Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 6, 60) (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Teşkilât Yönetmeliği m. 44)

 

Karar Tarihi: 13.10.2020

Karar No: 2020/İ K-YED/287

 

Gündem Konusu: Kamuoyu Görüşü Alınması (Ar-Ge Yatırımlarının İncelenmesi ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar)

 

KARAR: Yetkilendirme Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.

 

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (g), (l) ve (s) bentleri ile 60’ıncı maddesine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Teşkilât Yönetmeliği’nin 44’üncü maddesinin birinci fıkrasına, IMT-2000/UMTS Altyapılarının Kurulması ve İşletilmesi ile Hizmetlerinin Sunulmasına İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi’nin 18’inci maddesine, IMT Altyapılarının Kurulması ve İşletilmesi ile Hizmetlerinin Sunulmasına İlişkin Hak ve Yükümlülükler Belgesi’nin 12’nci maddesine ve ilgili diğer mevzuata istinaden;

 

Takrir Ek-1’de yer alan ve 18.01.2017 tarihli ve 2017/DK-YED/15 nolu Kurul Kararı ile onaylanarak yürürlüğe giren “İşletmecilerin Şebekelerinde Kullanılacak Donanım ve Yazılım Yatırımlarının İncelenmesi ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar” ile Ek’te yer alan “İşletmecilerin Şebekelerinde Kullanılacak Donanım ve Yazılım Yatırımlarının İncelenmesi ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar Taslağı”nın; Kamuoyu görüşünün alınabilmesini teminen 30 (otuz) gün süre ile Kurumumuz internet sayfasında yayımlanması hususuna karar verilmiştir.

 

EK

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:

 

İŞLETMECİLERİN ŞEBEKELERİNDE KULLANILACAK DONANIM VE YAZILIM YATIRIMLARININ İNCELENMESİ VE DENETLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR TASLAĞI

 

MADDE 1 - 18.01.2017 tarihli ve 2017/DK-YED/15 sayılı Kurul Kararı ile onaylanarak yürürlüğe giren İşletmecilerin Şebekelerinde Kullanılacak Donanım ve Yazılım Yatırımlarının İncelenmesi ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ın 4’üncü maddesinin (i) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki şekilde (j) bendi eklenmiş, sonraki bendler buna göre teselsül ettirilmiş ve (n) bendindeki “Yerli Malı” ibaresi “Yerli Malı Belgeli Ürün” olarak değiştirilmiştir.

 

“j) Milli Ürün: Tasarımından, geliştirilmesine ve üretim yöntemine kadar tüm ürün yaşam döngü süreçlerinin milli katkı ile geliştirildiği ve bu süreçlerin ve çıktıların belirli bir standarda göre dokümante edildiği, fikri, sınai, mülkiyet, kullanım hakları gibi ürünün tüm haklarının herhangi bir sınırlandırmaya tabi olmaksızın Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş olan bir şirkete, kuruma, kuruluşa veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait olan elektronik haberleşme sektörüne ilişkin ürünü,”

 

MADDE 2 - Aynı Usul ve Esasların 5’inci maddesinin dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki şekilde beşinci fıkra eklenmiştir.

 

“(5) İşletmecinin, birinci ve ikinci fıkrada belirlenen şartları sağlayan tedarikçi şirketlerden her bir yatırım dönemi itibariyle yapmış olduğu alım tutarının toplam yatırım tutarı içerisindeki payı, tedarikçi şirket başına %35’i geçemez.”

 

MADDE 3 - Aynı Usul ve Esasların 6’ncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın” ibaresi “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki şekilde yedinci, sekizinci ve dokuzuncu fıkralar eklenmiştir.

 

“(7) İşletmeci tarafından raporlanan yerli malı belgeli ürünler ve/veya bu ürünlerin üretim tesisleri, ürünün geliştirme sürecindeki her türlü bilgi ve belge ile yerli malı belgesi temin sürecindeki ilgili kurumlara sunulan bilgi ve belgeler, Kurum ve/veya Kurumun uygun gördüğü kuruluş tarafından incelenebilir. İncelenmesi istenen ürüne ilişkin ürünün üreticisinden talep edilecek her türlü bilgi ve belgenin sağlanması ile üretim tesislerinin incelemeye açılmasından İşletmeci sorumludur. Yapılan inceleme neticesinde; sahip olduğu nitelik, asli unsurlarının yerli kaynaklardan temin durumu, yerli ve milli üretim ekosistemine katkısı ile sağladığı katma değer açısından yetersiz bulunan ürünler, İşletmecinin yerli malı belgeli ürün kullanma yükümlülüğü kapsamında dikkate alınmaz. Bu ürünler, birinci ve üçüncü fıkrada belirlenen yerlilik oranlarına dahil edilemez, edilmiş ise, ait olduğu döneme ilişkin rapordan çıkarılıp yükümlülüğü karşılama oranı yeniden hesaplanarak İşletmecinin yükümlülüğü yerine getirip getirmediği tespit edilir.

 

(8) Kurum tarafından gerek görülmesi halinde, yerli istekliler lehine koşulları kolaylaştırmak üzere; İşletmecinin satın alma prosedür ve platformlarına ilişkin bilgi alınabilir, ihale ve satın alma bilgilerinin bir arayüz veya internet bağlantısı üzerinden isteklilere duyurulması istenebilir, yatırım ve satın alımlara ilişkin merkezi olarak kurulabilecek bir ilan ve duyuru platformuna entegre olma koşulu getirilebilir.

 

(9) İşletmeci tarafından Kuruma sunulan ve Kurum tarafından uygun görülen yerli ve milli ürün geliştirilmesine yönelik projelerde, İşletmecinin doğrudan veya dolaylı olarak hissedarı olmadığı şirketlere sağladığı finansal destekler, birinci ve üçüncü fıkra çerçevesinde İşletmecinin yerli malı belgeli ürün kullanma yükümlülüğü kapsamında değerlendirilebilir.”

 

MADDE 4 - Aynı Usul ve Esasların 7’nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “asgari beş (5) adet KOBİ’ye bilgi ve iletişim teknolojileri alanında eğitim verilir. Eğitim verilecek KOBİ’ler” ibaresi "KOBİ’lere bilgi ve iletişim teknolojileri alanında eğitim verilir. Eğitimin süresi, eğitim konuları, içeriği ve eğitim verilecek KOBİ’ler, Kurumun görüşü alınmak kaydıyla” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin yedinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki şekilde sekizinci fıkra eklenmiş, sonraki fıkra numarası "(9)” olarak değiştirilmiş ve aynı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki şekilde onuncu, onbirinci, onikinci, onüçüncü, ondördüncü, onbeşinci ve onaltıncı fıkralar eklenmiş, madde metni buna göre teselsül ettirilmiştir.

 

“(8) Kurumun uygun görüşü alınmak kaydıyla, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında lisansüstü eğitim gören öğrencilerin eğitim giderlerinin işletmeci tarafından karşılanması halinde, söz konusu öğrenciler bu Usul ve Esasların 5’nci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi kapsamında değerlendirilebilir.”

 

“(10) Ar-Ge merkezleri tarafından yürütülen Ar-Ge projeleri; amaç, kapsam ve çıktıları bakımından elektronik haberleşme sektörü veya elektronik haberleşme çözümlerinin geliştirildiği diğer dikey endüstrilerde yerli ve milli ürün üretim ekosisteminin geliştirilmesine yönelik Ülkemizin hedef ve stratejilerine uygun olmalıdır. Ar-Ge merkezlerince başlatılacak projelerde bu hususun dikkate alınmasından İşletmeci sorumludur.

 

(11) Yatırım dönemi içinde raporlanan Ar-Ge projelerinin, Ar-Ge projesi olarak dikkate alınabilmesi için Ar-Ge tanımında belirtilen hususlara ilaveten aşağıdaki koşulların da sağlanması gerekir, aksi takdirde söz konusu projeler yükümlülük kapsamındaki Ar-Ge projesi olarak dikkate alınmaz. Bununla birlikte, yerli ve/veya milli ürünlerin yaygınlaştırılmasına yönelik Ülkemiz hedef ve stratejileri dikkate alınarak aşağıdaki koşullara ilave yapılabilir.

 

a) Ar-Ge projeleri, İşletmecinin yerlilikle ilgili yükümlülüklerine katkı sağlamalıdır.

 

b) Ar-Ge projelerinin, Ülkemizdeki yerli ve milli ürün üretim ekosisteminin gelişimine katkısı olmalıdır.

 

c) Ar-Ge projelerinde KOBİ’lerin yer alması ve projelerin KOBİ’lerin yetkinleşmesine katkısının olması esastır.

 

ç) Ar-Ge projelerinde üniversitelerin yer alması ve projelere üniversitelerin katkısının olması esastır.

 

d) Ar-Ge projelerinin neticesinde ürünlerin ve/veya somut faydaların ortaya konması ve söz konusu ürünler ile faydaların muadil ithal ürünleri ikame etme potansiyeline ve niteliğine haiz olması gerekir.

 

(12) Ar-Ge merkezlerince yürütülen Ar-Ge projelerinin tamamlanma süresi 36 (otuz altı) ayı geçemez. Raporlandığı dönem itibariyle, bu süreyi aşan projeler değerlendirmeye alınmaz. Ancak, Kurum tarafından, söz konusu süreyi aşan projenin beklenen somut hedef ve faydalarının, yerli ve milli ürün ekosistemine olan muhtemel katkıları göz önünde bulundurularak değerlendirmeye alınabilir.

 

(13) Ar-Ge merkezlerinde geliştirilen Ar-Ge projeleri sonucunda ortaya çıkan ürünlerin, milli ürün tanımına uygun olması gerekmektedir. Kurum, Ar-Ge merkezinde geliştirilen projeler sonucunda ortaya çıkan ürünler ile ilgili olarak ayrıca yerlilik oranı belirleyebilir.

 

(14) Kurum tarafından gerek görülmesi halinde Ar-Ge merkezlerinde yürütülmek üzere öncelikli proje konuları ile ortaya konulması beklenen ürünler belirlenebilir. Belirlenen proje konuları ile hedeflenen ürünlerin Ar-Ge merkezlerince projelendirilmesi ve sonuçlandırılmasından İşletmeci sorumludur.

 

(15) Bu maddenin onuncu, onbirinci, onikinci, onüçüncü ve ondördüncü fıkralarında yer alan yükümlülükler 26/10/2020 tarihinden sonra başlayan dönemlere ilişkin yapılacak raporlamalarda dikkate alınır.

 

(16) Ar-Ge merkezinde çalışan tüm mühendis ve araştırmacıların Ar-Ge projelerinde görev alması zorunludur. Herhangi bir Ar-Ge projesinde görevli olmayan mühendis ve araştırmacılar bu usul ve esasların 5’nci maddesi kapsamında yapılan adam-gün hesabında dikkate alınmaz.”

 

MADDE 5 - Aynı Usul ve Esasların 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “SGK Bildirimleri” ibaresi “çalışılan gün sayısını gösteren bilgilerin yer aldığı SGK hizmet listesi” olarak değiştirilmiş, aynı fıkranın (d) bendinde yer alan “Gazetesi” ibaresi “Gazeteleri veya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan alınan ilgili dönem itibariyle KOBİ olduğunu gösterir belge ile Ticaret Sicil Gazeteleri” olarak değiştirilmiş, aynı fıkranın (f) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki şekilde (g) ve (ğ) bendleri eklenmiş ve fıkra metni buna göre teselsül ettirilmiştir.

 

“g) Bu Usul ve Esasların 7’inci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında verilen eğitimin amacı, kapsamı, süresi, eğitim verilen KOBİ bilgileri ile eğitim sonu KOBİ’lerin değerlendirmelerini de içerecek şekilde hazırlanan eğitim raporu,

 

ğ) İşletmecinin şebekesinde kullandığı yazılım ve donanıma ilişkin tedarik zinciri güvenliğinin sağlanması ve tedarikçi bağımlılığının kaldırılması konularına ilişkin risk analizi ve değerlendirme raporu ile bu konulara ilişkin alınan tedbirleri içeren raporu,”

 

MADDE 6 - Aynı Usul ve Esasların 10’uncu maddesinin üçüncü fıkrasının sonuna “Sadece yerli isteklilerden temin edilebilecek ürünler Kurum tarafından ayrıca belirlenebilir. İşletmecinin, ürün temininde öncelikle Kurum tarafından belirlenen ürünleri dikkate alarak yerli ürün temin etmesi esastır.” ibaresi eklenmiş ve sekizinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki şekilde dokuzuncu fıkra eklenmiştir.

 

“(9) Elektronik haberleşme şebekelerinin milli güvenlik açısından önemi göz önünde bulundurularak Kurum tarafından belirlenecek kritik şebeke unsurlarına ilişkin yapılacak yatırımlar ve satın alımlar öncesinde İşletmeci Kuruma bilgi vermekle yükümlüdür. Kurum tarafından, söz konusu ürünün teminine ilişkin bir bildirimde bulunulması halinde İşletmeci bu bildirimlere uymakla yükümlüdür.”

 

MADDE 7 - (1) Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 8 - (1) Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Kurul Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy