Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu 2008/26 Esas 2009/15 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2008/ 26
Karar No: 2009 / 15
Karar Tarihi: 20.02.2009

(Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği m. 4, 53, 69, 71, 72)

Davacı vekili, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmek üzere 27.05.2008 tarihinde Konya İdare Mahkemesi kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin Kara Havacılık sınıfında helikopter pilotu olduğunu, pilot olmadan önce de sol böbreğinde Sol Hypoplazik Böbrek olduğu tespit edilmesine rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği 53 A F/l maddesi gereği uçucu yetiştirilmeye elverişlidir raporu verildiğini, aynı raporların 11.10.2006 tarihinde de verildiğini ancak son olarak yapılan yıllık periyodik muayene sırasında müvekkilinde başından beri var olan Sol Hypoplazik Böbrek tanısından dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin B 53 F/l maddesi gereğince pilota elverişli olmadığına ve yeniden sınıflandırılmasına karar verildiğini, müvekkilinin bütün değerlerinin normal olmasına rağmen yönetmeliğin B 53 F/l maddesi gereğince sınıfını yitirmesinin hukuka ve çağın koşullarına uygun olmadığını, sınıflandırma çizelgesinin günün sağlık koşullarına uygun olmadığını, müvekkilinin pilot olmasına mani bir durumunun olmadığım belirterek müvekkilinin uçuculuk görevinden ayırılarak yeniden sınıflandırmaya tabi tutulmasına ilişkin işlemin iptali ile yürütmenin durdurulmasına ve Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin 1 numaralı sınıflandırma çizelgesinin hastalık ve arızalar listesi 53'ncü madde B dilimi 1'nci fıkrasının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda: Davacı hakkında Eskişehir Hava Sağlık Muayene Merkezinin 20.09.2005 tarih ve 1826 sayılı raporu ile Sol Hypoplazik Böbrek tanısı ile A/53 F/1 Uçucu yetiştirilmeye elverişlidir kararı verildiği, davacının sınıf okulunu bitirmeyi müteakip Kara Pilot Teğmen olarak göreve başladığı, 2006 yılında da Eskişehir Hava Sağlık Muayene Merkezinin 10.10.2006 tarih ve 2246 sayılı raporu ile aynı tanı ve kararın verildiği, 2007 yılında yapılan periyodik muayeneler sırasında İzmir/Güzelyalı Hava Sağlık Muayene Merkezinin 09.10.2007 tarih ve 711 rapor numaralı raporu ile Sol Hypoplazik Böbrek tanısı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği B/53 F/l maddesi uyarınca pilotaja elverişli değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 (İki) nolu sınıflandırma çizelgesinde (+) işaretli sınıflardan birinde yeniden sınıflandırılması uygundur. Arızası uçuştan dolayı değildir. Kararı verildiği, yapılan birinci kontrol muayenesi sonucunda da Eskişehir Asker Hastanesi 1 numaralı Hava Sağlık Muayene Merkezinin 03.01.2008 tarih ve 02 numaralı raporu ile aynı teşhis ve kararla davacının pilotaja elverişli olmadığına karar verildiği, Kara Havacılık Komutanlığı'nın 04.03.2008 tarih ve MRK.Ş.:8050-343-08/İd.Ks. sayılı emri ile davacının uçuculuktan çıkarılarak yeniden sınıflandırmaya tabi tutulduğu, davacının bu işlemin iptali ile yürütmenin durdurulmasına ve Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin 53/B maddesi 1'nci fıkrasının iptali istemiyle süresinde bu davayı açtığı anlaşılmıştır.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulunun 13.06.2008 tarih ve Gensek No: 2008/1736, Esas No:2008/26 sayılı kararı ile davacının yürütmenin durdurulmasına ilişkin isteminin reddine karar verilmiştir.
Dava konusu ile ilgili olarak tartışılması gereken ilk konu, Yönetmeliğin 1 numaralı sınıflandırma çizelgesinin hastalık ve arızalar listesi 53'ncü madde ve B dilimi 1'nci fıkrasının iptali istemidir.

Davacı her ne kadar dava dilekçesi ve cevap dilekçesinde pilotla beraber uçan hava teknisyenleri için Hypoplazik Böbrek tanısında hava teknisyeni olamayacaklarının yönetmelikte belirtilmediğini, mevcut bu çelişkinin yönetmeliğin işlerliğini yitirdiğini gösterdiğini, müvekkilini muayene eden doktorların yönetmeliğin yetersiz olduğunu söylediklerini ileri sürmüş ise de;

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin hastalık ve arızalar listesinin 53'ncü maddesi B dilimi 1'nci fıkrasında Fonksiyon bozukluğu yapmış tek taraflı, komplikasyon yapmış, iki taraflı böbrek ve üreter şekil bozuklukları, nüks eden taşları, mesane hastalıkları, sekelleri, bunların anomolileri ve ameliyatları gösterilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne ekli Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 1 numaralı sınıflandırma çizelgesinde yönetmeliğin 53'ncü maddesi B dilimi 1'nci fıkrasına uyan hastalığı bulunan subay ve astsubayların Kara Havacılık sınıfı görevini yapamayacakları belirtilmiştir.

Kamu hizmetinin görülme biçiminde ve bu hizmetin hangi nitelikteki personel eliyle gördürüleceğinin belirlenmesi ve seçiminde idarenin hizmet gerek ve özelliklerini gözeterek bir takdir yetkisi mevcuttur. İdare bazı kamu personeli için getirdiği ölçütleri, bir kısmı veya diğeri için hizmet gerek ve özelliklerini gözeterek aramayabilir veya farklı ölçütler getirebilir. Bu bağlamda Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin Hastalık ve Arızalar Listesi ile ekinde yer alan sınıflandırma çizelgeleri incelendiğinde birçok hastalık ve arızanın farklı düzeylerinin olduğu, rahatsızlığın görüldüğü personelin sınıfı ve rütbesi de dikkate alınarak sınıflandırma çizelgelerinin düzenlendiği, hatta aynı sınıflandırma çizelgesinde yer alan ölçütlerin ayni sınıfa tabi personel arasında da rütbelerine göre çeşitlilikler gösterebildiği, bunun hem personelin alacağı görev, görev şartları ve hem de tıbbın gereği olarak kişilerin yaşları ve tıp bilimindeki gelişmeler doğrultusunda değişebildiği görülmektedir. Davalı idarenin savunmasında da belirtildiği üzere Yönetmelikteki Hastalık ve Arızalar Listesi ile sınıflandırma çizelgeleri Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı'nın ilgili bilim dalı azmanlarının yanı sıra, ilgili ihtisas hastanelerin uçuş tabipleri ve diğer azmanlar ile ilgili sınıfların temsilcilerinin katılımı ile hazırlanmaktadır. İdare, Yönetmeliğe ekli Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1 numaralı sınıflandırma çizelgesinde hastalık ve arızalar listesi 53'ncü madde B dilimi 1’nci fıkrasına uyan arızası bulunan subay ve astsubayların Kara Havacılık sınıfı görevini yapamayacaklarını belirtmek suretiyle kamu hizmetini hangi sınıf ve rütbedeki ve hangi sağlık niteliğine haiz kamu personeline gördüreceği konusunda takdir yetkisi kullanmıştır. İdare söz konusu yönetmeliğinin 53/A maddesi 1'nci fıkrası ile fonksiyon bozukluğu yapmamış böbrek arızasını sınıfını görevini yapmaya engel saymazken, aynı yönetmeliğin 53/B maddesinin 1'nci fıkrası uyarınca fonksiyon bozukluğu yapmış böbrek arızası bulunan subay ve astsubayların Kara Havacılık sınıfı görevini yapamayacağım tespit etmiş olmakla, bu tespitte takdir yetkisinin yanlı ve sübjektif bir şekilde kamu yararı amacına aykırı olarak kullanılması durumu mevcut değildir. Davacının söz konusu sınıflandırma çizelgesinin yetersiz ve işlerliğini yitirdiğine ilişkin beyanları soyut iddiadan ibarettir. Tüm bu nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin 1 numaralı sınıflandırma çizelgesinin hastalık ve arızalar listesi 53'ncü madde B dilimi 1'nci fıkrasının iptalini gerektiren bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Davacının uçuculuktan ayırma işleminin iptaline yönelik isteminin incelenmesinde;

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin 72'nci maddesinde yetişmiş uçucular hakkında, hava sağlık muayene merkezlerindeki muayeneleri sırasında uçuş yönünden karar verilirken uçucu adayların niteliklerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Aynı yönetmeliğin Uçucu adaylarının sağlık nitelikleri başlıklı 69/3 ve 4'ncü maddesi ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı uçucu adaylarına Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1 numaralı sınıflandırma çizelgesindeki uçucuların sağlık yetenekleri ile ilgili hükümler, .....uygulanır.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, .... uçucu adayları için; uçucu adayı uçuculuk sağlık niteliğini kaybettiğinde, Hava Sağlık Muayene Merkezleri tarafından Uçucu yetiştirilmeye elverişli değildir kararı verilir ve uçucu adayları hakkında bu yönetmeliğin 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgelerine göre işlem yapılır. hükmüne amirdir.

Aynı yönetmeliğinin 71/2'nci maddesinde de, Hava Sağlık Muayene Merkezlerince verilen raporlara itiraz edildiği veya karar onay makamlarınca tatminkar bulunmadığı takdirde uçucunun Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Komutanlığı'nca birinci kontrol muayenesi için diğer bir Hava Sağlık Muayene Merkezine gönderileceği, yapılan ilk muayene kararı ile sonraki kontrol muayenesi arasında uyuşmazlık bulunmazsa kararın kesinlik kazanacağı hükmüne yer verilmiştir.

Bu mevzuat hükümleri kapsamında dava konusu olaya dönüldüğünde; Davacının ilk muayenesi sonucunda İzmir/Güzelyalı Hava Sağlık Muayene Merkezi tarafından verilen rapor ile, 1'nci kontrol muayenesi sırasında Eskişehir Hava Sağlık Muayene Merkezi tarafından düzenlenen raporun teşhis ve karar bölümleri arasında uyumsuzluk bulunmadığı anlaşılmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin ekli Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1 numaralı sınıflandırma çizelgesinde davacı hakkında düzenlenen raporda belirtilen ve Yönetmeliğin Hastalık ve arızalar kıstasının 53'ncü maddesi B dilimi 1'nci fıkrasına uyan fonksiyon bozukluğu yapmış böbrek arızası Kara Havacılık sınıfı görevinin yapılmasına engel hal olarak gösterilmiştir.

Tüm bu açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde uçuculuk sağlık niteliğini kaybeden davacının uçuculuktan ayırılarak Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 numaralı sınıflandırma çizelgesindeki (+) işaretli sınıflarda yeniden sınıflandırma işlemine tabi tutulmasında mevzuata ve hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy