Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2013/300 Esas 2013/1294 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2013/ 300
Karar No: 2013 / 1294
Karar Tarihi: 03.10.2013

(Kamu Konutları Yönetmeliği m. 6, 34)

Davacı 18.02.2013 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; KKTBK Komutanlığı tarafından tahsis edilen misafirhanede köpek beslediği ve diğer konut sakinlerinin huzur ve sükununu bozucu davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle KTBK Komutanlığının 17.01.2013 tarihli emri ile misafirhaneden tahliye edildiğini, köpek besleme ile ilgili olarak kendisine yapılan tebligatlar sonucu köpeğini misafirhane bölgesinden uzaklaştırdığını, komşusu olan ve yönetim kurulunda muhasip olarak görev yapan Bçvş. Bünyamin EKER’in hasmane tavırları sonucu köpeğinin misafirhane bölgesinde görüldüğüne dair tutulan tutanak gerekçe gösterilerek misafirhaneden tahliyesine ilişkin emir çıkartıldığını, misafirhane bölgesinde en az 20 tane başıboş köpek bulunduğunu, kendisinden başka en az 10 tane misafirhanede köpek besleyen subay ve astsubay bulunmasına rağmen bunlar hakkında tahliye işlemi yapılmadığını, misafirhane sakinlerinin huzur ve sükununu bozduğuna dair kendisine tebligat yapılmadığını belirterek misafirhaneden tahliye edilme işleminin iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde: Davacının KTBK Komutanlığı 224 numaralı Tşn.Hv.Rd.K.lığında görev yaptığı, KTBK Komutanlığı tarafından Bak.Tb. 27 numaralı dairenin 29.09.2010 tarihinde davacıya subay şartlı olarak tahsis edilmiş olduğu, KTBK Komutanlığı misafirhanelerinden Bakım Tb. 1 numaralı dairede oturan Sağ.Kd.Bçvş. Murat SARGIN’ın 06.07.2011 tarihli dilekçesi ile davacının konutta köpek beslediği, davacının beslediği köpeğin 05.07.2011 tarihinde eşine ve çocuğuna saldırdığım belirterek şikayette bulunduğu, KTBK Komutanlığının 28.07.2011 tarihli emri ile Girne Garnizonu Misafirhane Özel Yönergesinin 31 ’inci maddesi kapsamında misafirhanede köpek beslenmemesi konusunda uyarıldığı ve bu hususun KTBK Girne Garnizonu Misafirhane Üst Yönetim Kumlu Başkanı tarafından 01.08.2011 tarihinde davacıya tebliğ edildiği, davacının köpek beslediği ve serbest olarak dolaşmasına izin verdiği, diğer misafirhane sakinlerini rahatsız ettiği konusunda yine hakkında şikayetler olması sebebiyle Bakım Tabur Misafirhane Yönetim Kumlu Başkanlığı tarafından misafirhanede köpek beslemenin yasak olduğu belirtilerek tekrarında misafirhaneden çıkartılacağının 25.04.2012 tarihinde davacıya tebliğ edildiği, bu hususun KTBK K.lığının 06.06.2012 tarihli yazısı ile davacıya bildirildiği, davacının bundan sonra 28.12.2012 tarihinde köpek beslemeye devam ettiğinin tutanak ile tespit edilmesi üzerine KTBK K.lığınm 17.01.2013 tarih ve PER: 1630-7013-13/İd.Ks. (72178196) sayılı emri ile davacının misafirhanede köpek beslenmemesi konusunda yapılan tebligatlara uymadığı gerekçesiyle misafirhanede oturma şartlarını kaybettiği belirtilerek kendisine tahsis edilen misafirhaneyi boşaltmasının istendiği, misafirhaneden tahliye edilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle süresinde bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

AYİM 3’üncü Dairesinin 28.02.2013 tarih ve Gensek No:2013/581, Esas No: 2013/300 sayılı kararı ile davacının yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu gereğince hazırlanan Kamu Konutları Yönetmeliğinin “Konuttan çıkarılma” başlıklı 34/2’nci maddesinde konut blok veya gruplarındaki diğer konut sakinlerinin huzur ve sükununu bozucu, genel ahlak değerlerini zedeleyici davranışlarda bulunan ve kendisine yapılan yazılı uyarılara rağmen bu davranışlarında ısrar ettiği tespit edilenlere konutlarının boşalttırılacağı belirtilmiştir.

Kamu Konutları Yönetmeliğinin 6’ncı maddesi uyarınca çıkarılan MSY 319-2(B) TSK Konut Yönergesinin Konutta oturanların uyması gereken esasları düzenleyen 5’inci Bölüm 3/b,ç maddelerinde konut sakinlerinin diğer konut sakinlerinin huzur ve sükununu bozucu davranışlarda bulunmamak ve konutun bir bölümünde veya bahçede ahır hayvanları ile kedi ve köpek beslememek yükümlülüğü altında olduğu belirtilmiş, aynı yönergenin 4’üncü maddesinde de; “Kanun ve yönetmelik, yönerge, talimat, emir ve bu bölümün 3’üncü maddesinde belirtilen esaslara, genel kurul ve yönetim kurulunun kararlarına uymayanlara, blok yönetim kurulunca yapılacak inceleme sonucunda durumları tutanakla tespit edilerek kurallara uyması için yazılı tebligat yapılır ve ifası için bir haftalık süre verilebilir. Bir hafta içinde tebligat konusunu yerine getirmeyen personel, derhal konut tahsis makamına bildirilir. Bu makam tarafından da tebligat konusunun yerine getirilmesi personele tebliğ edilir ve onbeş günlük süre verilir. Personelin bu makamın verdiği süre içerisinde de tebligat konusunu yerine getirmediği blok yönetim kurulunca tutanakla tespit edilmesi halinde, konuttan çıkartılır. ...” hükmüne yer verilmiştir. KTBK Komutanlığı Girne Garnizonu Misafirhane Özel Yönergesinin 5’inci Bölüm 3’üncü maddesinde de aynı yönde düzenlemelere yer verilmiştir.

Tüm bu açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde; Davacının kendisine ikamet ettiği konutta köpek beslememesi hususunda müteaddit defa yapılan uyarı, bu husustaki yazılı tebligata ve köpek besleme konusundaki tutum ve davranışlarını düzeltmesi için yeterli zaman tanınmasına rağmen kendisine tahsis edilen 27 numaralı dairede ve bahçesinde köpek beslemeye devam ettiği, böylece TSK Konut Yönergesi ve Girne Garnizonu Misafirhane Özel Yönergesinde belirtilen konut sakinlerinin uyması gereken kurallara aykırı hareket etmekte ısrar ettiği anlaşılan davacının oturduğu konuttan tahliye edilmesine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

03 EKİM 2013 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy