Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4389 S. K. m. 11) 
Karar Sayısı: 151                                          
Karar Tarihi: 15/01/2001
Kurul Başkanlığının 15.01.2001 tarihli yazısının incelenmesi sonucunda; 6 Aralık 2000 tarihinde Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada ve 18 Aralık 2000 tarihinde imzalanarak IMF’ye sunulan Niyet Mektubunun 50 nci paragrafında yer alan ve Bankalar Kanunu hükümleri gereği hisseleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrolunan bankalardaki bütün tasarruf sahipleri ve kreditörlerin fonlarını herhangi bir engel olmadan tam olarak kullanmalarını sağlayacak garanti uygulamasının kapsam ve içeriği hakkında, yasal yönleri ve işleyişine ilişkin hususlar da dahil olmak üzere kamuoyuna yapılacak duyurunun,
           
..........
ekte yer alan şekilde belirlenmesine,
karar verilmiştir.
Mali sistemdeki son dalgalanmalar nedeniyle, Hükümet 6 Aralık 2000 tarihinde tasarruf sahiplerinin ve diğer kreditörlerin Türkiye’deki mevduat bankalarından olan alacaklarına ilişkin geçici tam bir garanti duyurusunda bulunmuştur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bankalar Kanunu’ndaki yetkileri çerçevesinde şimdiye kadar olduğu gibi Bankalar Kanunu’nda yeralan hükümler gereği hisseleri kendisine devrolunan bankalardaki bütün tasarruf sahipleri ve kreditörlerin fonlarını herhangi bir engel olmadan tam olarak kullanmasını sağlayacaktır. Bu kapsamda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) söz konusu garantinin uygulaması ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaları yapmaktadır:
Garanti, Bankalar Kanunu’nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve TMSF’ye verdiği yetkiler çerçevesinde, TMSF tarafından sağlanacaktır. Bu garanti, kayıtlı bilanço dışı yükümlülükler de dahil olmak üzere Türkiye’de kurulmuş mevduat bankalarının ve bu bankaların bilançolarında hesapları konsolide edilen yurt dışışubelerinin yükümlülüklerini kapsamaktadır.
Garanti, Bankalar Kanunu’nun ilgili maddelerinin ihlal edilmesi sonucunda söz konusu bankaların hisselerinin TMSF tarafından devir alınması ile işlerlik kazanmakta, böylece, aşağıda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere, devralınan bankanın tüm yükümlülükleri garanti kapsamında bulunmaktadır.
Garanti, bilanço dışı kalemler de dahil olmak üzere, bankanın TMSF’ye devredilmesine neden olan banka sahiplerinin ve ilgili tarafların mevduatı ve bankaların bunlara olan diğer yükümlülükleri, muvazaalı ve suça konu olduğu tespit edilen faaliyetlerle ilgili tüm mevduat ve yükümlülükler hariç olmak üzere, işlemiş faizler de dahil tüm yükümlülükleri kapsamaktadır. Hissedarların iştirak payları ve sermaye benzeri krediler garanti kapsamına dahil değildir.
Fon’un garantiyi idare edebilmesi için gerekli kaynaklar, Bankalar Kanunu’nda yer alan hükümler çerçevesinde verilen yetkiye dayanılarak Hükümet tarafından sağlanmaktadır.
Bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması sürecinde, yukarıda bahsedilen garanti ile ilgili uygulamaya ihtiyaç duyulduğu sürece devam edilecek ve kamuoyuna önceden haber verilmesi suretiyle kaldırılacaktır. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy