Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5809 S. K. m. 6, 35) (İnternet Alan Adları Yönetmeliği m. 8, 14, 15) (İnternet Alan Adları Tebliği m. 14, 33)

 

Karar Tarihi: 15.12.2020

Karar No: 2020/DK-BTD/346

 

Gündem Konusu: Belgeli Tahsis Edilecek İnternet Alan Adlarına İlişkin Usul ve Esaslar

 

KARAR: Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve eki incelenmiştir.

 

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 6’ncı ve 35’inci maddeleri, 07.11.2010 tarihli ve 27752 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Alan Adları Yönetmeliği’nin 8’inci, 14’üncü ve 15’inci maddeleri, 21.08.2013 tarihli ve 28742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Alan Adları Tebliği’nin 14’üncü ve 33’üncü maddeleri çerçevesinde hazırlanan ve Ek’te yer alan "Belgeli Tahsis Edilecek İnternet Alan Adlarına İlişkin Usul ve Esaslar”ın onaylanması hususuna karar verilmiştir.

 

 

EK

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:

 

BELGELİ TAHSİS EDİLECEK İNTERNET ALAN ADLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

 

BİRİNCİ BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

 

Amaç ve kapsam

 

MADDE 1 - (1) Bu Usul ve Esasların amacı, 07/11/2010 tarihli ve 27752 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Alan Adları Yönetmeliği kapsamında belgeli tahsis edilecek “.av.tr”, “.bel.tr”, “.dr.tr”, “.edu.tr”, “.gov.tr”, “.k12.tr”, “.kep.tr”, “.pol.tr”, ve “.tsk.tr” internet alan adlarına ilişkin Usul ve Esasları düzenlemektir.

 

Dayanak

 

MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, 07/11/2010 tarihli ve 27752 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Alan Adları Yönetmeliği’nin 8’inci, 14’üncü ve 15’inci maddeleri ile 21/08/2013 tarihli ve 28742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Alan Adları Tebliği’nin 14’üncü ve 33’üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar ve kısaltmalar

 

MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslar’da geçen;

 

a) Güvenli e-imza: 23/01/2004 tarihli ve 25355 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun 4’üncü maddesinde tanımlanan güvenli elektronik imzayı,

 

b) İAAS: İnternet alan adı sahibini,

 

c) Kayıt kuruluşu (KK): Başvuru, yenileme, iptal gibi alan adlarıyla ilgili işlemlerin yapılmasına aracılık eden tarafı,

 

ç) KEPHS: Kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcısını,

 

d) Kurum: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu,

 

e) Kurul: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nu,

 

f) MEB: Milli Eğitim Bakanlığı’nı,

 

g) Tebliğ: 21/08/2013 tarihli ve 28742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Alan Adları Tebliğini,

 

ğ) TRABİS: “.tr” uzantılı internet alan adı sisteminin ve buna ait merkezi veri tabanının işletilmesine, rehberin oluşturulmasına, güncellenmesine ve rehberlik hizmetinin sunulmasına ve İAA başvuru işlemlerinin gerçek zamanlı olarak yapılmasına imkân veren, tüm bu faaliyetlerin güvenli ve iş sürekliliğini sağlayacak şekilde gerçekleştirildiği sistemi,

 

h) TRABİS-KK: İnternet Alan Adları Yönetmeliği veya Kurum tarafından belirlenen hallerle sınırlı olmak kaydıyla, Kurum tarafından belirlenen şartlarda, TRABİS bünyesinde faaliyet yürüten Kayıt Kuruluşunu,

 

ı) Yönetmelik: 07/11/2010 tarihli ve 27752 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Alan Adları Yönetmeliği’ni

 

ifade eder.

 

(2) Bu Usul ve Esaslar’da geçen ve yukarıda yer almayan tanımlar ve kısaltmalar için ilgili mevzuatta yer alan tanımlar ve kısaltmalar geçerlidir.

 

İKİNCİ BÖLÜM: Başvuru ve Genel Hükümler

 

Başvuru

 

MADDE 4 - (1) Belgeli tahsis edilecek internet alan adlarına ilişkin talepte bulunan taraflar, Kurumun internet sitesinde yer alan KK’lardan birini tercih ederek başvuru yapar.

 

(2) TRABİS-KK tarafından yalnızca;

 

a) “edu.tr”, “.gov.tr”, “.pol.tr”, ve “.tsk.tr” uzantılı alan adları için yapılan başvurular,

 

b) “.k12.tr” uzantılı alan adları için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan başvurular kabul edilir.

 

(3) Başvuru sahibi, alan adı talebine ilişkin belgeleri güvenli e-imza ile imzalar.

 

(4) Başvuruya ilişkin bilgi ve belgeler ilgili KK tarafından TRABİS’e iletilir.

 

Başvurunun değerlendirilmesi

 

MADDE 5 - (1) Kurum başvuruyu Yönetmelik, Tebliğ ve bu Usul ve Esaslar çerçevesinde inceler ve uygun bulması halinde onaylar.

 

(2) Kurum ilgili KK aracılığı ile başvuru sahibinden ilave bilgi ve belge talep edebilir.

 

(3) Başvurunun onaylanması halinde, ilgili alan adı TRABİS tarafından tahsis edilir ve TRABİS üzerinden ilgili KK bilgilendirilir. KK da başvuru sahibini bilgilendirir.

 

(4) Başvurunun uygun bulunmaması halinde, uygun bulunmama gerekçesi ve tespit edilen eksiklikler hakkında TRABİS üzerinden ilgili KK bilgilendirilir. KK da başvuru sahibini bilgilendirir. Eksiklikler giderilerek tekrar başvuru yapılabilir.

 

Genel hükümler

 

MADDE 6 - (1) Bu Usul ve Esaslar kapsamında düzenlenmeyen hususlarda Yönetmelik ve Tebliğin hükümleri uygulanır.

 

(2) Bu Usul ve Esaslar kapsamında, alan adı başvuru sürecinde talep edilen belgeler, ilgili bilgilerin elektronik ortamda TRABİS’e iletilebilmesi ve doğruluğunun Kurum tarafından teyit edilebilmesi halinde istenmeyebilir.

 

(3) Yönetmeliğin 11’inci maddesinde belirtilen iptal hallerine ilave olarak, bu Usul ve Esaslar kapsamında tahsis edilen alan adları için başvuru esnasında sunulan bilgi ve/veya belgelerin geçerliliğini yitirdiğinin tespit edilmesi durumunda Kurum ilgili alan adı tahsisini iptal edebilir.

 

(4) Bu Usul ve Esaslar’ın kapsamında düzenlenen alan adlarından, “.av.tr” ve “.dr.tr” uzantılı olanlar haricindeki alan adları için Yönetmeliğin altıncı bölümünde tanımlanan alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmasına başvuru yapılamaz.

 

(5) TRABİS-KK üzerinden yapılan alan adı işlemleri için ücret alınmaz. Diğer KK’lar, Yönetmeliğin 28’inci maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde Kurum tarafından belirlenen ücretleri dikkate alarak belirledikleri alan adı işlem ücretlerini alabilirler.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: İstenen Belgeler ve Tahsis Şartları

 

“.av.tr”

 

MADDE 7 - (1) “.av.tr” uzantılı alan adları, avukatlar, hukuk büroları ve avukatlık ortaklıklarına tahsis edilir.

 

(2) Bir avukatın şahsı için yapılan başvurularda, talep edilen alan adının İAAS olacak kişinin adı ve/veya soyadı ile uyumlu olması şartı aranır.

 

(3) Avukatlık ortaklığı veya hukuk bürosu için yapılan başvurularda, talep edilen alan adının İAAS olacak ortaklık veya büroda yer alan avukatların adı ve/veya soyadı ile uyumlu olması şartı aranır.

 

(4) Başvuruda istenen belgeler aşağıda belirtilmiştir:

 

a) Bireysel başvurularda, İAAS olacak kişinin, kayıtlı olduğu ilin barosundan alınmış avukat olduğunu gösteren güncel belgenin veya bu belgenin noter onaylı sureti.

 

b) Hukuk bürosu veya avukatlık ortaklığı için yapılan başvurularda, İAAS olacak büro veya ortaklıkta yer alan her bir avukatın kayıtlı olduğu ilin barosundan alınmış avukat olduğunu gösteren güncel belgeler veya bu belgelerin noter onaylı suretleri.

 

c) Şahsı, hukuk bürosunu veya avukat ortaklığını temsile yetkili kişi veya kişilerce yapılan başvurularda, bu kişi veya kişilerin şahıs, hukuk bürosu veya avukat ortaklığı adına ilgili işlemi yapmaya yetkili olduğunu ispatlayan belge.

 

“.bel.tr”

 

MADDE 8 - (1) “.bel.tr” uzantılı alan adları, İçişleri Bakanlığı kayıtlarında yer alan belediyelere tahsis edilir.

 

(2) Başvuruda talep edilen alan adının ilgili belediyenin adı ile uyumlu olması şartı aranır.

 

(3) Başvuruda, başvuru sahibi belediyenin yetkili makamı tarafından imzalanmış resmi talep yazısı istenir.

 

“.dr.tr”

 

MADDE 9 - (1) “.dr.tr” uzantılı alan adları, tıp doktorlarına ve doktor ortaklıklarına tahsis edilir.

 

(2) Bir doktorun şahsı için yapılan başvurularda, talep edilen alan adının İAAS olacak kişinin adı ve/veya soyadı ile uyumlu olması şartı aranır.

 

(3) Doktor ortaklığı için yapılan başvurularda, talep edilen alan adının İAAS olacak ortaklıkta yer alan doktorların adı ve/veya soyadı ile uyumlu olması şartı aranır.

 

(4) Başvuruda istenen belgeler aşağıda belirtilmiştir:

 

a) Bir doktorun şahsı için yapılan başvurularda, İAAS olacak kişinin tıp doktorluğuna ilişkin diploma veya mezuniyet belgesinin noter onaylı sureti.

 

b) Doktor ortaklıkları için yapılan başvurularda, İAAS olacak ortaklıkta yer alan her bir kişinin tıp doktorluğuna ilişkin diploma veya mezuniyet belgelerinin noter onaylı sureti.

 

c) Şahıs veya doktor ortaklığını temsile yetkili kişi veya kişilerce yapılan başvurularda, bu kişi veya kişilerin şahıs veya doktor ortaklığı adına ilgili işlemi yapmaya yetkili olduğunu ispatlayan belge.

 

“.edu.tr”

 

MADDE 10 - (1) ".edu.tr” uzantılı alan adları, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarına tahsis edilir.

 

(2) Başvuruda talep edilen alan adının ilgili yükseköğretim kurumunun adı ile uyumlu olması şartı aranır.

 

(3) Başvuruda istenen belgeler aşağıda belirtilmiştir:

 

a) Başvuru sahibinin yetkilisi tarafından imzalanmış talep yazısı.

 

b) Kamu kurum ve kuruluşu olmayan tarafları temsile yetkili kişi veya kişilerce yapılan başvurularda, bu kişi veya kişilerin ilgili taraf adına ilgili işlemi yapmaya yetkili olduğunu ispatlayan belge.

 

".gov.tr”

 

MADDE 11 - (1) “.gov.tr” uzantılı alan adları, kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilir.

 

(2) Başvuruda başvuru sahibi kurum veya kuruluşun yetkili makamı tarafından imzalanmış resmi talep yazısı istenir.

 

“.k12.tr”

 

MADDE 12 - (1) ".k12.tr” uzantılı alan adları, MEB’e, MEB’e bağlı veya MEB tarafından onaylanmış okul öncesi eğitim veren kuruluş, ilköğretim, lise ve dengi öğretim kurumları ile 30/04/2015 tarihli ve 29342 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik”te tanımlanmış ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ilgili birimleri tarafından onaylanmış kuruluşlara tahsis edilir.

 

(2) Başvuruda, talep edilen alan adının ilgili kurum veya kuruluşun adı ile uyumlu olması şartı aranır.

 

(3) Başvuruda istenen belgeler aşağıda belirtilmiştir:

 

(a) Başvuru sahibinin yetkilisi tarafından imzalanmış talep yazısı.

 

(b) Kamu kurum ve kuruluşu olmayan taraflar için yetkili makamlarca verilmiş kuruluş açma izin belgesinin noter onaylı sureti.

 

(c) Kamu kurum ve kuruluşu olmayan tarafları temsile yetkili kişi veya kişilerce yapılan başvurularda, bu kişi veya kişilerin ilgili taraf adına ilgili işlemi yapmaya yetkili olduğunu ispatlayan belge.

 

“.kep.tr”

 

MADDE 13 - (1) ".kep.tr” uzantılı alan adları, Kurum tarafından yetkilendirilen KEPHS’lere tahsis edilir.

 

(2) Başvuruda talep edilen alan adının, 16/05/2012 tarihli ve 28294 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Kayıtlı Elektronik Posta Rehberi ve Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Adreslerine İlişkin Tebliğ” kapsamında tanımlanan "hsY.kep.tr” formatında olması ve Kurum tarafından ilgili KEPHS için belirlenen "Y” sayısı ile uyumlu olması şartı aranır.

 

(3) Bir KEPHS’yi temsile yetkili kişi veya kişilerce yapılan başvurularda, bu kişi veya kişilerin ilgili KEPHS adına ilgili işlemi yapmaya yetkili olduğunu ispatlayan belge de istenir.

 

“.pol.tr”

 

MADDE 14 - (1) “.pol.tr” uzantılı alan adları, Emniyet Genel Müdürlüğü ve bünyesindeki birimlere tahsis edilir.

 

(2) Başvuruda, başvuru sahibi emniyet teşkilatı biriminin yetkili makamı tarafından imzalanmış resmi talep yazısı istenir.

 

“.tsk.tr”

 

MADDE 15 - (1) “.tsk.tr” uzantılı alan adları, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan birimlere tahsis edilir.

 

(2) Başvuruda, Genel Kurmay Başkanlığı yetkili makamı tarafından imzalanmış resmi talep yazısı istenir.

 

DÖRDÜNCÜ: BÖLÜM Son Hükümler

 

Yürürlük

 

MADDE 16 - (1) Bu Usul ve Esaslar TRABİS’in faaliyete geçtiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 17 - (1) Bu Usul ve Esasların hükümlerini Kurul Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy