Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Elektronik İmza Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 34)
Karar Tarihi: 22.09.2014
Karar No: 2014/DK-BTD/468
Gündem Konusu: Elektronik İmza ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı. 
KARAR: Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir. 
06.01.2005 tarihli ve 25692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik İmza Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin ”Teknik Hususlara İlişkin Tebliğ" başlıklı 34’üncü maddesi “Nitelikli elektronik sertifika başvurusu, sertifikanın oluşturulması, yayımlanması, yenilenmesi, iptali ve arşivleme süreçleri dâhil olmak üzere ESHS'nin işleyişine, imza oluşturma ve doğrulama verilerine, sertifika ilkelerine ve sertifika uygulama esaslarına, imza oluşturma ve doğrulama araçlarına, ESHS'nin faaliyetleri için kullandığı sistem, cihaz ile fiziki güvenliğine, personeline, zaman damgasına ve hizmetlerine ilişkin uyulması gereken teknik kriterler tebliğ ile belirlenir. Kurum gerekli görülen hallerde tebliği günceller.” hükmünü amirdir. Bu hüküm kapsamında 15.09.2014 tarihinden önce üretilmiş, Tebliğ'in 6’ncı maddesinde yer alan kriterleri karşılamayan ve geçerlilik süresi sona ermemiş olan nitelikli elektronik sertifikaların 31.12.2014 tarihine kadar kullanılabilmesini teminen Ek’te yer alan tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmesi ve yayımlanma aşamasında olabilecek şekli değişikliklerin yapılabilmesi için icraya yetki verilmesi ile ilgili tarafların söz konusu tarihi beklemeden gerekli işlemleri ivedilikle tamamlamaları konusunda uyarılmaları hususlarına karar verilmiştir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:
Elektronik İmza ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı
MADDE 1 - 6/1/2005 tarihli ve 25692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik İmza ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ’e aşağıdaki geçici 4’ üncü madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4 - 15/09/2014 tarihinden önce üretilmiş, 6’ncı madde de yer alan kriterleri karşılamayan ve geçerlilik süresi sona ermemiş olan nitelikli elektronik sertifikalar 31/12/2014 tarihine kadar kullanılabilir.”
MADDE 2 - Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 - Bu Tebliğ hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy