Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4389 S. K. m. 14)
RGT: 10.05.2002
RG NO: 24751 
Karar Sayısı: 687                                                 
Karar Tarihi: 15/04/2002  
Kurul Başkanlığının 15.04.2002 tarihli yazıları ekinde gönderilen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun 15.04.2002 tarih ve BDDK.2.TMSF.02.İŞT.103 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; 
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal eden bankaların iştirakleri ile hisseleri bu bankalardan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna geçen iştiraklerin yeniden yapılandırılması ve sermaye artırımına gidilebilmesi için alınacak tedbirlerin esas ve usulleri, 4389 sayılı Bankalar Kanununun 14 üncü maddesinin (6) numaralı fıkrası hükmüne göre aşağıdaki şekilde belirlenmesine karar verilmiştir.
1 - Yeniden yapılandırma, iştirakin daha verimli çalışmasını, rekabet gücünün artırılmasını, devir halinde daha çok talebin sağlanmasını, yerine getirilmemesi halinde doğabilecek daha büyük yükümlülük ve mali zorlukların engellenmesini ve hisselerin üçüncü şahıslara daha yüksek değer üzerinden devrini sağlamaya yönelik işlemlerdir.
2 - Malvarlığı yükümlülüğünden fazla olan veya Fon tarafından alınacak tedbirler neticesinde, Fona ait hisseleri Fona maliyetinden daha fazla değer kazanacak olan veya Fon tarafından alınacak tedbirler neticesinde Fona maliyetinden daha fazla miktarda Fon alacağının tahsiline imkan yaratılacağı tespit olunan iştiraklerin ekonomik değeri olduğu kabul olunur.
3 - Fon, bu Kararla belirlenen esas ve usuller çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda yeniden yapılandırılması uygun görülen iştiraklerle ilgili olarak; iştirakin sermayesinin artırılmasına ve/veya iştirake kaynak sağlanmasına veya uygun görülecek diğer herhangi bir tedbirin alınmasına karar vermeye yetkilidir.
4 - Bu Kararla belirlenen esas ve usullere göre bir iştirakin sermayesinin artırılabilmesi ya da iştirake kaynak aktarılabilmesi için, iştirakin sermayesinin %50’ sinden fazlasını temsil eden hisselerin ya da yönetim kurulunun çoğunluğunu belirleme imtiyazı veren hisselerin Fona veya hisseleri Fona intikal eden bankaya ait olması veya aktarılacak kaynak ya da artırılan sermayenin kullanımının sağlıklı izlenebilmesini teminen yönetim ve denetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun Fon tarafından atanmış olması veya Fon veya Fona intikal eden Bankayı temsilen iştirak genel kurulunda seçilmiş olması şarttır.
5 - Fon, Bankalar Kanununun 14  üncü maddesinin (6) numaralı fıkrasına istinaden 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri uygulanmaksızın, iştirakin sermayesinin artırılmasına ve artırılan sermayenin tamamının nakden ödenmesine karar vermeye yetkilidir.
Sermaye artırım kararı, Fonun talebi üzerine başka bir makamın onay ve iznine tabi olmaksızın, artırılan sermayenin iştirak adına bankada açılmış olan bir hesaba yatırılmasını müteakip Ticaret Sicil Memurluğunca tescil ve ilan olunur. İştirak, tescilden sonra artırılan sermayeyi kullanmaya yetkilidir.
Sermayenin artırılmasına ilişkin kararın Ticaret Sicili Gazetesinde ilanını takip eden 7 gün içinde diğer hissedarlar, artan sermayeyi temsil eden hisselerden mevcut payına tekabül edenlerin kendilerine devrini talep etmek hakkına sahiptirler. Bu durumda, diğer hissedarlar aynı sürede, Fonun artan sermaye karşılığı ödediği miktarı, Fonun ödeme tarihinden kendilerinin ödeme yaptıkları tarihe kadar geçecek süre için T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli kredilere uyguladığı reeskont faiz oranı üzerinden işleyecek faizi ile birlikte ödedikleri takdirde, hisselerin devri gerçekleştirilir. 
Bu madde hükümleri halka açık şirketlerde uygulanmaz. 
6 - Fon, iştirakin gayrimenkul ve alacakları ile diğer aktiflerini satın almak, avans vermek, zararlarını devralmak ya da borç ve yükümlülüklerini yüklenmek veya garanti etmek suretiyle kaynak aktarmaya, iştirake vereceği avans karşılığında faiz alıp almamaya, faiz alınması halinde oranını belirlemeye yetkilidir. 
Bu husus avans kullandırılmasına ilişkin Fon Yönetim Kurulu Kararında gösterilir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy