Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 4, 6, 49) 
Karar Tarihi: 22.09.2014
Karar No: 2014/DK-THD/462
Gündem Konusu: Kullanım Miktarı Sınırlı Hizmetler ile Fatura Üst Sınırı Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağına yönelik kamuoyu görüşünün alınması
KARAR: Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
Abonelerin yüksek faturalarla karşılaşmalarının önlenmesi ve fatura tutarlarının kontrol edilebilmesi imkanının sağlanması ile abone bilgilendirmelerinin etkin bir şekilde yapılabilmesini teminen;
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 4’üncü, 6’ncı ve 49’uncu maddeleri ile Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 12’nci maddesi başta olmak üzere ilgili diğer mevzuat hükümleri kapsamında, "Kullanım Miktarı Sınırlı Hizmetler ile Fatura Üst Sınırı Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar” taslağına yönelik kamuoyu görüşlerinin alınabilmesi için taslağın Kurum internet sayfasında otuz gün süre ile yayımlanması hususuna karar verilmiştir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:
Kullanım Miktarı Sınırlı Hizmetler ile Fatura Üst Sınırı Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar
Amaç
Madde 1 - (1) Bu Usul ve Esasların amacı, kullanım miktarı sınırlı hizmetler ile fatura üst sınırı uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Madde 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, kullanım miktarı sınırlı hizmetler açısından, sabit telefon hizmetini perakende seviyede sunan ve 200.000 ve daha fazla abonesi olan işletmeciler ile İnternet Servis Sağlayıcılığı, Uydu ve Kablo TV ve GSM/IMT-2000/UMTS hizmetlerinden en az birini perakende seviyede sunan tüm işletmecileri, fatura üst sınırı uygulaması açısından ise bu hizmetlere ilişkin toplam 200.000 ve daha fazla abonesi olan işletmecileri kapsar.
Hukuki dayanak
Madde 3 - (1) Bu Usul ve Esaslar, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile 28/7/2010 tarihli ve 27655 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
Madde 4 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
a) Abone: Bir işletmeci ile elektronik haberleşme hizmetinin sunumuna yönelik olarak yapılan bir sözleşmeye taraf olan gerçek ya da tüzel kişiyi,
b) Abonelik Sözleşmesi: İşletmeci ile abone arasında akdedilen ve işletmecinin bir bedel karşılığında dönemsel ya da sürekli olarak bir hizmeti yerine getirmeyi veya mal teminini üstlendiği ya da her ikisini birden kapsayan sözleşmeyi,
c) İşletmeci: Yetkilendirme çerçevesinde elektronik haberleşme hizmeti sunan ve/veya elektronik haberleşme şebekesi sağlayan ve alt yapısını işleten şirketini,
ç) Fatura üst sınırı değeri: Faturaya yansıyan dönemsel nitelikteki sabit ücretler toplamından az olmamak kaydıyla belirlenen değeri,
d) Güncellik bilgisi: Fatura üst sınırı uygulaması ile kullanım miktarı sınırlı hizmetlerdeki limit değerlerine ulaşılması anından abonelere bilgilendirmenin yapılmasına kadar geçen azami süreyi veya limit değerlere ulaşılan zamanı,
e) Kurul: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunu,
f) Kurum: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu ifade eder.
(2) Bu Usul ve Esaslarda geçen ancak yukarıda yer almayan tanımlar için ilgili mevzuatta yer alan tanımlar geçerlidir. 
Kullanım miktarı sınırlı hizmetler
Madde 5 - (1) İşletmeciler, yurt içindeki ve asgari uluslararası veri dolaşımı kapsamındaki kullanım miktarı sınırlı hizmetlerde kullanım limitinin % 80 ine ve %100 üne ulaşılması halinde abonelerini bilgilendirmekle yükümlüdür.
(2) Kullanım miktarı sınırlı hizmetlere ilişkin yapılan abone bilgilendirmesi, güncellik bilgisini, paketin özelliği gereği (şebeke dışı, sabit/mobil hat ve şebeke içi gibi) ayrıştırılmış dakikaların/kullanımların olması halinde her bir kırılım için kalan/kullanılan miktar bilgisini içermelidir. İşletmeciler abone bilgilendirmesi kapsamına paket aşımı birim ücretlerini de dahil edebilir.
Fatura üst sınırı uygulaması
Madde 6 - (1) Fatura üst sınırı, bu Usul ve Esaslar kapsamındaki hizmetlerin sunumu amacıyla yapılan abonelik sözleşmelerine dayanılarak düzenlenen faturalar için uygulanır.
(2) Fatura üst sınırı değeri toplam fatura üzerinden veya hat başına uygulanır.
(3) Fatura üst sınırı değerine ulaşılıp ulaşılmadığının tespitinde, toplam fatura bedeli üzerinden veya kullanıma bağlı olarak yapılan indirimler, ayrıntılı fatura ücretleri ve uluslararası ses ve SMS dolaşım hizmetleri dikkate alınmayabilir.
(4) Fatura üst sınırı uygulaması kapsamında işletmeciler bilgilendirme yükümlülüğüne veya abonenin tercihi doğrultusunda ücretlendirmeyi durdurma yükümlülüğünden birisine tabidir.
a) Abonelere yapılacak bilgilendirmede;
1. Faturaya yansıtılan tüm ücret kalemleri toplamının 100 TL’ye veya
2. İşletmecilerin sunduğu alternatif fatura üst sınırı değerlerinden abonenin tercih ettiği değere
ulaşması halinde uygulamaya dahil olmayan hizmetler, ulaşılan fatura değeri ve güncellik bilgisine yer verilir.
b) Abone tarafından tercih edilen fatura üst sınırı değerine ulaşılınca talep eden aboneler için ücretlendirme durdurulur.
(5) İşletmeciler, fatura üst sınırı uygulaması hakkında asgari internet sayfalarında yer vermek koşulu ile abonelerini uygun yöntemlerle ve etkin bir şekilde bilgilendirmekle yükümlüdür.
Uluslararası veri dolaşım hizmetleri
Madde 7 - (1) Uluslararası veri dolaşım hizmetine ilişkin sabit ücretler ile veri kullanım ücretleri toplamı vergiler dahil 250 TL veya işletmeci tarafından belirlenebilecek daha düşük bir değere ulaşması halinde ücretlendirilme durdurulur.
(2) Aboneler, uluslararası veri dolaşım hizmetine ilişkin sabit ücretler ile veri kullanım ücretleri toplamının vergiler dahil 100 TL ile 250 TL veya işletmeci tarafından belirlenebilecek daha düşük bir değere ulaşması halinde aşağıdaki şekilde bilgilendirilir;
a) 100 TL’de yapılacak bilgilendirmede; ulaşılan değer bilgisi ve ücretin 250 TL veya işletmeci tarafından belirlenebilecek daha düşük bir değere ulaşması halinde abone onayı ile veri hizmetinin ücretlendirilmesinin devam edebileceği,
b) 250 TL veya işletmeci tarafından belirlenebilecek daha düşük bir değerde yapılacak bilgilendirmede ulaşılan değer bilgisi, veri hizmetinin ücretlendirilmesinin durdurulduğu ve abone onayı ile hizmet sunumuna devam edileceği hususlarına yer verilir.
(3) Aboneler veri hizmetinin ücretlendirilmesinin durdurulmasına ilişkin verdikleri onayı her zaman geri alabilirler veya durdurulan hizmetin başlatılmasını her zaman talep edebilirler. Hizmet sunumuna devam edilmesi halinde ücretlendirme abonenin onay anından itibaren başlar.
Sorgulama imkanı ve bilgilendirme
Madde 8 - (1) İşletmeciler internet sayfaları üzerinden, güncel fatura tutarları ile kullanım miktarı sınırlı hizmetler kapsamında kullanım miktarlarının sorgulanması imkanını sağlar. GSM/IMT-2000/UMTS hizmeti sunan işletmeciler aynı imkanı ücretsiz olarak kısa mesaj yöntemi ile de sağlar.
(2) Güncellik bilgisi, “son X dakikalık/saatlik kullanımlar dahil olmayabilir'”, “dd.mm.yyyy hh:mm itibarıyla” ve benzeri ifadelerle iletilebilir ve fatura üst sınırı uygulaması kapsamında yapılacak bilgilendirmelerin %1’lik kısmı hariç olmak üzere, aylık bazda ortalama sekiz saat ve azami kırksekiz saat; kullanım miktarı sınırlı hizmetler kapsamında yapılacak bilgilendirmelerin %1’lik kısmı hariç olmak üzere, faturalı hatlarda aylık bazda ortalama iki saat ve azami altı saat süre ile sağlanır. İşletmeciler güncellik bilgilerini altı ayda bir Kuruma raporlamak ile yükümlüdür.
(3) Abonelere yapılacak bilgilendirmelerin güncelliğinin yeterli olmaması durumunda Kurum işletmecilere gerçek zamanlı ücretlendirmeye geçişin sağlanması konusunda yükümlülükler getirebilir.
(4) Bu Usul ve Esasların 5, 6 ve 7 nci maddeleri gereğince abonelere yapılacak bilgilendirmeler ücretsiz olarak ve kısa mesaj ile gerçekleştirilir. Uydu ve Kablo TV, İnternet Servis Sağlayıcılığı hizmeti sunan işletmeciler, kısa mesaj ile bilgilendirme yapılmasının mümkün olmadığı hallerde, abone ekranına uyarı görseli çıkarılması yöntemi ile bilgilendirme yapar.
(5) GSM/IMT-2000/UMTS işletmecileri tarafından abone cihazlarının kısa mesaj alımına kapalı olması veya cihazın niteliği gereği kısa mesaj ile bilgilendirmenin yapılamadığı durumlarda, cihaz ekranına uyarı görseli çıkarılması esastır. Geçerli elektronik posta adresi bulunan abonelere ayrıca elektronik posta gönderilmesi suretiyle de bilgilendirme yapılır.
(6) Abonenin eksik veya geç bilgilendirilmesi ya da bilgilendirilmemesi hallerinde işletmecinin sorumluluğu esastır.
(7) Aboneler tarafından bu Usul ve Esaslar kapsamındaki bilgilendirmelerin yapılmasının istenmemesi halinde işletmeciler bu beyanı kayıt altına alarak abone talebini yerine getirebilir.
İdari para cezaları ve diğer yaptırımlar
Madde 9 - (1) İşletmecilerin bu Usul ve Esaslar ile belirlenen yükümlülükleri yerine getirmemeleri halinde, 15/2/2014 tarihli ve 28914 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Mevcut düzenlemelerin durumu
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esaslar’ın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 29/09/2010 tarihli ve 2010/DK-10/564 sayılı Kurul Kararı, 11/01/2012 tarihli ve 2012/DK-14/13 sayılı Kurul Kararı, 09/10/2012 tarihli ve 2012/DK-14/504 sayılı Kurul Kararı, 07/05/2012 tarihli ve 2012/DK-14/196 sayılı Kurul Kararı yürürlükten kalkar.
(2) Söz konusu Kurul Kararlarına bağlı idari işlemlerin bu Usul ve Esaslar’a aykırı olmayan hükümleri konuya ilişkin yeni bir işlem yapılana kadar geçerliliğini muhafaza eder.
Yürürlük
Madde 10 - (1) Bu Usul ve Esaslar 01/10/2016 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 11 - (1) Bu Usul ve Esasların hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy