Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2013/1630 Esas 2014/1183 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2013/ 1630
Karar No: 2014 / 1183
Karar Tarihi: 26.09.2014

(1602 S. K. m. 42)

Davacı; 20.12.2013 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesinde özetle; 2001 yılından beri istihbarat ihtisasında görevli olduğunu, 07.10.2013 tarihli ihtisaslaşma değerlendirme kurulu toplantısı sonucu sağlık nedeniyle istihbarat branşından çıkarıldığını öğrendiğini, gerekçesinin kendisine periyodik muayene sonucu verilen sağlık kurulu raporunda “geçirilmiş anksiyete bozukluğu” tanısının belirtilmiş olmasının söylendiğini, kendisinin psikiyatrik rahatsızlığının olmadığını, doktor ile sadece sözlü görüştüğünü, yine aynı hastaneden bu karadan sonra psikiyatrik tedavi ve işlem gerekmez kararı aldığını, idareye başvuruda bulunduğunu, talebinin reddedildiğini belirterek ihtisas kapsamından çıkarılma işleminin iptaline ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM Üçüncü Dairesinin 13 Mart 2014 gün ve E.2013/1630 sayılı ve 03 Temmuz 2014 gün ve E.2013/1630 sayılı kararları ile idari işlemin uygulanması ile telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açık biçimde hukuka aykırı görülmesi şartlarının birlikte gerçekleştiği kanaatine varılarak yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesi neticesinde; Sakarya İl J.K.lığı İstihbarat Şube Müdürlüğü emrinde istihbarat branşında J. Bçvş. olarak görev yapan davacının, periyodik muayene için Gölcük Asker Hastanesi Baştabipliğine başvurduğu, periyodik muayene sonunda hakkında düzenlenen 08.02.2013 tarih, 782 sayılı Sağlık Kurulu Raporu ile "geçirilmiş anksiyete bozukluğu, Hiperlipidemi" tanılarıyla "16/A/2 41/A/4 sınıfı görevini yapar" kararı aldığı, bu karar üzerine 25.09.2013 tarihinde toplanan J.G.K'lığı İhtisaslaşma Değerlendirme Kurulunda durumu görüşülen davacının, sağlık nedeniyle istihbarat branşından çıkarılmasına karar verildiği, bu kararın 07.10.2013 tarihinde davacıya tebliğ edildiği, davacının bu karar üzerine aynı Asker Hastanesine başvuruda bulunduğu, 08.10.2013 tarihli Psikiyatri kliniğinin kararı ile "Yakınması olmayan hasta için psikiyatrik tedavi ve işlem gerekmez. Psikiyatrik yönden halen sağlam" kararı aldığı, davacının istihbarat kapsamından çıkarılma kararının iptali için idareye başvuruda bulunduğu, idarenin 05.11.2013 tarihli yazısıyla talebin reddedilmesi üzerine iş bu davanın süresinde açıldığı ve Başsavcılık düşüncesinin taraflara tebliğ edildiği anlaşılmıştır.

JGY:52-11(A) Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Astsubay ve Uzman Jandarma İhtisaslaşma Yönergesinin 2’nci bölüm 3’üncü madde g fıkrasında personelin ihtisas kapsamından çıkarılmasını gerektirecek haller belirtilmiş olup, sözü geçen g fıkrası; “Personelin ihtisas kapsamından çıkarılmasını gerektirecek haller aşağıya çıkarılmıştır:

(1) Personelin;

(a) Yüz kızartıcı suçlardan (basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma) ceza alması veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hapis cezasına mahkum olması (Ancak; personel hakkında isnat edilen yüz kızartıcı suçu işlediğine dair kuvvetli emareler bulunarak kamu davası açılmış ise yargılama sonucu beklenmeden de ihtisas kapsamından çıkarılabilir) veya,

(b) Organize suç örgütleri içinde yer aldığı veya suçlulara ve suç örgütlerine bilgi sağladığının tespit edilmesi halinde,

(2) Disiplinsizlik nedeniyle;

Son bir yıl içinde mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya disiplin amirlerinden toplam;

(a) (7) gün ve daha fazla hapis, göz hapsi veya oda hapsi cezası alması veya,

(b) (4) gün ve daha fazla hapis, göz hapsi veya oda hapsi cezası ile (1) kez aylık kesilmesi cezası alması veya,

(c) (4) gün ve daha fazla hapis, göz hapsi veya oda hapsi cezası ile (2) kez uyarı cezası alması halinde,

(ç) İhtisas alanı ile ilgili görevine yönelik (3) kez uyarı cezası alması.

(3) Başarısızlık nedeniyle:

Personelin ihtisas dalındaki görevinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan teknolojik gelişmeye paralel olarak envantere yeni giren silah, malzeme, araç, gereç ve teçhizatların kullanımı hususunda verilen meslek içi uygulama ve görev başı eğitimini başarı ile bitirememesi, sıralı amirleri tarafından alınan tüm birlik içi tedbirlere rağmen (kurs, seminer, geri besleme vb.) personelin başarı grafiğinin sürekli düşme eğiliminde olması halinde (Başarısızlıkla ilgili belgeler eklenir. Bu belgeler; personelin ihtisası ile ilgili yönerge, doküman ve emirler ile görevi gereği bilmesi gereken bilgilere hâkim olup olmadığını tespit etmek için yılda en az (1) kez yapılan sınav sonuçları (tespit edilen baraj puanının altında alanlar) veya personelin başarısının yükseltilmesi maksadıyla icra edilen kurs, seminer ve geri besleme sonunda düzenlenen başarısızlık ile ilgili belgelerdir).

(4) Sağlık nedeniyle:

(a) Muhabere ve Laboratuar ihtisası hariç olmak üzere, personelin sağlık sorunları nedeniyle ihtisas dalının herhangi bir kadro görevinde verimli bir şekilde çalışamayacak durumda olması ve görevine devamını etkileyecek nitelikte geçirmiş olduğu kaza, olay veya rahatsızlık sebebiyle tam teşekküllü Askeri Hastanelerce Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen esaslar dâhilinde tanzim edilmiş, "Kıta Komutanlığı olmayan kadro görev yerlerinde görev yapar", "Karargah ve kurumlarda görev yapar", "Sınıfı görevini yapamaz" veya "Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapamaz" kararlı sağlık kurulu raporu alması veya,

(b) Son bir yıl içinde psikolojik rahatsızlığı nedeniyle sağlık kurulu raporu alması veya toplamda iki ay istirahat veya hava değişimi alması veya,

(c) Kullandığı ilaçların etkisinde kalarak ihtisas görevini yerine getiremeyecekleri veya görevde kullanması gereken araç/gereçleri kullanamayacaklarının uzman doktor raporu ile tespit edilmesi halinde,

(5) İhtisası ile ilgili gönderildiği kursta, özel alan veya alt uzmanlık eğitiminde başarısız olması (Sağlık nedeniyle kursu bitiremeyenler hariç) halinde,

(6) Yaş ve Fiziki Yeterlilik durumu nedeniyle:

Personelin ihtisas görevini yaşının ilerlemesi nedeniyle fiziki kabiliyete dayalı görevlerin gerektirdiği seviyede dinamizm ve performans: gösterememesi, yaşının fiziki kabiliyet standartlarını koruyup karşılayamaması (MY:170-1C TSK. Beden Eğitimi ve Spor Yönergesinde belirtilen esaslara göre) halinde,

(7) Personelin, herhangi bir nedenle bulunduğu ihtisas kapsamından çıkmak istemesi:

İhtisas kapsamından çıkmak için müracaatta bulunan personel, Personel Başkanlığınca İhtisaslaşma Değerlendirme Kuruluna sunulur. Personelin isteği İhtisaslaşma Değerlendirme Kurulunca kadro, kıstas, mevcut ve diğer hususlar göz önünde bulundurularak uygun görülmesi halinde ihtisas kapsamından çıkarılır.

(8) İhtisas dalının ihtisas kapsamından çıkarılması.” şeklindedir.

Anılan yönerge hükmü karşısında somut olay incelendiğinde; davacının psikolojik rahatsızlığı nedeniyle Gölcük Asker Hastanesi Baştabipliğine sevk edilmediği, belli aralıklarla yapılan periyodik muayene için Birliği Komutanlığınca Gölcük Asker Hastanesi Baştabipliğine sevk edildiği, hakkında düzenlenen Sağlık Kurulu Raporunda belirtilen "geçirilmiş anksiyete bozukluğu" tanısının şu anda var olan bir rahatsızlığı göstermediği, davacının dosyadaki belgelerden sözkonusu rahatsızlığı ile ilgili bir kaydının bulunmadığı, anılan Yönerge hükmü gereği davacının son bir yıl içinde psikolojik rahatsızlığı nedeniyle Sağlık Kurulu Raporu almadığı, istirahat ve hava değişimi kararlarının bulunmadığı, hakkında düzenlenmiş Karargah ve Kurumlarda görev yapar, sınıfı görevini yapamaz veya Kıta Komutanlığı olmayan kadro görev yerlerinde görev yapar kararlı Sağlık Kurulu Raporu olmadığı, Yönergede sağlık nedeniyle kapsamdan çıkarma için gerekli görülen raporların bulunmadığı, bu nedenle davacı hakkında tesis edilen ihtisas kapsamından çıkarılma işlemi hukuka aykırı olduğu kanaatine varıldığından işlemin iptaline karar verilmesi yoluna gidilmiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacı hakkında tesis edilen İhtisas kapsamından çıkarma işleminin İPTALİNE,

26 EYLÜL 2014 tarihinde Üye J. Kur. Alb. Şerif BEK ile Üye P.Kur.Yb. Ahmet UÇAR’ın karşı oyları ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

JGY-52-11 (A) Jandarma Astsubay ve Uzman Jandarma İhtisaslaşma Yönergesi ile personelin ihtisas kapsamından çıkarılmasını gerektiren haller tahdidi olarak sayılmış olup, anılan Yönergenin İkinci Bölüm 3/g-(4)’üncü maddesinde; personelin psikolojik rahatsızlığı nedeniyle sağlık raporu olması ihtisas kapsamından çıkarılmayı gerektiren bir hal olarak belirlenmiştir.

Davacı hakkında Gölcük Asker Hastanesi Sağlık Kurulunca verilen 08.02.2013 tarihli ve 782 sayılı “Geçirilmiş anksiyete bozukluğu, Hiperlipidemi” tanılı raporu bulunduğu konusunda şüphe bulunmamaktadır.

Davacının, “doktorun herhangi bir kişilik testi uygulamadan veya muayene etmeden sadece davacıyla yaptığı sözlü görüşmeye göre raporu yazdığı” ifadesi kendi iddiasıdır. Doktorun yaptığı muayene ve tetkikler rapordan tam olarak anlaşılamamaktadır.

Bu nedenle davanın reddine karar verilmesi gerektiğini düşündüğümüzden sayın çoğunluğun iptal kararına katılamadık. 26.09.2014 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy