Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2012/999 Esas 2012/2326 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2012/ 999
Karar No: 2012 / 2326
Karar Tarihi: 29.11.2012

(6245 S. K. m. 3, 5, 15, 16, 45)

Davacı, dava dilekçesi ve cevap dilekçesinde Ağrı-Patnos'ta konuşlu bulunan birliğinin lağvedilmesi, Hakkari Yüksekova'da yeniden teşkil edilmesi sürecinde Patnos'tan Yüksekova'ya atandığını, ancak bu atama nedeniyle kendisine harcırah ödenmediğini, bu husustaki müracaatına da intikalin kıta halinde yapılmış olması nedeniyle harcırah ödemesi yapılmasının mümkün olmadığının bildirildiğini, oysa ki kıtanın daimi surette yer değiştirmesine yönelik olarak icra edilen kıta halinde intikallerde aile ve yer değiştirme masrafının ödenmesi gerektiğinden yapılan işlemin hukuka aykırı olduğunu harcırah ödenmemesi işleminin iptaline ve ödenmeyen 1.073,26 TL. tutarındaki bu meblağın hesaplanacak yasal faizi ile beraber kendisine ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dosyada bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden davacının 2010 yılında 34'üncü Mot. P. Tug. K.lığı emrine atandığı, Patnos'ta konuşlu bulunan birliğin konuş ve kuruluş değişikliği ile Şemdinli ve Yüksekova'ya intikali üzerine davacının da bu kez Mart 2011 tarihinde Yüksekova'da konuşlu 1'inci Tktm. Malzeme Savmanı olarak buraya atamasının yapıldığı, davacının birliği ile değil, bir müddet kalıp, ilgili emir gereği lağv teftişini takiben müstakil olarak, atama emrine nazaran yeni birliğine katıldığı, yeni birliğinin aile götürülmeyebilecek garnizonlardan olması nedeniyle ailesine (devlet memuru olan eşi ve çocuğunun) ikamet edecekleri Aydın'a gönderdiği, kendisine bu atama nedeniyle herhangi bir harcırah ödenmediği, bu konudaki taleplerine olumsuz cevap verilmesi üzerine iş bu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

6245 sayılı Harcırah Kanununun 3. maddesinde Bu Kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından biri, birkaçı veya tamamı şeklinde tanımlanan harcırah; aynı Kanunun 5. maddesine göre; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva etmekte, bunların bir veya birkaçına ya da tamamına müstehak olunabilmektedir.

Yine aynı Kanunun Askeri Birliklerde Harekatta Harcırah başlıklı 15. maddesi ise; Kıta halinde ve bir kumanda altında hareket eden askeri birliklere mensup subay ve askeri memurlarla astsubaylara ve sivil memur ve hizmetlilere yol masrafı ve yevmiye verilmez. Ancak bu hareket, kıtanın daimi yer değiştirmesi veya diğer kuruluşa girmesi için olursa bunlara aile ve yer değiştirme masrafı verilir.

... hükmünü içermektedir.

6245 Sayılı Kanunun 16'ncı maddesinde; Aile ile birlikte oturulması yasak edilen bölgelerden çıkarılacak veya bu nevi bir bölgeye atanacak veya naklolunacak askeri şahısların aile fertleri için 45 inci maddenin son fıkrası hükmü de dikkate alınmak suretiyle;

4. Aile ile birlikte oturulması yasak olmayan bir yerden yasak olan bir yere atananların aile fertleri için, eski vazife mahallinden ailenin ikamet edeceği yere kadar;

5. Aile ile birlikte oturulması yasak edilen bölgelerden çıkarılmış olan aile fertlerinin yasağın kalkması üzerine tekrar yerlerine dönmeleri halinde, bunlara 1 'inci fıkraya göre harcırah verilmiş olan yerden eski yasak yere kadar;

Aile masrafı ile yer değiştirme masrafı verilir. şeklinde hüküm mevcuttur. Aynı Kanununun 45/c madde ve fıkrasında ise; Yurtiçinde yer değiştirme masrafı memur ve hizmetlinin her kilometre veya deniz mili başına yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi olarak hesaplanır şeklinde hüküm vardır.

Yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerine ve evvelce aynı konuda verilen kararlarımıza nazaran durumu değerlendirdiğimizde, davacının yeni birliğine gidişinin, bir atama emrine nazaran yapıldığı ayrıca kendisinin birliğin topluca yer değiştirmesi sonucunda değil de müstakilen lağv teftişini takibeden bir tarihte yapıldığı, tüm bunlara bakarak durumu değerlendirdiğimizde davacının kendisine ve başka bir garnizona (Aydın) giden aile fertlerine 6245 sayılı kanun hükümlerince aile masrafı, gündelik ve yer değiştirme masrafının ödenmesinin gerektiği kanısına varılarak işlemin iptaline karar verilmiştir. Davacı dava dilekçesinde 1073.26 TL.lik bir talepte bulunduğundan talep ile bağlılık ilkesi gereği bu meblağı aşmamak üzere ödenmesine hükmedilmiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacı hakkında tesis edilen işlemin İPTALİNE ve davacıya, kararda belirtilen harcırahın (talep ile bağlılık ilkesi uyarınca 1073.26 TL.yi aşmamak üzere) hak ediş tarihinden ödeme tarihine kadar hesaplanacak yasal faizi ile birlikte ÖDENMESİNE,

29 KASIM 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy