Haziran 2011’den 365 gün sonra tekrar hat dondurma talebinde bulunabilecektir.
• Hattını dondurmak isteyen abone 180 güne kadar ileri bir tarih için hattının dondurulmasını talep edebilecektir.
• THK kapsamında hizmet sunan sabit telefon hizmeti (STH) işletmecilerinden, hat dondurma işlemi gerçekleştirilen aboneler için aylık hat kullanım ücreti alınmayacaktır.
• Aboneliği üzerinde açık iş emri bulunan hatlara ilişkin hat dondurma başvuruları işleme alınmayacaktır.
• Abonenin hattı dondurulmuş ise hat üzerinde sadece hat çözme ve hat iptal işlemleri yapılabilecektir.
• Hattı dondurulmuş olan THK abonesi belirtmiş olduğu hat çözme tarihinden önceki bir tarihte hattını kullanıma açtırabilecektir.
• Hat dondurma esnasında abone hiçbir çağrı alamayacağı gibi, 122, 155 vb. acil numaralar da dahil olmak üzere herhangi bir şekilde arama yapamayacaktır.
• Hattını her yıl aynı dönemlerde dondurmak isteyen aboneler, her yıl başvuru yapmadan hatlarını otomatik olarak dondurabilmelerini sağlamak üzere başvuru yapılabilecektir.
2. İptal Edilen Hatlara İlişkin Numaraların Rezerve Edilmesi:
• THK kapsamında almakta olduğu sabit telefon hizmetini iptal ettiren abonenin, kullanmış olduğu numarayı kaybetmeden ve istediği STH işletmecisini seçerek THK kapsamında yeniden telefon hizmeti alabilmesi amacıyla, abonenin kullanmış olduğu numara, iptali müteakip 2 (iki) ay süre boyunca söz konusu aboneye rezerve edilecektir.
• Türk Telekom’un sabit telefon hizmeti abonesi iken abonelik iptali talebinde bulunan kullanıcının, iptali müteakip 2 ay içerisinde THK kapsamında sabit telefon hizmeti almak amacıyla bir STH işletmecisine başvurması durumunda ve iptal ettirdiği numarasını kullanmak istemesi halinde, ilgili numara söz konusu kullanıcıya tahsis edilecektir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy