Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Teşkilat Yönetmeliği m. 44)

 

Karar Tarihi: 28.05.2020

Karar No: 2020/İK-SDD/160

 

Gündem Konusu: Görüş Alınması (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Denetim Çalışmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı)

 

KARAR: Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.

 

Ek’te yer alan "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Denetim Çalışmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı”nın; 08.06.2011 tarihli ve 27958 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Teşkilat Yönetmeliği’nin "Görüş alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 44’üncü maddesinde yer alan; “(1) Kurum tarafından hazırlanan yönetmelik ya da tebliğ gibi ikincil düzenleme taslakları ile diğer konulardaki çalışmalardan gerek görülenler, Kurul tarafından belirlenecek sürede Kurumun internet sitesinde yayımlanarak kamuoyunun veya yazılı olarak işletmecilerin diğer ilgililerin görüşleri alınabilir. (2) İşletmeciler ve diğer ilgililer, istişarî görüşlerini, belirlenen sürede yazılı olarak Kuruma bildirirler. Kurum, gelen görüşleri değerlendirerek hükmü gerek görmesi halinde görüş bildiren ilgililerle değerlendirme toplantıları yapabilir." hükmüne istinaden;

 

1. Kamuoyu görüşünün alınabilmesini teminen onbeş (15) gün süre ile Kurumumuz internet sayfasında yayımlanması,

 

2. Görüşlerinin alınabilmesini teminen ilgili Kurum ve Kuruluşlara gönderilmesi, hususlarına oy birliği ile karar verilmiştir.

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:

 

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMUNUN DENETİM ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1 - 14/12/2011 tarihli ve 28142 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Denetim Çalışmalarına İlişkin Yönetmeliğin 2 nci maddesinde yer alan "yapılacak” ibaresinden sonra gelmek üzere "izleme ve” ibaresi eklenmiş, "ilgili” ibaresi "ilgili/ilişkili” olarak değiştirilmiştir.

 

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(1) Bu Yönetmelik, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun’un 10 uncu maddesine, 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun 15 inci maddesine, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6 ncı, 59 uncu ve 60 ıncı maddelerine, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu’nun 4 üncü maddesine, 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 5 inci maddesine ve 14/2/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1525 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.”

 

MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi "b) Denetçi: Denetimle görevlendirilen kişi/kişileri,” şeklinde değiştirilmiş, (b) bendinden sonra gelmek üzere "c) Denetim: Bu Yönetmelik kapsamında belirlenmiş İnceleme ve Soruşturma faaliyetlerini,” tanımı yapılmış, diğer bentler teselsül ettirilerek "ç) Denetlenen taraf: İlgili mevzuat kapsamında denetime tabi tutulan gerçek veya tüzel kişi/kişileri,”, "d) İlgili birim: İzleme veya denetimin konusu ve kapsamıyla ilgili Kurumun hizmet birimi veya birimleri,” şeklinde değiştirilmiş; ardından "e) İlişkili birim: Kurum bünyesinde faaliyet gösteren ilgili birim dışında kalan diğer birimleri,” tanımı ve "ı) Mahallinde inceleme: Faaliyetlerinin ilgili mevzuata uygunluğunun izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla ilgili gerçek veya tüzel kişilerin yönetim yerleri, binaları ve eklentilerinde gerçekleştirilen mahallinde kontrol ve tespit süreçlerini” tanımı eklenmiştir.

 

MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan "ilgili” ibaresi "ilgili/ilişkili” olarak değiştirilmiş ve aşağıdaki şekilde (f) bendi eklenmiştir.

"f) Gerektiğinde birimlerden veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yürütülen denetim konusunda uzman personel talep etmek ve denetim süreçlerinin herhangi bir aşamasında bilgi ve/veya görüşlerine başvurmak. Uzman personelin yükümlülükleri bakımından bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi hükümleri uygulanır.”

 

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin başlığında yer alan "İlgili” ibaresi "İlgili ve ilişkili” olarak, aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "Denetime” ibaresi "İzleme ve denetime” olarak değiştirilmiş ve aynı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra ve bentleri eklenmiştir.

 

"(2) İlişkili birimin görevleri şunlardır:

 

a) Denetim sürecinde denetim kapsamında Daire Başkanlığı tarafından talep edilen bilgi, belge, açıklama ve uzman personel ihtiyacını öncelikli olarak karşılamak.

 

b) Denetim sürecinde Daire Başkanlığı tarafından talep edilen ulaşım, yazılım ve donanım desteği gibi ihtiyaçların öncelikli olarak yerine getirilmesini sağlamak.”

 

MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "cihaz, sistem, yazılım ve donanımlarını” ibaresi "cihazları, sistemleri, yazılımları ve donanımları” olarak, (c) bendinde yer alan "istemek” ibaresi "ile bilgi ve belge istemek.” olarak değiştirilmiş, aynı bendin birinci cümlesinden sonra gelmek üzere "Bunların teslim edilmesi ve/veya gönderilmesine ilişkin yöntem ve sürelerini belirlemek” cümlesi eklenmiştir.

 

MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan "sektörü” ifadesi "sektörü/tüketicileri” olarak değiştirilmiştir.

 

MADDE 8 - Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "Denetçi tarafından, denetim süreci boyunca” ve "vermek” ibareleri sırası ile "Denetim süreci boyunca;” ve "doğru/eksiksiz olarak vermek ve yanlış/yanıltıcı nitelikte sözlü veya yazılı beyanda bulunmamak” olarak değiştirilmiş, aynı fıkranın (c) bendinde yer alan "tutmak” ibaresi "tutmak, gerektiğinde sistemlerinin anlık ve/veya çevrimiçi izlenebilmesi için gerekli altyapıyı sağlamak” olarak değiştirilmiştir.

 

MADDE 9 - Aynı Yönetmeliğin üçüncü bölüm başlığı "İzleme ve Denetim Usul ve Esasları” olarak değiştirilmiştir.

 

MADDE 10 - Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"İzleme

 

MADDE 10 - (1) Daire Başkanlığı ve ilgili birimler görev alanı kapsamındaki faaliyetlerin mevzuata uygunluğunu izler ve değerlendirir. Mevzuata uygun hareket edilip edilmediğinin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla konuya ilişkin gerçek veya tüzel kişilerden bilgi, belge, açıklama veya görüş alınabilir, gerektiğinde Daire Başkanlığının koordinesi ile Kurul Başkanı tarafından görevlendirilecek Kurum personeli vasıtasıyla mahallinde de incelemeler yapılabilir. Bu fıkra kapsamında mahallinde incelemeye tabi tutulanların yükümlülükleri ile mahallinde inceleme ile görevlendirilen personelin yetki ve yükümlülükleri bakımından bu Yönetmeliğin 7 nci, 8 inci ve 9 uncu madde hükümleri uygulanır.

 

(2) Bu maddenin birinci fıkrası kapsamında yürütülen faaliyetlerde Daire Başkanlığının veya ilgili birimin tereddüde yer vermeyecek şekilde mevzuata aykırılık tespit etmesi ve mevzuat ihlali olabilecek fiilin niteliğinin inceleme veya soruşturma sürecini gerektirmediği kanaatine varması, ilgili birimin bu kanaatinin Daire Başkanlığınca da uygun görülmesi halinde ihlal konusuna ilişkin olarak gerçek veya tüzel kişiden yazılı savunmasını 15 günden 30 güne kadar belirlenebilecek süre içerisinde göndermesi istenir. Süresinde gönderilmeyen yazılı savunma dikkate alınmaz. Varsa yazılı savunmanın alınmasını müteakip inceleme ve soruşturma gerekmeksizin ilgili mevzuatta öngörülen yaptırımlar ve tedbirler uygulanabilir.

 

(3) Kurum, bu maddenin birinci fıkrası kapsamında yürütülen faaliyetlerin herhangi bir aşamasında re’sen veya kendisine intikal eden ihbar veya şikâyet üzerine denetim başlatabilir.”

 

MADDE 11 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "yapılmasına” ibaresi "başlatılmasına” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan "hazırlar ve” ibaresinden sonra gelmek üzere "Kurul Başkanlığına sunulmak üzere” ibaresi eklenmiş, aynı fıkrada yer alan "Daire Başkanlığı inceleme raporunu Kurul Başkanlığına arz eder” ibaresi ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan "yazılı savunmasını almak üzere” ibaresi fıkra metinlerinden çıkarılmıştır.

 

MADDE 12 - Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "re’sen, inceleme raporu neticesinde,” ibaresi "re’sen veya inceleme sonucuna göre ya da” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan "yazılı savunmasını almak üzere” ibaresi fıkra metninden çıkarılmıştır.

 

MADDE 13 - Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 13 - (1) Bu Yönetmelik kapsamında yazılı savunması alınan taraf varsa sözlü savunma talebini, yazılı savunmasında Kuruma iletir. Bu talebin, Kurul tarafından uygun görülmesi halinde sözlü savunma imkânı verilir.

 

(2) Mevzuat ihlali tespitlerine ilişkin yazılı savunması alınan taraf, talebi olup olmadığına bakılmaksızın, Kurul tarafından sözlü açıklamaları alınmak üzere davet edilebilir.

 

(3) Kurum tarafından kendilerine tebliğ edilen tarih ve saatte sözlü açıklamalarını gerçekleştirileceği yerde hazır bulunmayanlar sözlü açıklama yapmaktan vazgeçmiş sayılırlar ve bu konuda hak iddiasında bulunamazlar.”

 

MADDE 14 - Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "yapılan denetim sonucunda” ibaresi fıkra metninden çıkarılmış, aynı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıda yer alan fıkralar eklenmiştir.

 

"(2) Bu Yönetmelik kapsamında yürütülen izleme ve denetim süreçlerinin herhangi bir aşamasında milli güvenlik, kamu düzeni, can ve mal emniyeti, şebeke ve bilgi güvenliği, veri gizliliğinin ihlal edilmesi, rekabetin kısıtlanması/engellenmesi, tüketicilerin yanlış/yanıltıcı bilgilendirilmesi, tüketicilere haksız ücret yansıtılması, yetkilendirme şartlarına aykırı faaliyetler yürütülmesi gibi olumsuz etkileri olabilecek durumların tespiti ve bu olumsuzluğun giderilmesi ivedilik arz eden hallerde veya konusu suç teşkil edebilecek hususların tespit edilmesi halinde kamu hizmetinin gerekleri ve kamu düzeninin korunması amacıyla Kurul tarafından ihlale konu faaliyet ve bu faaliyet ile ilgili/ilişkili olabilecek diğer faaliyetlerin tedbiren durdurulmasına veya kısıtlanmasına karar verilebilir.

 

(3) Bu maddenin ikinci fıkrasında yer verilen tedbirlerin uygulanmasına yönelik ilgili diğer mevzuatta yer alan hükümler saklıdır.”

 

MADDE 15 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 16 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy