Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu 2010/32 Esas 2011/9 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2010/ 32
Karar No: 2011 / 9
Karar Tarihi: 18.02.2011

(1602 S. K. m. 40) (Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği m. 42)

Davacı vekili 05.05.2010 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kayıtlarına geçen dava ve cevap dilekçelerinde özetle; davacının hastalık sebebiyle 27.08.2010 tarihine kadar askerliğinin ertelendiği, muhtemel sevk tarihinin 30.11.2010 olduğunu, davacıda Wolff Parkinson White Sendromu rahatsızlığının tespit edildiğini, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 42'nci maddesinde yer alan bu rahatsızlığın erbaş ve erleri için askerlikten muaf tutulmasını gerektirdiğini ancak 2 numaralı sınıflandırma çizelgesinde bu rahatsızlığı olan subayların yardımcı sınıflarda görev yapabileceğinin düzenlendiğini, aynı hastalıktan dolayı erbaş ve erler askerlikten muaf olurken üniversite mezunu yedek subay aday adaylarının askerlikten muaf olmamasının Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, davacının hastalık nedeniyle askerlikten muaf tutulması için Askerlik Şubesine yaptığı başvurunun red edildiğini, bunun hukuka aykırı olduğunu belirterek WPW hastalığına sahip yedek subay aday adayı yükümlülerin yardımcı sınıflarda görev yapabileceğine ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 2 numaralı sınıflandırma çizelgesindeki düzenlemenin iptaline, davacının askerlik hizmetinden muaf tutulduğu yönünde karar ittihazına, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulunun 14.05.2010 tarih Gensek:2010/1778 Esas No:2010/32 sayılı kararı ile şartları bulunmadığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümlerinin Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığınca yürütülmesi nedeniyle İçişleri Bakanlığının da husumet makamına alınmasına karar verilmiştir.

Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacının Askerlik meclisinde yapılan muayenesinde askerliğe elverişlidir kararı verildiği, yedek subay aday adayı olarak askerliğine karar alındığı, sevk sırasında rahatsızlığını beyan ettiği, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Sağlık Kurulunun 28.08.2009 tarih 833 sayılı ve ön uyarılma sendromu teşhisli raporu ile bir yıl sevk geciktirmesi karan verildiği, Gürün Askerlik Şubesi Başkanlığının 31.03.2010 tarihli askerlik durumu konulu belgesinde davacının askerlik işlemleri yönünden 30.11.2010 tarihe kadar bir sakınca olmadığının belirtildiği, davacının 02.04.2010 tarihli dilekçesi ile Askerlik Şubesine müracaat ederek hastalık nedeni ile askerlikten muaf tutulmasına karar verilmesini talep ettiği, Gürün Askerlik Şubesi Başkanlığının 16.04.2010 tarihli yazısı ile yükümlülerin askerlik işlemlerinin 1111 sayılı kanun ve Askeralma Yönergesi hükümlerine göre yapıldığı, Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde yedek subay aday adaylarına ertesi yıla terk kararı verilen tanıların bazılarında, 15 aylık erbaş ve erlere askerliğe elverişli değildir kararı verilen maddelerin bulunduğu, sevk geciktirme raporu bitiminde tekrar sağlık muayenesine tabi tutulacağının bildirildiği, bu işlemin ve Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine ekli 2 nolu sınıflandırma çizelgesinde WPW Sendromu bulunan subayların yardımcı sınıflarda görev yapabileceğine ilişkin düzenlemenin iptalinin dava konusu yapıldığı anlaşılmıştır.

İdari işlem kamu gücü kullanılarak bir hukuki durum doğurmak, var olan bir hukuki durumu değiştirmek ya da ortadan kaldırmak için yapılan irade açıklamaları olarak tanımlanmaktır. İdari işlem yöneldiği sonucun niteliğine göre yükümlendirici veya yararlandırıcı olabilir, ilgilinin hukuki statüsünde bu yönde değişiklik yaratır. İdari işlem icrailik vasfına sahiptir, başka bir işlemin varlığına gerek olmaksızın çeşitli hukuki sonuçlar doğurur. İdarenin her faaliyeti idari işlem değildir. Başka bir işlemin varlığına gerek olmaksızın doğrudan doğruya hukuki sonuç doğuran işlemler idari yargıda iptal davasına konu olurlar. Bilgi verici, açıklayıcı, tavsiye niteliğindeki yazılar, iç düzen ve hazırlık işlemleri idari davaya konu olamazlar. Somut olayda hastalık nedeniyle askerlik hizmetinden muaf tutulması için dilekçe verilmiş, Askerlik Şubesi Başkanlığınca mevzuat hükümleri belirtilmek suretiyle ertesi yıla erteleme kararından sonra askeri hastane tarafından verilecek rapora göre işlem yapılacağı bildirilmiştir. Askerlik Şubesi Başkanlığının yazısı bilgi mahiyetindedir, kişinin statüsünü etkileyen hukuki sonuç doğuran icrai bir işlem değildir. Ara kararı ile davacının akibeti sorulmuş, erteleme bitim tarihinde sevk edildiği GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi sağlık kurulunun 27.08.2010 tarih ve 810 sayılı raporu ile yeniden bir yıl sevk geciktirmesi verildiği bildirilmiştir. Davacının askerlik hizmeti ile ilgili olarak kesin işlemli bir raporun olmadığı, buna bağlı olarak askerlikten muaf tutulup tutulmadığı hakkında bir karar verilmediği anlaşılmıştır.

1602 sayılı kanunun 40'ncı maddesinde kanuna göre ilanı gereken düzenleyici ve genel tasarruflara karşı ilan tarihini izleyen altmış günden itibaren veya bu tasarrufların kendilerine uygulanması halinde düzenleyici tasarruf veya işleme karşı veya her ikisi aleyhine dava açılabileceği belirtilmiştir.

Davacı hakkında kesin işlemli rapor düzenlenmediğinden Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneğinin iptali talep edilen düzenlenmesi davacıya uygulanmamıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 2 Numaralı Sınıflandırma Çizelgesinde en son 16.07.2008 gün ve 26938 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile değişiklik yapılmıştır. Değişikliğin yayımlandığı tarihi takip eden almış gün içerisinde dava açılabilir. Bu sürenin geçmesinden sonra dava açıldığından söz konusu istemle ilgili davada süre aşımı bulunduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

1. İdari davaya konu olabilecek kesin icrai bir işlem bulunmadığından DAVANIN REDDİNE,

2. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği 2 nolu sınıflandırma çizelgesi 42 B maddesi ilgili düzenlemenin iptali isteminin süre aşımı nedeniyle REDDİNE, 18 Şubat 2011 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy