Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 4, 6, 9, 12) (Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği m. 19)
Karar Tarihi: 24.05.2011
Karar No: 2011/DK-08/257
Gündem Konusu: Arayan Hat Bilgisi (CLI) Düzenlemesi. 
KARAR: 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi, 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendi, 9’uncu maddesinin birinci, üçüncü, altıncı fıkraları, 12’nci maddesinin ikinci fıkrasının (g) ve (j) bentleri ile Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 19’uncu maddesinin birinci fıkrasının (p), (r) ve (ü) bentlerinde yer alan hükümleri ve ilgili diğer mevzuata istinaden;
1- Ek-1’de yer alan "Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmesi,
2- "Elektronik Haberleşme Hizmet, Şebeke ve Altyapılarının Tanım, Kapsam ve Süreleri” düzenlemesinin "Sabit Telefon Hizmeti” başlıklı 2.1.5 ve 2.2.4 bölümlerinin, "Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yürürlüğe girmek üzere, Ek-2’deki şekilde değiştirilmesi,
3- Ek-2’de yer alan "Elektronik Haberleşme Hizmet, Şebeke ve Altyapılarının Tanım, Kapsam ve Süreleri” belgesinin "Sabit Telefon Hizmeti” başlıklı 2.2.4 Bölümünün 10/d maddesinde mevcut abonelere yönelik belgelerin tamamlanmasına ilişkin gerekli işlemlerin yapılması için Sabit Telefon Hizmeti işletmecilerine bu Kararın 2’nci maddesinde öngörülen yürürlük tarihinden itibaren 6 ay süre verilmesi,
4- SMS gönderimlerinde gönderici kimliğine ilişkin bilgilerin, yanlış ve yanıltıcı nitelikte olmaması ve 21/12/2010 tarihli ve 2010/DK-10/701 sayılı "Anonim SMS” konulu Kurul Kararı hükümleri saklı kalmak kaydıyla, ilave bir düzenleme yapılıncaya kadar SMS konusunun bu Kurul Kararı ile getirilen CLI düzenlemelerinden istisna tutulması, hususlarına karar verilmiştir.
2. TANIM, KAPSAM VE SÜRELER
BİLDİRİM KAPSAMINDA SUNULAN KAYNAK TAHSİSİ İÇERMEYEN HİZMETLER

1.5. STH Sabit Telefon Hizmeti
Sabit Telefon Hizmeti, teknoloji sınırlaması olmaksızın sabit karasal telefon şebekesi üzerinden kullanıcılara/abonelere temel ve katma değerli telefon hizmetlerinin sunulmasını kapsar.
Ancak bildirim kapsamında yetkilendirilmiş STH İşletmecisi tarafından sunulacak hizmetin kapsamı ile işletmeci hak ve yükümlülükleri aşağıda belirtildiği şekildedir.
1. İşletmeci, yurtdışından gelen çağrıları telefon hizmeti sunan ilgili işletmecilerde sonlandırabilir ve telefon hizmeti sunan işletmecilere ait il içi, iller arası veya uluslararası telefon trafiğini teknoloji sınırlaması olmaksızın taşıyabilir.
2. İşletmeci, Kurumdan izin almak ve numarasını kullandıran işletmecinin sistemleri üzerinden hizmet vermek kaydıyla başka bir STH işletmecisine tahsis edilmiş erişim numarası ve taşıyıcı seçim kodu üzerinden iki kademeli arama yöntemi ve taşıyıcı seçimi ile hizmet sunabilir.
3. İşletmeci, taşıyıcı ön seçimi ve geri arama yöntemi ile hizmet sunabilir.
4. 2 ve 3 üncü maddede belirtilen şekilde yapılan çağrılar için CLI olarak abonenin çağrıyı başlattığı hatta ait numara kullanılır.
5. İşletmeci, işbu yetkilendirme kapsamında mobil şebekeler üzerinden çağrı başlatarak hizmet sunamaz.
SAYISI SINIRLANDIRILMAMIŞ KULLANIM HAKKI KAPSAMINDA SUNULAN KAYNAK TAHSİSİ İÇEREN HİZMETLER
2.4. STH Sabit Telefon Hizmeti
1. İşletmeci, kullanıcılara sabit karasal telefon şebekesi üzerinden il içi, iller arası ve uluslararası telefon hizmetleri de dahil olmak üzere tüm temel telefon hizmetlerini ve sesli veya kısa mesaj, faks, görüntülü telefon ve benzeri tüm katma değerli telefon hizmetlerini sunma hakkına sahiptir.
2. İşletmeci, bizzat veya acenteleri aracılığı ile arama ofisi hizmeti sunabilir. Arama ofisi hizmetinde ön ödemeli telefon terminalleri de kullanılabilir.
3. İşletmeci, işbu yetkilendirme kapsamında mobil şebekeler üzerinden çağrı başlatarak hizmet sunamaz.
4. İşletmeci bu yetkilendirme kapsamında ankesörlü telefon hizmeti sunabilir.
5. İşletmeci, iki kademeli arama yöntemi ve taşıyıcı seçimi ile hizmet sunabilir.
6. İşletmeciye, talebi halinde, ilgili mevzuat hükümlerindeki yükümlülüklerini yerine getirmesi kaydıyla, kullanıcılara iki kademeli arama yöntemi ile hizmet sunabilmesine yönelik Kurum tarafından belirlenecek alan kodundan erişim numarası tahsis edilir.
7. İşletmeciye, talebi halinde, ilgili mevzuat hükümlerindeki yükümlülüklerini yerine getirmek kaydıyla, Kurum tarafından taşıyıcı seçim kodu tahsis edilir.
8. İşletmeci, iki kademeli arama yöntemi ile sunulacak hizmetlerde Kurum tarafından tahsis edilmiş erişim numaralarını kullanmakla yükümlüdür. İşletmeci, Kurumdan izin almak ve numarasını kullandıran işletmecinin sistemleri üzerinden hizmet verilmek kaydıyla, kendisine tahsis edilmiş erişim numaralarını ve taşıyıcı seçim kodlarını başka STH İşletmecilerine kullandırabilir. Bu durumda, tüketici nezdinde hizmete ilişkin sorumluluk numarayı kullanan STH İşletmecisine aittir. Ancak, bu durum numarasını bir başka STH İşletmecisine kullandıran STH İşletmecisinin ilgili mevzuat hükümlerinde yer alan yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.”
9. İşletmeciye, ilgili mevzuat hükümlerindeki yükümlülüklerini yerine getirmek kaydıyla, abonelere/arama ofislerine tahsis edilmek veya yetkilendirmesi kapsamında vereceği hizmetlerde kullanılmak üzere Kurum düzenlemeleri çerçevesinde numara tahsisi yapılır.  
10. İşletmeci, başlattığı çağrılarda CLI bakımından aşağıdaki hak ve yükümlülüklere tabidir:
a. İşletmeci taşıyıcı ön seçimi, taşıyıcı seçimi ve iki kademeli arama yöntemleri ile başlatılan çağrılar dışında, çağrı başlatma hizmeti verdiği abonelerine numara tahsis etmekle yükümlüdür.
b. İşletmecinin başlattığı çağrılarda, abonesine tahsis ettiği numaranın CLI olarak kullanılması esastır.
c. Taşıyıcı ön seçimi, taşıyıcı seçimi, iki kademeli arama ve geri arama yöntemleri ile başlatılan çağrılar için, CLI olarak abonenin çağrıyı başlattığı hatta ait numara kullanılır.
d. İşletmeci abonelerine numara tahsis etmekle birlikte, konuya ilişkin gerekli tüm hukuki ve teknik tedbirleri almak kaydıyla ve abonenin aboneliğini ispatlayıcı fatura vb. ilgili belgelerin veya abonenin yazılı beyanının ibrazı üzerine, aboneye bir başka işletmeci tarafından tahsis edilmiş olan ve abonenin çağrıyı başlattığı adreste kullanmakta olduğu coğrafi numarayı veya bilgi ve danışma numarasını CLI olarak kullanabilir. İşletmeci, bu şekilde CLI olarak kullanılan numaranın, abonenin kullanımında olduğunu gösterir belge veya abonenin yazılı beyanını yılda en az bir defa abonesinden almakla ve saklamakla yükümlüdür.
e. İşletmeci, acil yardım çağrı hizmetlerinin aranması halinde, aboneye tahsis ettiği numarayı veya abonenin çağrıyı başlattığı adreste kullanmakta olduğu coğrafi numarayı CLI olarak göndermekle yükümlüdür.
11. Yetkilendirme süresi on beş (15) yıldır.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy