Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 6)
Karar Tarihi: 26.09.2012
Karar No: 2012/DK-14/453
Gündem Konusu: Aboneliğin Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı.
KARAR: Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
Mobil telefon hizmetlerini, kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmaksızın kullananların, kullandıkları hatları kendi üzerlerine kaydettirmek amacıyla abonelik işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve bu yöntem ile abonelik kayıtlarının güncelleştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla;
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6’ncı maddesi ve 28.07.2010 tarihli ve 27655 sayılı ResmiGazete’de yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğinin 5’inci maddesi ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde, Ek’te yer alan "Aboneliğin Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”ın onaylanarak yürürlüğe konulması hususuna karar verilmiştir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:
ABONELİĞİN GÜNCELLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR TASLAĞI
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Usul ve Esasların amacı, mobil telefon hizmetlerini, kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmaksızın kullananların, kullandıkları hatları kendi üzerlerine kaydettirmek amacıyla abonelik işlemlerinin gerçekleştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, mobil telefon hizmeti sunan işletmeciler ile mobil telefon hizmetlerini kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmaksızın kullananlar ve aboneleri kapsar.
Hukuki dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslar, 05.11.2008 tarih ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 6 ncı maddesi ile 28.07.2010 tarih ve 27655 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğinin 5 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
a) Abone: Bir işletmeci ile elektronik haberleşme hizmetinin sunumuna yönelik olarak yapılan bir sözleşmeye taraf olan gerçek ya da tüzel kişiyi,
b) Abonelik sözleşmesi: İşletmeci ile abone arasında akdedilen ve işletmecinin bir bedel karşılığında dönemsel veya sürekli olarak bir hizmeti yerine getirmeyi veya mal teminini üstlendiği veya her ikisini birden kapsayan sözleşmeyi,
c) Elektronik haberleşme hizmeti: Elektronik haberleşme tanımına giren faaliyetlerin bir kısmının veya tamamının hizmet olarak sunulmasını,
ç) Kullanıcı: Kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmaksızın mobil telefon hizmetlerinden yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi,
d) Kurul: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunu,
e) Kurum: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu
ifade eder.
(2) Bu Usul ve Esaslarda geçen ancak bu maddenin birinci fıkrasında tanımlanmayan kavramlar için ilgili mevzuatta yer alan tanımlar geçerlidir.
Aboneliğin güncelleştirilmesi işlemleri
MADDE 5 - (1) Kullanıcılar, kullanmakta oldukları hatlar için, bir kereye mahsus olmak üzere 01.10.2013 tarihine kadar, ilgili mobil telefon hizmeti sunan işletmeci ile abonelik sözleşmesi akdedebilir. Abonelik sözleşmesinin akdedilmesi ile birlikte mevcut SIM kullanılmaya devam edilir. Söz konusu hatların eski abonelerinin yapılan işleme 01.10.2014 tarihine kadar itiraz hakları mevcuttur. İtiraz aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir:
(a) Gerçek kişi eski aboneler, itirazlarını T.C. kimlik numaraları ile resmi kimlik belgelerini ibraz etmek suretiyle yazılı dilekçe ile gerçekleştirirler.
(b) Tüzel kişi eski aboneler itirazlarını, vergi levhası ibraz etmek suretiyle yazılı dilekçe ile gerçekleştirirler.
(2) Süresinde itiraz etmeyen eski abonenin hakkı düşer.
(3) Eski abonenin süresinde ve geçerli şekilde itiraz etmesi halinde hat yeniden eski abone adına kaydedilir. Hattın eski abone adına yeniden kaydedilmesiyle kullanıcı ile imzalanmış olan abonelik sözleşmesi feshedilmiş sayılır.
(4) Mobil telefon hizmeti sunan işletmeciler kullanıcıların abonelik işlemlerinin gerçekleştirilmesi talebini yerine getirmek amacıyla, başvuran kullanıcılardan bu Usul ve Esasların Ek’inde yer verilen Taahhütname örneğini almak suretiyle işlem yaparlar.
(5) Kullanıcıların hatları kendi üzerlerine kaydettirebilmeleri için gerekli vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler işletmeciler tarafından karşılanır.
(6) Mobil telefon hizmeti sunan işletmeciler bu madde hükmünün suistimal edilmemesine yönelik olarak gerekli teknik ve idari tedbirleri alırlar.
(7) İşletmeciler bu madde hükmü hakkında abonelerini uygun yöntemler ile bilgilendirebilir.
Kontrol sistemi
MADDE 6 - (1) İşletmeciler gerekli kontrol sistemini oluşturmak suretiyle eksik veya hatalı bilgiyi haiz aboneleri tespit etmek, aynı abone adına makul düzeyin üzerinde çok sayıda abonelik kaydının önlenmesi amacıyla bayilerini denetlemek, gereken yaptırımları bayilerine uygulamak ve suistimalin olduğuna kanaat getirmesi halinde, hatların kapatılması dahil gerekli tedbirleri almak, ve Kurumu bilgilendirmek ile yükümlüdür.
(2) Kurum bu Usul ve Esasların gereğinin yerine getirilip getirilmediğine ilişkin olarak gerek işletmecileri gerekse işletmeci adına iş yapan bayilerini denetleyebilir veya denetlettirebilir. İşletmeci bu konuda Kurum ile işbirliği içinde görev yapmak ve gerekli kolaylığı sağlamak zorundadır.
Yürürlükten kaldırılan usul ve esaslar
MADDE 7 - (1) 07.05.2009 tarih ve 2009/DK-10/222 sayılı Kurul Kararı ile onaylanan Abonelik Kayıtlarının Güncellenmesi ve Son Kullanıcıların Aboneliğinin Gerçekleştirilmesi İşlemine İlişkin Usul ve Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.
Mevcut idari işlemler
GEÇİCİ MADDE 1- (1) 07.05.2009 tarih ve 2009/DK-10/222 sayılı Kurul Kararı ile onaylanan Abonelik Kayıtlarının Güncellenmesi ve Son Kullanıcıların Aboneliğinin Gerçekleştirilmesi İşlemine İlişkin Usul ve Esaslara dayanılarak alınan Kurul Kararları ile tesis edilen diğer idari işlemler konuya ilişkin yeni bir işlem yapılana kadar geçerliliğini muhafaza eder.
Yürürlük
MADDE 8 - (1) Bu Usul ve Esaslar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9 - (1) Bu Usul ve Esasların hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı yürütür.
EK: TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ
1. ………numaralı hattın kullanıcısı olduğumu ve söz konusu hattı kullanmaya devam ettiğimi,
2. İşbu Taahhütnamenin 1 numaralı bendinde belirtilen hattı kendi üzerime kaydettirmek istediğimi,
3. ……..A.Ş. ile ……….tarihli abonelik sözleşmesini bu amaç ile imzaladığımı ve kendi üzerime kaydettirebilmek için vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin işletmeciler tarafından karşılandığını bildiğimi,
4. İşbu Taahhütnamenin 1 numaralı bendinde belirtilen hatta ait tahakkuk etmiş ve edecek tüm borçları……….A.Ş.’yefer’ileri ile birlikte ödemeyi, bu itibarla ilgili hattın geçmiş dönem borçlarından dolayı her türlü sorumluluğu kabul ettiğimi,
5. Söz konusu borçların ödenmemesi halinde hizmet alımının ……….. A.Ş. tarafından durdurulabileceğini ve abonelik sözleşmesinin feshedilebileceğini bildiğimi,
6. 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununu, Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğini ve Aboneliğin Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esasları okuyup anladığımı ve bu madde uyarınca işbu Taahhütnamenin 1 numaralı bendinde belirtilen hattın eski abonesinin yapılan işleme 01.10.2014 tarihine kadar itiraz edebileceğini ve itiraz olması halinde hattın eski abone adına kaydedileceğini ve abonelik sözleşmesinin feshedileceğini bildiğimi,
7. Hattın eski abone adına kaydedilmesi ve abonelik sözleşmesinin feshi işlemlerine yargısal haklarım saklı kalmak kaydı ile itiraz etmeyeceğimi ve bu işlem nedeniyle oluşacak ödemeler ile hattın eski abone adına geri kaydedildiği tarihe kadar tüm borçlardan sorumlu olduğumu, herhangi bir hak, alacak, tazminat ve/veya herhangi bir isim altında………A.Ş.’den veya eski aboneden talep etmeyeceğimi,
8. Talep etmesi halinde, isim ve soyadımın taahhütnameyi imzalama tarihimle birlikte, eski aboneye ………A.Ş. tarafından bildirilebileceğini beyan, kabul ve taahhüt ederim. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy