Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/627 Esas 2023/167 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/627
Karar No: 2023/167
Karar Tarihi: 16.02.2023

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2022/627 Esas
KARAR NO: 2023/167
DAVA: İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 15/03/2017
KARAR TARİHİ: 16/02/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 03.03.3023
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili idarenin 2560 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğini haiz bir kamu kuruluşu olduğunu, su ve kanalizasyon hizmetleri noktasında tekel manada yetkili ve görevli kılınan müvekkili idarenin, yetki ve kapsamına giren hizmet alanlarını ayrıntılı bir biçimde tanzim etmek ve kanunların tatbikini sağlamak amacıyla ve yine 2560 sayılı Kanunun verdiği yetkiye müsteniden yönetmelik ve yönergeler tanzim ederek yürürlüğe koymakta olduğunu, bu noktada müvekkili idarece ..... Tarifeler Yönetmeliğinin tanzim edilerek yürürlüğe konduğunu, Tarifeler Yönetmeliğinin KSUB (Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Bedeli) madde 22- " (1) İdarenin şehir şebeke suyu hizmetlerinden yararlanmayıp kuyu, kaptaj, havuz ve benzeri tesislerden veya tankerle yeraltı ve yüzeysel suları temin ederek kullanan veya kanalizasyon şebekesinden yararlanan özel ve tüzel kişiler kullanılmış suların uzaklaştırılması bedelini ödemekle yükümlüdürler. (2) Tüketilen her bir m3 su üzerinden alınan kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeli abonenin ait olduğu tarifenin yarısı olarak belirlenir. (3) Endüstriyel nitelikte atık su oluşturan tesis ve işletmelerden ise, ayrıca atık suların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliğinde belirtilen atıksu arıtma bedeli alınır. " şeklinde düzenlendiğini, bu itibarla davalı şirketin ... numaralı abonman mukavelesi ile işyeri sayaçlı tanker abonesi olan davalının dava konusu borçtan sorumlu olduğunu, müvekkili idarenin alacağının tahsili amacıyla davalı şirket aleyhine Küçükçekmece ... İcra Müdürlüğünün ... Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlattıklarını, davalının haksız ve yersiz itirazı üzerine takibin durduğunu ileri sürerek davalının haksız ve dayanaksız itirazının iptaline, takibin devamına, % 20'den az olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; öncelikle usule ilişkin olarak müvekkili şirket ile davacı arasındaki ihtilafın müvekkilinin tanker ile üçüncü kişilerden aldığı sudan davacının KSUB BEDELİ (Kanal Su Uzaklaştırma Bedeli) talep etmesinden kaynaklandığını, uyuşmazlık sözleşme ilişkisinden kaynaklanmadığından yetkili mahkemenin Küçükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesi olduğunu, ayrıca davanın İİK 67 maddesine belirlenen süre içerisinde açılmadığını, icra dosyasına itirazı 01/02/2016 tarihinde yaptıklarını, davanın ise 17/03/2017 tarihinde açıldığını, müvekkili şirketin davacı kuruma 13/02/2007 tarih ve .... nolu abonelik sözleşmesi ile abone olduğunu, müvekkilinin kullanmış olduğu su tüketim bedellerinin tamamını ödediğini, tüketim bedelleri yönünden taraflar arasında ihtilaf bulunmadığını, ancak tüketim ile ilgili bedeller tahsil edildikten sonra davacı kurumun tanker, kaçak su, KSUB bedeli adı altında fatura düzenleyerek mükerrer tahsil isteminde bulunmasının haklı olmadığını, davacı ..... tarafından müvekkili şirketin .... Sanayi Bölgesinde bulunan hazır beton tesisi ile ilgili olarak KSUB faturaları düzenlendiğini, müvekkilinin tanker ile üçüncü kişi firmalardan fatura karşılığında bedelini ödeyerek aldığı suların tamamen hazır beton yapımında kullanılmakta olduğunu, hazır beton yapımında kullanılan sudan uzaklaştırılması gereken, kanala akıtılması gereken bir su kalmadığını, dolayısı ile suyun uzaklaştırma bedeli diye bir ücretin müvekkili şirketten talep edilmesinin mümkün olamayacağını belirterek davanın reddini istemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YARGILAMANIN ÖZETİ:
Dava ; İİK 67.madde kapsamında açılmış su abonelik sözleşmesinden kaynaklanan ödenmeyen su fatura bedellerinin tahsili için girişilen ilamsız icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
Taraf vekilleri yazılı delillerini ibraz etmişler, diğer deliller mahkememizce toplanmıştır.
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın; davacı kurumun davalıdan kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeli alacağının bulunup bulunmadığı, itirazın iptalli koşullarının oluşup oluşmadığı, takip tarihi itibariyle alacak miktarının ne kadar olduğu hususlarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Küçükçekmece ... İcra Müdürlüğünün ... Esas sayılı takip dosyasının gönderildiği incelenmesinde; davacı-alacaklı tarafından davalı-borçlu aleyhine 17/12/2015 tarihinde 1.084.753,78 TL Asıl alacak, 509.430,59 TL gecikme cezası olmak üzere toplam 1.594.184,37 TL sözleşmeden kaynaklanan alacağın tahsili için ilamsız icra takibi başlatıldığı, ödeme emrinin davalı-borçluya 25/01/2016 tarihinde tebliğ edildiği, davalı-borçlunun vekili aracılığıyla 01/02/2016 tarihinde icra dairesinin yetkisine, borcun tamamına, faiz ve fer'ilerine itiraz ettiği, itirazın yasal 7 günlük sürede yapıldığı görülmüştür.
Davalı şirketin İTO internet sitesinden sicil kaydı çıkartılarak dosyaya konulmuş incelenmesinde; İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün ... sicil nosunda ... Mahallesi .... Caddesi No:25 Bağcılar/İstanbul adresinin sicil adresi olduğu, 27/02/1996 tarihinde kurulduğu, şirket merkezi adresi itibariyle mahkememizin yetkili olduğu anlaşılmıştır.
Davacı kuruma yazılan müzekkereye cevap verildiği, istenen belgelerin gönderildiği, belge asılları ve faturaların kasaya alındığı görülmüştür.
BOZMA İLAMI ÖNCESİNDE YAPILAN DEĞERLENDİRME
Davacı kurum kayıt ve belgeleri ile dosya kapsamı üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak davacı kurumun davalıdan dava konusu kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeli (KSUB) alacağının bulunup bulunmadığı, icra takibinde talep edilen asıl alacak ve gecikme cezası talebinin yerinde olup olmadığı, alacak var ise asıl alacak ve gecikme cezası miktarlarının tespiti, davalı savunmasında geçen su tankerlerinde beton yapımında kullanılan suyun hepsinin atılmadığı bir kısmının tekrar geri dönüşümünün sağlandığı yönündeki savunmaların da raporda değerlendirilmesinin istenilmesine karar verilmiş, 11/09/2018 tarihli raporda özetle; 22/04/2010-17/12/2015 tarihleri arasında davalı vekilinin beton içinde kullandığı su miktarı toplam su tüketiminden çıkarılarak KSUB miktarı ve gecikme cezası hesaplandığı, KSU bedelinin hesaplara göre KDV dahil 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 tarihlerinde sırasıyla 19.333,28 TL 56665,81, 63730,00, 51668,81, 59604,18, 97304,92 KSUB bedeli ve 22/05/2015 tarihli kaçaksu bedeli 11730,36 TL olmak üzere toplam KSU bedelinin 360.037,36 TL olarak hesaplandığı, ödenecek KSU bedelinin 360037,36 -16433,14=343604,22 TL (KDV dahil), gecikme cezasının 166.464,13 (KDV dahil) olarak hesaplandığı, yapılan hesaplarda KSUB bedellerinden beton içinde kullanılan su miktarları düşülerek hesap yapıldığı, beton üretimi konusunda faaliyet gösteren firmalarda sayaç tüketiminden geçen suyun bir kısmı, beton içerisinde malzeme olarak kullanıldığı, tahakkuk ettirilirken beton içine giren suyun sayaçtan okunan tüketim değerinden ayırıp hesaplanması ancak verilen bilgilere göre yapılabildiği, yapılan tahakkuklarda hesapların pratik bir şekilde yapılmasının oldukça zor olduğu, KSUB bedeli hesabı için ..... Tarifeler Yönetmeliğinin 3.Madde 1/bbb fıkrasında KSU bedeli için tanker su ve kuyu suyu kullanan abonelerin ait olduğu tarife grubundaki fiyatın yarısın alınır denildiği, beton üretimi yapan aboneler için tarife grubunun yarısından daha düşük bir bedel alınmasıyla ilgili bir düzenleme yapılmasıyla bu tür sorunların ortadan kalkacağı görüş ve kanaati bildirilmiş, dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilerek gerekirse HMK 278/son madde uyarınca davalının işyerinin bulunduğu adreste yeniden inceleme yapılarak tarafların itirazlarının tek tek değerlendirilerek ayrıntılı gerekçeli denetime elverişli ek rapor düzenlenmesinin istenilmesine karar verilmiş, 15/02/2019 tarihli ek raporda; 11/09/2018 tarihli kök raporda yazılan hususların geçerli olduğu belirtilmiştir.
Alınan tek kişilik bilirkişi raporu hüküm kurmaya ve denetime elverişli bulunmadığından ayrıntılı ve gerekçeli rapor almak üzere dosyanın yeni bir bilirkişi heyetin tevdi ile ; davacı kurum kayıt ve belgeleri ile davalının iş yerinde keşif ve dosya kapsamı üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak ; alacağın kaynağı olan hizmetin davalıya verilip verilmediği noktasında ancak tüketim ile ilgili bedeller tahsil edildikten sonra davacı kurumun tanker, kaçak su, KSUB bedeli adı altında fatura düzenleyerek mükerrer tahsil isteminde bulunup bulunmadığı davacı ..... tarafından davalı şirketin .... Sanayi Bölgesinde bulunan hazır beton tesisi ile ilgili olarak KSUB faturaları düzenlendiğini, davalının tanker ile üçüncü kişi firmalardan fatura karşılığında bedelini ödeyerek aldığı suların tamamen hazır beton yapımında kullanılmakta olduğunu, hazır beton yapımında kullanılan sudan uzaklaştırılması gereken, kanala akıtılması gereken bir su kalmadığını, dolayısı ile suyun uzaklaştırma bedeli diye bir ücretin davalı şirketten talep edilmesinin mümkün olup olmadığı savunması irdelenerek;davacı kurumun davalıdan dava konusu kullanılmış suların uzaklaştırılması hizmeti verip vermediği ve vermesi gereken bir durum olup olmadığı var ise (KSUB) alacağının bulunup bulunmadığı, icra takibinde talep edilen asıl alacak ve gecikme cezası talebinin yerinde olup olmadığı, alacak var ise asıl alacak ve gecikme cezası miktarlarının tespiti, davalı savunmasında geçen su tankerlerinde beton yapımında kullanılan suyun hepsinin atılmadığı bir kısmının tekrar geri dönüşümünün sağlandığı yönündeki savunmaların da raporda değerlendirilmesinin istenilmesine karar verilmiş, 02/05/2019 tarihli bilirkişi heyeti raporunda; davalının hazır beton üretimi yaptığı tesisinde hazır beton üretimi dışında insan ihtiyaçları, çevre temizliği ve araç yıkamaları içn kullandığı tanker suyu için; ..... Tarifeler Yönetmeliğinin (madde 6) Yalnız Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Tarifesi Uygulanacak Aboneler başlıklı maddesinde; .....'nin su hizmetlerinden yararlanmayıp yalnızca kanalizasyon hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve sanayi tanımına giren özel ve tüzel kişilerdir. Kuyu, kaptaj, havuz ve benzeri tesislerden veya tankerle yer altı ve yüzeysel suları temin ederek kullanıp atan özel ve tüzel kişiler .....'ye başvurup abonelik sözleşmesi yapmak zorundadır. Tahakkuk edecek bedel için 17.madde hükümleri uygulanır." hükmü uyarınca KSUB ödemesinin gerektiği, ..... Tarifeler Yönetmeliğinin (madde 45) 1-Abone olmaksızın İdarenin boru hatlarından veya yeraltı suyu kaynaklarından herhangi bir teknik düzenekle su alan kişilerin kaçaksu kullanımları tutanaklar tespit edilir. 2-Tespit edilen kaçaksu kullanımı engellenir, kaçaksu kullanım müeyyidesi uygulanarak tahakkuku ve tahsili cihetine gidilir, ancak kaçaksu kullanımı bedelini ödemeyenler hakkında yasal takip başlatılır."hükmü gereğince de kaçak KSUB ödemesinin gerektiği, hükümlerine göre; takip tarihi (17/12/2015 tarihi) itibariyle .....'nin talep edebileceği alacaklarının KSUB uygunalancak tanker suyu bedelleri (kaçak kullanım dahil) 180.526,97 TL, yukarıdaki bedelin takip tarihi itibariyle gecikme cezası 101.286,22 TL olmak üzere toplam 281.813,19 TL olduğu, .....'nin %20'den az olmamak üzere tazminat talebinin mahkemenin takdirinde olduğu kanaati bildirilmiş, tarafların sunmuş oldukları itiraz dilekçeleri ve ekleri dikkate alınarak itirazları hususunda ayrı ayrı ayrıntılı ve gerekçeli şekilde açıklama yapmaları için dosyanın ek rapor alınmak üzere yeniden bilirkişi heyetine tevdii sonucu 15/07/2019 tarihli ek raporda kök raporda herhangi bir değişikliğe gerek olmadığı kanaati bildirilmiştir.
Toplanan ve sunulan deliller, alınan bilirkişi kök ve ek raporları, yazı cevapları ve tüm dosya içeriği birlikte değerlendirildiğinde; uyuşmazlık alacağın kaynağı olan hizmetin davalıya verilip verilmediği noktasında ancak tüketim ile ilgili bedeller tahsil edildikten sonra davacı kurumun tanker, kaçak su, KSUB bedeli adı altında fatura düzenleyerek mükerrer tahsil isteminde bulunup bulunmadığı noktasında olup bilirkişilerin yerinde incelemeleri ve toplanan delillere göre davalının hazır beton üretimi yaptığı tesisinde hazır beton üretimi dışında insan ihtiyaçları, çevre temizliği ve araç yıkamaları içn kullandığı tanker suyu için; ..... Tarifeler Yönetmeliğinin (madde 6) Yalnız Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Tarifesi Uygulanacak Aboneler başlıklı maddesinde; .....'nin su hizmetlerinden yararlanmayıp yalnızca kanalizasyon hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve sanayi tanımına giren özel ve tüzel kişilerdir. Kuyu, kaptaj, havuz ve benzeri tesislerden veya tankerle yer altı ve yüzeysel suları temin ederek kullanıp atan özel ve tüzel kişiler .....'ye başvurup abonelik sözleşmesi yapmak zorundadır. Tahakkuk edecek bedel için 17.madde hükümleri uygulanır." hükmü uyarınca KSUB ödemesinin gerektiği sabit olup davacı kurumca düzenlenen faturanın denetimi bakımından yapılan inceleme sonucunda da ..... Tarifeler Yönetmeliğinin (madde 45) 1-Abone olmaksızın İdarenin boru hatlarından veya yeraltı suyu kaynaklarından herhangi bir teknik düzenekle su alan kişilerin kaçaksu kullanımları tutanaklar tespit edilir. 2-Tespit edilen kaçaksu kullanımı engellenir, kaçaksu kullanım müeyyidesi uygulanarak tahakkuku ve tahsili cihetine gidilir, ancak kaçaksu kullanımı bedelini ödemeyenler hakkında yasal takip başlatılır."hükmü gereğince de kaçak KSUB ödemesinin gerektiği, hükümlerine göre; takip tarihi (17/12/2015 tarihi) itibariyle .....'nin talep edebileceği alacaklarının KSUB uygunalancak tanker suyu bedelleri (kaçak kullanım dahil) 180.526,97 TL, yukarıdaki bedelin takip tarihi itibariyle gecikme cezası 101.286,22 TL olmak üzere toplam 281.813,19 TL olduğu dikkate alınarak davalı abonman mukavelesi gereği İdaremizin İŞYERİ SAYAÇLI TANKER ABONESİ olduğundan dolayı dava konusu borçtan abone sıfatıyla sorumlu olup bu kapsamda abonman mukavelesi sözleşmenin taraflarının ilzam etmekte ve her iki tarafa edim yükümlülüğü yüklediği dikkate alınarak bilirkişi heyetinin raporu denetime elverişli ve hakkaniyete uygun kabul edilerek hükme esas alınarak aşağıdaki şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmesi yönünde mahkememizde kanaat oluşmuştur.
Tüm bu nedenlerle;davanın Kısmen kabulüne, kısmen reddine,Küçükçekmece ... İcra Dairesinin ... Esas sayılı takip dosyasına davalı tarafından yapılan itirazın kısmen iptali ile takibin 281.813,19 TL asıl alacak yönünden aynen devamına, hüküm altına alınan asıl alacağa (281.813,19 TL) takip tarihinden başlamak üzere talebi aşmamak üzere yasal faiz yürütülmek suretiyle devamına, davacının icra inkar tazminatı talebinin koşulları oluşmadığından dolayı reddine, davacının fazlaya ilişkin talebinin reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
Mahkememizin ... Esas - .... Karar sayılı 26/09/2019 tarihli kararı İstinaf edilmiş, İstanbul BAM ... Hukuk Dairesinin ... Esas - .... Karar sayılı 23/09/2021 tarihli kararı “Bilirkişi raporunun ..... Tarifeler Yönetmeliğine uygun olduğu görülmekle rapor doğrultusunda karar verilmesi usul ve yasaya uygundur. Bu itibarla, ilk derece mahkemesince verilen kararda mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesi bakımından usul ve esas yönünden yasaya aykırı bir durum bulunmamasına göre, istinaf eden davacının istinaf başvurusunun HMK 353/1-b-1 maddesi uyarınca reddine karar verilmesi gerekmiştir. ” şeklinde karar verilerek dosyanın mahkememize iade edildiği, davacı vekilince ilgili karar temyiz edilerek dosya Yargıtay'a gönderilmiş, Yargıtay ... Hukuk Dairesinin ... Esas - ... Karar sayılı 21/04/2022 tarihli kararı “Konunun uzmanlarından oluşturulacak bilirkişi kurulundan, dava konusu faturaların öncelikle dökümlerinin yapılarak hangilerinin tüketim endeksli atık su bedeline ilişkin hangilerinin kaçak endeksli oldukları açıklanmasının istenilmesi, davaya konu edilen dönemlerde yürürlükte olan yönetmelik hükümleri uyarınca su bedel ve kaçak hesabına ilişkin ayrıntılı açıklama yapılan, denetlemeye elverişlik şekilde rapor alınması ve ulaşılacak sonuca göre uyuşmazlığın esası hakkında karar verilmesi gerekirken, yanılgılı ve eksik değerlendirmeler içeren bilirkişi raporu esas alınarak yazılı şekilde karar verilmiş olması, doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir. İlk derece mahkemesi kararının, yukarıda açıklanan nedenlerle bozulmasına karar verilmiş olduğundan, işbu karara karşı yapılan istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin bölge adliye mahkemesi kararının da kaldırılmasına karar verilmiştir.” gerekçesiyle bozularak mahkememizin ... Esasına kaydedilmiştir.
BOZMA İLAMI SONRASINDA YAPILAN DEĞERLENDİRME
Dava konusu faturaların dökümlerinin yapılarak hangilerinin tüketim endeksli atık su bedeline ilişkin hangilerinin kaçak endeksli oldukları, davaya konu edilen dönemlerde yürürlükte olan yönetmelik hükümleri uyarınca su bedel ve kaçak hesabına ilişkin ayrıntılı açıklama yapan ve davacı kurum kayıt ve belgeleri ile dosya kapsamı üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak davacı kurumun davalıdan dava konusu kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeli (KSUB) alacağının bulunup bulunmadığı, icra takibinde talep edilen asıl alacak ve gecikme cezası talebinin yerinde olup olmadığı, alacak var ise asıl alacak ve gecikme cezası miktarlarının tespiti, davalı savunmasında geçen su tankerlerinde beton yapımında kullanılan suyun hepsinin atılmadığı bir kısmının tekrar geri dönüşümünün sağlandığı yönündeki savunmaların da denetlemeye elverişli raporda değerlendirilmesinin istenilmesine karar verilmiş, bilirkişiler 04/01/2023 havale tarihli raporlarında; 22.04.2010-17.12.2015 tarihleri arasında davalı vekilinin beton içinde kullandığı su miktarı toplam su tüketiminden çıkarılarak, KSUB miktarı ve Gecikme cezasının hesaplandığını, KSUB bedeli hesaplamalara göre; KDV dahil 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 tarihlerinde sırasıyla; 19.333,28 TL, 56.665,81 TL, 63.730,00 TL, 51.668,81 TL, 59.604,18 TL, 97.304,92 TL KSUB bedeli ve 22.05.2015 tarihli kaçaksu bedeli 11.730,36 TL olmak üzere toplam KSUB bedelinin 360.037,36 TL olarak hesaplandığını, davalıdan talep edilebilecek ödenmeyen KSUB bedelleri toplamının 343.604,22 TL (KDV dahil), 17.12.2015 tarihine kadar işlemiş gecikme cezaları toplamının 166.464,13 TL (KDV dahil) olabileceğini, yapılan bu değerlendirmelerin önceki bilirkişi ...ın değerlendirme ve sonuçlarına uygun düştüğünü, yapılan hesaplarda KSUB bedellerinden beton içinde kullanılan su miktarları, düşülerek hesaplamaları yapıldığını, beton üretimi konusunda faaliyet gösteren firmalarda sayaç tüketiminden geçen suyun bir kısmının beton içerisinde malzeme olarak kullanıldığını, tahakkuk ettirilirken beton içine giren suyun sayaçtan okunan tüketim değerinden ayırıp, hesaplanmasının ancak verilen bilgilere göre yapılabileceğini, KSUB bedeli hesabı için ..... Tarifeler Yönetmeliğinin 3. madde 1/bbb fıkrasında “KSUB bedeli için, tanker suyu ve kuyu suyu kullanan abonelerin ait olduğu tarife gurubundaki fiyatın yarısı alınır” denildiğine ilişkin görüş ve kanaatlerini bildirmişlerdir.
Toplanan ve sunulan deliller, alınan bilirkişi raporları, Yargıtay ilamı, yazı cevapları ve tüm dosya içeriği birlikte değerlendirildiğinde;
Uyuşmazlığın takibe konu faturaların hangilerinin tüketim endeksli atık su bedeline ilişkin hangilerinin kaçak endeksli oldukları, davaya konu edilen dönemlerde yürürlükte olan yönetmelik hükümleri uyarınca su bedel ve kaçak hesabına ilişkin ayrıntılı açıklama yapan ve davacı kurum kayıt ve belgeleri ile dosya kapsamı üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak davacı kurumun davalıdan dava konusu kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeli (KSUB) alacağının bulunup bulunmadığı, icra takibinde talep edilen asıl alacak ve gecikme cezası talebinin yerinde olup olmadığı, alacak var ise asıl alacakve gecikme cezası miktarlarının tespitinden kaynaklı olup alınan raporlar ve dosya içeriği toplanan delillere yerinde yapılan inceleme ve alınan görüntülere göre ,... San. Tic. A.Ş .... Mah. ... ocakları
mevkii adresinde Beton üretimi konusunda faaliyet göstermektedir Ağustos 2018 tarihinde
yerinde inceleme yapılmıştır. Davalı hazır beton üretimi yapmaktadır. Üretimde esas unsur su kullanımıdır. Bilirkişilerinde tespit ettiği gibi su temiz, içilebilir, berrak ve kokusuz her su beton üretiminde kullanılabilir. Beton karma suyu
asit niteliğinde olmamalıdır. Sülfat, değişik tuz vb. betona zarar verebilecek kimyasal
maddeler içermemelidir
denmiştir.
Özetle; tesiste su, personel ve işçi su kullanımlarında, tranmikser araçların, beton pompası
yıkanmasında, tesis arazisinin yıkanmasında, ve beton üretimi içinde kullanılmaktadır. Tesis
yetkilileri personel ihtiyaçlarından kaynaklanan evsel atıksuların fosseptikte toplanıp,
vidanjör ile çektirildiği , kullanılan suyun büyük bir kısmının beton üretimi içinde
kullanıldığını, transmikserlerin yıkanmasından kaynaklanan atıksuların çökeltme havuzuna
alındığı, çökeltme havuzunda dinlendirilen suyun tekrar üretimde kullanıldığı belirtilmiştir.
..... kanalını kullanmadıklarını belirterek, KSUB faturalarına itiraz etmişlerdir.
... Mah. ..... Bulvarı adresinde Beton üretimi konusunda
faaliyet gösteren ... San. Tic. A.Ş ve ..... arasındaki ....
nolu sözleşme nolu TANKER sözleşmesi, gereği tahakkuk ettirilen kullanılmış suların
uzaklaştırma bedeline söz konusu davalı firma atıksu olmadığını ve ..... kanalını
kullanmadığını belirterek, itiraz etmiştir.
Ancak ..... Tarifeler Yönetmeliğinin
kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeli tarifesi başlığı altında
MADDE 22- (1) İdarenin şehir şebeke suyu hizmetlerinden yararlanmayıp kuyu, kaptaj,
havuz ve benzeri tesislerden veya tankerle yeraltı ve yüzeysel suları temin ederek kullanan
veya kanalizasyon şebekesinden yararlanan özel ve tüzel kişiler kullanılmış suların
uzaklaştırılması bedelini ödemekle yükümlüdürler.
2) Tüketilen her bir m³ su üzerinden alınan kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeli
bonenin ait olduğu tarifenin yarısı olarak belirlenir. denilmektedir.
KSUB aboneleği için kanalizasyon şebekesinin bulunmaması davalının
atıksu bedeli ödemesine engel değildir. Aboneden atıksu bedeli alınırken, .....’nin hizmetini
sadece kanal hizmeti verip vermediği hususuyla sınırlamamak gerektiği açıktır.
KAÇAKSU DURUMU
..... tarifeler Yönetmeliği ‘nin Kaçak su kullanımı ve re’sen abonelik başlıklı MADDE 45- (1)
Abone olmaksızın; İdarenin boru hatlarından veya yer altı suyu kaynaklarından her hangi
bir teknik düzenekle su alan kişilerin kaçak su kullanımları tutanakla tespit edilir.
..... elemanlarınca, 25.05.2015 tarihinde ... Nolu Kaçak Su Ve Usulsüz Su
kullanım İle Mühürleme Tutanağı İle ilgili adreste yapılan kontrolde tanker
tesisatına sayaçtan önce sıva altında ilave 60’lık tesisat sonrası tesisata bypass sisitemi ile
bağlantı yapıp, kayıt dışı tanker suyu kullandığının tespit edildiğini belirterek, direk
bağlantı yapılan yerin fotoğraflarını ekinde sunmuştur.
..... tarifeler Yönetmeliği ‘nin MADDE 45- (1) Abone olmaksızın; İdarenin boru hatlarından
veya yer altı suyu kaynaklarından her hangi bir teknik düzenekle su alan kişilerin kaçak su
kullanımları tutanakla tespit edilir. denilmektedir.
Bahsi geçen tutanağa göre; 25.05.2015 tarihinde bahsi geçen adresteki .....
Tarifeler Yönetmeliğinin 45. Madde /1. fıkrasına göre tesisata bypass yaparak tüketim
miktarını tespit edilmesini engellemiştir. Buradaki kaçak su .....’nin suyunu izinsiz
kullanmak şeklinde değildir. Firma 3. Şahıslardan tanker suyu kullanmaktadır. Kendi satın
alıp, kullandığı tanker suyunun miktarının tespit edilmesi engellemek için sayaç
öncesinden bir 60’lık boru ile bağlantı alıp, sayaç sonrasına bağlantı yaparak sayaçtan su
tüketim miktarınınn tespit edilmesini engellediği , bu durumda KSUB faturası için gerekli
olan bilgileri engellediği anlama gelir. Bu durumda; .....’nin rızası olmaksızın ve tanker
suyu tüketim miktarının belirlenmesini engellenmiştir. Şeklinde tespitlerde bulunulmuştur.
Hükme esas alınan son bilirkişi heyeti raporuna göre de davalıdan talep edilebilecek ödenmeyen ksub bedelleri toplamının
343.604,22tl (kdv dahil), 17.12.2015 tarihine kadar işlemiş gecikme cezaları
toplamının 166.464,13 (KDV Dahil) olabileceği hesaplanmıştır. Yapılan bu
değerlendirmeler önceki bilirkişi ....’ın değerlendirme ve sonuçlarına da uygun
düşmüş olup sonuç olarak bilirkişilerce yapılan hesaplarda KSUB bedellerinden Beton içinde kullanılan su miktarları,
düşülerek hesaplamaları yapılmıştır. Beton üretimi konusunda faaliyet gösteren firmalarda
sayaç tüketiminden geçen suyun bir kısmı, beton içerisinde malzeme olarak kullanılmaktadır.
Tahahkuk ettirillirken beton içine giren suyun , sayaçtan okunan tüketim değerinden ayırıp,
hesaplanması ancak verilen bilgilere göre yapılabilmektedir. KSUB bedeli hesabı için .....
Tarifeler Yönetmeliğinin 3. MADDE 1/ bbb fıkrasında ” KSUB bedeli için, tanker suyu ve
kuyu suyu kullanan abonelerin ait olduğu tarife gurubundaki fiyatın yarısı alınır”
denilmektedir. Hesaplamaların bu esaslara göre yapılmak zorunda kalındığı görüş ve kanaati yerinde görülerek davanın kısmen kabul, kısmen reddi ile; Küçük Çekmece ... icra dairesinin ... esas sayılı takip dosyasına davalı tarafından yapılan itirazın kısmen iptali ile takibin 343.604,22-tl asıl alacak ve 166.464,13-tl gecikme cezası olmak üzere toplam 510.068,35‬-tl olarak devamına hüküm altına alınan asıl alacağa (510.068,35‬-TL) takip tarihinden başlamak üzere talebi aşmamak üzere yasal faiz yürütülmek suretiyle devamına, alacak likit olmayıp hesaplamalar neticesinde ortaya çıkmış olup borçlu tarafından bilinirlik şartı oluşmadığından Davacının icra inkar tazminatı talebinin koşulları oluşmadığından reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
DAVANIN KISMEN KABUL, KISMEN REDDİ İLE;
-Küçükçekmece ... İcra Dairesinin ... Esas sayılı takip dosyasına davalı tarafından yapılan itirazın kısmen iptali ile takibin 343.604,22-TL asıl alacak ve 166.464,13-TL gecikme cezası olmak üzere TOPLAM 510.068,35‬-TL OLARAK DEVAMINA,
-Hüküm altına alınan asıl alacağa (510.068,35‬-TL) takip tarihinden başlamak üzere talebi aşmamak üzere yasal faiz yürütülmek suretiyle devamına,
-Davacının icra inkar tazminatı talebinin koşulları oluşmadığından reddine,
-Davacının fazlaya ilişkin talebinin reddine,
-Davacı kurum harçtan muaf olduğundan Harçlar Tarifesi uyarınca alınması gereken 34.842,77 TL harcın davalıdan alınarak hazineye irat kaydına,
-Davacı tarafça tebligat ve müzekkere gideri ile bilirkişi ücretleri olmak üzere yapılan 9.730,75 TL yargılama giderinin davanın kabul ve ret oranına göre hesaplanan 3.113,41 TL'sinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, kalan kısmının kendi üzerinde bırakılmasına,
-
Davalı tarafça yapılan yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda hüküm kurulmasına yer olmadığına,

-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca tayin ve takdir olunan 74.107,52 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
-Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca tayin ve takdir olunan 134.729,28 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider avansının HMK 333.maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra talep halinde taraflara iadesine,
-HMK'nin uygulanmasına dair yönetmeliğin 58/1 maddesi gereğince taraflardan birinin talebi halinde gerekçeli kararın taraflara tebliğine,
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 ila 360'ncı madde hükümleri uyarınca, mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye verilecek dilekçe ile kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde veya istinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf başvuru hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye vereceği cevap dilekçesi ile iki hafta içerisinde TEMYİZ yolu açık olmak üzere hazır olan davacı vekilinin e-duruşma yolu ile yüzüne karşı oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 16/02/2023

Başkan ...
¸e-imzalıdır
Üye ...
¸e-imzalıdır
Üye ...
¸e-imzalıdır
Katip ....
¸e-imzalıdır



Full & Egal Universal Law Academy