Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 6) (Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği m. 13)
Karar Tarihi: 01.08.2012
Karar No: 2012/DK-08/354
Gündem Konusu: Rehberlik Hizmeti.
KARAR: Yetkilendirme Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
05/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (l) ve (v) bendleri; 9’uncu maddesinin üçüncü ve on üçüncü fıkraları ile 28/05/2009 tarihli ve 27241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 13’üncü maddelerine ve ilgili diğer mevzuata istinaden; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun 07/05/2009 tarihli ve 2009/DK-08/230 sayılı Kararı ile belirlenen "Elektronik Haberleşme Hizmet, Şebeke ve Altyapılarının Tanım, Kapsam ve Süreleri” düzenlemesinin "2.5. Rehberlik Hizmeti” bölümünün Ek’teki şekilde değiştirilmesi hususuna karar verilmiştir. (¤¤)
2.5. RH Rehberlik Hizmeti Rehberlik Hizmeti, telefon işletmecilerinin numara veritabanlarına erişerek elde edilen bilgilerin gerekirse işlenerek kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Hizmet kapsamında, rehber veritabanlarından elde edilen bilgiler ile eklenmesi mümkün olan faks, elektronik posta ve meslek gibi diğer bilgiler, bu hizmete yönelik tahsis edilen kısa numaralardan telefonla sorgulama yolu zorunlu olmak üzere; elektronik, internet, kısa mesaj, basım veya diğer mümkün sorgulama yollarından bir ya da birkaçı ile kullanıcılara ulaştırılır ve kullanıcıyı bilgilendirmeye dayalı katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri de hizmet kapsamında kullanıcılara sunulabilir.
1. İşletmeci, abonelerine sabit, mobil ve diğer telefon numarası tahsis eden tüm işletmecilerin rehber veritabanlarına ücreti mukabilinde, çevrim içi ya da çevrim dışı erişerek abone bilgilerini derleme ve telefon işletmecileri ile arabağlantı yapma hakkına sahiptir.
2. Hizmet sunumunda kullanılmak üzere işletmecilere 118xy yapısında azami üç (3) kısa numara tahsis edilebilir. 1180 ile başlayan kısa numaraların kullanıma açılması ayrıca belirlenir.
3. Hizmet kapsamında adres, e-posta, faks, cinsiyet, meslek gibi bilgiler abonenin onayı alınmak koşuluyla işletmeciye tahsis edilmiş 118xy yapısındaki numaralar ile sunulabilir.
4. İşletmeci, kullanıcıyı ücreti konusunda bilgilendirmek kaydıyla, çağrıyı sonlandırılmak üzere sorgulanan numaraya doğru yönlendirebilir. İşletmeci bu yönlendirme nedeniyle doğabilecek yükümlülüklere katlanır. Çağrı yönlendirme esnasında CLI olarak kullanıcının çağrıyı başlattığı hatta ait numara iletilir. Herhangi bir sebepten dolayı CLI’ı boş, eksik olan ve tespit edilemeyen çağrılar için yönlendirme işlemi yapılamaz.
5. İşletmeci, ETSI EG 201 769 tavsiyesindeki hizmet kalitesi parametrelerine ilişkin istatistiki bilgileri bu tavsiyeye uygun olarak ölçmek ve 2 yıl boyunca saklamakla yükümlüdür. Kurum bu bilgilerin yayımlanmasını isteyebilir.
6. İşletmeci, yetkilendirme kapsamında telefon numaralarından gerçek kişilere ve/veya tüzel kişilere ait bilgilerin sorgulanması hizmetini verebilir.
7. İşletmeci, çevrim dışı sorgulama yönteminin kullanılması durumunda veritabanını en fazla yedi (7) günlük aralıklarla güncellemekle yükümlüdür. Bu güncellemede abonelerin rehberde yer alıp almama ve kişisel bilgileri konularındaki tercihlerinde meydana gelen değişiklikler de yer alır.
8. İşletmeci, elinde bulundurduğu kişisel bilgilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasının güvence altına alınması için gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür. İşletmeci, sahip olduğu bilgileri abonelerin istem dışı sesli veya diğer mesajlara muhatap olmasına yol açacak veya bu ihtimali doğuracak şekilde kullanamaz veya bunları kullanıcılara sunamaz, toplu olarak bedeli karşılığında veya bedelsiz olarak bir başkasına veremez, internet, elektronik ya da diğer ortamlarda bir müşterinin toplu olaraksorgulama yapmasını engellemek için imkan dahilindeki tedbirleri alır. İşletmeci, elde ettiği bilgileri sadece bu hizmet kapsamında kullanabilir.
9. Telefon üzerinden yapılacak sorgulamalarda, hizmetten kaynaklanan trafik işletmecinin bulunduğu yere en yakın arabağlantı noktasında ya da işletmecinin talep etmesi durumunda başka arabağlantı noktalarında teslim alınır ve teslim edilir.
10. Benzer hizmeti sunan telefon işletmecileri, hizmetin sunulmasına ilişkin olarak kendilerinin kullandıkları koşul ve imkanları rehberlik hizmeti işletmecileri için de adil, maliyet esaslı ve ayrımcı olmayacak şekilde sağlarlar.
11. Sadece tüzel kişilere ilişkin bilgileri içeren katalog olarak düzenlenmiş kayıtlar yetkilendirme kapsamı dışındadır. Bu tip kayıtlar rehber veritabanından derlenerek elde edilemez.
12. Kullanıcılara herhangi bir konuda bilgi sağlamayı içermeyen logo, melodi, müzik, sohbet, katılım, oylama gibi katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri ile cinsel içerik ihtiva eden hizmetler 118xy yapısındaki kısa numaralar üzerinden sunulamaz. Kullanıcıyı bilgilendirmeye dayalı katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumunda ise 118xy yapısındaki kısa numaralar kullanılabilir.
13. Yetkilendirme süresi on beş (15) yıldır.

Full & Egal Universal Law Academy