Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2014/360 Esas 2014/1184 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2014/ 360
Karar No: 2014 / 1184
Karar Tarihi: 26.09.2014

(926 S. K. m. 109) (Subay Sicil Yönetmeliği m. 108, 110, 111)

Davacı; 03.03.2014 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesinde özetle; 05.01.2014 tarihinde yapılan subaylığa geçiş yazılı sınavına girdiğini, 83 puan aldığını, mülakat sonunda kontenjana giremediğini öğrendiğini, kontenjana giren ……'nın mülakattan önce alması gereken sağlık raporunu teslim etmediğini, mülakattan sonra teslim ettiğini, bu durumun hukuka aykırı olduğunu, idareye başvuruda bulunduğunu, başvurusunun red edildiğini, ayrıca kendisinin kıdem sıralamasında 5'inci, ……’nın ise 10'uncu sırada olduğunu belirterek, 2014 yılı astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavı sonunda kontenjana girememe işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM Üçüncü Dairesinin 13 Mart 2014 gün ve E.2014/360 sayılı kararı ile idari işlemin uygulanması ile telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açık biçimde hukuka aykırı görülmesi şartlarının birlikte gerçekleşmediği kanaatine varılarak yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Jandarma Okullar Komutanlığı emrinde J. Mly. Astsb. Kd. Çvş. olarak görev yapan davacının, 2014 yılı astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavı için yaptığı müracaatın uygun görülmesi üzerine 05.01.2014 tarihinde icra edilen yazılı sınava katıldığı, icra edilen yazılı sınavda (83) puan aldığı, 28.01.2014 tarihinde mülakata girdiği, mülakattan 87,75 aldığı, yazılı sınavı beş astsubayın geçtiği, 3 astsubayın subay olarak alınacağı, davacının sicil notu ortalamasının 99,91, mükafat puanının 0,51 olduğu, davacının (188,545) başarı notu ile başarı sıralamasında 4'üncü sırada kalarak, başarı notuna göre başarılı olan diğer adaylardan daha düşük bir not aldığı için 3 kişilik kontenjana giremediği ve bu nedenle astsubaylıktan subaylığa geçirilmediği, 2014 yılı astsubaylıktan subaylığa geçme sınav sonuçlarının 06.02.2014 tarihinde kurumsal bilgisayar ağından yayımlandığı, davacının sınav sonuçlarını 06.02.2014 tarihinde öğrenmesi üzerine süresinde işbu davayı açtığı, dava açıldıktan sonra AYİM Başsavcılık düşüncesinin taraflara tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.

Dava konusu olaydaki uyuşmazlık, davacının, 2014 yılı astsubaylıktan subaylığa geçiş sınav sonuçlarına göre kontenjana giremeyerek astsubaylıktan subaylığa geçirilmemesi işleminin hukuka uygun olup olmadığı noktasındadır.

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 109’uncu maddesinde; Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı göz önüne alınarak her sene tespit edilecek kontenjan nispetinde emsali arasında temayüz etmiş en az dört yıl süreli fakülte veya yüksek okulları bitiren astsubaylardan yapılacak seçme sınavlarında başarılı olanların öğrenimlerinin ilgilendirdiği ihtiyaç duyulan sınıflarda teğmen nasbedilecekleri, yapılacak seçme sınavlarında başarı gösterenlerin sıralamasının, personelin sınav notu ile almış olduğu madalya, ödül, takdir, taltif ve cezalar da dikkate alınmak suretiyle yönetmelikle belirtilen esaslara göre yapılacağı düzenlenmiştir.

Bu hükme istinaden yürürlüğe konulan Subay Sicil Yönetmeliğinin “Seçme sınavlarının esasları ve yapılma şekli” başlıklı 110/1’inci maddesi; “Subay olacak astsubaylar, yazılı ve mülâkat olmak üzere iki aşamalı seçme sınavına tâbi tutulurlar...” hükmünü içermektedir.

Aynı yönetmeliğin 111’inci maddesinde; “Yazılı sınav ve mülâkat, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca saptanacak yerlerde yapılır. Soruların hazırlanması, sınavların yapılması ve değerlendirilmesi, adı geçen Komutanlıkların sorumluluğunda yürütülür. Yazılı sınavda 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar, başarılı sayılarak mülâkata tâbi tutulurlar. Mülâkatta da 100 puan üzerinden 70 ve daha yukarı puan alanlar, seçme sınavını başarmış sayılırlar. Yazılı sınav ve mülâkatta alınan notların ortalamasına, EK-9'da yer verilen "Mükâfat Puanları Çizelgesi" ile EK-10'da yer verilen "Ceza Puanları Çizelgesi"nde belirtilen mükâfat ve cezalara göre bulunacak puanın ilâvesi ile seçme sınavı sıralama notları tespit edilir. Bunlardan, notu en yüksek olandan başlamak üzere belirlenen kontenjana göre subay olacaklar saptanır...” hükmüne yer verilmiştir.

Subay Sicil Yönetmeliğinin 108'inci maddesi;" Muvazzaf astsubaylardan muvazzaf subay yazılı sınavını kazananların, tam teşekkülü bir askeri hastaneye sevk edilerek sağlık bakımından elverişli olup olmadıkları saptanır. Sağlık raporu veya ön rapor mülakattan önce Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Başkanlıklarında bulunacak şekilde gönderilir. Sağlık raporu veya ön raporu uygun olmayanlar mülakata alınmazlar". hükmünü içermektedir.

Davacı savunmasını; mülakat sonunda başarılı bulunan ve kontenjana giren ……‘nın maliye sınıfında subay olur kararlı raporunu mülakattan önce teslim etmediği, bu nedenle ...'nın mülakatının geçersiz sayılarak kendisinin kontenjana girmesi gerektiği hususuna dayandırmıştır. Dava dosyasında bu konu ile ilgili idarenin savunmasına eklediği belgelerin incelenmesinden; ...’nın apandist tanısıyla acilen 07.01.2014 tarihinde Özel İmperial hastanesine yatış yaptığı, ameliyat olduğu, 09.01.2014 tarihinde 20 gün istirahatla taburcu edildiği, Aydın ilinde istirahatlı iken İzmir Asker Hastanesine rapor için 20.01.2014 tarihinde başvurduğu, muayene ve sonuç alma işlemlerinin yoğunluk nedeniyle yetişmediği, kendisine JGK'lığınca mülakat sınavına girmesi ve raporunu tamamlayarak teslim etmesinin söylendiği, ....'nın da sağlık ve zorunlu nedenlerle mülakattan sonra 31.01.2014 tarihli "maliye sınıfında subay olur" kararlı raporu ibraz ettiği anlaşılmıştır. ……nın sağlık raporunu geç teslim etmesinde kendisine izafe edilebilecek bir kusuru bulunmamaktadır. İdare tarafından da davacının mazereti yasal ve meşru görülerek sağlık raporunu mülakattan sonra teslim etmesine müsaade edilmiş olup, mülakat tarihleri içinde rapor teslim edilmiştir. Bu nedenle yasaya ve mevzuata aykırı bir husus görülmemiştir.

Dairemizin 10.07.2014 tarihli ara kararı ile, Davacının astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavına ilişkin aynı kontenjan kapsamında bulunan astsubay adaylarını da kapsayacak şekilde ve bir çizelge şeklinde; yazılı sınav, mülakat sınavı sonuçlarının, sicil not ortalamasının, kıdem sırasının, takdir durumunun, ceza durumunun, kontenjan miktarının araştırılarak ilgili belge ve bilgileriyle Mahkememize gönderilmesi istenilmiş olup, gelen cevabi yazıdan mülakatta başarılı olan ve kontenjana giren üç adayın mülakat notunun davacıdan yüksek olduğu, en yüksek mülakat notunun 98,25 ile ....'ya ait olduğu, davacının sicil notu ortalamasının 99,91, kontenjana giren ……'nın ise, 99.41 olduğu, her ikisinde cezasının olmadığı anlaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri çerçevesinde somut olay bir bütün olarak değerlendirildiğinde; 2014 yılı astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavına ilişkin soruların hazırlanmasının, sınavların yapılmasının ve değerlendirilmesinin, davalı idarenin sorumluluğunda olduğu, 2014 yılı astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavının tüm aşamaları itibariyle tüm adaylar açısından aynı koşullarda ve mevzuata uygun olarak icra edildiği, bu itibarla, yazılı sınavda ve mülakatta baraj puanının üzerinde puan alarak seçme sınavını başarmış sayılan davacının, yazılı sınav ve mülakatta aldığı notlarının ortalamasına, mükafat ve cezalara göre bulunan puanının ilavesi ile tespit edilen seçme sınavı sıralama notu ile, notu en yüksek olandan başlamak üzere belirlenen kontenjana girememesi nedeniyle astsubaylıktan subaylığa geçirilmemesi işleminde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

02.11.2011 tarih ve 28103 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14’üncü maddesi ve karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 1.500,00 Türk Lirası (Binbeşyüz Türk Lirası) avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye VERİLMESİNE,

26 EYLÜL 2014 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy