Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Teşkilât Yönetmeliği m. 44)

 

Karar Tarihi: 07.04.2020

Karar No: 2020/İK-THD/110

 

Gündem Konusu: e-Devlet Kapısı Üzerinden Abonelik Sözleşmesi Fesih Başvurusu Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı

 

KARAR: Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.

 

Tüketici hakları mevzuatı ve elektronik haberleşme sektöründe yaşanan gelişmeler sonucu ortaya çıkan ihtiyaçlar göz önüne alınarak, elektronik haberleşme sektöründe aboneler tarafından fesih başvurularının mevzuata uygun olarak e-Devlet Kapısı üzerinden de yapılabilmesine imkân tanınması ve işletmecilerin konuya ilişkin yükümlülüklerinin belirlenmesi amacı ile hazırlanan ve Ek’te yer alan "e-Devlet Kapısı Üzerinden Abonelik Sözleşmesi Fesih Başvurusu Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı”nın; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Teşkilât Yönetmeliği’nin "Görüş alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 44’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan hüküm uyarınca; Kamuoyu görüşünün alınabilmesini teminen Kurumumuz internet sayfasında on (10) gün süre ile yayımlanması hususuna oybirliği ile karar verilmiştir.

 

 

EK

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:

 

e-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN ABONELİK SÖZLEŞMESİ FESİH BAŞVURUSU YAPILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR TASLAĞI

 

BİRİNCİ BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

 

MADDE 1 - (1) Bu Usul ve Esasların amacı, aboneler tarafından abonelik sözleşmesi fesih başvurularının e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

 

Kapsam

 

MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, sunduğu elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin toplam 200.000 ve daha fazla abonesi olan işletmecileri kapsar.

 

Hukuki dayanak

 

MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslar, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 50 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 28/10/2017 tarihli ve 30224 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği 23 üncü maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

 

MADDE 4 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

 

a) Abone: Bir işletmeci ile elektronik haberleşme hizmetinin sunumuna yönelik olarak yapılan bir sözleşmeye taraf olan gerçek ya da tüzel kişiyi,

 

b) Abonelik sözleşmesi: İşletmeci ile abone arasında akdedilen ve işletmecinin bir bedel karşılığında dönemsel ya da sürekli olarak bir hizmeti yerine getirmeyi veya mal teminini üstlendiği ya da her ikisini birden kapsayan sözleşmeyi,

 

c) Elektronik haberleşme hizmeti: Elektronik haberleşme tanımına giren faaliyetlerin bir kısmının veya tamamının hizmet olarak sunulmasını,

 

d) Elektronik imza: Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi,

 

e) İnternet bankacılığı: Müşterilerin banka tarafından sunulan hizmetlere internet yoluyla ulaşmalarını ve yapmak istedikleri işlemleri gerçekleştirmelerini sağlayan bankacılık hizmeti dağıtım kanalını,

 

f) İşletmeci: Yetkilendirme çerçevesinde elektronik haberleşme hizmeti sunan ve/veya elektronik haberleşme şebekesi sağlayan ve altyapısını işleten şirketi,

 

g) Kimlik kartı: Kişinin Türk vatandaşı olduğunu ve aile kütüğüne kayıtlı bulunduğunu gösteren Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını,

 

h) Kimlik Paylaşımı Sistemi (KPS): Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce merkezî veri tabanından ayrı olarak elektronik ortamda tutulan ve alıcı kurumlar ve diğer kişilerin istifadesine sunulan, sınırlandırılmış bilgiler içeren aile kütüğü kayıtlarının paylaşılmasına imkân sağlayan sistemi,

 

i) Köprü statüsü: PSTN/Toptan Hat Kiralama aboneliğinin, abonelikten vazgeçilerek veya borç nedeniyle iptal/fesih olması halinde xDSL abonelerinin Yalın DSL veya Toptan Hat Kiralama hizmetini alabilmesine imkân tanıyan geçiş sürecini,

 

j) Kurul: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunu,

 

k) Kurum: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu,

 

l) Yönetmelik: 28/10/2017 tarihli ve 30224 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği’ni

 

ifade eder.

 

(2) Bu Usul ve Esaslarda geçen ancak bu maddenin birinci fıkrasında tanımlanmayan kavramlar için ilgili mevzuatta yer alan tanımlar geçerlidir.

 

İKİNCİ BÖLÜM: Fesih Başvurusu, İşletmeci Yükümlülükleri, İşletmeciye İletilen Bilgi ve Belgeler

 

Fesih başvurusu

 

MADDE 5 - (1) Aboneler, e-Devlet Kapısına güvenli elektronik imza, Kimlik Kartı veya internet bankacılığı yöntemlerinden birisi ile giriş yapmış olmak şartı ile abonelik sözleşmesi fesih başvurularını işletmecilere iletebilirler.

 

(2) Güvenli elektronik imza ile giriş yapılarak fesih başvurusunun iletilmesi durumunda;

 

a) Aboneler tarafından öncelikle fesih başvurusu yapılacak abone/hizmet numarasının seçimi

yapılır.

 

b) Aboneler, kimlik belgesinin kontrolü amacı ile kimlik belgesinde yer alan gerekli bilgilerin istenen alanlara girişini yaparak KPS’den doğrulanmasını sağlar.

 

c) Aboneler, e-Devlet Kapısı üzerinde kendilerine sunulan ve feshe ilişkin bilgileri içeren fesih başvuru belgesini (Ek-1) güvenli elektronik imza ile imzalamak sureti ile işletmecilere iletir.

 

(3) Kimlik Kartı ile giriş yapılarak fesih başvurunun iletilmesi durumunda;

 

a) Aboneler tarafından öncelikle fesih başvurusu yapılacak abone/hizmet numarasının seçimi

yapılır.

 

b) Aboneler, e-Devlet Kapısı üzerinde yer alan örnek fesih başvuru belgesine (Ek-1) uygun olacak şekilde hazırladıkları fesih başvuru belgesini imzalayarak uygun elektronik ortamda (fotoğraf, elektronik olarak tarayıcıdan geçirilmiş şekilde vb.) e-Devlet Kapısına aktarımını/yüklenmesini sağlar. Aboneler, imzalı fesih başvurusunu elektronik ortamda işletmeciye iletir.

 

(4) İnternet bankacılığı ile giriş yapılarak fesih başvurusunun iletilmesi durumunda;

 

a) Aboneler tarafından öncelikle fesih başvurusu yapılacak abone/hizmet numarasının seçimi

yapılır.

 

b) Aboneler, kimlik belgesinin kontrolü amacı ile kimlik belgesinde yer alan gerekli bilgilerin istenen alanlara girişini yaparak KPS’den doğrulanmasını sağlar.

 

c) Aboneler, e-Devlet Kapısı üzerinde yer alan örnek fesih başvuru belgesine (Ek-1) uygun olacak şekilde hazırladıkları fesih başvuru belgesini imzalayarak uygun elektronik ortamda (fotoğraf, elektronik olarak tarayıcından geçirilmiş şekilde vb.) e-Devlet Kapısına aktarımını/yüklemesini sağlar. Aboneler, imzalı fesih başvurusunu elektronik ortamda işletmeciye iletir.

 

(5) Mahkeme veya İdari mercilerin kararı/işlemi ile abonelik sözleşmesinde yer alan kimlik bilgilerinden; ad ve/veya soyadları değişen aboneler önceki ad ve/veya soyadı bilgilerine fesih belgesinde yer verebilirler.

 

İşletmecilerin yükümlülükleri

 

MADDE 6 - (1) İşletmeciler e-Devlet Kapısı üzerinden taraflarına iletilen fesih başvurularını her şartta işleme almakla yükümlüdürler.

 

(2) İşletmeciler, e-Devlet Kapısı üzerinden taraflarına iletilen fesih başvurularında, başvuruda yer alan bilgi ve belgeleri kontrol ederek Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralarında yer alan yükümlülüklerine uygun olarak fesih talebini sonuçlandırır.

 

(3) İşletmeciler, e-Devlet Kapısı üzerinden taraflarına iletilen fesih başvuru belgesinde abonenin feshe ilişkin irade beyanı ve imzasının bulunması halinde belge üzerindeki diğer eksiklikleri gerekçe göstererek fesih taleplerini reddedemezler. İşletmeciler, başvuru sonucunda e-Devlet Kapısı üzerinden kendilerine iletilen bilgi ve belgeleri kontrol ederek Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralarında yer alan yükümlülüklerine uygun olarak fesih talebini sonuçlandırır.

 

(4) İşletmeciler, e-Devlet Kapısı üzerinden taraflarına iletilen fesih başvuru belgesinde feshe ilişkin irade beyanı ve/veya abone imzasının yer almaması nedeniyle reddettiği başvurular için başvurunun reddedildiği konusunda e-Devlet Kapısı üzerinden ve iletişim bilgilerinin bulunması halinde fesih talebinin kendisine ulaştığı andan itibaren 24 saat içerisinde kısa mesaj, elektronik posta veya arama yöntemlerinden birini kullanarak aboneyi bilgilendirmekle yükümlüdür.

 

(5) İşletmeciler, abonenin e-Devlet Kapısı üzerinden sabit telefon hizmeti aboneliğine ilişkin fesih talebini iletmesi ve söz konusu abonenin internet erişim hizmetini başka bir işletmeciden alması halinde sabit telefon aboneliğinin feshi ile internet erişim hizmetinin köprü statüsüne geçirileceği ve fesih talebinin iletilmesi öncesinde köprü statüsünün hukuki ve/veya mali sonuçları hakkında e-Devlet Kapısı üzerinde aboneyi bilgilendirmekle yükümlüdür.

 

(6) İşletmeciler, abonenin e-Devlet Kapısı üzerinden internet erişim hizmeti aboneliğine ilişkin fesih talebini ilettiği durumda, fesih talebinin iletilmesi öncesinde internet erişim hizmeti üzerinden aboneye sabit telefon hizmeti, kablolu yayın hizmeti ve/veya kablo TV hizmeti sunuyor ise internet erişim hizmetinin feshi ile birlikte internet üzerinden sunulan söz konusu hizmetlere ilişkin aboneliklerin de feshedilmiş olacağı konusunda aboneyi e-Devlet Kapısı üzerinden bilgilendirmekle yükümlüdür.

 

(7) İşletmeciler, abonenin e-Devlet Kapısı üzerinden internet erişim hizmeti aboneliğine ilişkin fesih talebini ilettiği durumda, internet erişim hizmeti üzerinden farklı bir işletmeci tarafından aboneye sabit telefon hizmeti, kablolu yayın hizmeti ve/veya kablo TV hizmeti sunuluyor ise internet erişim hizmetinin feshi ile birlikte internet üzerinden sunulan söz konusu hizmetlere ilişkin diğer aboneliklerin de feshedilmiş olacağı konusunda aboneyi bilgilendirmekle yükümlüdür.

 

(8) İşletmeciler, e-Devlet Kapısı üzerinden taraflarına iletilen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile abonelik sözleşmesindeki Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının aynı olması halinde abonelerin evlenme, boşanma ve mahkeme kararı ile ad ve/veya soyadlarının değiştirilmiş olmasını gerekçe göstererek fesih başvuru taleplerini reddedemez.

 

(9) İşletmeciler, abonenin devam eden nakil, devir, hat dondurma gibi taleplerinin olması durumunda dahi e-Devlet Kapısı üzerinden iletilen fesih başvurularını mevzuata uygun olarak yerine getirmekle yükümlüdür.

 

(10) Abonenin, fesih başvurusunun e-Devlet Kapısı üzerinden işletmeciye iletilmesi durumunda işlemi devam eden nakil, devir, hat dondurma gibi talepleri yerine getirilmez ve işletmeciler bu işlemler için aboneye herhangi bir ücret yansıtmaz.

 

(11) İşletmeciler, abonenin numara taşıma başvurusunun olması ve bu talebin kendisine iletilmiş olması halinde e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan fesih başvurusunu reddeder.

 

(12) İşletmeciler, abonenin e-Devlet Kapısı dışındaki başvuru yolları üzerinden iletilmiş fesih başvurusunun olması durumunda, diğer başvuru yollarından iletilmiş başvuruyu dikkate alarak ilgili mevzuat kapsamında fesih işlemini yürütmekle yükümlü olup, e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvuruyu reddeder.

 

(13) İşletmeciler, yerleşim yerinin değişmesi ve yeni yerleşim yerinde altyapı eksikliği nedeni ile fesih başvurusu yapan abonelerin e-Devlet Kapısı üzerinden iletilen başvurularında yer alan yerleşim yeri bilgilerini dikkate alarak Yönetmeliğin 12 nci maddesinin altıncı fıkrasına ve fesih işlemine ilişkin diğer hükümlerine göre işlem yapmakla yükümlüdür.

 

(14) İşletmeciler, e-Devlet Kapısı üzerinden taraflarına iletilen fesih başvuru belgesi ve fesih işlemlerine ilişkin bilgileri birbirleri ile ilişkili olarak muhafaza etmekle yükümlüdür.

 

(15) İşletmeciler, e-Devlet Kapısı üzerinden abonelerin fesih başvurularının iletilebilmesi için sistemlerini çalışır halde tutmakla yükümlüdür.

 

e-Devlet Kapısı üzerinden işletmeciye iletilen bilgi ve belgeler

 

MADDE 7 - (1) Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki fesih başvurularında aşağıdaki bilgiler e-Devlet Kapısı üzerinden işletmeciye iletilir;

 

a) Abone adı ve soyadı,

 

b) Abonenin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bilgisi,

 

c) Fesih başvurusu yapılan abone/hizmet numarası,

 

d) Abonenin kimlik belgesinin KPS’den doğrulandığına ilişkin bilgi ve doğrulanma zamanı,

 

e) Kimlik Kartı ile giriş yapılması halinde Kimlik Kartı ile giriş yapıldığına dair bilgi,

 

(2) Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki fesih başvurularında aşağıdaki belgeler e-Devlet Kapısı üzerinden işletmeciye iletilir;

 

a) Abonenin fesih başvuru belgesi,

 

b) Abonenin yeni yerleşim yerinde altyapı eksikliği nedeni ile fesih başvurusu yapması halinde yeni yerleşim yeri bilgileri,

 

(3) Bu Usul ve Esaslar kapsamında e-Devlet Kapısı üzerinden işletmeciye iletilen bilgi ve belgeler ile işletmeci tarafından alınan bilgi ve belgelerde farklılık olması halinde e-Devlet Kapısı kayıtları esas alınır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Çeşitli ve Son Hükümler

 

İdari para cezaları ve diğer yaptırımlar

 

MADDE 8 - (1) İşletmecilerin bu Usul ve Esaslar ile belirlenen yükümlülükleri yerine getirmemeleri halinde 15/2/2014 tarihli ve 28914 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

 

Test süreci

 

GEÇİCİ MADDE 1 - (1) İşletmeciler tarafından bu Usul ve Esaslar kapsamında belirlenen yükümlülükler için Usul ve Esaslar’ın yürürlüğe girmesini müteakip gerekli tüm altyapı ve uygulama/geliştirme çalışmaları test sürecinin başlamasından önce hazır hale getirilir.

 

(2) Bu Usul ve Esaslara ilişkin test süreci 15/07/2020-14/09/2020 tarihleri arasında gerçekleştirilir.

 

Yürürlük

 

MADDE 9 - (1) Bu Usul ve Esaslar 15/05/2020 tarihinde yürürlüğe girer.

 

(2) Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki hizmetlerin kullanımına aboneler tarafından 15/09/2020 tarihi itibarı ile başlanır.

 

Yürütme

 

MADDE 10 - (1) Bu Usul ve Esasların hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı yürütür. (¤¤)

 

 

EK-1

 

(İŞLETMECİ ADI) A.Ş.

 

TARİH: GG/AA/YYYY

 

İşbu e-Devlet başvuruma konu aboneliğimin feshini arz ve talep ediyorum.

 

Ad - Soyadı

 

İMZA


Full & Egal Universal Law Academy