Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2813 S. K. m. 5) (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği m. 15, 44, 46) (GSM Mobil Telefon Hizmetlerinde Hizmet Kalitesi Ölçütlerinin Elde Edilmesine İlişkin Tebliğ m. 20)
Karar Tarihi: 24.11.2014
Karar No: 2014/DK-SDD/605
Gündem Konusu: İnceleme-GSM Hizmet Kalitesi
KARAR: Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
GSM hizmet kalitesi denetimi kapsamında; “GSM Mobil Telefon Hizmetlerinde Hizmet Kalitesi Ölçütlerinin Elde Edilmesine İlişkin Tebliğ”in “İdari para cezaları ve diğer yaptırımlar” başlıklı 20’inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “…Kurum tarafından yapılan ve/veya yaptırılan veya işletmeciler tarafından yapılarak Kuruma bildirilen saha testleri sonucunda; bir veya daha fazla hedef değerin sağlanamaması durumunda işletmeci ilgili bölge için hizmet kalitesi yükümlülüğünü yerine getirmemiş kabul edilir…” hükmüne istinaden, denetim personeli tarafından yapılan saha testleri sonucunda Avea İletişim Hizmetleri AŞ’nin Gerede ve Karabük yerleşim yerlerinde hizmet kalitesi yükümlülüğünü yerine getirmemiş olduğu tespit edilmiştir.
Saha testlerini de içeren hizmet kalitesi yükümlülüklerinin yerine getirilmediği durumlarda uygulanacak yaptırımlara ilişkin hususlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliğinin “Hizmet kalitesine ilişkin yükümlülüklerin ihlali” başlıklı 15’inci maddesinde yer alan “Aşağıda belirtilen hallerde, işletmecinin bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde ikisine (%2) kadar idari para cezası uygulanır:
a) İşletmecinin ilgili mevzuat çerçevesinde vereceği hizmetlere ilişkin yükümlülüklerini mücbir sebep halleri veya Kurul tarafından kabul edilen haklı nedenler olmaksızın ilgili mevzuattaki koşullara uygun bir şekilde, kesintisiz olarak yerine getirmemesi.
b) İşletmecinin uluslararası standartlara ve/veya hizmet kalitesine ilişkin ilgili mevzuata uymaması, ilgili mevzuat ile diğer yükümlülükleri ihlal etmesi.” hükmü ile düzenlenmiştir.
Bununla birlikte; hizmet kalitesi yükümlülüklerinin ihlalinde idari yaptırımların uygulanmasında yerleşim yerinde ilk kez vuku bulması durumunda işletmeciye öncelikle uyarı verilmesi yaklaşımının benimsenmesi ve İnceleme Sorgusu’na konu durumların sebebinin saptanmasını takiben, sorunun giderilmesi için işletmeci tarafından derhal iyileştirme çalışmalarının başlatılması, diğer hizmet kalitesi parametrelerinde hedef değerlerin sağlanması ve söz konusu yerleşim yerleri için tespite konu durumların ilk kez gerçekleşmesi nedeniyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Para Cezaları Yönetmeliğinin “Uyarı” başlıklı 46’ıncı maddesinin birinci fıkrasının “Bu Yönetmelik kapsamında meydana gelen ihlaller için, bu Yönetmeliğin 44 üncü maddesinde yer alan hususlar dikkate alınmak ve 23 üncü, 24 üncü, 25 inci, 31 inci ve 33 üncü maddeler saklı kalmak kaydıyla idari yaptırım uygulanmadan önce, bu Yönetmeliğin aynı maddesi kapsamında olmak üzere işletmeci Kurul tarafından bir defaya mahsus uyarılabilir” hükmü gereği Avea İletişim Hizmetleri AŞ’nin Gerede ve Karabük yerleşim yerleri için bir defaya mahsus uyarılması ve 3 ay sonra söz konusu yerleşim yerlerinde saha testi yapılarak ölçüm log dosyaları ve detaylı raporun Spektrum İzleme Dairesi Başkanlığına gönderilmesi hususlarına karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy