Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2014/246 Esas 2014/1223 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2014/ 246
Karar No: 2014 / 1223
Karar Tarihi: 02.10.2014

(926 S. K. m. 93, Geç. m. 32, Ek m. 25)

Davacı, 09.01.2014 tarihinde AYİM'de kayda giren dava dilekçesinde özetle; 926 sayılı Kanuna eklenen Geçici 32’nci madde gereğince idareye müracaat ettiğini, başvurusunun kabul edildiğini, emekli ikramiyesi ve emekli aylığının 2/6’ncı dereceden ödendiğini, 6191 sayılı kanunda ilişiğin kesildiği tarihten kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen sürelerin TSK'da geçmiş kabul edilir dendiğini, hakkında 1/3'üncü derecesinden işlem yapılması için başvuruda bulunduğunu, talebinin fiilen çalışmadığı ve sicil almadığı gerekçesiyle red edildiğini belirterek, olumsuz işlemin iptaline ve yargılamanın duruşmalı yapılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir

Dava dosyasındaki belge ve bilgilerin incelenmesinden; TSK’da astsubay olarak görev yapan davacının, 14.12.1998 tarihli YAŞ kararıyla resen emekliye sevk edildiği, davacının, MSB'lığının 23.06.2011 tarihli kabul kararıyla 926 sayılı Kanunun Geçici 32'nci maddesinden istifadesine karar verildiği, kendisine 2/6 derece kademe üzerinden emekli aylığı bağlandığı, 18.07.2011 tarihinde MSB'lığına başvuruda bulunarak hakkında 1/3'üncü derecesinden emekli işlemi yapılması istediği, davacının 09.04.2012 tarihinde tekrar MSB'lığına başvuruda bulunarak talebini yinelediği, talebinin Kara Kuvvetleri Komutanlığına gönderildiği, davacının talebine cevap verilmemesi üzerine 10.05.2013 tarihinde tekrar KKK'lığına başvuruda bulunduğu, talebinin KKK'lığının 27.05.2013 tarihli yazısıyla red edilmesi üzerine süresinde iş bu davanın açıldığı ve Başsavcılık düşüncesinin taraflara tebliğ edildiği anlaşılmıştır.

Taraflar arasındaki uyuşmazlık, YAŞ kararıyla tesis edilen ayırma işlem sonrası, 6191 sayılı Kanun ile 926 sayılı TSK Personel Kanununa eklenen Geçici 32’nci maddesi hükümlerinden istifade eden ve hizmet süresiyle intibakı yeniden düzenlenen davacının, fiili hizmet süresini, fiili olarak çalışmak suretiyle tamamlayan ve yüksek sicil alarak birinci dereceye yükselen kendisiyle aynı neşetli astsubaylara göre yapılacak değerlendirme sonrası, birinci dereceye intibakının yapılıp yapılamayacağı noktasındadır.

6191 sayılı Kanunla 926 sayılı Kanuna eklenen Geçici 32’nci madde ile bu kanun kapsamında müracaatı kabul edilen subay ve astsubayların TSK’den ilişiklerinin kesildiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen sürelerin Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçmiş sayılacağı, bu sürelere ilişkin ödenmemiş kesenek ve kurum karşılıkları ile fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresine ait kurum karşılıklarının statülerine Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiklerinin kesildiği tarihten aynı neşetli emsali subay (general olanlar hariç) veya astsubayın (subay olanlar hariç) sınıfı rütbe ve kıdemi üzerinden ilgili kuvvet komutanlıklarınca hesaplanarak T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına ödeneceği, bu kişilere statüsüne göre emsali subay ve astsubayların emekli olduğu tarihteki sınıf, rütbe ve kıdemi üzerinden emekli aylığı bağlanacağı, emeklilik keseneğine esas aylık, derece ve kademelerinin de ilgili kuvvet komutanlığınca tespit edileceği düzenlenmiştir.

Görevdeki bir astsubayın 926 sayılı Kanunun 93’üncü maddesine göre kademe ilerlemesi yapabilmesi için bulunduğu kademede bir terfi yılını doldurması ve sicil tam notunun % 60 ve yukarısında sicil notu alması yeterlidir. Davacı gibi yüksek okul mezunu olmayan görevdeki bir astsubayın olağan olarak yükselebileceği en son derece ve kademe 926 sayılı Kanuna Ek-VIII sayılı cetvele göre; 2’nci derece 6’ncı kademedir.

926 sayılı Kanunun Ek-25’nci maddesinde ise; astsubaylardan EK- VIII sayılı aylık gösterge tablosunda 2’nci derece için öngörülen üçüncü ve daha sonraki kademeleri kazanılmış hak aylığı olarak alanların üçüncü kademede en az bir yılını tamamlamak veya daha sonraki kademelerde bulunmak, son 6 yıllık sicil notu ortalaması yüzde doksan ve daha yukarısı olmak ve kademe ilerlemesi yapma şartlarını taşımak kaydıyla 1 ’nci dereceye yükseltilecekleri düzenlenmiştir.

6191 sayılı Kanun gereği, ilişik kesme tarihinden 6191 sayılı Kanunun yürürlük tarihine kadar olan süre Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçmiş kabul edilerek davacının emekli aylığına esas derece ve kademesinin 2’nci derece 6’ncı kademe olarak belirlendiği, dolayısıyla davacının 2’nci derece için öngörülen 3’üncü ve daha sonraki kademeler kazanılmış hak aylığı olarak aldığı konusunda tereddüt bulunmamaktadır. Ancak davacı ile aynı neşetli olan astsubaylar Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışabilecekleri azami süre sonuna kadar çalışmış olsalar dahi bu astsubayların tamamının olağan olarak 1’inci dereceye yükselebilmeleri mümkün değildir. Söz konusu 926 sayılı Kanunun Ek-25’inci maddesindeki 1’inci dereceye yükselmeye imkân tanıyan düzenleme, normal kademe ilerlemesi yapabilmek için gerekli olan görev başarı düzeyinin üzerinde, 2’nci derecenin 6’ncı kademesinin kazanılmış hak aylığı olarak alındığı ve bu kademede 1 yılın doldurulduğu tarih itibariyle son altı yılda % 90 ve daha yukarı sicil ortalaması takdir edilecek düzeyde görevde başarı gerektiren özel ve istisnai bir düzenlemedir. Davacının emsali, kademe ilerlemesi yapabilmek için sicil tam notunun % 60 ve daha yukarısını alarak kademe ilerlemesi yapmak şartını sağlayan ve normal olarak çalışması halinde 2’inci derecenin 6’ncı kademesine yükselen astsubaylardır.

Davacının 6191 sayılı Kanun gereği 2’nci derecenin 6’ncı kademesini aldığı ve bu derece ve kademede 1 yıl çalışmış sayıldığı, konusunda tereddüt yoktur. Ancak 2’nci derecenin 6’ncı kademesinde 1 yılını doldurmuş sayıldığı tarih itibariyle son altı yıllık dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinde fiilen çalışmadığından son altı yıllık sicili bulunmamaktadır. Davacı Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarıldığı tarihte ve öncesinde Ek-25 madde kapsamına girmemiştir. Davacı normal olarak göreve devam etseydi, son altı yılda % 90 ve yukarı sicil alacağı şeklinde bir varsayımın kabul edilebilmesi ise mümkün değildir. Bu nedenle 6191 sayılı Kanun ile getirilenden başka bir derece ve kademeye getirilmesi olanaksızdır. Dolayısıyla davacı son altı yılda sicil tam notunun % 90 ve yukarısında sicil ortalaması bulunmak şartını
sağlayamadığından 1’nci dereceye intibakının yapılmamasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

02 EKİM 2014 tarihinde Üye Hâk. Alb. Muhittin KARATOPRAK’ın karşı oyu ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

Davacı dilekçesinde özetle; astsubay olarak görev yapmakta iken Yüksek Askeri Şura kararı ile emekli edildiğini, 926 sayılı Kanunun Geçici 32’nci maddesi uyarınca yaptığı müracaatın kabul edildiğini, 2’nci derecenin 6’ncı kademesinden emekli edildiğini, emsallerine göre 1’inci dereceden emekli edilmesi için yaptığı başvuruya olumsuz cevap verildiğini, bunun hukuka aykırı olduğunu belirterek 1’inci dereceden emekli edilmeme işleminin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.

Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; astsubay olarak görev yapan davacının 14.12.1998 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesildiği, 6191 sayılı kanunla 926 sayılı kanuna eklenen Geçici 32’nci madde uyarınca yapılan başvurunun kabul edildiği, davacının emekli aylığına esas derece ve kademesinin 2/6 olarak belirlendiği, davacının 1’nci dereceye yükseltilmesi için yaptığı başvuruya olumsuz cevap verildiğini, bu işlemin iptali için dava açıldığı anlaşılmıştır.

6191 Sayılı kanun ile 926 sayılı Kanuna eklenen Geçici 32’nci maddede; Yüksek Askeri Şura kararı veya yargı denetimine kapalı işlemlerle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilenlerden başvurusu Milli Savunma Bakanı tarafından kabul edilenlerin ilişiklerinin kesildiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen sürenin Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçmiş kabul edileceği, statüsüne göre aynı neşetli emekli olan subay ve astsubayın emekli olduğu tarihteki sınıf ve rütbe kıdemi üzerinden aylık bağlanacağı belirtilmiştir.

926 Sayılı kanunun Ek 25’nci maddesi “Astsubaylardan EK-VIII ve EK-VIII/B sayılı Aylık Gösterge Tablosunda 2’nci derece için öngörülen üçüncü ve daha sonraki kademeleri kazanılmış hak aylığı olarak alanlar; üçüncü kademede en az bir yılını tamamlamak veya daha sonraki kademelerde bulunmak, son 6 yıllık sicil notu ortalaması yüzde doksan ve daha yukarısı olmak ve kademe ilerlemesi yapma şartlarını taşımak kaydıyla, bulundukları aylık gösterge tablosunda 1’inci dereceye yükseltilirler.” şeklinde düzenlenmiştir.

6191 Sayılı kanunla 926 sayılı kanuna eklenen Geçici 32’nci maddede bu kanun kapsamında müracaatı kabul edilenlerin ilişiklerinin kesildiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen sürenin Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçmiş sayılacağı hüküm altına alınmış, bu kapsamda davacının 2’nci derecenin 6’ncı kademesine getirildiğine dair hizmet belgesi tanzim edilmiştir. İlişik kesme tarihinden 6191 sayılı kanunun yürürlük tarihine kadar olan süre Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçmiş kabul edilerek emekli aylığına esas derece ve kademe belirlenmiştir. Davacı 2’nci derecenin 6’ncı kademesine intibakı gerçekleştirildikten sonra 1’inci dereceye intibakının yapılmasını talep etmiştir. Birinci dereceye yükseltilme şartları arasında yer alan 2’nci derece 4’üncü kademeye terfi etmiş olmak ve bu kademede bir yıl görev yapmış sayılmak davacı için gerçekleşmiştir. Son altı yıllık sicil notu ortalamasının % 90 olup olmadığına ilişkin bir belge bulunmamaktadır. Davacının statü dışında geçen son altı yıllık dönemde sicil notu olmadığından bu hususun ortaya konulma imkânı da yoktur. Davacının emsaline göre davacıya aylık bağlanması gerekmektedir. Davacının emsali olan ve son altı yılda yüzde doksan ve üzerine not alan astsubay 1’inci dereceye yükseltilmiş, son altı yıllık sicil şartını gerçekleştiremeyenler 2’nci derecede kalmıştır. Emsalinin belirlenmesi amacıyla davacının Türk Silahlı Kuvvetlerde görev yaptığı dönemdeki sicilleri bu durum için kanaat oluşturabilir. Dava dilekçesi ekinde yer alan ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen belgede davacının 1993-1998 yılları arasındaki sicil notlarının yüksek olduğu, bu döneme ilişkin sicil notu ortalamasının % 90’ın üzerinde gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Davacının görev yaptığı son altı yıllık sicil ortalamasının %90’ın üzerinde olduğunun belirlenmesi nedeniyle birinci dereceye yükseltilme bakımından davacı için sicil şartının da gerçekleştiği kabul edilmelidir.

Davacının emsali astsubayın derecesi olan 1’nci dereceye yükseltilmemesi işlemi hukuka uygun bulunmamaktadır. Yukarıda açıklanan nedenlerle olumsuz işlemin iptaline karar verilmesi görüşü ile davanın reddi yönünde oluşan çoğunluğa katılmadım. 02.10.2014 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy