Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 6, 13, 14, 20) (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği m. 5, 12) 
Karar Tarihi: 12.03.2015
Karar No 2015/DK-ETD/140
Gündem Konusu: Genişbant Kampanyaları.
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom) 10.03.2015 tarihli ve 169298 sayılı yazısı ile son olarak 22.09.2014 tarihli ve 2014/DK-ETD/460 sayılı Kurul Kararı ile onaylanan “DSL Bağlantı Ücreti Kampanyası”, “ADSL/VDSL Hat Dondurma Hizmeti Kampanyası” “DSL Nakil Ücreti Kampanyası”, “Toptan Al-Sat, IP VAE Yüksek Hızlara Yönelik Satış Performans Kampanyası”, “ADSL Satış Destek Kampanyası”, “Toptan Günlük ve Saatlik İnternet Kampanyası” ve “Günlük ve Saatlik İnternet Ücretsiz Kullanım Kampanyasının uygulama esaslarındaki kısmi farklılıklarla birlikte uygulama sürelerinin uzatılması ve 11.03.2015 tarihli ve 170367 sayılı yazısı ile “Transmisyon Ücret Kampanyası” adıyla yeni bir kampanyanın onaylanması tekliflerini Kurumumuz onayına sunmuştur. Söz konusu kampanyaların yüksek hızlı DSL hizmetine geçişleri hızlandıracağı, genişbant internet hizmetlerinin ilk edinimini kolaylaştıracağı ve İnternet Servis Sağlayıcılara ekonomik avantaj sağlayacağı da göz önünde bulundurularak genişbant internet hizmetleri pazarında etkin rekabet ortamının oluşturulmasına ve ülkemiz genelinde internet penetrasyonunun artırılmasına katkı sunacağı değerlendirilmiştir. Bu kapsamda,
• Kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanmasının sağlanması,
• Toptan genişbant erişim hizmetlerinin kullanımının teşvik edilmesi yönüyle elektronik haberleşme hizmetleri arzı ve yeni yatırımların özendirilmesi,
• Serbest ve etkin rekabet ortamının sağlanması ve korunması
hususları göz önünde bulundurularak, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6, 13, 14 ve 20’nci maddeleri, Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin 5 ve 12’nci maddeleri ve ilgili diğer mevzuat kapsamında, Kurumumuz düzenleme hakları saklı kalmak kaydıyla;
1) Ek’te yer alan DSL Bağlantı Ücreti Kampanyası, ADSL/VDSL Hat Dondurma Hizmeti Kampanyası, DSL Nakil Ücreti Kampanyası, Toptan Al-Sat, IP VAE Yüksek Hızlara Yönelik Satış Performans Kampanyası, ADSL Satış Destek Kampanyası, Toptan Günlük ve Saatlik İnternet Kampanyası, Günlük ve Saatlik İnternet Ücretsiz Kullanım Kampanyası ve Transmisyon Ücret Kampanyası’nın uygulama esaslarının onaylanması,
2) Onaylanan kampanya uygulama esaslarının işbu Kurul Kararının tebliğinden itibaren 3 (üç) iş günü içerisinde Türk Telekom’un internet sayfasında yayımlanması
hususlarına karar verilmiştir.
EK
1) DSL Bağlantı Ücreti Kampanyası Uygulama Esasları
- İSS’lerin 01.01.2015 - 30.06.2015 tarihleri arasında Al-Sat kapsamında elde edecekleri yeni ADSL ve VDSL, IP VAE kapsamında elde edecekleri yeni ADSL/VDSL/Yalın ADSL/Yalın VDSL internet müşterilerinden (İSS’ler arası geçiş (churn) ve modeller arası geçiş yapan müşteriler hariç ) bağlantı ücreti alınmayacaktır.
- İSS’lerin 01.01.2015 - 30.06.2015 tarihleri arasında YAPA kapsamında elde edecekleri yeni tam ve paylaşımlı erişim müşterileri için (İSS’ler arası geçiş (churn) ve modeller arası geçiş yapan müşteriler hariç) bağlantı ücreti alınmayacaktır.
- Kampanya hiç abone olmamış yeni müşterilere ve kampanya yürürlüğe girdikten sonra gerçekleşen abonelik iptali üzerinden en az 1 ay geçmiş müşterilere uygulanacaktır.
- Toptan tarifelerde yer alan paketlere özel, aylık ücret ve bağlantı ücretlerine ilişkin kampanya yapılması halinde, söz konusu paketler bu kampanya kapsamı dışında bırakılacaktır.
2) ADSL/ VDSL Hat Dondurma Hizmeti Kampanyası Uygulama Esasları
- 180 güne kadar yapılan hat dondurma işlemlerinde her bir İSS’nin sahip olduğu DSL aboneliklerinin maksimum %2,2’si için, 180 gün ile 300 gün arasında yapılan hat dondurma işlemlerinde her bir İSS’nin sahip olduğu DSL aboneliklerinin maksimum %0,5’i için 01.01.2015 - 30.06.2015 tarihleri arasında İSS’lerden hat dondurma işlemi ücreti (21.80 TL) alınmayacaktır.
2/8
3) DSL Nakil Ücreti Kampanyası Uygulama Esasları
- 01.01.2015 - 30.06.2015 tarihleri arasında Al-Sat ADSL ve VDSL, IP VAE ADSL/VDSL/Yalın ADSL/Yalın VDSL ve YAPA kapsamındaki aboneleri için İSS’lerden nakil ücreti (21.80 TL) alınmayacaktır.
4) Toptan Al-Sat, IP VAE Yüksek Hızlara Yönelik Satış Performans Kampanyası
- Tüm İSS’lere, 01.01.2015-30.06.2015 tarihleri arasında Al-Sat, IP VAE kapsamında elde edecekleri toplam yeni aboneliklerin sistemde en az 6 ay kalmaları koşuluyla (İSS’ler arası geçiş (churn) ve modeller arası geçiş yapan abonelikler hariç) 130 TL destek her bir yeni abonelik (DSL paketlerinin yalın versiyonları dahil olmak üzere) için verilecektir.
- İSS’ler arası geçiş ve modeller arası geçiş yapan müşteriler yeni müşteri olarak sayılmayacaktır. Kampanya döneminde elde edilen yeni müşterilerden hat dondurma işlemi yapılan, başka bir İSS’ye geçiş yapan müşteriler kampanya kapsamına dâhil edilmeyecektir.
- İSSlere yeni satış başına verilecek desteğin %50’si satışın gerçekleştiği ayı takip eden ilk tahakkuk döneminde; geriye kalan %50'si ise satışın gerçekleştiği aydan itibaren 7 ay sonraki tahakkuk döneminde ödenecektir. 6 ay koşulunu sağlamayan satışlar için satışın gerçekleştiği ayı takiben ilk tahakkuk döneminde verilen %50 destek 7 ay sonraki tahakkuk döneminde geri alınacak şekilde mahsuplaşma yapılacaktır.
- Kampanyanın başlangıcı ile bitişi arasında sisteme dâhil olmuş fakat kampanya bitmeden hattını dondurmuş ve/veya başka bir İSS’ye geçiş yapmış müşteriler katkı hesaplamasına dâhil edilmeyecektir, dolayısıyla bu müşteriler için İSS hiçbir katkı alamayacaktır.
- Birinci mahsuplaşmada bu kampanyadaki koşulları sağladığı için katkının %50’sini almış olduğu yeni abonelikleri arasından 6 ay süresince DSL paketlerinde kalma koşulunu tamamlamadan hattını dondurmuş, başka bir İSS’ye geçiş yapmış abonelikleri için birinci mahsuplaşmada İSS’ye verilen katkı ikinci mahsuplaşmada İS S’den geri alınacaktır.
- Katkı, İSS’nin yeni müşterilerinin abone olduğu tarihten itibaren 6 ay süresince sistemde kalması koşuluyla sunulacaktır. Bu 6 aylık süre içerisinde DSL paketleri arasındaki geçişler ya da Fiber’e yapılan geçişler İSS’nin katkı hakkının iptal olmasına neden olmayacaktır.
- İSS’nin yeni müşterileri nakil yapsa da müşteriler DSL paketlerinde kaldığı sürece ya da nakil olduğu lokasyonda nakille birlikte bir Fiber’e geçiş söz konusu ise diğer kampanya koşullarını sağladığı durumda bu müşteriler için İSS’ye katkı sunulacaktır.
- Satış Performans Kampanyası, hiç abone olmamış yeni müşterilere ve gerçekleşen abonelik iptali üzerinden en az 1 (bir) ay geçmiş eski müşterilere uygulanacaktır.
- Kampanya 16 Mbit/sn ve üzeri VDSL paketleri için geçerli olacaktır.
5) ADSL Satış Destek Kampanyası Uygulama Esasları
- İSS’lerin 01.01.2015-30.06.2015 tarihleri arasında Al-Sat, IP VAE ve YAPA kapsamında yapacakları yeni ADSL satışları için aboneliğin en az 6 ay sürmesi koşuluyla (İSS’ler arası geçiş (churn) ve modeller arası geçiş yapan abonelikler hariç) satış başına aşağıdaki tabloda yer alan destekler verilecektir.
Yeni Satış Destek Tutarı (Vergiler Hariç)
TTNET                       Diğer İSS
30 TL                          60 TL
- Kampanya, yeni satışlara ve kampanya yürürlüğe girdikten sonra gerçekleşen abonelik iptali üzerinden en az 1 (bir) ay geçmiş satışlara uygulanacaktır.
- İSSlere yeni satış başına verilecek desteğin %50’si satışın gerçekleştiği ayı takip eden ilk tahakkuk döneminde; geriye kalan %50'si ise satışın gerçekleştiği aydan itibaren 7 ay sonraki tahakkuk döneminde ödenecektir. 6 ay koşulunu sağlamayan satışlar için satışın gerçekleştiği ayı takiben ilk tahakkuk döneminde verilen %50 destek 7 ay sonraki tahakkuk döneminde geri alınacak şekilde mahsuplaşma yapılacaktır.
- Her bir İSS ADSL müşterisi abonelik başlangıcından itibaren 6 ay içinde VDSL veya FTTx paketlerine geçiş yaparsa VDSL veya FTTx tarafındaki kampanyalardan faydalanamayacaktır. 6 aydan sonra müşteri VDSL veya FTTx paketlerine geçiş yaparsa VDSL veya FTTx tarafındaki kampanyalardan faydalanabilecektir.
- Günlük Saatlik İnternet Kampanyaları bu kampanya kapsamı dışındadır.
6) Toptan Günlük ve Saatlik İnternet Kampanyası Uygulama Esasları
- 01.01.2015 - 30.06.2015 tarihleri arasında İSS’lerin Al-Sat ve IP VAE kapsamında elde edecekleri günlük ve saatlik internet yeni müşterileri için bir kampanya yapılacaktır.
- Kampanya süresince başvuran İS S müşterilerinin ödeyeceği aylık paket ücretleri abonelik devam ettiği süre boyunca alınmayacak, ayrıca günlük ve saatlik paket ücretinde 12 ay boyunca indirime gidilecektir.
- Kampanya kapsamında bağlantı ücreti alınmayacaktır.
- Kampanya hiç abone olmamış yeni müşterilere ve kampanya yürürlüğe girdikten sonra gerçekleşen abonelik iptali üzerinden en az 1 (bir) ay geçmiş eski müşterilere uygulanacaktır.
- Kampanya paket bazlı takip edilen bir kampanya olduğundan Port ve transmisyon temelli ücretlendirme modeline geçiş yapan İSS’ler bu kampanyadan faydalanamayacaktır.
- Kampanya kapsamında uygulanacak ücretler aşağıda yer almaktadır:
Paket Adı
Erişim
Hızı
(Mbit/Sn)
Kota (Gigabyte)
Bağlantı
Ücreti
(TL)
Al-Sat modeli
IP Seviyesinde VAE Modeli*
Aylık Ücret(TL)
Paket
Ücreti
(TL)
Aylık Ücret(TL)
Paket Ücreti(TL)
Günlük İnternet
1 Mbps
Limitsiz (6 GB AKN)
0
0
1,27
0
0,89
Saatlik İnternet
1 Mbps
Limitsiz (6 GB AKN)
0
0
0,66
0
0,46
7) Günlük ve Saatlik İnternet Ücretsiz Kullanım Kampanyası Uygulama Esasları
- Kampanya kapsamında; 01.01.2015-30.06.2015 tarihleri arasında mevcut DSL paketlerinde bulunan müşterilerin mevcut paketlerinden günlük ve saatlik internet 2 gün ve 2 saat bedava kampanyasına geçmesine izin verilecek ve ilk 12 aylık dönemde aylık olarak, her ay içerisinde kullanılan ilk 2 günlük paket ve ilk 2 saatlik paket için paket ücreti yansıtılmayacaktır.
- Kampanyadan yeni aboneler faydalanamayacaktır.
- Toptan seviyede günlük ve saatlik internet kampanyasında yer alan müşteriler indirimli paket ücretinden ayrıca faydalanmayacaktır. Sadece 2 gün veya 2 saat bedava kullanabilecektir.
- Kampanya kapsamında herhangi bir taahhüt bulunmamaktadır.
- Kampanyadan faydalanacak abone sayısında herhangi bir kısıt yoktur.
- Modeller arası geçiş olduğunda müşteri ilgili kampanyadan yararlanamayacaktır.
- Kampanya paket bazlı takip edilen bir kampanya olduğundan Port ve transmisyon temelli ücretlendirme modeline geçiş yapan İSS’ler kampanyadan faydalanamayacaktır.
- Kampanya paket bazlı takip edilen bir kampanya olduğundan Port ve transmisyon temelli ücretlendirme modeline geçiş yapan İSS’ler bu kampanyadan faydalanamayacaktır.
7/8
8) Transmisyon Ücret Kampanyası Uygulama Esasları
- 01.03.2015-31.08.2015 tarihleri arasında uygulanacak kampanya kapsamında Port ve Transmisyon temelli ücretlendirme modelini kullanan İSS’lere Mbit/sn başına transmisyon ücreti 49 TL (Vergiler Hariç) olarak uygulanacaktır. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy