Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2012/92 Esas 2012/1204 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2012/ 92
Karar No: 2012 / 1204
Karar Tarihi: 10.05.2012

(211 S. K. m. 99, 100)

Davacı 22.11.2011 tarihinde AYİM kaydına geçen yenileme dava dilekçesinde özetle; 14.04.2011 tarihinde Kayseri Orduevinde otururken birilerini rahatsız ettiği gerekçesiyle Nöb. Astsb. Hv.Kd.Bçvş. M.P. tarafından görevli erler yardımıyla zorla dışarı çıkarılarak polis ekibine teslim edildiğini, polisin kendisini serbest bıraktığını, 02.09.2011 tarihinde orduevine gittiğinde girişinin yasaklandığını öğrendiğini, savunması alınmadan orduevi müdürünün yazısı üzerine orduevine girişinin 15 ay süreyle yasaklanmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek orduevine girişinin yasaklanmasına dair işlemin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; davacının 14.04.2011 tarihinde Kayseri orduevinde aşırı derecede alkol aldığı, etrafını rahatsız ettiği, bu durumun subay barında görevli er tarafından Nöb.Astsb. M.P.'a bildirildiği, davacının bardaki diğer üyelerin yüksek sesle konuşmasından rahatsız olduğunu söylenerek uyarıldığı, davacının yüksek sesle konuşmaya devam ettiği, kimmiş benden şikayetçi olan çıksın karşıma diyerek nara attığı, nöbetçi Astsb. tarafından uyarıldığı, bilahare akşam yemeği sırasında davacının nöbetçi astsubayın yanına gelerek ona bağırdığı ve hakaret içerikli sözler sarf ettiği, zor kullanılarak nöbetçi heyeti tarafından orduevinin dışına çıkarılarak polise teslim edildiği, davacının daha öncede değişik tarihlerde orduevinde defaten sorun çıkardığının nöbetçi Astsb. tarafından müşahede edildiği, MY 58-4 Orduevleri Yönergesine göre Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde oluşturulan kurulun 10.08.2011 tarihli kararı ile davacının TSK sosyal tesislerine girişinin 15 ay süreyle yasaklanmasına karar verildiği, davacının bu işlemden 02.09.2011 tarihinde haberdar olduğu, TSK sosyal tesislerine girişinin yasaklanmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle süresinde bu davayı açtığı anlaşılmıştır.

211 sayılı TSK İç Hizmet Kanununun 99/1'inci maddesinde; Silahlı Kuvvetler mensupları arasında tesanüdü artırmak, meslek ve kültürel inkişaflara, sosyal ve moral ihtiyaçları temin gayesiyle büyük garnizonlarda orduevleri kurulabilir. hükmüne, 100'üncü maddesinde; Orduevleri, askeri gazinolar ve kışla gazinolarının askeri bina olup, askeri mahal vasıf ve mahiyetine haizdir. hükmüne yer verilmiştir.

TSK İç Hizmet Yönetmeliğinin 664/44) maddesinde; Söz atma, sarkıntılık, ırz ve iffete tecavüz, askerlik haysiyet ve şerefine dokunan fiilleri işlemeleri veya orduevleri, askeri gazino ve öteki askeri sosyal tesislerde uyulması öngörülen kurallara uymamakta ısrar etmeleri halinde bunlar hakkında gerektiğinde yasal işlem yaptırılmakla birlikte bu tesislere girişleri Genelkurmay Başkanlığınca yasaklanabilir. Yapılan yasal işlem sonucunda bu fiilleri işlemedikleri anlaşılanlar hakkında, daha önce almış olan yasaklama kararı Genelkurmay Başkanlığınca kaldırılır. düzenlemesine yer verilmiştir.

MY 58-4 Orduevleri, Askeri Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönergesinin 8/d maddesinin (b) alt bendinde de benzer bir düzenlemeye yer verilmiştir.

Aynı Yönergenin 6'ncı maddesinde a. Ordu evleri, askeri gazinolar ve sosyal tesisler, Silahlı Kuvvetler personeli ve ailelerinin; sosyal ve moral ihtiyaçlarını karşılayan, dayanışmayı artıran, ilişkilerini kolaylaştıran, mesleki sosyal gelişmelerini mümkün kılacak imkanları hazırlayan askeri tesislerdir.

b. Bu tesislerden faydalanan bütün personel Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanun ve Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine, Ordu evleri, Askeri Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği ve Ordu evleri, Askeri Gazinolar ve Sosyal Tesislerdeki Faaliyetlerle ilgili Yönerge esaslarına uymak zorundadırlar.

e. Bu ortak dinlenme ve eğlenme yerlerinden faydalananlar; davranış, tavır ve hareket, yeme, yatma, dinlenme ve eğlenme konularında hiç kimseyi rahatsız etmeyecek tarzda harekete mecbur olup, görevliler de bunu sağlamaktan sorumludurlar. düzenlemesine yer verilmiştir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda dava konusu olaya dönüldüğünde; davacının orduevleri ve diğer sosyal tesislerde uyulması gereken kurallara aykırı hareketle etrafının huzur ve sükûnunu bozacak ağırlık ve nitelikte davranışlarda bulunduğu, davacının bu tutumu ve davranışının orduevleri ve diğer sosyal tesislerin mevzuatta belirtilen silahlı kuvvetler mensuplarının ve ailelerinin sosyal ve moral ve ihtiyaçlarını karşılama, dayanışmayı artırma, meslek ve sosyal gelişmelerini mümkün kılacak imkanları hazırlama amaç ve niteliklerini olumsuz yönde etkilediği, davacının sosyal tesislere girişinin 15 ay süreyle yasaklanması yönünde tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

10 Mayıs 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy