Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu 2009/50 Esas 2009/55 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2009/ 50
Karar No: 2009 / 55
Karar Tarihi: 17.09.2009

(2709 S. K. m. 125) (1602 S. K. m. 36, 38, 44, 45) (1632 S. K. m. 30)

Davacı 03.07.2009 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaydına geçen dava dilekçesinde özetle, 19.01.2000 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldığını, 1992 yılında terörle mücadele kapsamında icra edilen operasyon sırasında kastın aşılması suretiyle adam öldürmek suçundan Muş Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15.11.2005 tarihli kararıyla 8 yıl 10 Ay hapis cezasına mahkum edildiğini bu ceza nedeniyle emekli edildikten 7 yıl sonra emekli subay kimlik kartının şahsından ve ailesinden geri alındığını belirterek askeri kimlik kartının şahsına ve aile mensuplarına iade edilmesinin, Askeri Ceza Kanunu'nun 30'ncu maddesinin Terörle mücadele kapsamında operasyon icrası sırasında işlenen suçlardan ceza alanların süreleri uygunsa emekli edilmesi uygundur. şeklinde düzenlenerek emekli haklarının korunmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyası Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Genel Sekreterliğinin 07.09.2009 tarihli yazısı ile 1602 sayılı Kanun'un 45'nci maddesi uyarınca bir karar verilmek üzere Kurulumuza gönderilmiştir.

Bilindiği üzere 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu'nun bu Mahkemede açılacak davalara ait dilekçelerin neleri kapsayacağını belirten 36'ncı maddesi:

Dilekçelerde:

a) Tarafların ad ve soyadları ile sınıf ve rütbeleri, duhulü, nasbi, adresleri ve unvanları, varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları ile adresleri ve unvanları;

b) Davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı deliller;

c) Davaya konu olan idari eylem ve işlemin yazılı bildirim tarihi;

d) Tazminat davalarında uyuşmazlık konusu miktar gösterilir.

Dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örnekleri karşı taraf sayısından bir fazla olur. hükmünü amirdir.

Diğer taraftan, 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu'nun Aynı dilekçe ile dava açılabilecek haller başlıklı 38'inci maddesi; ... idari eylem ve işlemler aleyhine ayrı ayrı dava açılır. Ancak aralarında maddi ve hukuki bakımdan bağlılık varsa, aynı şahsı ilgilendiren birden fazla eylem ve işlemler aleyhine bir dilekçe ile de dava açılabilir. hükmünü içermektedir. Dolayısıyla, aralarında maddi ve hukuki yönden bağlılık bulunmayan işlemler aleyhine ayrı dilekçeler ile dava açılması gerekmektedir. Aynı Kanunun İlk İnceleme Üzerine Verilecek Karar başlıklı 45/B maddesinde ise, 38'inci maddede öngörülen koşullara uygun olmaksızın açılan davalarda dilekçenin reddine karar verileceği belirtilmiştir.

T.C. Anayasası'nın 125/5'nci maddesinde de; Yargı yetkisi idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır. Yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak bir biçimde yargı kararı verilemez. hükmüne yer verilmiştir.

Dava dilekçesi ve ekleri incelendiğinde; Davacı ve adres bilgileri ile, davalının gösterilmediği, herhangi bir idari işlemin iptaline yönelik talepte bulunulmadığı, askeri kimlik kartlarının şahsına ve ailesine iade edilmesine ve Askeri Ceza Kanunu'nun 30'ncu maddesinde düzenleme yapılarak emekli haklarının korunmasına karar verilmesi şeklinde idari işlem tesisi niteliğinde talepte bulunulduğu anlaşılmıştır.

Dava konusu açık ve net olmalıdır. Davacının emekli haklarının korunmasına karar verilmesi şeklindeki talebi ile idarenin hangi işlem veya eylemini dava konusu ettiği anlaşılamamıştır. Eğer Emekli Subay Askeri kimlik kartının geri alınması işlemi ile emeklilik haklan konusunda idarenin herhangi bir işlem veya eylemi dava konusu yapılmak isteniyorsa eksiklikler tamamlanarak dava konusu ve dayandığı deliller gösterilmek suretiyle aralarında maddi ve hukuki yönden bağlılık bulunmayan her bir idari işlem veya eylem için ayrı ayrı dilekçelerle dava açılmalıdır. İdari işlem tesisi niteliğinde yargı kararı verilemeyeceğinden hangi idari işlemin iptali talep ediliyorsa dava konusu açık ve net olarak belirtildikten sonra işlemin iptali talep edilmeli, idari işlem tesisi niteliğinde talepte bulunulmamalıdır.

Bu itibarla 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu'nun 44/e ve 45/B maddeleri gereğince DİLEKÇENİN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy