Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2013/72 Esas 2013/51 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2013/ 72
Karar No: 2013 / 51
Karar Tarihi: 17.01.2013

(211 S. K. m. 33, 77) (926 S. K. Ek m. 2) (Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği m. 387)

Davacı 18.07.2012 tarihinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi kaydına, 24.07.2012 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; 09.10.2011 günü 24 saat esasına göre Muhafız Bölük Komutanlığı Nöbetçi Astsubaylığı nöbet görevini ifa ettiğini, İç Hizmet Yönetmeliğinin 387’nci maddesi gereği nöbetçi olması sebebiyle ertesi günkü mesaiye kadar istirahat verilmesi yönündeki talebinin reddedildiğini, tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek nöbetçi olması sebebiyle istirahat verilmemesi işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; davacının 09.10.2011 Pazar günü Ulş.ve Per. Ok. Eğt.Mrk.Özel Ulaştırma Emniyet Muhafız Bölük Komutanlığı Bölük Nöbetçi Astsubaylığı nöbet görevini 24 saat esasına göre ifa ettiği, 10.10.2011 tarihli dilekçesi ile Pazar günü nöbetçi olması sebebiyle Salı günü mesai başlangıcına kadar istirahat verilmesi için idari müracaatta bulunduğu, davacının talebine nihai olarak Ulaştırma Personel Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığının 21.06.2012 tarih ve PER: 1040-1052-12 sayılı yazısı ile olumsuz cevap verilerek istirahat verilmesinin göreve yönelik ihtiyaçlar ve zorunluluklar dikkate alınarak ilgili komutanlıklarca değerlendirileceğinin bildirildiği, bu işlemin 28.06.2012 tarihinde davacıya tebliği üzerine Pazar günü nöbetçi olması sebebiyle istirahat verilmemesi işleminin iptali istemi ile süresinde bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

İç Hizmet Kanununun 77’nci maddesinde nöbet hizmetine tabi tutulacak personelin kimler olacağı ve nöbet hizmetlerinin yapılış tarzı ve şeklinin talimatname ile tespit edileceği hüküm altına alınmış, 06-08 Eylül 1961 tarih ve 10899-10991 Sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğinin “Askerlikte nöbet hizmetleri” başlığı altındaki 387’nci maddesinde;

“24 saatlik nöbet hizmeti ile görevlendirilen nöbetçi heyeti, nöbet yerinden ayrılmaz, her zaman vazifeye hazır bulunur

Subay ve astsubaylar yatma zamanından kalk zamanına kadar kontrol görevlerine aralıksız ve münavebe ile devam ederler.

Ancak, nöbeti Pazar gününe rastlayan subay ve astsubaylar, nöbeti devir ve teslimden sonra ertesi günkü mesaiye kadar istirahat ederler.” hükmüne yer verilmiş ise de; çalışma saatlerini düzenleyen 926 Sayılı TSK Personel Kanununun 20.01.1976 tarih ve 1933 Sayılı kanun ile değişik Ek 2’nci maddesinde;

“Subay, astsubay, uzman çavuş ve uzman jandarmaların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun bu konudaki hükümleri saklıdır.” hükmüne yer verilmiş, İç Hizmet Kanunun 33/b maddesinde ise kıt’a, karargah ve kurumlarda günlük çalışma saatlerinin karargah ve kurumlarda 6 saatten az olmamak üzere talimatname ile düzenleneceği belirtilmiştir.

Çalışma saatlerini düzenleyene 926 Sayılı TSK Personel Kanununun Ek-2’nci maddesinde 20.01.1976 tarih ve 1933 Sayılı Kanun ile değişiklik yapılmadan önce haftanın tatil günü sadece Pazar günü idi, dolayısıyla TSK İç Hizmet Yönetmeliğinin de 06-08 Eylül 1961 tarihinde çıkarıldığı dikkate alındığında Yönetmeliğin amacı haftayı tatil yapmadan geçiren personelin dinlenmesine ve mesaide verimli çalışmasına imkan sağlamak olup, 926 Sayılı Kanunun Ek-2’nci maddesindeki değişiklikle hafta sonu tatilinin 2 güne çıkarılması ile Pazar günü nöbetçi olan personelin hafta sonunu tatil yapmadan geçirmesinin söz konusu olmadığı, bu nedenle Pazar günü nöbetçi olan personele nöbetçi olması dolayısıyla istirahat verilmemesinin kanunun amacına uygun olduğu, tesis edilen işlemde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

17 OCAK 2013 tarihinde Üye Hakim Albay Muhittin KARATOPRAK ile Üye Hakim Albay Mehmet AKBULUT’un karşı oyları ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

Dava konusu uyuşmazlık 09.10.2011 Pazar günü 24 saat esasına göre Özel Ulaştırma Emniyet Muhafız Bölük Komutanlığı Bölük Nöbetçi Astsubaylığı görevi ile görevlendirilen davacıya 10.10.2011 Pazartesi günü istirahat verilip verilmeyeceğine ilişkindir.

TSK Personelinin görev ve sorumlulukları 926 Sayılı TSK Personel Kanununun 4’üncü maddesi uyarınca TSK İç Hizmet Kanunu ve İç Hizmet Yönetmeliğinde gösterilmiştir.

İç Hizmet Kanununun 77’nci maddesinde nöbet hizmetine tabi tutulacak personelin kimler olacağı, nöbet hizmetinin yapılış tarzı ile şeklinin talimatname ile tayin ve tespit olunacağı hüküm altına alınmış, TSK İç Hizmet Yönetmeliğinin “Askerlikte nöbet hizmetleri” başlığı altındaki 387’nci maddesinde;

“24 saatlik nöbet hizmeti ile görevlendirilen nöbetçi heyeti, nöbet yerinden ayrılmaz, her zaman vazifeye hazır bulunur

Subay ve astsubaylar yatma zamanından kalk zamanına kadar kontrol görevlerine aralıksız ve münavebe ile devam ederler.

Ancak, nöbeti Pazar gününe rastlayan subay ve astsubaylar, nöbeti devir ve teslimden sonra ertesi günkü mesaiye kadar istirahat ederler.” düzenlemesine yer verilmiştir. 926 Sayılı TSK Personel Kanununda nöbet vazifesinin nasıl yerine getirileceği ve nöbetçinin çalışma saatleri konusunda açık bir düzenleme getirilmemiş, aksine TSK Personel Kanununun çalışma saatlerini düzenleyen Ek-2’nci maddesinde TSK İç Hizmet Kanununun bu konudaki hükümlerinin saklı olduğu belirtilmiştir.

Kanun koyucunun her şeyi kanunla düzenlemesine pratikte imkan olmadığından idareye düzenleme yetkisi verilmektedir. İç Hizmet Kanununun 77’nci maddesi ile nöbet hizmetlerinin yerine getirilmesi konusunda idareye düzenleyici işlem ile düzenleme yapma yetkisi verilmiştir.

İç Hizmet Yönetmeliğinin “Askerlik nöbet hizmetleri” başlığı altındaki 387’nci maddesinde Pazar günü nöbet tutan subay ve astsubaylar ne zaman ve nasıl istirahat verileceği düzenlenmiştir. Yönetmelik ile düzenleme yapılan konularda Yönetmelik hükümlerine göre uygulama yapılması gerekir.

Söz konusu Yönetmeliğin 387’nci maddesindeki nöbeti Pazar gününe rastlayan subay ve astsubaylar nöbeti devir ve teslimden sonra ertesi günkü mesaiye kadar “istirahat eder” ifadesi dikkate alındığında bu konuda idareye herhangi bir takdir yetkisinin de tanınmadığı, 24 saat esasına göre Pazar günü nöbet tutarak mesaisini kışlada veya birlikte geçiren personele ertesi gün istirahat verilmesi konusunda idarenin bağlı yetki içinde olduğu, dolayısıyla davacıya 10.10.2011 günü istirahat verilmemesinin hukuka aykırı olduğu, dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerektiği düşüncesinde olduğumuzdan sayın çoğunluk kararma katılmadık. 17.01.2013

Full & Egal Universal Law Academy