Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2012/25 Esas 2012/157 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2012/ 25
Karar No: 2012 / 157
Karar Tarihi: 02.02.2012

(1602 S. K. m. 35) (5510 S. K. m. 48)

Davacı 28.11.2011 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; 30.08.1990 tarihinde Astsb.Çvş. rütbesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve başladığını, 25 fiili hizmet yılını doldurduktan sonra emeklilik işlemlerinin yapılması için 09.08.2011 tarihinde başvurduğunu, ancak 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununda yapılan değişiklik sebebiyle emekli olamayacağını, müstafi konumunda ordudan ayrılabileceğini öğrendiğini, sadece yaşça kendisinden büyük olan emsali astsubayların emeklilik işlemleri yapılırken kendisinin emeklilik işlemlerinin yapılmamasının Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, kendisine 31.10.2011 tarihinde red cevabı verildiğini, Emekli Sandığı Kanununa eklenen geçici 205'inci maddenin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek emekli edilmeme işleminin iptaline, emekli ikramiyesi ödenmesine, emekli maaşı bağlanmasına, aile bireylerine emekli astsubay kimlik kartı ve sağlık karnesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; davacının 30.08.1990 tarihinde Astsb.Çvş. olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve başladığı, emekli edilmesi için 09.08.2011 tarihinde idari müracaatta bulunduğu, Kara Kuvvetleri Komutanlığının 07.10.2011 tarih ve PER:1920-274991-11/Tyn. D. Muh.Hiz. Des. Snf. Tyn. Ş. (Sağ.Ks.) sayılı yazısı ile davacının 5434 sayılı Kanunda öngörülen asgari hizmet yılı ve yaş sınırı şartlarını sağlaması gerektiği belirtilerek davacının talebinin reddedildiği, işlemin 31.10.2011 tarihinde davacıya tebliği üzerine emekli edilmeme işleminin iptali ile emekli ikramiyesi ödenmesi, emekli maaşı bağlanması ve emekli edilmesine bağlı olarak kendisine ve aile fertlerine emekli astsb. kimlik kartı ve sağlık karnesi verilmesi istemiyle bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

1602 sayılı Kanunun ihtiyari müracaat ve idari makamların sükûtu başlıklı 35'inci maddesinde;

a) İhtiyari müracaat: Kesin işlem yapmaya yetkili tesis edilen idari işlemlerin geri alınması, kaldırılması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması; üst makamdan, yoksa işlemi yapmış olan makamdan idari dava açmak için belli olan süre içinde istenebilir....

b) İdari makamların sükûtu: İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir eylem veya işlemin yapılması için idari makamlara başvurabilirler. Bu halde yetkili makamlar en çok altmış gün içinde bir cevap verirler.

Bu süre içinde cevap verilmez ise, istek reddedilmiş sayılır. İlgililer altmış günün bitiminden idari dava açma süresi içinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde dava açabilirler. hükmüne yer verilmiştir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun kamu görevlilerinin emekliye sevk onayları başlıklı 48/b maddesinde istek üzerine veya yaş haddi, malûllük veya vazife malûllüğü hallerinde kamu dairesinin en yüksek amirinin onayı ile emeklilik onayının tekemmül edeceği düzenlenmiş, halen yürürlükte olan 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunun Geçici 205'inci maddesinde de emekli sandığı iştirakçilerine emekli aylığı bağlanabilmesi için gerekli fiili hizmet yılları ve yaş sınırları gösterilmiştir.

Açıklanan bu hükümlere göre Emekli Sandığı tarafından bir kimseye emekli statüsüne alınarak aylık bağlanması için bu kimsenin en yüksek amirinin emekliye sevk onayının olması ve Emekli Sandığı tarafından da gerekli şartları taşıdığının tespit edilmesi halinde emekli aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenmesi gerekmektedir.

Davacının emekli edilerek kendisine emekli aylığı bağlanıp bağlanmayacağı ve emekli ikramiyesi ödenip ödenmeyeceği konusunda kesin işlem tesis etmeye yetkili makam T.C. Emekli Sandığıdır.

Davacıya ancak Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesi, gerekli şartlan taşıması halinde emekli Astsb. kimlik kartı ve sağlık karnesi verilebilir.

Davacının emekli edilip edilmemesi konusunda kesin işlem yapmaya yetkili T.C. Emekli Sandığı tarafından kendiliğinden veya davacının istemi üzerine tesis edilmiş olumlu veya olumsuz bir işlem bulunmamaktadır. Dolayısıyla dava konusu edilebilecek idari bir uyuşmazlık oluşmadan dava açıldığı anlaşıldığından ve idari davaya konu edilebilecek kesin ve yürütülebilir işlem bulunmadığından davanın reddine karar verilmiştir. Emeklilik konusunda kesin işlem yapmaya yetkili makam tarafından bir işlem tesis edilmesi ve bu konuda uyuşmazlık olması halinde bu hususun dava konusu yapılması mümkündür.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

İdari davaya konu edilebilecek bir işlem yokluğu sebebiyle davanın REDDİNE,

02 Şubat 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy