Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 60)

 

Karar Tarihi: 12.12.2017

Karar No: 2017/DK-SRD/361

 

Gündem Konusu: Elektronik Haberleşme Sektöründe Rekabete Aykırı Davranış ve Uygulamalara İlişkin Başvurulara Dair Usul ve Esaslar

 

KARAR: Sektörel Rekabet Dairesi Başkanlığı'nın hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.

 

Elektronik haberleşme sektöründe etkin rekabetin sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapan Kurumumuza, rekabete aykırı davranış ve uygulamalara ilişkin çok çeşitli başvurular yapılmakta olup yapılan başvurular ve bu başvurular kapsamında Kurumumuza sunulan bilgi ve belgelerde herhangi bir yeknesaklık bulunmamaktadır. Kurumumuz tarafından daha etkin bir değerlendirme yapılmasını teminen söz konusu başvuruların hangi temel hususları içermesi gerektiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, elektronik haberleşme sektöründe etkin rekabetin sağlanmasını ve bu alanda yürütülen çalışmalara destek sağlaması amacıyla hazırlanan Ek'te yer verilen "Elektronik Haberleşme Sektöründe Rekabete Aykırı Davranış ve Uygulamalara İlişkin Başvurulara Dair Usul ve Esaslar"ın onaylanarak Kurumumuz internet sayfasında yayımlanması hususuna karar verilmiştir.

 

ELEKTRONİK HABERLEŞME SEKTÖRÜNDE REKABETE AYKIRI DAVRANIŞ VE UYGULAMALARA İLİŞKİN BAŞVURULARA DAİR USUL VE ESASLAR

 

BİRİNCİ BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

 

MADDE 1 - (1) Bu Usul ve Esaslar ile gerçek ve/veya tüzel kişiler tarafından elektronik haberleşme sektöründe etkin rekabetin tesisi ve korunması için veya rekabeti engelleyici, bozucu, kısıtlayıcı uygulamaların giderilmesine yönelik yapılan düzenlemelerin veya getirilen yükümlülüklerin ihlal edildiğine ya da rekabetin engellendiği, bozulduğu yahut kısıtlandığına dair Kuruma yapılan başvurular için usul ve esasların oluşturulması amaçlanmaktadır.

 

Kapsam

 

MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, elektronik haberleşme sektöründe rekabete aykırı davranış ve uygulamalara ilişkin Kuruma yapılan başvuruları kapsar.

 

(2) Bu Usul ve Esaslar, kamu kurumları tarafından yapılacak başvuruları kapsamaz.

 

Hukuki Dayanak

 

MADDE 3- (1) Bu Usul ve Esaslar, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6 ncı ve 7 nci maddeleri ile 27/11/2012 tarihli ve 28480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Pazar Analizi Yönetmeliği’nin 15 inci maddesine ve 14/12/2011 tarihli ve 28142 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Denetim Çalışmalarına İlişkin Yönetmelik’in 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

 

MADDE 4 - (1) Bu Usul ve Esasların uygulanmasında;

 

a) Etkin Piyasa Gücü (EPG): İşletmecinin, ilgili elektronik haberleşme pazarında, tek başına ya da diğer işletmecilerle birlikte rakiplerinden, kullanıcılarından ve tüketicilerinden fark edilir bir şekilde bağımsız olarak hareket edebilmesine imkân sağlayan ekonomik gücü,

 

b) İlgili coğrafi pazar: İlgili işletmecilerin ürün veya hizmetlerine ilişkin arz ve talebin gerçekleştiği, rekabet şartlarının yeterince homojen olduğu ve komşu alanlardaki söz konusu şartların yeterli derecede farklı olması nedeni ile ayırt edilebilir nitelikte olduğu alanı,

 

c) İlgili Daire Başkanlığı: Sektörel Rekabet Dairesi Başkanlığı,

 

ç) İlgili pazar: Ülkenin tümünde veya bir bölümünde sunulmakta olan belirli bir elektronik haberleşme hizmeti ve onunla yüksek derecede ikame edilebilen diğer elektronik haberleşme hizmetlerinden oluşan pazarı,

 

d) İlgili ürün/hizmet pazarı: Fiyatları, kullanım amaçları ve işlevsel özellikleri ile rekabet koşulları veya arz talep yapısı açısından birbirleriyle değiştirilebilir ya da ikame edilebilir ürünleri/hizmetleri,

 

e) İşletmeci: Yetkilendirme çerçevesinde elektronik haberleşme hizmeti sunan ve/veya elektronik haberleşme şebekesi sağlayan ve alt yapısını işleten şirketi,

 

f) Kurum: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu

 

ifade eder. Bu Usul ve Esaslarda geçen diğer kavramlar için ilgili mevzuatta yer alan tanımlar geçerlidir.

 

İKİNCİ BÖLÜM: Başvuru Sahibi, Başvuru Şekil ve Şartları, İçeriği ve Değerlendirilmesi

 

Başvuru Sahibi

 

MADDE 5 - (1) Kuruma başvuru, gerçek kişilerce yapılabileceği gibi işletmeci, kurum, kuruluş, birlik, dernek ve benzeri tüzel kişilerce de yapılabilir.

 

Başvuru Şekil ve Şartları

 

MADDE 6 - (1) Başvurular, Kurumun resmi yazışma adresine posta yoluyla gönderilebileceği veya şahsen teslim edilebileceği gibi, elektronik tebligat aracılığıyla da Kuruma iletilebilir.

 

(2) Gerçek kişiler tarafından yapılan başvurularda başvuru sahibinin adı ve soyadı, vatandaşlık numarası, adresi, imzası ile varsa elektronik tebligata elverişli kayıtlı elektronik posta adresi yer alır.

 

(3) Tüzel kişiler tarafından yapılan başvurularda başvuru sahibine ait ticari unvan ve adres, varsa elektronik tebligata elverişli kayıtlı elektronik posta adresi ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) numarası, imza sirküleri ile bu sirkülere göre tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olanların imzası yer alır.

 

(4) Bir temsilci vasıtası ile yapılacak başvurularda, temsilcinin yetkili olduğunu gösterir belgenin aslı veya usulüne uygun bir şekilde aslına uygunluğu onanmış örneği, temsilcinin ve temsil olunan tüzel kişinin adresi, temsilcinin imzası ile varsa elektronik tebligata elverişli kayıtlı elektronik posta adresi belirtilir.

 

Başvurunun İçeriği

 

MADDE 7 - (1) Başvurunun içeriği aşağıdaki asgari hususlardan oluşmaktadır:

 

a) Başvuru özeti (ilgili işletmeciler, ilgili ürün/hizmetler, ihlalin niteliği ve gerçekleşme şekli, yeri ve zamanı)

 

b) Başvuru sahibi işletmeci ise hangi altyapıyı/hizmeti sunmak üzere yetkilendirildiği

 

c) Yasal dayanak (ilgili mevzuat hükmü, ilgili pazar analizi dokümanı, EPG durumu vb.)

 

ç) Başvuru nedenlerinin açıklanması

 

d) Başvuru ile ilgili ürün ve/veya hizmetler

 

e) Varsa ikame ürün/hizmetler

 

f) Varsa talep ve arz esnekliği1

 

g) Hedef müşteri kitlesi

 

ğ) Hizmetin sunumuna ilişkin kritik unsurlar2

 

h) Varsa tüketiciler üzerinde fiili veya potansiyel etkileri

 

ı) Başvuruda iddia edilen ihlalden etkilenen -varsa- diğer tarafların isimleri

 

i) Varsa başvuru konusu ile ilgili destekleyici dokümanlar (toplantı tutanakları, iletişim belgeleri vs.)

 

j) Varsa ilgili sektör raporları ve/veya tüketici anketleri

 

k) Varsa benzer ulusal ve/veya uluslararası başvuru, soruşturma ve hukuki sürecin ayrıntıları.

 

l) Başvuru hakkında detaylı bilgi alınabilecek yetkili bir kişinin adı-soyadı, adresi, telefon numarası, e-posta adresi ve iletişim bilgileri.

 

Başvurunun Değerlendirilmesi

 

MADDE 8 - (1) Kuruma yapılan başvurularda ileri sürülen iddiaların somut ve ispatlanabilir olması esastır.

 

(2) İlgili Daire Başkanlığı tarafından 6 ncı ve 7 nci maddede belirtilen unsurları taşımadığı tespit edilen başvuruların eksiklikleri giderilerek yinelenmesi talep edilebilir. Kurum tarafından, bu koşulları taşımamakla birlikte, başvuruda ileri sürülen iddianın ilgili pazarda telafi edilemez zararlar yaratabileceği değerlendirilen hallerde başvurular hakkında resen işlem başlatılabilir.

 

(3) Başvurular, Kurumun kaynak, öncelik ve mevcut düzenlemeleri dikkate alınarak, Kurum tarafından uygun bulunan takvim dâhilinde ele alınır.

 

(4) İlgili Daire Başkanlığı tarafından başvuru incelenir, gerekli görmesi halinde daha detaylı bilgi edinmek amacıyla başvuru sahibi veya temsilcisi ile telefon, elektronik posta gibi vasıtalarla iletişime geçebilir.

 

(5) Hakkında başvuruda bulunulan işletmeci(ler) ve/veya konusu bakımından ortak nitelik taşıyan başvurular mümkün olduğu ölçüde birlikte ele alınır.

 

(6) Kurum tarafından ele alınan başvuruların evreleri hakkında en geç otuz gün içinde başvuru sahibine veya temsilcisine bilgi verilir. Bu aşamada işlemin sonucu hakkında bilgi verilmemişse sonuç ayrıca bildirilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Son Hükümler

 

Yanlış ya da yanıltıcı bilgi verme

 

MADDE 9 - (1) Kuruma yapılan başvurular kapsamında kasıtlı olarak yanlış ya da yanıltıcı bilgi verilmesi halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümleri ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uyarınca işlem yapılır.

 

Gizlilik

 

MADDE 10 - (1) Başvuru sahibi -açıklanmasında meşru bir menfaat ya da zorunluluk bulunması halleri hariç olmak üzere- kimliğinin gizli tutulmasını talep edebilir. Böyle bir durumda, ilgilinin kimlik bilgileri Kurum tarafından saklı tutulur.

 

(2) Başvuru sahibinin, yapmış olduğu başvuruda yer alan bilgi ve belgelere ilişkin olarak gizlilik talebi bulunması halinde, 28/5/2009 tarihli ve 27241 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşletmecilere Ait Ticarî Sırların Korunması ile Kamuoyuna Açıklanabilecek Bilgilerin Yayımlanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Yürürlük

 

MADDE 11 - (1) Bu Usul ve Esaslar, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 12 - (1) Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı yürütür.

 

1 Ürün/hizmetlerin fiyatının artması karşısında tüketiciler/işletmeciler tarafından verilen tepkiler, alternatif ürünler/hizmetlerin daha ucuza alınma imkânının varlığı ya da daha yüksek fiyatlı ürünler/hizmetlerin tercih edilme durumu, sebepleri vb.

 

2 Toptan seviyede işletmecilere, perakende seviyede son kullanıcılara yönelik taahhütlü indirim uygulamaları, bir hizmetin alımının başka bir hizmetin alımına bağlandığı durumlar, uzun süreli sözleşmeler ve yinelenen ihaleler, sözleşmeler vb. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy