Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2013/1480 Esas 2014/566 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2013/ 1480
Karar No: 2014 / 566
Karar Tarihi: 24.04.2014

(2709 S. K. m. 125) (Kamu Konutları Yönetmeliği m. 26)

Davacı, 11.11.2013 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen yenileme dava dilekçesinde özetle; Ağustos 2010 tarihinden itibaren sıra tahsisli olarak MSB Oran Lojmanlarında ikamet ettiğini, oturduğu lojmanın tadilata alınacak olması nedeniyle 15.08.2013 tarihine kadar lojmanı boşaltmasının istendiğini, ailesinin mağdur olmaması için yeni tahsis edilen lojmanlardan aldığını, yeni lojmana nakil esnasında taşınma masrafı yaptığını, nakil ile ilgili lehine idare tarafından bir ödeme yapılmadığını, Kamu Konutları Yönetmeliğinin 35'inci maddesine göre nakil masrafının tarafına ödenmesi gerektiğini, belirterek, adına yeni tahsis edilen lojmana nakil esnasında yapmış olduğu 550.00 TL'lik nakil masrafının yasal faiziyle ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyanın incelenmesinden; Hava Lojistik Komutanlığı emrinde Hv.İs.Kd.Bçvş. olarak görevli olan davacının, MSB Oran Lojmanları, Sevim Apt. 7 numaralı dairede 26.08.2010 tarihinden itibaren sıra tahsisli olarak oturduğu, davacının oturduğu Hava Kuvvetleri Komutanlığının tahsis sorumluluğunda olan Sevim apartmanının tadilata alınacak olması nedeniyle, davacının 21.06.2013 tarihinde davalı idareye başvuruda bulunarak tadilatın daire boşaltılmadan yapılmasını ve nakil olacaksa nakil masrafının idarece karşılanması istediği, idarenin 05.07.2013 tarihli yazısıyla onarım faaliyetlerinin daireler boşaltılmadan yapılmasının mümkün olmayacağı ve diğer talebin tahsis makamları nezdinde yapılmasının uygun olacağı şeklinde cevap verildiği, Hava Kuvvetleri Komutanlığının 19.07.2013 tarihli emri ile davacının oturduğu bloğun boşaltılmasının 15.08.2013 tarihine kadar istendiği, davacıya tanınan seçimlik hak nedeniyle davacının yine Oran Lojmanlarından lojman aldığı, 05.08.2013 tarihinde oturduğu lojmanı boşalttığı, adına yeni tahsis edilen yeni lojmana geçmek için 550.00 TL. nakliye masrafı ödediği, davacının yaptığı masrafların idare tarafından karşılanmadığı, bu nedenle davacının lojman değişikliği nedeniyle yaptığı taşınma masrafının ödenmesi talebiyle AYİM'de iş bu davanın açıldığı ve Başsavcılık düşüncesinin taraflara tebliğ edildiği anlaşılmıştır.

Anayasanın 125'inci maddesine göre; idare kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararları ödemekle yükümlüdür. Doktrin ve yargı kararları idarenin sorumluluğunu hizmet kusuru ve kusursuz sorumluluk ilkelerine dayandırmaktadır. Her iki ilke içinde geçerli olmak üzere genel olarak bir fiilden dolayı idarenin tazmin borcunun doğabilmesi için bir zararın mevcudiyeti, zarara yol açan fiilin idareye yüklenebilir nitelikle olması, zarar ile fiil arasında illiyet bağının bulunması zorunludur.

Kural olarak idarenin hukuka aykırı işlemlerinden dolayı hizmet kusuru ilkesine göre sorumluluğuna gidilebilir. İdarenin hukuka uygun işlemlerinden de zarar doğabilir ve bu zararın karşılanması da gerekebilir. Bu gibi durumlarda, ancak kusursuz sorumluluk ilkesine göre, uğranılan zararın karşılanması yoluna gidilebilir. Ancak bu halde kusursuz sorumluluk ilkesine dayanarak tazmin borcunun ortaya çıkabilmesi için zararın özel ve anormal (olağan dışı) olması da gereklidir.

Davalı idarenin tazminat istemine konu fiili Hava Kuvvetleri Komutanlığı tahsis yetkisindeki lojmanların bakım ve onaranının yapılabilmesi için davacının onarımı yapılacak konutunu tahliye etmesinin sağlanması şeklindeki idari işlemidir.

Kamu Konutları Yönetmeliğinin 26/c maddesinde “Konutta oturanlar, kurum ve kuruluşlara ait olup, yapılması uygun görülen onarmaların yapılmasına engel olamazlar ve meşru bir mazeret olmadıkça tarihini erteleyemezler.” hükmüne yer verilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinin 5'inci Bölüm 3/g maddesinde de konutta oturanların daire içerisinde yapılması gereken onaranlara müsaade etmekle yükümlü olduğu belirtilmiştir.

Açıklanan bu mevzuat hükümlerine göre konut bakım ve onaranının yapılmasını temin maksadıyla davacının konuttan tahliye edilmesi işleminde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır. İdarenin hizmet kusuru içinde bulunması söz konusu değildir.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tahsis yetkisindeki lojmanların belirli bir plan ve proje dahilinde onaranına başlandığı, MSB Oran Lojmanlarında diğer Kuvvet Komutanlıkların tahsis yetkisinde olan toplam 420 dairenin bakım ve onaranının söz konusu olduğu, bakım ve onarım için gereken ödeneğin MSB'lığınca 2013 yılı Bütçe Masraf Planından ayrıldığı, yıllara bağlı olarak onarımın devam edeceği dikkate alındığında onarım nedeniyle lojmanın tahliyesinden doğan zararın özel ve sadece belli birkaç kişiyi etkileyen ve olağandışı bir zarar değil, onarım nedeniyle lojmandan tahliye olanları kapsayan genel nitelikte bir zarar olduğu değerlendirilerek kusursuz sorumluluk ilkesine göre tazmini gereken bir zarar bulunmadığı, davacının maddi tazminat ödenmesi talebinin reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

24 NİSAN 2014 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy